Ugrás a tartalomhoz

Bocskai FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bocskai FC
Csapatadatok
Teljes csapatnévBocskai Football Club
SzékhelyDebrecen, Magyarország
Alapítva1926. július 31.
Megszűnt1940.
Klubszínekkék-sárga
StadionNagyerdei Stadion
Nemzeti sikerek
magyar Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai

A Bocskai FC egy megszűnt labdarúgócsapat, melynek székhelye Debrecenben volt. Legjobb eredménye: 1930-ban első vidéki klubként sikerült elhódítania a Magyar kupát.

Története[szerkesztés]

Balra a Bocskai csapata egy 1932-es Venus București elleni mérkőzés előtt

A csapatot 1926 július 31-én alapították profi labdarúgó klubként Bocskay FC néven (csak a harmincas évektől kezdték el Bocskai FC –ként írni) kék-sárga színekkel. Kezdetben sem anyaegyesülete, sem megfelelő támogatottsága nem volt az egyesületnek, mindezek „beszerzésére” a későbbiekben került sor. Mivel a régió egyetlen profi klubja voltak nem volt nehéz szerződések útján játékosokat szerezni, így a DVSC-ből kilenc, de a többi debreceni csapatból és a környező településekről is több játékost elcsábítottak. A Bocskai FC amolyan kerületi válogatottnak felelt meg ebben az időben, így mind a játékosok, mind a vezetők, de még a szurkolók is a többi környező klubtól érkeztek.

A Profi Liga bevezetése után a másodosztályba kaptak besorolást, ahol az 1927-ben megszerzett második hellyel és egy sikeres osztályozóval már sikerült is kvalifikálniuk magukat a legjobb magyar egyesületek közé. A kezdeti évben kissé visszafogottabban szerepeltek (11. hely), de ezután felzárkóztak a három nagy fővárosi klub: a Ferencváros, a Hungária illetve az Újpest mögé és többnyire a vidéki profi klubok elé. Az 1929/30-as év lett a csapat legsikeresebb esztendeje, a bajnokságban ugyan csak 5. lett a gárda, de elhódították ellenben a Magyar Kupát (Bocskai FC – Szegedi Bástya 5-1), mely vidéki alakulatnak addig egyszer sem sikerült. 1931-ben indulhattak elsőnek a népszerű Közép-európai kupában, de ott a későbbi győztes First Vienna simán (0-3, 0-4) búcsúztatta őket. A bajnokságban a legjobb helyezésük egy 3. hely volt az 1933–34 bajnoki idényben, mellyel megtörték az évek óta dobogón lévő három fővárosi nagy hegemóniáját és erre a profi évek alatt egyetlen más honi csapat sem volt képes, ráadásul ez volt az első alkalom hogy vidéki csapat dobogóra állhatott. Az 1934-es VB-re öt játékost adtak a magyar válogatottnak, de ezután leáldozóban volt a csapat szereplése. 1934-ben a KK sorozatában is szerepeltek újra, de a későbbi győztes Bologna ellen búcsúzni kényszerültek. A debreceni visszavágó érdekessége volt, hogy ekkor adták át a Nagyerdei Stadiont labdarúgó meccsen is. A KK találkozóra 1934. június 26-án került sor 12 000 néző előtt, ahol az olaszországi 2-0-s vereség után a Nagyerdőn csak 2-1-re sikerült nyerni.

A VB után többnyire a középmezőny végén zárta az évet a Bocskai, majd a harmincas évek végén már a kiesés ellen küzdöttek a már Nemzeti Bajnokságra keresztelt legjobbak között. A klub igen nehéz anyagi helyzetbe került, így felmerültek olyan abszurd lehetőségek hogy egyesülnek a szombathelyi Savaria FC-vel vagy éppen a Ferencvárosi FC fiókcsapata lesznek. Az másodosztályban összesen 13 évet húzott le a csapat és ebben az időszakban a Bocskai FC volt Debrecen és egyben a vidék legjobb csapata. A vég 1940-ben érte utol a gárdát és még ebben az évben megszűnt a kék-sárga alakulat, ugyanis erős anyagi háttér híján a klub nem bírta el az NBI pénzügyi követelményeit és az MLSZ is erősen rászállt a csapatra tartozásai miatt. A megszűnt csapat kellékeit 1941-ben a KLASZ-ban szereplő szegényebb egyesületek kapták meg, míg az elnyert díjai, ereklyéi a debreceni Déry Múzeumba kerültek.

Stadionja[szerkesztés]

1926 és 1934 között a Vágóhíd utcai sporttelep adott otthont a Bocskai hazai mérkőzéseinek. 1934-ben a Nagyerdei Stadionba költöztek, ahol a csapat 1940-es megszűnéséig szerepeltek.

Sikerei[szerkesztés]

Nemzetközi kupaszereplések[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Forduló Ellenfél Otthon Idegenben Össz.
1931 Közép-európai kupa Negyeddöntő Ausztria First Vienna FC 0-4 0-3 0–7
1934 Közép-európai kupa Nyolcaddöntő Olaszország Bologna FC 1909 2-1 0-2 2–3

Híres játékosok[szerkesztés]

Orth György
Vincze Jenő

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Források[szerkesztés]