Szombathelyi Haladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szombathelyi Haladás
Csapatadatok
Teljes csapatnévSzombathelyi Haladás
MottóEgy élet, egy szerelem, egy vallás – Haladás
BecenévHali
SzékhelyMagyar Szombathely, Magyarország
Alapítva1919
Klubszínekzöld-fehér
StadionHaladás Sportkomplexum
Vezetőedzőszerb Aleksandar Jović
ElnökMagyar Homlok Zsolt
BajnokságNB II
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Jelenlegi szezon
2023-2024
Hivatalos honlap
Szombathelyi Haladás honlapja

A Szombathelyi Haladás 1919-ben alakult szombathelyi labdarúgóklub. A labdarúgó-bajnokság másodosztályának tagja. Legnagyobb sikere egy magyar bajnoki bronzérem (2008–09), valamint három Magyar Kupa-ezüstérem. A csapat hivatalos színei a zöld és a fehér, otthonuk a Haladás Sportkomplexum, amely 8903 néző befogadására alkalmas.

Története[szerkesztés]

A csapat 1936-ban mutatkozott be az első osztályban, ám a következő esztendőben már ki is esett az élvonalból. A Haladás a későbbiekben még összesen tizenegy alkalommal búcsúzott az első osztályból: 1941, 1942, 1960, 1972, 1979, 1990, 1992, 1994, 2000, 2002, 2019.

Az 1950-es évek csapata[szerkesztés]

Kapusok: Büki (Varga II.), Horváth György; hátvédek: Nyírő Lajos, Tölgyesi József, Tarr Istvan, Szöllősi Emil; halfsor: Kulcsár Ferenc, Szakály József; "csikócsatársor": Papp Lajos, Polgár, Pém, Varga I., Czigony István, Kolesánszky Zoltán.

2000-es évek[szerkesztés]

Szentes Lázár

A 2000/01-es szezonra reformot vezettek be az első osztályban. Két csoportra osztották azt. A Haladás az A csoport hetedik helyén végzett, így búcsúzott az első osztálytól, és csatlakozott a másodosztály nyugati csoportjának a rájátszásába. A csapat onnan végül visszajutott a legjobbak közé, nagy fölénnyel.

A következő szezonra megint változtattak a bajnokság rendszerén, ahol az alapszakaszban tizenkettő csapat vett részt, majd a csapatok rájátszásban szerepeltek, amit két részre osztottak: felsőházra és alsóházra. A Haladás összességében tizenegyedikként végzett, miután a bajnokság első részében is ezt a helyet foglalta el, majd pedig a rájátszásban is. Ezzel az eredménnyel kiesett a csapat. A Magyar Kupában ellenben a döntőig menetelt a csapat, ahol az Újpesttel találkozott. A Haladás a Dunaferrt ejtette ki az elődöntőben,[1] míg az Újpest a Tatabányát búcsúztatta. A finálét Győrben rendezték május 1-jén.[2] A meccs végeredménye rendes játékidő után 1–1 lett, a hosszabbítás után pedig 2–1 arányban diadalmaskodott a fővárosi alakulat.[3]

A döntő résztvevői: Takácsda Silva (Ricardo), Szekér, Selymes, Kaj, Somfalvi, Némethy (Juhász), Leandro, de Freitas (Filipović), Alex, Halmosi
Vezetőedző: Szentes Lázár

A 2002/03-as szezont a kupa ezüstérmeseként a másodosztályban kezdte a Haladás, amihez új befektetőcsoport érkezett a Bíró Péter vezette Lombard személyében. A csapat új nevet (Lombard FC Haladás) és új címert kapott. Egy szezon után sikerült a feljutás, miután másodikként végeztek a Pécs gárdája mögött.

A következő szezonban következett az eddigi utolsó kiesés. A 2003/04-es évadot a Haladás nagyon lemaradva az utolsó bennmaradó helytől, sereghajtóként zárta.[4] Ez azt jelentette, hogy osztályozót kellett játszania a másodosztály ötödik helyezettjével, vagyis a Nyíregyházával. A szombathelyi csapat idegenben 1–0-ra nyert, az 1–1-es hazai döntetlen pedig azt jelentette, hogy továbbra is lesz első osztályú csapat Szombathelyen.[5] Azonban Bíró Péter szezon végi kiszállásával veszélybe került a futball a városban. A Lombard tulajdonosa elvitte a gárda élvonalbeli indulás jogát Pápára, így a futballcsapat Szombathelyi Haladás néven az NB II-ben tudott elindulni. A csapat a Pápai ELC indulási jogát vásárolta meg, hogy indulhasson a második vonalban.

A másodosztályban (2004–2008)[szerkesztés]

Andorka 2008-ban

A 2004/05-ös másodosztályban sok fiatalt felvonultató csapat szerepelt, amely a 13. (utolsó) helyen végzett, így kiesett az NB I/B-ből. A másodosztály átszervezése miatt a következő évben mégis szerepelhettek az NB II-ben, a Nyugati csoportban.

A 2005/06-os idényben nem is ment rosszul a csapatnak, amely sokat fejlődött az előző évhez képest. Hatodikként zártak a tizenhat csapat közül. A Paks, a Felcsút, a Gyirmót, az Integrál-DAC és a Barcs végzett csak náluk jobb pozícióban. Eközben a Lombard Pápa búcsúzott az élvonaltól.

A 2006/2007-es szezon előtt 5%-os tulajdonrészt vásárolt a Haladásban a Séllei Árpád és Buti Róbert által fémjelzett Haladás Marketing Kft. 2007. július 1-jén az Illés Béla és Halmai Gábor irányításával működő Halmill Team Tanácsadó Kft. szerzett 44%-os tulajdonrészt. A többségi tulajdonos azonban továbbra is Szombathely megyei jogú város maradt. Az idényt végül aranyérmes pozícióban zárta a Haladás, azonban egy szabálytalan igazolás miatt tizenegy pontot levontak a csapattól, így a Siófok került fel. A csapat ennek ellenére is ezüstérmesként zárta az évadot, mindössze két ponttal lemaradva a siófokiaktól.

A 2007/08-as szezonban a csapatnak végül sikerült kivívnia a feljutást. Négy évbe telt, míg a másodosztályból az abszolút nulláról indulva elérte a Szombathelyi Haladás azt, hogy az NB I-ben szerepelhessen. A gólkirály Andorka Péter lett 22 góllal.

A bajnokcsapat:
Andorka Péter, Balassa Péter, Baráth Miklós, Burkus Máté, Csutak Ádám, Csontos Zoltán, Devecseri Szilárd, Finta Péter, Guzmics Richárd, Gőcze Gergő, Hegyi László, Hujber Gábor, Imre János, Kaj András, Kovács Zsolt, Kuttor Attila, Mihalecz Péter, Nagy Gábor, Pölöskey Péter, Rajos Gábor, Rózsa Dániel, Simon Ádám, Simon Attila, Sipos Gábor, Sipos Norbert, Schimmer Szabolcs, Subicz Gábor, Tóth Norbert, Tóth Péter, Vörös Péter. Vezetőedző: Csertői Aurél

Az első osztályban (2008–2019)[szerkesztés]

A felújított főtribün

Következett a várva várt első osztályú idény. Előtte azonban volt pár megoldandó probléma. A Rohonci úti stadiont az NB I-es követelmények miatt fejleszteni kellett. A fedett lelátóra 3 000 műanyag széket szereltek fel, az állóhelyi rész burkolatát javították, az öltözőket bővítették, a vaskapukat alumíniumra cserélték, a pálya hosszát 110-ről 105 méterre változtatták, és a kispadokat is lecserélték.

A felkészülési időszakban több játékos érkezett és távozott is a csapattól. Nagy Gábor az MTK Budapesthez ment, Pölöskey Péter kölcsönbe ment a Ferencvároshoz. Érkezett viszont Iszlai Bence a Veszprémtől, Lengyel Dániel és Simon Ádám az MTK-tól, Oross Márton a Gyirmóttól, Kenesei Krisztián az Avellinótól és Molnár Balázs a Zalaegerszegtől. Utóbbi két játékos személyében korábbi válogatottakat igazolt a gárda. Ezzel a megerősödött kerettel vágott neki a Hali a bajnokságnak.

Tóth Péter, a korábbi csapatkapitány

2008. július 26-án játszotta a szezonnyitóját a Haladás, a Győr ellen, ami egyben azt is jelentette, hogy a Haladás végérvényesen visszatért a négyéves másodosztályú korszakából a legjobbak közé. A mérkőzésen Tóth Péter és Kuttor Attila góljával 2–1 arányban nyert a Haladás. A tizenötödik forduló után, vagyis az őszi szezon végén, a Haladás a negyedik helyen telelt, ami nagyon jó eredménynek számított. Tavasszal aztán folytatódott a megkezdett parádé, és az ősszel még harmadik Vasast is sikerült megelőznie a csapatnak, így bronzérmesként zártak. Ez magyar rekord, hiszen még egyetlen csapat sem ért el ilyen jó helyezést újoncként. A Haladást csak a Debrecen és az Újpest előzte meg. Előbbi tizenöt, utóbbi hat ponttal. Ezzel az eredménnyel a gárda elindulhatott az Európa-ligában.

A bronzérmes csapat:
Gőcze Gergő, Rózsa Dániel, Szép Tamás, Balassa Péter, Csontos Zoltán, Devecseri Szilárd, Guzmics Richárd, Kovács Zsolt, Kuttor Attila, Lengyel Dániel, Schimmer Szabolcs, Tóth Péter, Burkus Máté, Csutak Ádám, Iszlai Bence, Kaj András, Kovács István, Maikel, Molnár Balázs, Rácz Ferenc, Rajos Gábor, Simon Ádám, Sipos Norbert, Tóth Norbert, Vörös Péter, Andorka Péter, Bonifert Péter, Kenesei Krisztián, Oross Márton, Simon Attila, Skriba Máté Vezetőedző: Csertői Aurél

A Haladás 2009-ben több mint 20 év után jutott újra ki a nemzetközi porondra. Az első fordulóban a kazah Jertisz Pavlodarral kellett megküzdeni a továbbjutásért. Hazai pályán, a hetvenkilencedik percben Kenesei talált be szabadrúgásból, beállítva ezzel a meccs végeredményét. Idegenben elég hamar vezetést szereztek a kazahok, de ezt Kuttor még kiegyenlítette. Később megint gólt lőtt a Jertisz, így 2–1 volt a félidőben, ami a végeredmény is lett. Ezzel az eredménnyel továbbjutott a Haladás, idegenben lőtt több góllal.

Következett a második selejtezőkör, ahol a svéd Elfsborg volt a Haladás ellenfele. A svédországi meccsen az első félidőben remekül tartotta a lépést a Haladás, hiszen 0–0 volt az állás a fordulás előtt. A második félidő közepén megszerezték a svédek a vezetést, majd a meccs hajrájában még kétszer betaláltak, így nagyjából eldőlt a továbbjutás kérdése. A visszavágón egy békés meccsen 0–0 lett a végeredmény, így a Haladás 3–0-s összesítéssel búcsúzott az Európa-liga további küzdelmeitől. A következő években inkább a középmezőnyben vitézkedett a szombathelyi csapat, több tehetséges játékosnak (Radó András, Ugrai Roland, Németh Márió) is lehetőséget adva. A 2014–15-ös bajnokságban megérintette a csapatot a kiesés szele, végül az idény végén érkező Mészöly Gézának sikerült benntartania az első osztályban. A 2015–16-os szezon előtt hazatért Király Gábor. Vele, Halmosi Péterrel és több tehetséges fiatallal a csapat egészen a bajnokság végéig harcban állt a nemzetközi kupaszereplésért, illetve a dobogós helyekért. Végül az 5. helyen zártak Mészöly Géza vezetésével, ami a klub legjobb bajnoki szereplése volt a 2008-09-es bronzérem óta. 2017 márciusában általános meglepetést keltve bejelentették, hogy a 40 éves Király Gábor két évet hosszabbított.[6]

A Haladás válogatott labdarúgói[szerkesztés]

Kereki Zoltán 2009-ben
Halmosi Péter 2009-ben a Hull City mezében

A Haladásból ezidáig összesen tizenhat játékos szerepelt a magyar felnőtt válogatottban.[7]

 • Szabó Imre: 1945-től 1947-ig szerepelt a válogatottban, összesen két meccs erejéig. Abból egyszer a Haladás játékosaként.
 • Horváth György: 1952-ben egy fellépése volt a válogatott színeiben.
 • Novák Dezső: A kétszeres olimpiai magyar bajnok labdarúgó 1959-ben a szombathelyi csapat játékosaként mutatkozott be a válogatottban, később még háromszor játszott a Haladás, majd még ötször a Ferencváros labdarúgójaként 1968-ig.
 • Tóth Zoltán: 1960-ban egy válogatott találkozón játszott. Később már nem szerepelt a csapatban.
 • Halmosi Zoltán: 1969 és 1974 között tizenegyszer szerepelt a válogatottban, amíg a Haladás játékosa volt. Egy gólt ért el. Fia, Péter is válogatott labdarúgó lett.
 • Kereki Zoltán: Ő 1976 és 1980 között volt a nemzeti csapat tagja, ebből harmincegyszer lépett pályára a Haladás játékosaként. Ezenkívül még hatszor játszott a Zalaegerszeg játékosaként is a későbbiekben. Hét gólt szerzett.
 • Nagy József: Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon szereplő csapatnak, 1985-ben egyszer szerepelt a válogatottban. 1986 és 1987 között 2 alkalommal játszott az olimpia válogatottban.
 • Bognár Zoltán: Kilencszeres válogatott, nyolcszor a Haladásból válogatták be. 1989-től 1992-ig volt a keret tagja, egy gólt sikerült elérnie még az első válogatott évében.
 • Illés Béla: 1991-től 2001-ig szerepelt a válogatottban, ebből ötször úgy, hogy a Haladás játékosa volt. Összesen hatvannégyszer játszott a nemzeti gárdában. Tizenöt gólt rúgott.
 • Jagodics Zoltán: 1994 és 1996 között szerepelt a válogatottban. Ötször a Haladás, egyszer-egyszer a Győr és a Ferencváros labdarúgójaként.
 • Király Gábor: 1998 és 2016 között száznyolc alkalommal lépett pályára a válogatottban, ami rekord. A szombathelyi csapat tagja volt, amikor rekorder lett, illetve 4 Európa-bajnoki mérkőzésen védte a magyar válogatott kapuját 2016-ban.
 • Halmosi Péter: 2002 és 2013 között összesen harmincöt alkalommal szerepelt magyar színekben.
 • Guzmics Richárd: Eddig huszonkét alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, egy gólt szerzett. Már nem szombathelyi játékosként, de részt vett a 2016-os Európa-bajnokságon, és a magyar csapat mind a négy mérkőzését végigjátszotta.
 • Devecseri Szilárd: Három alkalommal szerepelt a válogatottban, és egy öngólt szerzett.
 • Rózsa Dániel: A kapus 2014-ben két alkalommal játszott a válogatottban.
 • Predrag Bošnjak: 2014-ben egy alkalommal lépett pályára magyar színekben a szerb származású védő.

Névváltozások[szerkesztés]

 • 1919–1926 Szombathelyi Haladás Vasutas Sport Egyesület
 • 1926–1936 Szombathelyi MÁV
 • 1936–1948 Szombathelyi Haladás VSE
 • 1948–1951 Szombathelyi VSE
 • 1951–1954 Szombathelyi Lokomotív Sportegyesület
 • 1954–1956 Szombathelyi Törekvés
 • 1956–1995 Szombathelyi Haladás VSE
 • 1995–1997 Haladás VFC
 • 1997–1999 Haladás-Milos
 • 2000–2001 Haladás
 • 2001–2002 S.Oliver-Haladás
 • 2002–2004 Lombard FC Haladás
 • 2004–2011 Szombathelyi Haladás
 • 2011–2012 Haladás-Sopron Bank
 • 2012–2015 Szombathelyi Haladás
 • 2015–2017 Szombathelyi-Swietelsky Haladás
 • 2018- Szombathelyi Haladás

Címerek[szerkesztés]

A Haladás története során eddig négy címert alkalmazott, a jelenlegi verzió 2004 óta van forgalomban. A Lombard cég 2002-es érkezésekor a csapat új címert és nevet kapott, végül távozásuk után mind a kettőt leváltotta a Haladás. Érdekesség, hogy a Lombard az eddigi összes csapatánál közel azonos címert alkalmazott, mind a Tatabányánál, mind a Pápánál, csak a háttérszín volt más.[8]

Sikerek[szerkesztés]

Nemzeti[szerkesztés]

Nemzetközi[szerkesztés]

 • Nehru-kupa
  • Győztes (1): 1983

Jelenlegi keret[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2024. február 28.[9]
A vastaggal jelzett játékosok felnőtt válogatottsággal rendelkeznek.
A dőlttel jelzett játékosok kölcsönben szerepelnek a klubnál.
Mezszám Név Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Korábbi csapat Érték (€) Szerződés lejárta
Kapusok
86 Pálfi Donát magyar Győr 2000március 8. (24 éves) magyar Győri ETO FC 100 000 Nem publikus
87 Verpecz István magyar Szikszó 1987. február 4. (37 éves) magyar Paksi FC 50 000 2024.06.30.
Védők
8 Frák Marcell magyar Szombathely 2005május 15. (18 éves) Utánpótlásból került fel 25 000 Nem publikus
14 Ene Cornel román magyar Szatmárnémeti 1993július 21. (30 éves) román FC Hermannstadt 100 000 2024.06.30.
15 Csonka Bonifác magyar Budapest 1997április 17. (27 éves) magyar Győri ETO FC 100 000 Nem publikus
22 Bolla Gergő magyar Tapolca 2000február 22. (24 éves) Szlovénia NK Nafta Lendava 75 000 Nem publikus
26 Jagodics Márk magyar Szombathely 1992április 10. (32 éves) magyar Budafoki MTE 100 000 Nem publikus
27 Nyíri Vince magyar Keszthely 2001június 27. (22 éves) magyar Dorogi FC 150 000 Nem publikus
35 Predrag Bošnjak magyar szerb Szabadka 1985. november 13. (38 éves) magyar Ferencvárosi TC - 2024.06.30.
73 Zoran Beronja szerb magyar Doboj 2003március 11. (21 éves) magyar Szeged-Csanád GA 100 000 2024.06.30.
99 Tarján Patrik magyar Szombathely 2003április 9. (21 éves) Utánpótlásból került fel 25 000 Nem publikus
Középpályások
4 Vanja Zvekanov szerb magyar Szabadka 2000május 25. (23 éves) szerb FK Javor-Matis 150 000 Nem publikus
5 Hursán György magyar Gyula 1997február 5. (27 éves) magyar Pécsi Mecsek FC 25 000 Nem publikus
6 Szakály Attila magyar Körmend 1992július 30. (31 éves) magyar BFC Siófok 125 000 Nem publikus
7 Mohos Barnabás magyar Tapolca 2005szeptember 3. (18 éves) Utánpótlásból került fel 100 000 Nem publikus
10 Erdei Carlo román magyar Szatmárnémeti 1996március 22. (28 éves) magyar Tiszakécskei LC 100 000 Nem publikus
17 Csernik Kornél magyar Budapest 1998július 2. (25 éves) magyar Soroksár SC 200 000 Nem publikus
33 Horváth Arnold magyar Szombathely 2006szeptember 20. (17 éves) Utánpótlásból került fel 25 000 Nem publikus
70 Jancsó András magyar Szombathely 1996április 22. (27 éves) magyar Szentlőrinc SE 50 000 Nem publikus
78 Rácz Barnabás Csapatkapitány magyar Szombathely 1996április 26. (27 éves) NED FC Eindhoven 300 000 Nem publikus
Támadók
19 Katona István magyar Szombathely 2006szeptember 6. (17 éves) Utánpótlásból került fel 75 000 Nem publikus
21 Horváth Rajmund magyar Szombathely 2003szeptember 23. (20 éves) Utánpótlásból került fel 150 000 2024.06.30.
24 Rétyi Róbert magyar Budapest 2001február 1. (23 éves) magyar Szentlőrinc SE 75 000 2025.06.30.
45 Marko Kelemen szlovák Rozsnyó 2000április 29. (23 éves) szlovák MFK Ružomberok 175 000 2024.06.30.
77 Szvoboda Dániel magyar Szombathely 2005február 3. (19 éves) Utánpótlásból került fel 75 000 2026.06.30.
88 Szijjártó Ármin magyar Veszprém 2004május 7. (19 éves) Utánpótlásból került fel 25 000 2024.06.30.
95 Pintér Attila Filip magyar Győr 2005október 29. (18 éves) osztrák SK Rapid Wien U18 125 000 2024.06.30.
Bajner Bálint magyar Szombathely 1990november 18. (33 éves) magyar Pécsi Mecsek FC - 2024.06.30.
Kölcsönadott játékosok
Név Poszt Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Kölcsönben itt Érték (€) Kölcsön lejárta
Molnár Rajmund támadó magyar Budapest 2002augusztus 28. (21 éves) HUN MTK Budapest FC 225 000 2024.06.30.

Szakmai stáb, vezetőség[szerkesztés]

2024. február 28-án lett frissítve.[10]

Vezetőség Szakmai stáb
Szakmai vezető magyar Szántó Csaba Vezetőedző szerb Aleksandar Jović
Csapatmenedzser magyar Jancsó András Másodedző magyar Rúzsa Iván
Technikai igazgató magyar Vörös Csaba magyarszerb Predrag Bošnjak
Ügyvezető igazgató magyar Szántó Erzsébet Kapusedző magyar Jakab Csaba
Kommunikációs vezető magyar Jagodits Zsuzsanna Masszőr magyar Orbán Gergő
Kommunikációs főmunkatárs magyar Pum András magyar Bánfalvi Bálint
haladas.hu főszerkesztő Csapatorvos magyar Dr. Prugberger Simon
Marketing Manager magyar Kocsis Milán Szertáros magyar Tóthné Viszked Zsuzsanna
Masszőr magyar Szalai János
Buszvezető

Statisztika[szerkesztés]

Az első osztályban[szerkesztés]


Nemzetközi kupaszereplés[szerkesztés]

Kupagyőztesek Európa-kupája[szerkesztés]

Szezon Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben Össz.
1975–1976 1. Forduló Málta Valletta FC 7–0 1–1 8–1
2. Forduló Ausztria SK Sturm Graz 1–1 0–2 1–3

Európa-liga[szerkesztés]

Szezon Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben Össz.
2009–2010 1. Selejtezőkör Kazahsztán Jertisz Pavlodar FK 1–0 1–2 2–2
2. Selejtezőkör Svédország IF Elfsborg 0–0 0–3 0–3

Intertotó-kupa[szerkesztés]

Szezon Forduló Nemzet Csapat Otthon Idegenben
1988 Csoportkör Svájc BSC Young Boys 3–1 0–4
Csehszlovákia DAC Dunajská Streda 0–0 0–3
Svédország IFK Norrköping 1–2 2–2

Híres játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

A klub edzői[szerkesztés]

Stadion[szerkesztés]

A főtribün

A csapat hazai stadionja 2016-ig a Rohonci úti stadion volt, melyet 1923-ban adtak át a nagyérdeműnek. Tulajdonosa 2007. június 30-ig a Magyar Állami Vasúttársaság volt, a Haladás csak bérelte a pályát. Korábban szó volt a stadion megvételéről is, a megállapodás végül pedig létrejött, és 2007. július 1-től Szombathely megyei jogú város 51%-ban birtokolta a létesítményt.[92] Világítással felszerelt stadion volt, amelyen salakos futópálya vette körbe a játékteret. Érdekesség, hogy a pálya méretét a csapat 2008-as feljutása után rövidíteni kellett, hogy megfeleljen az első osztályú követelményeknek. A nézőcsúcs még 1990-ből való, amikor is március 17-én a Ferencváros elleni hazai mérkőzést 20 000 néző tekintette meg. A stadion befogadóképessége 9 500 fő volt, abból 5 430-an ülőhelyen, 4 070-en pedig állóhelyen nézhették meg a meccseket.

A stadionban három válogatott meccset játszottak, az elsőt 1975-ben, az utolsót 1994-ben. A három közül kettő tétmeccs volt, az első egy Luxemburg elleni Eb-selejtező,[93] a második 1991-ben pedig szintén Eb-selejtező volt Norvégia ellen.[94] A harmadik egy barátságos meccs volt Szlovénia ellen.[95]

Haladás Sportkomplexum

2013. decemberében kiemelt beruházássá nyilvánította a Kormány az új stadion és a 12 sportágat magába foglaló komplex sportfejlesztés megvalósítását. 2014. szeptember 26-án aláírtak a 9,6 milliárd forint összegű támogatási szerződést, amellyel a tervezés megindíthatóvá vált.[96] Az utolsó mérkőzést 2015. december 12-én játszották a Puskás Akadémia FC ellen.[97] A stadion bontása 2016. február 3-án kezdődött el,[98] majd 2016. április 11-én indult el hivatalosan az új stadion építése. 2017. október 13-án a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. bejelentette, hogy az új stadiont 2017. november 8-án nyitják meg. Azt is kiemelték, hogy a stadion az elmúlt húsz év egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése volt a régióban. Végső költsége 15,2 milliárd forint, amelyet a magyar állam finanszírozott. A stadion tulajdonosa Szombathely városa.[99] Az ünnepélyes stadionavatót 2017. október 8-án tartották.[100]

Szurkolók[szerkesztés]

Két nagyobb szurkolói csoportja van a Haladásnak, az egyik a Haladás Szurkolói Kör, a másik pedig a Green White Army (G.W.A.). Az előbbi Haladás Baráti Kör néven 1998-ban alakult meg, mely a 2002-ben Győrben megrendezett kupadöntőt megelőzően alakult újjá Haladás Szurkolói Kör néven.[101] Az utóbbi csoport 2007. júniusában jött létre, és a 2007/08-as NB II-es szezon nyitányán tűnt fel a Rohonci út lelátóin a Green White Army névre keresztelt formáció, vagy ahogy csak sokan nevezik, a GWA.[102]

Haladás-induló[szerkesztés]

Ha végigmegy a főutcán egy focista gyerek,
mind megáll a forgalom, és őket nézi meg.
Odafenn a Jóisten is megáll és nevet,
elővesz a zsebéből egy boros üveget.

Mikor a Haladás-tizenegy kivonul,
a világ kivirul, és a lány szíve kigyúl.
Mikor a Haladás-tizenegy sorba áll,
még a bíró úr is szalutál.

Jöhet majd az ellenfél a sínautóbuszon,
lehúzzuk a rolót mi a tizenhatoson.
A lövésük messze elszáll a kapu felett,
a kapusunk unalmába nagyokat nevet.

Mikor a Haladás-tizenegy kivonul,
a világ kivirul, és a lány szíve kigyúl.
Mikor a Haladás-tizenegy sorba áll,
még az ellenfél is szalutál.
[103]

Szezonok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Haladás a kupában is megverte a Dunaferrt”, origo.hu, 2002. április 2. (Hozzáférés ideje: 2010. május 20.) 
 2. Győrben lesz a kupadöntő!”, ujpestfc.hu, 2002. április 4.. [2010. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2015. március 14.) 
 3. Újpest FC - s.Oliver-Haladás FC 2 : 1”, magyarfutball.hu 
 4. Az Arany Ászok Liga végeredménye és mesterlövészei”, origo.hu, 2004. május 28. 
 5. Élvonalbeli marad a Haladás és a Békéscsaba”, origo.hu, 2004. június 5. 
 6. Király Gábor hosszabbított. Nemzeti Sport, 2017. március 31. [2017. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
 7. Játékosok válogatottság szerint”, www.futball-adattar.hu. [2011. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. május 20.) 
 8. A Haladás címerei a magyarfutball.hu oldalán
 9. Szombathelyi Haladás - Detailed squad 22/23 (Detailed view) (angol nyelven). www.transfermarkt.com. (Hozzáférés: 2022. július 15.)
 10. Csapat | Szombathelyi Haladás. www.haladas.hu. (Hozzáférés: 2022. március 2.)
 11. Labdarúgás. Nemzeti Sport, XXVIII. évf. 151. sz. (1936. augusztus 3.) 6. o.
 12. Őszinte szavak Szombathelyről, a múltról, a jelenről és a jövőről. Nemzeti Sport, XXVIII. évf. 245. sz. (1936. december 15.) 4. o.
 13. Morvay Ágoston, a Somogy volt hátvédje és edzője lett a Haladás új edzője. Nemzeti Sport, XXIX. évf. 11. sz. (1937. január 17.) 2. o.
 14. a b Új edző a Haladásban. Nemzeti Sport, XXIX. évf. 138. sz. (1937. július 18.) 4. o.
 15. a b A Haladás megóvja a VSE elleni mérkőzését. Nemzeti Sport, XXX. évf. 59. sz. (1938. március 25.) 6. o.
 16. A Haladás. Nemzeti Sport, XXXI. évf. 133. sz. (1939. július 7.) 5. o.
 17. Új edző a Haladásban. Nemzeti Sport, XXXIII. évf. 193. sz. (1941. október 5.) 4. o.
 18. 13 mérkőzésen 20 játékos — ez volt a veszte a Haladásnak! Nemzeti Sport, XXXIII. évf. 253. sz. (1941. december 30.) 5. o.
 19. Sós Károly lett a Haladás edzője. Népsport, III. évf. 137. sz. (1947. július 10.) 2. o.
 20. Ki lesz az új edző? Népsport, IV. évf. 120. sz. (1948. június 18.) 4. o.
 21. Új Vezetőség a Haladás élén. Népsport, IV. évf. 169. sz. (1948. augusztus 26.) 3. o.
 22. Sós Károly megállapodott az SzVSC-vel. Népsport, IV. évf. 213. sz. (1948. november 7.) 2. o.
 23. Hírek az NB I-ből. Népsport, VI. évf. 105. sz. (1950. május 26.) 2. o.
 24. Érdekes edzőváltozások az NB I-ben. Népsport, VI. évf. 141. sz. (1950. július 16.) 2. o.
 25. A Szombathelyi Lokomotív holnap edzőmerkőzést játszik a Nagykanizsai Olajmunkással a Rohonci-úti pályán. Vasmegye, VII. évf. 22. sz. (1951. január 27.) 6. o.
 26. Labdarúgás. Népsport, VII. évf. 122. sz. (1951. június 21.) 4. o.
 27. Az NB I-es labdarúgó-csapatok edzői az új bajnokságban. Népsport, X. évf. 25. sz. (1954. február 4.) 3. o.
 28. Jegyzetek Szombathely sportjának nagy napjáról. Vas Népe, X. évf. 218. sz. (1954. szeptember 15.) 4. o.
 29. Hírek, eredmények. Népsport, XI. évf. 138. sz. (1955. július 14.) 4. o.
 30. Hírek, eredmények. Népsport, XII. évf. 18. sz. (1956. január 24.) 4. o.
 31. Hírek. Sport, II. évf. 10. sz. (1957. január 15.) 4. o.
 32. Hírek. Népsport, XIII. évf. 70. sz. (1957. július 11.) 6. o.
 33. Kiss Gábor a Szombathelyi Haladás új edzője. Népsport, XIII. évf. 82. sz. (1957. július 28.) 4. o.
 34. Hírek. Népsport, XV. évf. 5. sz. (1959. január 8.) 4. o.
 35. Hírek. Népsport, XV. évf. 201. sz. (1959. szeptember 27.) 3. o.
 36. Felfüggesztette a Haladás Turay András működését. Vas Népe, VI. évf. 65. sz. (1961. március 17.) 6. o.
 37. Hírek. Népsport, XVII. évf. 138. sz. (1961. július 14.) 4. o.
 38. Mit csinálnak NBI-es labdarúgó-csapataink? Népsport, XVIII. évf. 251. sz. (1962. december 21.) 5. o.
 39. Kemény az Sz. Haladás edzője. Népsport, XX. évf. 258. sz. (1964. december 24.) 1. o.
 40. Kemény Tibor megvált a Haladástól. Vas Népe, X. évf. 90. sz. (1965. április 16.) 4. o.
 41. Edzőváltozás a Haladásban. Vas Népe, XI. évf. 136. sz. (1966. június 10.) 4. o.
 42. A Népsport jelenti. Népsport, XXII. évf. 42. sz. (1966. július 17.) 2. o.
 43. A Népsport jelenti. Népsport, XXII. évf. 256. sz. (1966. december 16.) 2. o.
 44. Ki lesz a Győr a Szeged, a Videoton és a Szombathely új edzője? Népsport, XXIV. évf. 248. sz. (1968. december 8.) 5. o.
 45. Január 14-én és 21-én játszik az Ű. Dózsa a Jénával az EVK-ért. Népsport, XXV. évf. 297. sz. (1969. december 25.) 1. o.
 46. Palicskó Tibor Szombathelyen. Vas Népe, XVII. évf. 178. sz. (1972. július 30.) 6. o.
 47. A Népsport jelenti. Népsport, XXIX. évf. 149. sz. (1973. június 26.) 2. o.
 48. A Népsport jelenti. Népsport, XXX. évf. 144. sz. (1974. június 21.) 8. o.
 49. Kereki — Ú. Dózsa. Népsport, XXXV. évf. 146. sz. (1979. június 22.) 7. o.
 50. Focihírek. Népsport, XXXVI. évf. 157. sz. (1980. július 5.) 7. o.
 51. Török Péter a Haladás edzője. Népsport, XXXVII. évf. 168. sz. (1981. július 18.) 2. o.
 52. A Népsport jelenti. Népsport, XL. évf. 157. sz. (1984. július 4.) 9. o.
 53. Novak Dezső a Haladás új edzője. Népsport, XLIII. évf. 134. sz. (1987. június 10.) 11. o.
 54. Gunyhó Ferenc lelt a Haladás szakvezetője. Népsport, XLIV. évf. 310. sz. (1988. december 31.) 2. o.
 55. Sárosi László a Haladás edzője. Nemzeti Sport, I. évf. 90. sz. (1990. június 13.) 7. o.
 56. Török Péter a vezető edző. Nemzeti Sport, II. évf. 180. sz. (1991. július 3.) 3. o.
 57. Glázer Róbert a Haladás kispadján. Nemzeti Sport, III. évf. 159. sz. (1992. június 10.) 8. o.
 58. Fedorral a bennmaradásért. Nemzeti Sport, V. évf. 94. sz. (1994. április 8.) 3. o.
 59. Szombathely visszatérést ígér. Nemzeti Sport, V. évf. 184. sz. (1994. július 8.) 7. o.
 60. Az Atletico Madrid-korszaknak vége a Haladásnál? Nemzeti Sport, V. évf. 288. sz. (1994. október 21.) 5. o.
 61. Fedor lemondott. Nemzeti Sport, VI. évf. 235. sz. (1995. augusztus 29.) 23. o.
 62. Mihalecz lesz a megmentő? Nemzeti Sport, VI. évf. 239. sz. (1995. szeptember 2.) 5. o.
 63. Varga István a Haladásnál. Napi Magyarország, II. évf. 59. sz. (1998. március 11.) 14. o.
 64. Haladás - Bábolnán át. Nemzeti Sport, IX. évf. 178. sz. (1998. július 1.) 13. o.
 65. Mihalecz István visszatért Szombathelyre. Nemzeti Sport, IX. évf. 256. sz. (1998. szeptember 18.) 5. o.
 66. Vincze Géza váltja Mihalecz Istvánt. Nemzeti Sport, X. évf. 129. sz. (1999. május 13.) 3. o.
 67. Készéi Ferenc lett a Haladás edzője. Nemzeti Sport, XI. évf. 250. sz. (2000. szeptember 12.) 8. o.
 68. Fél plusz egy évre írt alá Szentes Lázár. Nemzeti Sport, XIII. évf. 3. sz. (2002. január 4.) 1. o.
 69. Glázer Róbert az edző. Nemzeti Sport, XIII. évf. 171. sz. (2002. június 27.) 22. o.
 70. Détári Lajos az új vezetőedző. Nemzeti Sport, XIV. évf. 112. sz. (2003. április 25.) 4. o.
 71. Újra felbomlott egy házasság. Nemzeti Sport, XIV. évf. 234. sz. (2003. augusztus 28.) 4. o.
 72. Bozsik Péter visszatér. Nemzeti Sport, XIV. évf. 274. sz. (2003. október 7.) 4. o.
 73. Bírói döntés: edzőt kell váltani. Nemzeti Sport, CII. évf. 81. sz. (2004. március 23.) 2. o.
 74. Mihalecz Istváné a kispad. Nemzeti Sport, CII. évf. 205. sz. (2004. július 28.) 4. o.
 75. Edzőcsere a Haladásnál. Nemzeti Sport, CIII. évf. 185. sz. (2005. július 9.) 2. o.
 76. Csertői Aurél kapta a kispadot. Nemzeti Sport, CV. évf. 168. sz. (2007. június 22.) 5. o.
 77. Róth az utód. Nemzeti Sport, CVII. évf. 253. sz. (2009. szeptember 16.) 9. o.
 78. Ismét Csertői Aurél a Haladás vezetőedzője. www.nemzetisport.hu (2010. július 23.)
 79. Aczél Zoltán a Haladás edzője. haladasfc.nyugat.hu (2010. október 16.)
 80. Artner Tamás a Haladás új vezetőedzője. www.echotv.hu (2011. december 19.) (Hozzáférés: 2020. november 20.) arch
 81. Haladás: Szentes Lázár az új vezetőedző - hivatalos. www.nemzetisport.hu (2014. október 21.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 82. Kuttor Attila iranyitja a Haladast. vaol.hu (2015. április 21.) (Hozzáférés: 2020. november 20.) arch
 83. Haladás: Mészöly az edző - pénzről szó se esett, Halmosiék maradnak. www.nemzetisport.hu (2015. május 5.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 84. Pacsi Bálint a Haladás vezetőedzője. haladas.hu (2017. augusztus 30.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 85. Michal Hipp a Haladás új vezetőedzője. haladas.hu (2017. november 13.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 86. NB I: Horváth Ferenc a Haladás új vezetőedzője – hivatalos. www.nemzetisport.hu (2018. augusztus 27.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 87. NB II: Supka Attila lett a Haladás vezetőedzője – hivatalosn. www.nemzetisport.hu (2019. július 11.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 88. NB II: Mátyus János lett a Haladás új vezetőedzője. www.nemzetisport.hu (2019. december 30.) (Hozzáférés: 2020. november 20.)
 89. Haladás: már nem Mátyus János a csapat edzője. www.nemzetisport.hu (2021. május 31.) (Hozzáférés: 2021. május 31.)
 90. NB II: 39 éves vezetőedző veszi át a Haladás irányítását. www.nemzetisport.hu (2021. június 4.) (Hozzáférés: 2021. október 9.)
 91. NB II: újra Michal Hipp lett a Haladás vezetőedzője. www.nemzetisport.hu (2022. szeptember 20.) (Hozzáférés: 2022. szeptember 20.)
 92. A város tulajdonába kerül a Rohonci úti stadion”, haladasfc.nyugat.hu, 2008. május 30. 
 93. Magyarország - Luxemburg 8 : 1”, magyarfutball.hu, 1975. október 19. 
 94. Magyarország - Norvégia 0 : 0”, magyarfutball.hu, 1991. október 30. 
 95. Magyarország - Szlovénia 0 : 1”, magyarfutball.hu, 1994. április 6. 
 96. Zöld út a szombathelyi stadionnak. [2014. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 6.)
 97. Közeleg a búcsú a Rohonci úti stadiontól. [2015. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 6.)
 98. Újabb képek a Haladás-stadion bontásáról
 99. NB I: novemberben adják át a Haladás Sportkomplexumot. Nemzeti Sport, 2017. október 13.
 100. Haladás: győzelemmel avatták fel az új stadiont – képgaléria. Nemzeti Sport, 2017. november 8.
 101. Haladás Szurkolói Kör”, haladas.protect.hu [halott link]
 102. Green White Army (G.W.A.)”, haladas.protect.hu [halott link]
 103. A Haladás indulója a YouTube-n. youtube.com

További információk[szerkesztés]