Romániai magyar irodalmi lexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Romániai magyar irodalmi lexikon
Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés

Megírásának időpontja 19682010
Első kiadásának időpontja 19812010
Nyelv magyar
Témakör romániai magyar irodalom és kultúra
Műfaj lexikon
Részei 5 kötet
Kiadás
Magyar kiadás Kriterion Könyvkiadó
Külső hivatkozás http://lexikon.kriterion.ro/

A Romániai magyar irodalmi lexikon (alcíme: Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés) 1981 és 2010 között megjelent lexikon összesen öt kötetben (az utolsó kötet két részben).

Szerkesztése[szerkesztés]

Az 1981-ben megjelent első kötet előszavában írta a lexikon főszerkesztője és lelke, Balogh Edgár: „A törzset alkotó szépirodalom mellett sorra kerül itt a közirodalom (publicisztika, újságírás, bibliográfia, népművelő irodalom), a tudományos irodalom (szakirodalom, tudományterjesztés), a művészeti irodalom, valamint a művészeteknek azok az alkotásai, amelyek tárgyuknál fogva kapcsolódnak az irodalomhoz (könyvgrafika, irodalmi tárgyú képzőművészeti alkotás, irodalmi művek megzenésítése, előadóművészet és színház, rádió, televízió, film, fotóművészet irodalmi vonatkozásai).”

Az 1968-ban alakított szerkesztőbizottság intézményi háttér nélkül a fent idézett koncepció alapján a Venczel József által összeállított eredeti címszójegyzéket megpróbálta egy lexikontól műfajánál fogva elvárható adatokkal kitölteni. Az 1970-ben alakult Kriterion Könyvkiadó intézményi gazdája lett a tervezett kiadványnak. A cenzúra megtépázta az első kötetet, de az mégis megjelenhetett 1981-ben. Az 1983-ra elkészült második kötet azonban csak az 1989-es fordulat után jelenhetett meg az 1983-ban elkészült formában (csupán az elhalálozási dátumokat írták be). A megváltozott körülmények, sok szerkesztő elhunyta, a finanszírozás nehézkes volta egyre nehezebbé tették a munkát, amelyet végül is Balogh Edgár halála után Dávid Gyula vezetésével 2010-ben fejeztek be. Az utolsó kötet technikai okok miatt két részben jelent meg. Az előre tervezett kiegészítő kötetről a szerkesztők lemondtak.

Mind az öt kötet tartalma megtalálható az interneten, az első két kötet kicenzúrázott részeivel együtt. Egyes cikkeket kiegészítettek a nyomtatott változathoz képest, ezeket minden esetben a kiegészítés dátumával megjelölve. A kötetek jogtulajdonosa lehetővé tette a szócikkek felhasználását a Wikipédiában.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

A lexikon kötetei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]