DAC 1912 FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
DAC UP FC
Dac cimer.png
Csapatadatok
Teljes csapatnév Dunántúli Atlétikai Club Utánpótlás Futball Club
Mottó "Az ég is akkor a legszebb, ha kék...-fehér"
Becenév DAC
SzékhelyGyőr, Magyarország
Alapítva1912. április 15.
Klubszínek Kék-fehér
Stadion Nádorvárosi Stadion
Vezetőedző Magyarország Kóbor Péter
Elnök Magyarország Farkasházy László
Bajnokság Győr-Moson-Sopron megyei II.osztály
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
DAC UP FC honlapja

A DAC Utánpótlás FC egy győri labdarúgócsapat. Hagyományosan a Győri ETO FC mögött a második számú győri csapatnak számított, de az utóbbi években a Gyirmót előretörése miatt már inkább harmadik számú. A több mint 100 éves múltja valamint a 70-es illetve 80-as évek eredményes kupaszereplései miatt patinás egyesületnek számít országos szinten is. A klub korábban több szakosztályt is működtetett: labdarúgás, asztalitenisz, kerékpár, kosárlabda, röplabda, sakk, teke, tenisz, természetjárás, tömegsport, úszás. Mindezekből jelenleg a labdarúgó-szakosztály maradt meg. A klub többszöri tulajdonváltás és újraalakulás után jelenleg a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokságban vitézkedik. A felnőttek mellett hét korosztályos csapatot versenyeztet az egyesület (U13, U12, U11, U10, U9, U8, U7).

Rövid történet[szerkesztés]

A klub 1912-ben alakult III. Kerületi SK néven. 1913-ban egyesült a Nádorvárosi TK-val, s 1914-ben hivatalosan is bejegyezték Dunántúli Atlétikai Clubot. 1921-ben megnyerte a Nyugat-Magyarországi Labdarúgó Kerület Győri Alosztályát. 1923-ban újabb fúzió következett: a DAC-ba beolvadt a Hungária SE és Vasutas SE és létrejött a DAC-Hungária Vasutas SE. 1936-tól TEDAC néven folytatta az egyesület, majd 1945-ben MÁV-DAC néven szerepel. A továbbiakban a vasút kirakatcsapata lesz, Győri Vasutas, GyVSE-DAC és Győri Lokomotív SE néven szerepel. 1960-ban megnyerte a negyedosztályt, 1961-ben újoncként a harmadosztályt. 1966-ban kiesett, de három év múlva visszajutott. Az elkövetkező években erős másodosztályú csapat lett, de a feljutás nem akart összejönni. A klub legszebb időszakának a 70-es évek második felét, valamint a 80'-as évek első felét tekinthetjük. Már a hetvenes évek végén legendás játékosok játszottak a csapatban, a nyolcvanas években pedig a Kupában törtek borsot több NB I-es klub orra alá. A klub 1980-ban új stadiont épített a klub Nádorvárosban, a csapat azóta is itt játszik. 1986-ban ismét bajnokok lettek, igaz a harmadosztályban. A 90-es években kiszállt a MÁV, s a csapat a megyei bajnokságig süllyedt vissza. 2001-ben azonban új tulajdonosa lett érkezett és az egyesület is új nevet kapott, ekkor vette fel az Integrál-DAC elnevezést. A csapat egészen a másodosztályig verekedte fel magát, de a 2006/2007-es szezont óriási csalódásra a 11. helyen végzett a csapat. Ezért a vezetőség – először Magyarországon – elküldte a teljes csapatot, s teljesen új játékosokat, valamint új edzőt is hozott, aki a DVSC-vel az UEFA kupa tavaszi idényébe jutó Szentes Lázár lett. Megemlítendő még, hogy a csapatnál tevékenykedett sportorvosként Dr. Ferenczy Imre MÁV-főorvos 1963-tól 2006-ig, 43-éven át megszakítás nélkül. 2009 januárjában a szponzor kilépése miatt a csapat neve DAC 1912 FC-re változott. Az elkövetkező években a csapat megjárta a poklok, és a legalacsonyabb osztályból kellett úrakezdenie. Néhány év alatt végül a negyedosztályig (megyei I. osztályú bajnoskág) jutott, ahol stabil középcsapattá vált. A 2015-16-os idény végén az akkori klubvezetés bejelentette, hogy a klub a következő évben anyagi okok miatt nem indul semelyik bajnokságban és megszűnik. Farkasházy László és néhány lelkes szakember és szurkoló ebbe nem nyugodott bele és néhány nap alatt megalapították a DAC-Utánpótlás FC-t, melye a 2016/2017-es szezonban elindult a GY-M-S megyei III. osztály Északi csoportjában, majd az idény végén csoportmásodikként feljutott a megyei másodosztályba.

Riválisok, baráti klubok[szerkesztés]

Rivális csapatok

A DAC legnagyobb riválisa a Győri Dózsa volt, mellyel legendás rangadókat játszottok az évtizedek során. Ennek a rivalizálásnak az egyik legemlékezetesebb momentuma a 60-as években az volt, amikor a Győri Dózsa szurkolói egy kék-fehér koporsóval érkeztek meg a DAC akkori stadionjába, jelképezve ezzel: "Ma temetni jöttünk a DAC-ot". A kék-fehér szurkolók nem ápoltak túl jó kapcsolatot a többi városi riválissal sem, vagyis a Győri ETO-val illetve a Gyirmóttal. A vidéki klubok közül elsősorban a Pápa, a mosonmagyaróvári MOTIM és az utóbbi időben az ugyancsak mosonmagyaróvári MITE számít a csapat riválisának.

"Baráti" csapatok

A DAC jó hangulatú, mindig baráti meccseket játszott az MTK-val, a Vasassal, a dunaszerdahelyi DAC-cal, valamint az elmúlt évtizedek során jó kapcsolatokat ápolt a Debreceni VSC-vel, a Videotonnal és a szombathelyi Haladással.

Híres edzők[szerkesztés]

Híres játékosok[szerkesztés]

Szakmai stáb[szerkesztés]

Klubelnök Vezetőedző Szakosztály-vezető Technikai vezető Gyúró Intéző Média-felelős
Farkasházy László Kóbor Péter Arnold Csaba Marányi Ernő Kozicz Krisztián Békés Ferenc Friesz Zsolt

Játékoskeret[szerkesztés]

Kapusok
1 magyar Erbele Zoltán
99 magyar Egyházi Péter
19 magyar Labidi Marouane
Hátvédek
12 magyar Pongrácz Dániel
6 magyar Szikrai Tamás
10 magyar Feczkó Áron
5 magyar Bódis Dávid
- magyar Obertol Richárd
3 magyar Jäkl Antal
Középpályások
9 Magyar Kiss Balázs
- Magyar Nacsa Károly Attila
8 magyar Pintér Dávid
17 magyar Markó Dániel
14 magyar Bankó Balázs
4 magyar Tóth Dániel
18 magyar Kiss Tamás Olivér
- Magyar Tömböly Tamás
Csatárok
7 Magyar Józsa Balázs
11 Magyar Kancsó József
16 Magyar Szauder Bence
17 magyar Németh Zoltán
- Magyar Kő Tamás Máté
- Magyar Csuti Tamás


További információk[szerkesztés]