Mile Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mile Lajos
Mile Lajos.jpg

Született 1958december 14. (59 éves)
Debrecen
Párt LMP
Választókerület Országos lista

Foglalkozás tanár, politikus
Iskolái Debreceni Egyetem

Mile Lajos (Debrecen, 1958. december 14. –) Magyarország kolozsvári főkonzulja, volt országgyűlési képviselő, a Lehet Más a Politika egykori parlamenti frakcióvezető-helyettese. Részt vett - a maga idején - az MDF, az SZDSZ, a Fidesz, az MDNP és az LMP megalakulásában.[1]

Életpályája[szerkesztés]

Debrecenben született, de a Szatmár megyei Kisnaményban nőtt fel. Az általános iskola felső tagozatát Jánkmajtison végezte, majd a debreceni KLTE Gyakorló Gimnáziumában érettségizett. 1983-ban a KLTE magyar-francia szakán szerzett diplomát, majd több helyen tanított. Megházasodott, majd Miskolcra került, ahol szintén tanított, később egy múzeumban irodalomtörténészként dolgozott. Kritikákat, recenziókat írt és itt kezdett politizálni.

A nyolcvanas évek vége felé részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában is, lapot szerkesztett, részt vett a helyi ellenzéki kerekasztal szervezésében. Az 1990-es választásokon az MDF országgyűlési képviselőjének választották. Ekkor elvált, majd újra megnősült, először Kistokajba, majd Budapestre költözött. Az Országgyűlésben a Honvédelmi Bizottságban, majd a Kulturális Bizottságban dolgozott. Az MDF nemzeti liberális csoportjában vett részt, az MDF kettészakadásakor az újonnan alakuló Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett.

Az 1994-es választási vereség után négy évig tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek, majd 1998-ban felhagyott az aktív közéleti tevékenységgel. Cikkeket írt a Magyar Hírlapba, a Népszabadságba, az internetes Zóna című magazinba. Jelenleg is Kistokajban él, három fia van. Elvégzett a helyi egyetem közgazdasági karán egy másoddiplomás kurzust, okleveles Európa szakértő. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) regionális irodáját vezeti.

A Lehet Más a Politika (LMP) párt alapító tagja, a párt 2009-es európai parlamenti választási listáján a 6. helyen szerepelt, a 2010-es országgyűlési választáson pedig az országos lista 4. helyén jelölték; második mandátumát is innen szerezte.[2] A párt indulása óta tagja volt az LMP irányító testületének, a választmánynak,[3] amelyből parlamentbe kerülése után kimaradt. A parlamenti LMP-frakció egyik helyettesének választották meg.

A 2010-2014-ig tartó parlamenti ciklusban tagja volt a Nemzeti Összetartozás Bizottságának, és az Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként is foglalkozott szomszédságpolitikai kérdésekkel, a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségeivel. Folyamatosan részt vett a MÁÉRT értekezletein, dolgozott a KMKF plenáris ülésein és munkacsoportjaiban, tagja volt az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért kuratóriumának is.[4] 2014-től Magyarország kolozsvári főkonzulja.[5]

Művei[szerkesztés]

  • Saját bőr (rendszerváltó történetek), 2009

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]