Ugrás a tartalomhoz

Nádorváros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nádorváros (Győr)
A Baross híd városrészeket köt össze
A Baross híd városrészeket köt össze
Közigazgatás
TelepülésGyőr
Kerület3
Országgyűlési képviselőSimon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP), Kara Ákos (Fidesz- KDNP)
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Távolság a központtól3 km
Elhelyezkedése
Nádorváros (Győr) (Győr)
Nádorváros (Győr)
Nádorváros (Győr)
Pozíció Győr térképén
é. sz. 47° 40′ 30″, k. h. 17° 38′ 27″47.675000°N 17.640833°EKoordináták: é. sz. 47° 40′ 30″, k. h. 17° 38′ 27″47.675000°N 17.640833°E
A Wikimédia Commons tartalmaz Nádorváros (Győr) témájú médiaállományokat.

Nádorváros Győr egyik városrésze.

A BudapestBécs vasútvonaltól délre elterülő negyed a GyőrPápa vasútvonalig terjed. A római korban temetkezési hely volt. A középkorban több kisebb település létesül a mai helyen; 15. századi nevük szerint: Királyfölde, Szentadalbertfalva, Szentdomokosfalva és Johannitafalva.

A török hódoltság idején az itt található épületek elpusztultak, de észak-dél irányú utcák alakultak ki, melyek befolyásolták a mai rendszer kialakulását. A 17. századtól majorokat és állattartásra alkalmas kerteket alakítottak ki a város tőzsérei. A 19. századtól a városközpont déli irányba tolódott el. Ezzel felgyorsult Nádorváros fejlődése. Ebben az időszakban jelentős közintézmények épültek, és a lakónegyedek is fejlődésnek indultak.

Az 1960-as évek végén kezdték tervezni, illetve építeni, a lakóterületéből később önállósodott lakótelepeket. (Adyváros, Marcalváros) Itt található a megye illetve régió legnagyobb kórháznegyede, a Petz Aladár Megyei Kórház.

Képtár[szerkesztés]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Kamillánus templom és rendház
  • Kálváriadomb
    • Kálvária templom és mellette kálvária szoborcsoport

A domb, valaha kelták, később a rómaiak temetője. Itt épült a XII-XIII. században a Szent Adalbertről elnevezett prépostság temploma, amely a XVI. században a török portyázások idején elpusztult. A XVII. században a katonai hatóság vesztőhelyet állított fel ezen a helyen. XVIII. század elején a jezsuiták építették meg a Kálváriát. A dombra széles kőlépcső vezet fel a megfeszített Krisztus és a két lator keresztjéhez. A Golgota lábánál Athanasius Wittwer által tervezett barokk kápolnák állnak. A Kálvária utca mentén sorakozó, Jézus szenvedéseit megjelenítő hét stáció 1722-ben készült el.

Források[szerkesztés]