Daday Loránd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daday Loránd
Élete
Született1893. november 6.
Beszterce
Elhunyt1954. július 23. (60 évesen)
Dés
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)próza

Daday Loránd (Álnevei: Székely Mózes, Derzsi Mihály, Kovács Bálint) (Beszterce, 1893. november 6.Dés, 1954. július 23.) magyar író.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskoláit Désen és Kolozsvárt végezte. A kolozsvári református teológia hallgatója volt, majd a budapesti egyetemen szerzett filozófiai doktorátust. Az 1920-as évek elején néhány cikket és karcolatot közölt a Napkeletben és a Pásztortűzben, ezekben a szocialista eszmék iránt is fogékony értelmiségiként tájékozódott a romániai valóság problémáiban. 1924-ben Semesnye Szamos menti községben kisebb birtokot örökölt, s egy időre teljesen elszakadt az irodalomtól.

Székely Mózes néven Budapesten kiadott regényeivel nemcsak irodalmi, hanem politikai körökben is nagy feltűnést keltett. Első regénye, a Zátony ugyanis azt a folyamatot mutatja be leleplező erővel, hogyan hull szét az erdélyi magyar földesúri birtok a feltörő román burzsoázia és a földet követelő parasztság kettős nyomása alatt.

Következő regényében, a Csütörtökben már a munkásosztály helyzetét jellemzi. A Zátony miatt „írásban elkövetett felséggyalázás” vádjával hat hónapi börtönre ítélték, annak ellenére, hogy perében Victor Eftimiu a PEN Club részéről védelmére kelt.

Büntetésének letöltése során került kapcsolatba a dési börtönben kommunista elítéltekkel, s kiszabadulva a Korunkhoz közeledett, ahol 1936-ban Derzsi Mihály névvel néhány novellája is megjelent. Szoros személyi barátság fűzte Gaál Gáborhoz, s ez irányt adott lehetőségeinek. Az 1940-es évek elején tanfelügyelői állást kapott Désen.

Már az 1944-et megelőző években kapcsolatot talált az illegális kommunista mozgalommal, s az utolsó években annak egyes akcióiban is részt vett. A második világháború után Dés városának polgármesterévé választották, majd az MNSZ aktivistája, s 1946-tól a dési líceumban tanárként működött haláláig.

Az Utunknak kezdettől fogva munkatársa, itt Kovács Bálint név alatt jelentek meg novellái, karcolatai. Novelláinak fő értéke író érzéke a drámai feszültségű helyzetek megteremtése iránt.

Írói pályája kiteljesedésének bizonyítéka hirtelen halála miatt félbemaradt regénye (A lápon át) is, amelyben – erős önéletrajzi vonatkozásokkal – egy mélyről érkezett értelmiségi útját készült megrajzolni századunk első felében.

Művei[szerkesztés]

 • Zátony (Budapest, 1931)
 • Csütörtök (Budapest, 1935)
 • Erdélyi nevelő-feladatok körvonalakban; Turul Ny., Dés, 1941
 • Kié az ország? Hazai színjáték három felvonásban (színmű, Budapest, 1944)
 • Malomszeg (novellák, 1954)
 • A lápon át (novellák, Dávid Gyula bevezetőjével, 1970)[1]
 • Egy régi udvarház árnyékában; Kráter, Pomáz, 2007 (Daday életműsorozat)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Írásainak posztumusz kiadása utolsó regénye elkészült részeivel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Földes László: Az új és a régi Kovács Bálint írásaiban. Utunk 1950/9.
 • Molter Károly: Malomszeg. Igaz Szó 1954/5-6.
 • Szilágyi András: Daday feltámadása. Utunk 1970/32.
 • Nagy Pál: Lápon át – az önkifejezés felé. Utunk 1970/38.
 • Kormos Gyula: Most lenne nyolcvanéves; Papp Béla: Tanárom volt... Utunk 1973/47.
 • Homonnai Lenke: Fekete-fehér gyöngyszemek, Szabadság, 2020. július 24.