Kassák Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kassák Lajos
A Budapest folyóirat 1987. év márciusi számában Csigó László felvétele
A Budapest folyóirat 1987. év márciusi számában
Csigó László felvétele
Született 1887. március 21.
Érsekújvár
Elhunyt 1967. július 22. (80 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar[1]
Házastársa Simon Jolán (1928–1938)
Kárpáti Klára (1946–1967)
Foglalkozása
Tisztsége magyarországi parlamenti képviselő (1948. január 29. – 1949)
Kitüntetései
Sírhelye Farkasréti temető (21/1-75/76)

A Wikimédia Commons tartalmaz Kassák Lajos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kassák Lajos (Érsekújvár, 1887. március 21.Budapest, 1967. július 22.) Kossuth-díjas autodidakta[2] magyar író, költő, műfordító, képzőművész. A magyar avantgarde mozgalom meghatározó alakja.

Élete[szerkesztés]

Kassák István gyógyszertári laboráns és Istenes Erzsébet mosónő gyermekeként látta meg a napvilágot a felvidéki Érsekújvárban. Bár szülei taníttatni akarták, 12 évesen gimnáziumi tanulmányait félbe hagyta, hogy lakatosinasnak állhasson, segédlevelet szerzett. Szakmunkásként 1904-ben Budapestre költözött, ahol vasmunkásként angyalföldi gyárakban dolgozott. Részt vett a szakszervezetek politikai harcaiban, majd tagja lett az MSZDP-nek. 1905-ben számos alkalommal sztrájkot szervezett, emiatt többször elbocsátották. 1909-ben gyalog, pénz nélkül Párizsba ment. 1910-ben vonattal utazott haza.

A műveltség- és helyesírásbeli hiányosságok ellenére szívósan küzdött a megjelenésért. Első verse 1908-ban látott napvilágot, első novelláskötete pedig 1912-ben (Életsiratás). Ekkor már túl volt élete meghatározó élményén, az 1909-ben kezdődött gyalogtúrán, mely Párizsba vitte – ennek az útnak az eseményeit, az út során szerzett benyomásait is feldolgozta az Egy ember élete című többkötetes önéletrajzi művében (1927–1935). 1915-ben jelent meg első verseskötete (Éposz Wagner maszkjában), s ugyanebben az évben elindította első folyóiratát, A Tett címmel, amelyet egy év múltán háborúellenessége miatt betiltottak.

A bécsi Ma munkatársai 1922-ben: Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Ujvári Erzsi, Simon Andor, Kassák Lajos, Simon Jolán, Barta Sándor

A Tanácsköztársaság alatt az írói direktórium tagja volt, ám a Kun Bélával folytatott vitái arra késztették, hogy távolságot tartson a bolsevik irányzattól, ugyanakkor soha nem tagadta meg baloldaliságát, és egész életében nem választotta szét a művészt és a társadalomért felelős embert. Saját magát, világképét, de még művészetét is ezzel a két szóval jellemezte: a „szocialista ember”. A kommün bukása után Bécsbe emigrált, ott jelentette meg a Ma című folyóiratának új számait. 1926-ban tért haza Magyarországra, ahol Dokumentum (1927) és Munka (1927–1938) címmel szerkesztette továbbra is független, baloldali, avantgárd szellemű folyóiratait.

Az Egy ember élete című nagyszabású önéletírása a Nyugat folyóirat hasábjain jelent meg először folytatásokban 1924 és 1933 között. Könyvalakban történt publikálása után perbe fogták az 191819-es részek miatt. (1945 után viszont új kiadásban már meg sem jelenhetett a mű utolsó nagy fejezete, mely éles bírálattal szólt a Tanácsköztársaság kultúrpolitikájáról.) 1935-től rendszeresen írt a Népszavába és a Szocializmusba is. 1945-ben Fodor Józseffel együtt szerkesztette az Új Időket. 194748-ban az Alkotás című lapnak is szerkesztője volt. Kassák 1945 után a Szociáldemokrata Párthoz közel álló szellemiségű, de teljesen független Kortárs c. folyóiratot szerkesztette, 1949-ig, amikor betiltották. 1946-ban belépett a Libertas szabadkőműves páholyba, amelyből elfoglaltságai miatt 1948-ban kilépett.[3] 1947-től újra bekapcsolódott a pártéletbe, az SZDP Művészeti Bizottsága elnöke lett. 1948 januárjától országgyűlési képviselő volt, Kelemen Gyula megüresedett helyébe lépett. 1948-ban átigazolták az MDP-be, de 1949-től művei már nem jelenhettek meg. 1953 szeptemberében, az írószövetség párttaggyűlésén kritizálta az MDP kultúrpolitikáját, ezért kizárták a pártból. Ettől kezdve évekig nem publikálhatott, Szénaboglya c. önéletrajzi jegyzeteit halála után adták ki.

Csak 1956-tól térhetett vissza a művészeti életbe, az írószövetség közgyűlésén beválasztották az elnökségbe. 1957 után íróként a „tűrt”, képzőművészként gyakorlatilag a „tiltott” kategóriába tartozott, egy 1961-es kivétel után sem Párizsba, sem Rómába nem engedték ki saját kiállítására. 1958-tól a párizsi Magyar Műhely c. kiadvány fiatal emigráns szerkesztői (Albert Pál, Bujdosó Alpár, Nagy Pál, Papp Tibor) Kassák munkásságát állították lapjuk és saját munkásságuk középpontjába. Róla elnevezett díjat is kiadtak, külföldi és hazai avantgárd költőket és képzőművészeket kitüntetve. Kassák Lajos-díjat kapott – többek között – Erdély Miklós, Tandori Dezső, Szkárosi Endre, Petőcz András. (Természetesen a Magyar Műhely meghívására sem utazhatott külföldre.) Újabb, kis példányszámban kiadott verseskötetei: Mesterek köszöntése (1965); Üljük körül az asztalt (1968). A hatvanas években nyugat-európai bemutatásában és sikereiben a Galerie Denise Renének és Victor Vasarelynek volt szerepe. Az 1970-es években Svájcban a Galerie von Bartha és László Károly népszerűsítették, utóbbi könyvet is írt róla.

Magánélete[szerkesztés]

17 évesen költözött Budapestre, a mai XIII. kerületi Fóti útra (ma Kassák Lajos utca). Vasmunkásként dolgozott, de szakszervezeti, munkásmozgalmi szerepvállalása miatt feketelistára került, és sokszor volt munkanélküli, ekkor kezdett először verseket írni. A modernista magyar irodalom, főként Ady Endre hatására hirtelen elhatározással 22 évesen egy barátjával (Gödrös József) felkerekedett és elindult Párizsba. Gyalogosan, pénz és nyelvismeret nélkül bejárták fél Európát, 1909 áprilisa végén indultak és október végére értek oda. Az utazás során szerzett élményei, kapcsolatai nagy hatással voltak pályájának alakulására, valamint arra, ahogy az 1910-es évek első felében vezetőként részt vett a magyar avantgárd csoportok megszervezésében.[4] 1910 közepén tért haza, pár évig a „Hétház” nevű tömbben lakott családjával a Váci úton.[5][6] Angyalföldet a második hazájának tartotta, a kerület több részén is lakott, leghosszabb ideig a Bulcsú utca 19. szám alatt (1932 és 1945 között, emléktábla és Borsos Miklós 1978-as reliefe őrzi emlékét a 21/a ház falán).[7]Séta a perifériákon: Bulcsú utca 19/21. Kassák Múzeum, 2021. november 12.</ref>

Kassák Lajos a nőkkel való viszonyát sajátosan élte meg: egyetlen gyermekét (aki kislány korában meghalt) soha nem látta, a gyermek anyjával a szülés után megszakította a kapcsolatot. Első feleségét, a nála két évvel idősebb Simon Jolánt (Simon András és Hazafi Margit leányát), még 1908-ban, 21 évesen ismerte meg, azonban csak húsz évvel később vette nőül, 1928. május 4-én Budapesten.[8] (Felesége gyermekeit, Nagy Etelt, Rudolfot, Piroskát együtt nevelték; Etelt Vas István vette feleségül 1935-ben, fiatalon elhunyt 1939-ben.[9]) Az elismerés nélkül töltött évei alatt felesége tartotta el, szerény keresetéből támogatva a költő folyóiratainak kiadását. 1938-ban Simon Jolán öngyilkosságot követett el – a tragédiában nem kis szerepe volt Kassák zilált szerelmi életének, más nőkhöz írt költeményeinek. Ezután édesanyjával élt a lakásban, Budapest ostroma alatt házuk pincéjében húzták meg magukat. Mivel lakásuk megrongálódott, 1945-ben Békásmegyerre (Kőbánya utca 42.) költöztek sváb kitelepítettek házába, amit az államtól kaptak, igaz ez is elég rossz állapotban volt.

Kassák második feleségével Kárpáti (Karpeles) Klárával 1946-ban kötött házasságot. Az izraelita nő Kassák kedvéért felvette a római katolikus vallást és Kárpátira magyarosította a nevét.[10] A nála 27 évvel fiatalabb matematikatanár feleségétől később elhidegült, ám az asszony mindvégig kitartott mellette – a költő halála után az emlékéhez sem maradt hűtlen.

A munkásságáért ajándékba kapott békásmegyeri romos parasztházat sikerült felújítani, és otthonosan berendezni 1949-re, amihez állami támogatást is kapott, de ekkortól már inkább az állam ellenségének számított, mivel nyíltan szembehelyezkedett a hivatalos művészetpolitikával. Munkáit nem adhatta ki, lapjait ellehetetlenítették, később a pártból is kizárták, ráadásul a házuk árát is kifizettették velük apránként. Ezeket az éveit nevezte a „belső száműzetés” éveinek, ekkor kezdett ismét rajzolni, festeni; közelben lakó festő barátjával Gadányi Jenővel sok időt töltött a természetben, kutyáját is magával vitte a hosszú sétákra. Sok időt töltött kertészkedéssel is; a házhoz tartozó nagy kertben 120 gyümölcsfát nevelt, és galambokat is tartott. 1954-ben a vidékies környezetből Óbudára költöztek egy lakáscserével (Bécsi út 98.), ami Kassák életébe nagy változást hozott.

Óbudán az otthonuk a neoavantgárd művészek egyik találkozó pontja lett, Kassák élvezte a megélénkült társasági életet, rendszeres vendégek voltak nála: Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Mérei Ferenc, Borsos Miklós, Gyarmati Tihamér, Bálint Endre. Törzshelye lett a Malomtó presszó (Frankel Leó u. 25.). 1956-tól enyhült mellőzöttsége is: kiadták korábbi válogatott verseit, 1958-ban új verseskötete is megjelenhetett. [7]

Izmusok[szerkesztés]

Kassák nevéhez több izmus is köthető (amelyekről a halála után, 1972-ben megjelent, Az izmusok története című művében is ír), összefoglalva azonban a hazai avantgárd vezéralakjának tekinthetjük. A konstruktivizmus, amelynek hazai korszaka épp a Ma bécsi korszakával veszi kezdetét, a természet rendezetlenségével szemben az emberi kultúra szervezőerejét hirdeti. Világképe szerint a célszerűség és a társadalmi hasznosság jegyében kell átformálni embert, s világot egyaránt annak érdekében, hogy a szociális igazságosság megvalósuljon. Kassák konstruktivista kiáltványai: Képarchitektúra (1922), Vissza a kaptafához (1923), A konstruktivizmusról (1922). (Kassák Lajos folyóiratának Bécsben szerkesztett számait az Osztrák Nemzeti Könyvtár digitalizálta [11])

Az aktivizmussal jellemzően a német expresszionisták balszárnyának és Kassáknak a törekvéseit jelölik. Kifejezetten elkötelezett baloldaliság érhető tetten a kassáki aktivizmus irányzatában, melynek célja az önmagát és a világot alakítani képes ember megvalósítása. Így például az aktivista költemények munkás-szavalókórusokban hangzanak el, a versek felépítésében is érzékelhető, hogy ezzel a sajátos előadási formával kívánják majd megszólaltatni a költeményeket. Az aktivizmus másik megjelenési formája a korabeli plakátokon látható. Kassák számos folyóirata is az aktivizmus egy-egy lenyomata.

Vilt Tibor: Kassák Lajos és felesége, Kárpáti Klára sírja (Budapesten. Farkasréti temető: 21/1-1-75/76)

Kassák Lajos írói és képzőművészeti életműve rendkívül jelentős, munkássága az egész magyar avantgárd legnagyobb teljesítménye, aminek oka, hogy saját tevékenységét is nagyon szigorú mércével mérte. A művészet bármelyik terén, rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül. Igazi maximalista volt. Korán felismerte a művészet önelvűségét. Úgy gondolta, hogy a művészet (műalkotás), nem kifejezője, hanem része a társadalmi valóságnak, nem tükörnek kell lennie, hanem önálló tevékenységnek. A kor, amelyben élt, egybeesett a munkásosztály forradalmi törekvéseivel. Kassák ezzel egyidőben akarta végrehajtani a művészet forradalmát is. Demokratikus művészeteszményt vallott, nemzetközi költői nyelv kialakítására törekedett. Ez a törekvése sikeresen találkozott az 1910-es években kibontakozó forradalmian új stílusirányzatokkal, melyekkel külföldi utazásai során ismerkedett meg. Erre az időszakra esett az avantgárd, expresszionizmus, futurizmus, dadaizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus kialakulása. A magyar művészetben nincs még egy olyan alkotó, akinek munkássága annyira elválaszthatatlan lenne ezektől a mozgalmaktól, mint Kassáké.

Kassák, a magyar avantgárd mozgalom vezére egy alkalommal járt a német fővárosban: 1922 novemberében. Berlin avantgárd irodalmi, művészeti csoportosulásaival azonban már sokkal korábban kiépített kapcsolatokat. Folyóiratait, az 1915-ben Budapesten megindítota a A Tettet, majd ennek betiltása után az 1916-tól kiadott Mát szoros szálak fűzték a berlini Die Aktionhoz és a Der Sturmhoz. 1921 áprilisától, amint a német fővárosban élő Moholy-Nagy László a Ma németországi képviselője lett, Kassákék berlini kapcsolatai tovább erősödtek. A szintén Berlinben tartózkodó Kállai Ernő rendszeresen beszámolókat írt a Ma részére a német fővárosban látható új tárlatokról, Moholy-Nagy pedig képzőművészeti illusztrációs anyaggal látta el Kassákékat. Kassák Lajos 1922. november 11-ei berlini útját Moholy-Nagy László festő és Kállai Ernő művészeti író készítette elő.

Képzőművészete[szerkesztés]

Kassák Múzeum[szerkesztés]

Óbudán működik a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként a Kassák Múzeum (III., Fő tér 1.), amely emlékműsoroknak, kiállításoknak ad helyet, saját kiadványokat publikál. A múzeumot két évtizedig igazgatta Kassák műveinek kiváló kutatója, dr. Csaplár Ferenc, aki 2007 májusában betegsége és a múzeum csökkenő támogatása miatt öngyilkos lett. Utolsó írása Kassákról az Élet és Irodalom hasábjain jelent meg, amelyben Vámos Miklós egyik, Kassákot rendkívül értetlenül és tájékozatlanul lebecsülő cikkével vitatkozott.

Csaplár halála után a Kassák Múzeum igazgatója Andrási Gábor művészettörténész lett. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen 2009. március 22-én jelentékeny konferenciát szerveztek, melynek előadói értékes kiselőadásokban ismertették új kutatásaikat. 2010-től Sasvári Edit művészettörténész igazgatja az intézményt. Az ő vezetésével nyílt meg 2011-ben Kassák! címmel az új állandó kiállítás, amelyben Kassák munkásságának állomásai, témakörei a tárgyi emlékeken kívül immár digitális formában is tanulmányozhatók.

Főbb művei[szerkesztés]

Nemes-Lampérth József: Kassák Lajos portréja (1917)

1919-ig[szerkesztés]

 • Életsiratás; Benkő, Budapest, 1912
 • Isten báránykái. Három egyfelvonásos; címlap Gulácsy Lajos; Grill, Budapest, 1914
 • Éposz Wagner maszkjában; Hunnia Ny., Budapest, 1915
 • Új költők könyve. György Mátyás, Kassák Lajos, Komját Aladár, Lengyel József lírai antológiája; Ma, Budapest, 1917
 • Egy szegény lélek megdicsőülése és még hét novella; Athenaeum, Budapest, 1918 (Modern könyvtár)
 • Khalabresz csodálatos púpja. Novellák; Táltos, Budapest, 1918
 • Misilló királysága. Regény; Athenaeum, Budapest, 1918
 • Hirdetőoszloppal. 1914–1918; Szellemi Termékek Országos Tanácsa, Budapest, 1919
 • Levél Kun Bélához a művészet nevében; Ma, Budapest, 1919
 • Tragédiás figurák. Regény; a szerző arcképe Bortnyik Sándor; Ma, Bécs, 1919

1920–1944[szerkesztés]

 • Máglyák énekelnek. 1919–1920; Bécsi Magyar Kiadó, Wien, 1920
 • Világanyám. Kassák Lajos összes versei. Első könyv 1915; Bán, Wien, 1921
 • Novelláskönyv. Válogatott novellák. 1911–1919; Bán, Wien, 1921
 • Ludwig Kassák: Bildarchitektur; németre ford. Paul Acél; Elbemühl Druck., Wien, 1922
 • Új művészek könyve; szerk. Kassák Lajos, Moholy-Nagy László; J. Fischer, Wien, 1922
 • A ló meghal a madarak kirepülnek, 1922
 • Kassák új versei; Írók, Bécs, 1923 (Írók könyvtára)
 • Ma-Buch. Gedichte von Ludwig Kassák; németre ford., előszó Gáspár Endre; Sturm, Berlin, 1923
 • Álláspont. Tények és új lehetőségek; Ma, Bécs, 1924
 • Tisztaság könyve. Szabadvers és próza; Horizont–Fischer, Bécs, 1926
 • Az új művészet él; Korunk, Kolozsvár, 1926 (Korunk könyvtára)
 • Egy ember élete. Önéletrajz. 1-2. rész. 1-6.; Dante, Budapest, 1928–1932 (Kassák Lajos munkái)
 • Napok a mi napjaink. Regény; Pantheon, Budapest, 1928 (Az új magyar regény)
 • Angyalföld. Regény; Pantheon, Budapest, 1929 (Az új magyar regény)
 • Marika, énekelj! Regény; Pantheon, Budapest, 1930 (Az új magyar regény)
 • Kassák Lajos 35 verse; A Munka, Budapest, 1931
 • Megnőttek és elindulnak. Regény; Pantheon, Budapest, 1932 (Az új magyar regény)
 • A mi életünkből. A Munka első fotókönyve; szerk. Kassák Lajos; Munka, Budapest, 1932
 • Kassák Lajos–Nádass József: Gorkij. Dráma; Munka, Budapest, 1933
 • A telep; Pantheon, Budapest, 1933 (Az új magyar regény)
 • Munkanélküliek. Regény; Nyugat, Budapest, 1933
 • Az utak ismeretlenek. Regény; Nyugat, Budapest, 1934 (Nyugat könyvek)
 • Napjaink átértékelése; Munka, Budapest, 1934
 • Menekülők. Elbeszélések; Nagy K. és Tsa., Debrecen, 1934 (Új írók)
 • Achterbuurt; hollandra ford. Székely L., bev. M. H. Székely-Lulofs [Madelon Lulofs]; Nederlandsche Keurboekerij, Amsterdam, 1935
 • Földem, virágom. Kassák Lajos válogatott versei. 1915–1935; előszó Gyergyai Albert; Munka-kiadás, Kecskemét, 1935
 • Három történet; Cserépfalvi, Budapest, 1935
 • Anyám címére; Cserépfalvi, Budapest, 1937
 • Akik eltévedtek; Cserépfalvi, Budapest, 1937
 • Ajándék az asszonynak; Cserépfalvi, Budapest, 1937
 • Cserépfalvi, Budapest, 1937; Cserépfalvi, Budapest, 1939
 • Egy kosár gyümölcs. Regény; Dante, Budapest, 1939
 • Ludoviko Kassák: La vojoj estas nekonataj (Az utak ismeretlenek); eszperantóra ford. Ladislao Spierer; F. L. E., Amsterdam, 1934
 • Sötét egek alatt. Versek; Hungária Ny., Budapest, 1940
 • Azon a nyáron. Regény; Dante, Budapest, 1940
 • Szombat este. Új versek; Kelet Népe, Budapest, 1941
 • Kassák Lajos: Tavaszi felhők / Nagy Lajos: Prof. Csizmadia / Szántó György: Erdélyi biedermeier / Szép Ernő: Karacsné nagyasszony; Grafika Ny., Nagyvárad, 1942 (Örök betűk)
 • Virág Balázs; Áchim, Budapest, 1942 (Százezrek könyve)
 • Két fiatal élet; Áchim, Budapest, 1942 (Százezrek könyve)
 • Vallomás tizenöt művészről; Popper Ny., Monor, 1942
 • Hídépítők. Regény; Singer-Wolfner, Budapest, 1942
 • Vallomás tizenöt művészről; bibliofil kiad.; s. n., Budapest, 1942
 • Egy emlék hálójában; Áchim, Budapest, 1942 (Százezrek könyve)
 • Közelgő viharok; Áchim, Budapest, 1943 (Százezrek könyve)
 • Dráma az erdőben; Áchim, Budapest, 1943 (Budapesti regények)
 • Karácsonyiék. Regény; Singer-Wolfner, Budapest, 1943
 • Egy álom megvalósul. Regény; Singer-Wolfner, Budapest, 1943
 • Emberek – sorsok; Stílus, Budapest, 1943

1945–1967[szerkesztés]

 • Kis könyv haldoklásunk emlékére; Új Idők, Budapest, 1945
 • Kassák Lajos összegyűjtött versei; Singer-Wolfner, Budapest, 1946
 • Hatvan év összes versei; Új Idők, Budapest, 1947
 • Képzőművészetünk Nagybányától napjainkig; Magyar Műkiadó, Budapest, 1947
 • Dal a kenyérről; ill. Róna Emy; Új Idők, Budapest, 1948
 • Egy lélek keresi magát. Regény; Új Idők, Budapest, 1948
 • Mögötte áll az angyal. Regény; Új Idők, Budapest, 1948
 • Szegények rózsái; Új idők, Budapest, 1949
 • Ahogyan elindultak, 1949
 • Szénaboglya, 1955
 • Kassák Lajos válogatott versei 1914–1949; bev. Gyergyai Albert; Magvető, Budapest, 1956
 • Csillagok csillogjatok, virágok virágozzatok...; ill. Würtz Ádám; Móra, Budapest, 1957
 • Boldogtalan testvérek. Válogatott elbeszélések; Szépirodalmi, Budapest, 1957
 • Költemények, rajzok. 1952–1958; Szépirodalmi, Budapest, 1958
 • Mélyáram; Magvető, Budapest, 1960
 • Szerelem, szerelem. Versek, rajzok; Szépirodalmi, Budapest, 1962
 • Az út vége. Regény; Magvető, Budapest, 1963
 • Vagyonom és fegyvertáram; Magvető, Budapest, 1963
 • A tölgyfa levelei. Versek; Magvető, Budapest, 1964
 • Mesterek köszöntése; Magvető, Budapest, 1965
 • A ló meghal, a madarak kirepülnek; Magyar Helikon–Szépirodalmi, Budapest, 1967

1968–1989[szerkesztés]

 • Üljük körül az asztalt! Versek; Magvető, Budapest, 1968
 • Kassák Lajos legszebb versei; vál., bev. Méliusz József, ill. Hincz Gyula; Ifjúsági, Bukarest, 1968
 • Kassák Lajos összes versei, 1-2.; sajtó alá rend., utószó Kassák Lajosné; Magvető, Budapest, 1970
 • Az idő múlásában. Üzenet az utolsó ladikról; Képzőművészeti Alap, Budapest, 1971
 • Az izmusok története; közrem. Pán Imre; Magvető, Budapest, 1972
 • A fal mögött áll és énekel; Magvető, Budapest, 1974
 • Csavargók, alkotók. Válogatott irodalmi tanulmányok; vál., sajtó alá rend. Ferencz Zsuzsa; Magvető, Budapest, 1975
 • Csillagok, csillogjatok, virágok, virágozzatok; rajz Würtz Ádám; 2. bőv. kiad.; Móra, Budapest, 1977
 • Éljünk a mi időnkben. Írások a képzőművészetről; vál., sajtó alá rend. Ferencz Zsuzsa, jegyz. Keszthelyi Rezső; Magvető, Budapest, 1978
 • Összegyűjtött műfordítások; vál., szerk. Parancs János; Magvető, Budapest, 1986
 • Ahogyan elindultak; Kozmosz Könyvek, Budapest, 1987
 • Számozott költemények; összeáll. Kassák Lajosné, szöveggond., utószó Csaplár Ferenc; Szépirodalmi, Budapest, 1987
 • Szénaboglya; sajtó alá rend., utószó Csaplár Ferenc, előszó Botka Ferenc; Szépirodalmi, Budapest, 1988

1990–[szerkesztés]

 • Érsekújvár; összeáll., szöveggond. Csaplár Ferenc; Kassák Múzeum, Budapest, 1992
 • Fekete kandúr. Elbeszélések, jelenetek, esszék, publicisztika; szerk., utószó Urbán László; Marfa–Mediterrán–Pesti Szalon, Budapest, 1998
 • Reklám és modern tipográfia. Írások, képek; szerk. Csaplár Ferenc; Kassák Múzeum, Budapest, 1999 (angolul is)
 • Kassák Lajos–Pán Imre: Izmusok. A modern művészeti irányok története; szöveggond., utószó Csaplár Ferenc; 2., rekonstruált szövegű kiad.; Napvilág, Budapest, 2003 (Társtudomány)
 • Utazás oda és vissza; vál., utószó Zalán Tibor; Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2007 (Új magyar museum)

Társasági tagság[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Folyóiratok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Kassák Lajos családfája
Kassák Lajos
(Érsekújvár, 1887. márc. 21.–
Budapest, 1967. júl. 22.)
író, költő, műfordító, képzőművész
Apja:
Kassák István
(Ratkóc, 1844. febr. 3.[12]
Érsekújvár, 1910)
patikaszolga
Apai nagyapja:
Kassák János[13]
(Zakosztolány, 1800. jan. 3.[14]
Ratkóc, 1851. aug. 23.)
telkes jobbágy, vasútépítési tiszt
Apai nagyapai dédapja:
Kassák Mihály
(Zakosztolány, 1771. júl. 16.[15]
Zakosztolány, 1850. febr. 2.)
telkes jobbágy
Apai nagyapai dédanyja:
Papes Katalin
(Alsó Dubovány, 1765 k.–
Zakosztolány, 1831. aug. 30.)
Apai nagyanyja:
Melis Ilona
(Beregszeg, 1813. jún. 3.[16]
Ratkóc, 1860. jún. 4.)
Apai nagyanyai dédapja:
Melis János[17]
(Beregszeg, 1770. szept. 16.[18] – 
Beregszeg, 1857. okt. 31.)
földműves
Apai nagyanyai dédanyja:
Nadaszky Katalin
(1785 k. – ?)
Anyja:
Istenes Erzsébet
(Érsekújvár, 1862. aug. 16.[19]
Budapest, 1951)
mosónő
Anyai nagyapja:
Istenes István
(Érsekújvár, 1820. júl. 28.[20]
Érsekújvár, 1874. máj. 7.)
szűrszabó, kocsis, vasúti szolga
Anyai nagyapai dédapja:
Istenes János[21]
(Érsekújvár, 1778. febr. 28.[22]
Érsekújvár, 1844. máj. 19.)
zsellér
Anyai nagyapai dédanyja:
Kadek Mária
(Érsekújvár, 1787. márc. 6.[23]– 
Érsekújvár, 1843. jún. 20.)
Anyai nagyanyja:
nemes Jambrikovics Mária
(Érsekújvár, 1829. febr. 24.[24] – 
Érsekújvár, 1898)
Anyai nagyanyai dédapja:
nemes Jambrikovics Ádám[25]
(1795 k. – 1869. márc. 26.)
szűrszabó mester
Anyai nagyanyai dédanyja:
Ottinger Katalin
(Érsekújvár, 1804. nov. 21.[26] – 
Érsekújvár, 1876. ápr. 29.)
Ürményből áttelepült pékmester lánya

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
 2. KASSÁK Lajos. [2007. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 23.)
 3. Szk Kassák
 4. Úti élményeit az 1920-as években egy hosszú dadaista versben (A ló meghal a madarak kirepülnek) és önéletrajzi regényében (Egy ember élete, III. Csavargások) örökítette meg.
 5. Séta a perifériakon: Hétház (Kassák Múzeum, 2021. május 13.)
 6. Hétház, Tizenháromház (egykor.hu)
 7. a b Simon Flóra: Angyalföldtől Óbudáig – 135 éve született Kassák Lajos. PestBuda, 2022. március 21.
 8. Budapest V. kerület polgári házassági anyakönyve, 244/1928. folyószám.
 9. Nagy Etel: Magyar életrajzi lexikon II. (L–Z). Főszerk. Kenyeres Ágnes. Budapest: Akadémiai. 1969.  
 10. http://home.hu.inter.net/kortars/0111/czeizel.htm
 11. http://444.hu/2014/01/02/az-osztrak-nemzeti-konyvtar-digitalizalta-kassak-lajos-folyoiratanak-becsben-szerkesztett-szamait/
 12. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVNZ-WLXF : accessed 23 August 2015), István Kassak, 03 Feb 1844; citing Malženice, Trnava, Slovakia, line , reference ID 104, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 13. A Kassák család szlovák származású. Kassák János minden bizonnyal nem, vagy csak alig beszélt magyarul. A neve a sírkövén Jano Kaššak alakban szerepel.
 14. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KS53-ZLD : accessed 23 August 2015), Joannes Kassak, 03 Jan 1800; citing Veľké Kostoľany, Piešťany, Slovakia, line , reference ID 170, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm 2,431,561.
 15. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KS53-X4G : accessed 25 August 2015), Michaël Kosak, 16 Jul 1771; citing Veľké Kostoľany, Piešťany, Slovakia, line , reference ID 97, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm 2,431,560.
 16. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVNC-PLKT : accessed 23 August 2015), Helena Meliss, 03 Jun 1813; citing Leopoldov, Hlohovec, Slovakia, line , reference ID 229, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 17. Melis János családja a XVIII. században 'Melisch' alakban írta a vezetéknevét, amely a XIX. század elejére változott 'Melis', 'Meliss' alakra.
 18. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVNC-PQ1X : accessed 25 August 2015), Joannes Meliss, 16 Sep 1770; citing Leopoldov, Hlohovec, Slovakia, line 62, reference ID 297, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 19. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVN8-G7QT : hozzáférés 2015. augusztus 25.), Elizabetha Istenes, 16 Aug 1862; citing Nové Zámky, Nové Zámky, Slovakia, line 260, reference ID 167a, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 20. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVN8-KPCR : accessed 23 August 2015), Stephanus Istenes, 1820; citing Nové Zámky, Nové Zámky, Slovakia, line , reference ID , state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 21. Érsekújvár 1663-as török általi elfoglalása során az őslakosok a vár feladásáért cserébe vagyonukkal sértetlenül elvonulhattak Komárom várába. A visszafoglalást követően a családok nagy része visszaköltözött. Az Istenes család a város 1685-ös felszabadítását követően már a városban található. Nem tudni azonban, hogy visszaköltözött őslakosok voltak-e, vagy máshonnan vándoroltak oda. Vö.: Haiczl Kálmán: Érsekujvár multjából. Érsekújvár, 1932. 247. o.
 22. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVN8-JRL3 : accessed 24 August 2015), Joannes Istenes, 28 Feb 1778; citing Nové Zámky, Nové Zámky, Slovakia, line , reference ID 429, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 23. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVN8-VMMM : accessed 24 August 2015), Maria Kádek, 06 Mar 1787; citing Nové Zámky, Nové Zámky, Slovakia, line , reference ID 573, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 24. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVN8-2NR3 : accessed 24 August 2015), Maria Jambrikovits, 24 Feb 1829; citing Nové Zámky, Nové Zámky, Slovakia, line , reference ID 667, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .
 25. Nem ismeretes, hogy Kassák Lajos mennyire volt tisztában azzal, anyjáról nemesi ősei vannak. Talán tudta, de titkolta, hiszen karakteres baloldali nézeteivel ezt nehéz lett volna összeegyeztetnie. Az se kizárt, hogy fogalma se volt róla. A Jambrikovics középkori eredetű, Varasd környéki horvát nemzetiségű nemesi család, zlathari és ladislaveci előnevekkel. A családból György, Zrinyi Miklóstól kelt bizonyságlevéllel költözött Magyarországba 1649-ben, hol Érsekújvár újjáépítőjének, Széchényi György esztergomi érseknek nővérét, Széchényi Juditot vette nőül. Vö.: Kempelen Béla: Magyar nemes családok. V. kötet, 229-232. o. A családfán szereplő Ádám György szépunokája.
 26. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVN8-K4D7 : accessed 24 August 2015), Catharina Ottinger, 21 Nov 1804; citing Nové Zámky, Nové Zámky, Slovakia, line , reference ID 200, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm .

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Online[szerkesztés]

Szakirodalom[szerkesztés]

 • Gáspár Endre: Kassák Lajos az ember és munkája, Fischer, Bécs, 1924
 • Murányi-Kovács Endre: Kassák Lajos, az ötvenéves költő, Munka, Budapest, 1937
 • Kassák hatvanadik születésnapjára, szerk. Nádass József; Világosság Ny., Budapest, 1947
 • Oltyán Béla: A század máglyáin lobogva. Kassák Lajos költői pályája, Borsod M. Ny., Miskolc, 1967
 • Bori Imre–Körner Éva: Kassák irodalma és festészete (Magvető Kiadó, Budapest, 1967)
 • Ma. Kassák, szerk. Carl László; Panderma, Basel, 1968
 • Kassák Lajos emlékkiállítása. Székesfehérvár, István Király Múzeum, 1968. aug. 4–szept. 15., bev. Perneczky Géza; István Király Múzeum, Székesfehérvár, 1968 (István Király Múzeum közleményei. D. sorozat)
 • Lajos Kassák. 1887–1967. Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, 8. Juni–4. Juli 1971, szerk. Wilfried Skreiner, Landesmuseum Joanneum, Graz, 1971
 • Formateremtő elvek a költői alkotásban – Babits: Ősz és tavasz között / Kassák: A ló meghal a madarak kirepülnek (Vitaülés, 1968. november 14-15., előadások és hozzászólások), szerkesztette: Hankiss Elemér, Akadémiai, Budapest, 1971, (MTA Stilisztikai és Verstani Munkabizottságának kiadványai)
 • Rónay György: Kassák Lajos alkotásai és vallomásai tükrében, Szépirodalmi, Budapest, 1971 (Arcok és vallomások)
 • Elek László: Gyermekversek elemzése, s. n., Szarvas–Kecskemét–Sopron, 1972 (Óvónők modern kiskönyvtára)
 • Lajos Kassák. Ausstellung. Bochum, 19. Mai–30. Juni 1973, szerk. Peter Spielmann, Helmut Zumbro; Museum, Bochum, 1973
 • Kassák emlékkiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Budapest, 1973. október, szerk. Illés Ilona, Taxner Ernő; Kossuth Ny., Budapest, 1973
 • Jaroslava Pasiaková: Lajos Kassák. Vývojové problémy a tendencie mad'arskej avantgardy, Univerzita Komenského, Bratislava, 1973
 • Emlékkiállítás Kassák Lajos munkáiból a Győri Xántus János Múzeum Képtárában 1975. június 8–július 27., előszó, katalógus összeáll. Salamon Nándor; Dávid Lajos, Győr, 1975
 • Kortársak Kassák Lajosról, szerk., sajtó alá rend. Illés Ilona, Taxner Ernő; PIM–NPI, Budapest, 1975
 • Németh István: A Kassák család emlékezete, Irodalmi Szemle 1976/2, 113-118. oldal
 • Vadas József: A konstruktőr. Kassák Lajos képzőművészeti munkássága, Gondolat, Budapest, 1979
 • Kassák Lajos Bartók-verse. A hasonmásban mellékelt vers szövege, bemutatja Csaplár Ferenc; Magyar Helikon, Budapest, 1981 (Kézirattár)
 • Lajos Kassák. Retrospective exhibition. Matignon Gallery, April–May, 1984, szöv. Paul Kovesdy, John E. Bowlt, Körner Éva; Matignon Gallery, New York, 1984 (Leader of the East-Central European constructivist movement in Budapest, Vienna and Berlin)
 • Kassák Lajos a képzőművész és a kritikus. Hommage á Kassák. Szentendrei Képtár, 1985. augusztus–szeptember, szerk., kiállítás rend. Mucsi András; Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szentendre, 1985
 • G. Komoróczy Emőke: „Kassák az emigrációban, 1920–1926”, Csepeli Munkásotthon, Budapest, 1986 (Műhelyfüzetek Csepeli Munkásotthon Olvasó Munkás Klub)
 • Lajos Kassák, 1887–1967. 10. September bis 18. October 1987, szerk. Tanja Frank; Akademie der Künste der DDR, Berlin, 1987
 • Csaplár Ferenc: Kassák körei, Szépirodalmi, Budapest, 1987
 • Ferenczi László: Én Kassák Lajos vagyok, Kozmosz Könyvek, Budapest, 1987
 • Emlékszám Kassák Lajos századik születésnapjára, in: Új írás, 1987/5., Lapkiadó Vállalat, Budapest, 1987
 • Kibontott zászló. Az Olvasó Munkás Klub Kassák-emlékkönyve, szerk. Benke László; Népszava, Budapest, 1987
 • Magam törvénye szerint. Tanulmányok és dokumentumok Kassák Lajos születésének századik évfordulójára, szerk. Csaplár Ferenc; Múzsák–PIM, Budapest, 1987
 • Kassák Lajos, 1887–1967. – A Magyar Nemzeti Galéria és a Petőfi Irodalmi Múzeum emlékkiállítása, katalógusszerkesztők: Gergely Mariann, György Péter, Pataki Gábor; MNG, Budapest, 1987
 • Amikor Kassák valaki más. 1887–1987, szerk. Juhász József és Krausz Tivadar; Teszársz Károly Vasas Művészegyüttes és Ifjúsági Ház, Budapest, 1987
 • Kassák Lajos emlékkönyv. Az ELTE XX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék és a Kassák Klub által rendezett tudományos ülésszak és költői találkozó anyaga, szerk. Fráter Zoltán, Petőcz András; ELTE, Budapest, 1988 (Eötvös könyvek)
 • Kassák, 1887–1967, szerk. Csaplár Ferenc, Horányi Krisztina; Corvina, Budapest, 1988 (Arion, 16.)
 • Bori Imre–Körner Éva: Kassák irodalma és festészete, 2. átdolgozott kiadás, Magvető, Budapest, 1988
 • Egy Kassák-interjú körülményei, In: Bertha Bulcsu: Willendorfi Vénusz, Magvető, 1988, 176. o.
 • Kassák. Esszék, tanulmányok a költőről, íróról, művészről, szerk. Szávai János; Tankönyvkiadó, Budapest, 1990
 • Deréky Pál: Ungarische Avantgarde-Dichtung in Wien 1920–1926, Böhlau, Bécs–Köln–Weimar, 1991
 • Deréky Pál: A vasbetontorony költői, Argumentum, Budapest, 1992
 • Mózsi Ferenc: A remény epileptikája. Kassák Lajos halálának 25. évfordulójára a mester számozott költeményeinek kapcsán, Framo, Chicago–Budapest, 1992 (Szivárvány könyvek)
 • Fotográfiák Kassák Lajosról, 1915–1967. Kiállítás a Kassák Múzeumban. Budapest, 1992. VII. 22–X. 30., összeáll., előszó, Csaplár Ferenc; Kassák Múzeum, Budapest, 1992
 • Kassák az európai avantgárd mozgalmakban, 1916–1928. Kassák Múzeum és Archívum, 1994. márc. 20–máj. 30., katalógusszerk., tan. Csaplár Ferenc; Kassák Múzeum, Budapest, 1994
 • Deréky Pál: Lesebuch der ungarischen Avantgardeliteratur (1915–1930) / A magyar avantgárd irodalom (1915–1930) olvasókönyve, Böhlau, Bécs–Köln–Weimar, Argumentum, Budapest, 1996
 • Szalma Mária: Kassák Lajos a XIII. kerületben, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Budapest, 1999 (XIII. kerületi helytörténeti füzetek)
 • Aczél Géza: Kassák Lajos, Akadémiai, Budapest, 1999 (Irodalomtörténeti könyvtár)
 • Tanulmányok Kassák Lajosról, szerk. Kabdebó Lóránt et al.; Anonymus, Budapest, 2000 (Újraolvasó)
 • A virágnak agyara van – In memoriam Kassák Lajos (szerkesztő: Pomogáts Béla), Nap Kiadó, Budapest, 2000
 • Csaplár Ferenc: Szoboravatás Érsekújvárott – Fejezet a Kassák-kultusz történetéből, In: Kalla Zsuzsa (szerk.): Az irodalom ünnepei – Kultusztörténeti tanulmányok, PIM, Budapest, 2000, (A Petőfi Irodalmi Múzeum könyvei 9.)
 • Fajó János: Az én mesterem Kassák műhelyében; Vince, Budapest, 2003
 • Kassák születésnapjai, 1917–1967, szerk. Csaplár Ferenc; Kassák Múzeum, Budapest, 2005
 • G. Komoróczy Emőke: A szellemi nevelés fórumai. Kassák Lajos, Tamási Lajos, Kárpáti Kamil "körei", Hét Krajcár, Budapest, 2005
 • Bartók Béla, Kassák Lajos, kiállításrend., szerk. Csaplár Ferenc; Kassák Múzeum, Budapest, 2006
 • Feldinszki Mária: Kassák Lajos. Personálna bibliografia / Személyi bibliográfia, Kniznica Antona Bernoláka, Nové Zámky, 2007
 • Standeisky Éva: Kassák, az ember és a közszereplő, Gondolat Kiadói Kör Kft., Budapest, 2007
 • Bozók Ferenc: Kassák Lajos kérdése, In: Lyukasóra folyóirat, 2007. április
 • A Kassák-kód (szerkesztő: Juhász R. József és H. Nagy Péter), Szlovákiai Magyar Írók Társasága, Pozsony, 2008
 • Péter Zoltán: Lajos Kassák, Wien und der Konstruktivismus, Peter Lang Internationaler Verlag der Wissenschaften – Budapester Studien zur Literaturwissenschaft 15, Bécs, 2010
 • Kárpáti Béla: Kassák. Az „új ember” prófétája, Bíbor, Miskolc, 2010
 • „…fejünkből töröljük ki a regulákat”. Kassák Lajos az író, képzőművész, szerkesztő és közszereplő. Tanulmányok, szerk. Andrási Gábor; Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Alapítvány, Budapest, 2010
 • Kassák! A Kassák Múzeum állandó kiállítása, kiállításrend. Sasvári Edit, Csatlós Judit, tan. Andrási Gábor, K. Horváth Zsolt, Standeisky Éva; PIM Kassák Múzeum, Budapest, 2011
 • Avantgárd és hagyomány, hagyomány és avantgárd – Ekszpanzió XXII–XXIII. Szimpózium(ok), szerkesztette: Németh Péter Mikola, Napkút, Budapest, 2011, (Káva téka)
 • Jelzés a világba. Háború, avantgárd, Kassák, szerk. Dobó Gábor, Szeredi Merse Pál; Kassák Alapítvány, Budapest, 2016, (Az avantgárd és folyóiratai)
 • Művészet akcióban. Kassák Lajos folyóiratai A Tett-től a Dokumentumig, 1915–1927, szerk. Balázs Eszter, Sasvári Edit, Szeredi Merse Pál; Kassák Alapítvány, Budapest, 2017, (Az avantgárd és folyóiratai)