Humanista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Humanista Párt
Adatok
Elnök Várady Tibor

Alapítva 2003. január 14. (újraalapítás)
Feloszlatva 1998., 2012. november

Ideológia újhumanizmus (Humanista mozgalom)
Politikai elhelyezkedés baloldal
Nemzetközi szövetségek Humanista Internacionálé
Hivatalos színei aranysárga, fehér
Weboldala

A Humanista Párt magyarországi párt. A 2009-es európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politikával alakítottak közös listát, amely a vártnál magasabb, 2,61%-os eredményt ért el, de ezzel sem szerzett mandátumot.

Története[szerkesztés]

Humanista pártok az 1960-as évektől kezdődően jöttek létre a világ számos országában, Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Az egyes országok Humanista Pártjai önállóan működnek, de a nemzetközi tevékenységek összefogására illetve az országhatároktól független célok, mint például az emberi jogok érvényesítése érdekében megalakultak a Humanista Pártok Regionális Szervezetei és a Humanista Internacionálé.

A magyar Humanista Pártot 1998-ban a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény (Ptv.) 3. § (3) bekezdése alapján a Fővárosi Bíróság megszüntette. Ez a törvény azt mondja ki, hogy ha egy párt két egymást követő parlamenti választáson nem állít jelöltet, akkor a pártot egyesületté kell alakítani.

Azóta a Humanista Pártot már három alkalommal próbálták újra bejegyeztetni, de a bíróság különböző okokra hivatkozva sorra elutasította. 2002 decemberében a Legfelsőbb Bíróság határozatot hozott, melyben a Humanista Párt ügyét visszaküldte a Fővárosi Bíróságnak, kötelezve a bíróságot a Humanista Párt bejegyzésére, amennyiben alapszabályuk megfelel a pártokról szóló törvény rendelkezéseinek és nincs törvényi akadálya a nyilvántartásba vételnek. A Fővárosi Bíróság ezek után ismét hiánypótlásra szólította fel a pártot, melynek eleget tettek.

A Humanista Pártot 2003. január 14-én 10263-as sorszám alatt bejegyezték.

A 2009-es európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika Párttal közös listán szerepelt, de a parlamentbe nem jutottak be.

Főbb nézetei, célkitűzései[1][szerkesztés]

  • A humanisták nem hiszik, hogy bármely politikai párt képes lenne valós változásokat elérni. Ezért, míg a hagyományos pártok megelégszenek azzal, hogy a választások alkalmával megpróbálják megnyerni a még részt vevő választók többségét, a Humanista Párt azon munkálkodik, hogy minél több embert tegyen aktívvá a döntéshozatalban, és nemcsak választóként, de humanista vagy független jelöltként is.
  • A Humanista Párt minden tevékenysége, a választások közötti időtartamban is, arra irányul, hogy megteremtse a véleménynyilvánítás igényét és lehetőségét, tüntetések, fórumok, népi kezdeményezések és népszavazások révén.
  • A Humanista Párt nem törekszik mindenáron hatalomra, ezért általában nem köt politikai alkukat, nem lép választási szövetségre más pártokkal, és nem változtatja meg az álláspontját néhány szavazat elnyerése érdekében.
  • A Humanista Párt elsődleges céljának a mentalitás megváltoztatását tekinti, azt, hogy a társadalom széles rétegei kezdjenek el bízni a saját megoldásaikban, valamint önkéntesen és szolidárisan cselekedni. A párt tagjai saját életüket, személyes fejlődésüket és saját mentalitásuk megváltoztatását nem választják el társadalmi céljaiktól.

Választási eredmények[szerkesztés]

Európai parlamenti választás[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Európai parlamenti csoport Európai parlamenti alcsoport
2009-es* [2] 75 522 2,61% nem jutott be

* A Lehet Más a Politika párttal közös listán.

Források[szerkesztés]

  1. célkitűzések. [2010. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 12.)
  2. Eredmények (magyar nyelven). Országos Választási Iroda. [2014. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 7.)