Szlovén labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szlovénia Szlovénia
Szövetség neve Nogometna zveza Slovenije
Konföderáció UEFA (Európa)
Szövetségi kapitány Szlovénia Matjaž Kek
Csapatkapitány Jan Oblak
Legtöbb válogatottság Boštjan Cesar (101)
Legtöbb válogatott gól Zlatko Zahovič (36)
Stadion Stožice Stadion
FIFA-kód SVN
Mezek
Hazai
Idegenbeli
Ranglista helyezések
FIFA-rang 62. (2022. dec. 22.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
15.
(2010. október–november)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
134.
(1993. december)

Élő-rang 50. (2022. dec. 18.)[2]
Legmagasabb
Élő-rang
28.
(2001. november 14.)
Legalacsonyabb
Élő-rang
87.
(1993. november 16.)
Első hivatalos mérkőzés
Nem hivatalos
1921. június 23. (Ljubljana, Jugoszlávia
Jugoszláv Királyság Szlovénia 0–5 Franciaország 
Hivatalos
1992. június 3., Tallinn, Észotrszág
 Észtország 1–1 Szlovénia 
Legnagyobb győzelem
1999. február 8., Maszkat, Omán
 Omán 0–7 Szlovénia 
Legnagyobb vereség
2002. október 12., Saint-Denis, Franciaország
 Franciaország 5–0 Szlovénia 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek2 (Először: 2002)
Legjobb eredményCsoportkör (2002, 2010)
Labdarúgó-Európa-bajnokság
Részvételek1 (Először: 2000)
Legjobb eredményCsoportkör:2000

A szlovén labdarúgó-válogatott Szlovénia nemzeti csapata, amelyet a szlovén labdarúgó-szövetség (Szlovénül: Nogometna zveza Slovenije) irányít. Első mérkőzésüket 1992-ben játszották, miután kiváltak Jugoszláviából.n A 2000-es Európa-bajnokság volt az első rangos torna melyen szerepeltek, ezenkívül részt vettek a 2002-es és a 2010-es világbajnokságon. A csoportkörből egyik alkalommal sem jutottak.

A válogatott története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

1991-ben Horvátország mellett Szlovénia is kinyilvánította függetlenségét Jugoszláviától. A nemzeti csapatot gyorsan megszervezték és új államként hamar felvételt nyertek a FIFA-ba és az UEFA-ba. Első mérkőzésüket 1992. június 3-án játszották Észtország ellen Tallinnban, amely 1–1-s döntetlennel végződött. Első győzelmüket szintén Észtország ellen szerezték 1993. április 7-én.

Az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőiben mutatkoztak be először. Olaszországgal, Horvátországgal, Ukrajnával, Litvániával és Észtországgal kerültek egy csoportba. Észtországot oda-vissza legyőzték, Ukrajna ellen 3–2-s győzelmet szereztek. Három győzelem, két döntetlen és öt vereség mellett az ötödik helyen zártak. Az 1998-as világbajnokság selejtezőiben visszafogottabb teljesítményt nyújtottak. Mindössze egy pontot szereztek a Horvátország elleni idegenbeli 3–3 alkalmával.

2000-es évek[szerkesztés]

A 2000-es Európa-bajnokság selejtezői előtt a korábbi jugoszláv és szlovén válogatott labdarúgót Srečko Katanecet nevezték ki a szövetségi kapitány posztjára. A selejtezőkben Norvégia, Görögország, Lettország, Albánia és Grúzia voltak Szlovénia ellenfelei. Kiváló teljesítményt nyújtva a szlovénok a második helyen végeztek. A tizenkét góljukból nyolcat Zlatko Zahovič szerzett. A pótseljtezőben Ukrajnát kapták ellenfélnek. Az első mérkőzést 1999. november 13-án rendezték Ljubljanában, melyet a szlovénok 2–1-re megnyertek. A szlovénok részéről Zlatko Zahovič és Milenko Ačimovič, az ukránokéról Andrij Sevcsenko volt eredményes. A visszavágóra 1999. november 17-én került sor Kijevben. Az ukránok Szerhij Rebrov góljával szereztek vezetést, amit Miran Pavlin egyenlített ki. Az eredmény már nem változott és Szlovénia története során először jutott ki az Európa-bajnokságra.

A Európa-bajnokságon a C csoportba kerültek Spanyolország, Jugoszlávia és Norvégia mellé. Első mérkőzésükön Jugoszlávia ellen Zahovič és Pavlin góljaival már 3–0-ra is vezettek és amikor a portugál játékvezető Vítor Melo Pereira kiállította Siniša Mihajlovićot úgy nézett ki a szlovénok győzelme már nem kérdéses. Azonban a jugoszlávok mindössze hat perc alatt három gólt lőttek és kiegyenlítették az állást. A végeredmény 3–3 lett. Második csoportmérkőzésükön 2–1-s vereséget szenvedtek Spanyolország ellen. A szlovénok gólját Zahovič szerezte, amely a harmadik gólja volt. Az utolsó találkozójukon Norvégiával játszottak 0–0-s döntetlen, ami kevés volt a továbbjutáshoz.

A 2002-es világbajnokságon selejtezőiben Oroszországgal, Jugoszláviával, Svájccal, Feröerrel és Luxemburggal kerültek egy csoportba. Zahovič ismét kulcsszerepet játszott a szlovénok teljesítményében, négy gólja mellett több gólpasszt osztott ki. Ezzel pedig hozzájárult ahhoz, hogy Szlovénia ismét megszerezte a pótselejtezőt érő második helyet. A pótslejtezőben Románia ellen léptek pályára. A forgatókönyv kísértetiesen hasonlított az ukránok ellen játszott mérkőzésekre. Az első találkozóra Ljubljanában került és ismét a vendég csapat szerzett vezetést, de Milenko Ačimovič és Milan Osterc góljaival fordítottak a szlovénok és 2–1-s győzelemmel utazhattak a visszavágóra. Bukarestben az első félidő 0–0-val zárult, majd az 55. percben Mladen Rudonja vezetéshez juttatta a szlovénokat. Tíz perccel később Cosmin Contra révén a románok ugyan egyenlíteni tudtak, de az eredmény a hátralévő időben már nem változott. Szlovénia ezzel története első világbajnokságára készülhetett.

A világbajnokságon Spanyolország, Paraguay és a Dél-afrikai Köztársaság társaságában a C csoportban szerepeltek. Spanyolország ellen 3–1-s vereséggel kezdték a vb-t. A szlovénok gólját Sebastjan Cimirotič szerezte. A találkozó azonban nem csak erről maradt emlékezetes. A mérkőzés után az öltözőben Katanec és Zahovič között szóváltás alakult ki, aminek az lett a következménye, hogy a szlovénok legjobbját hazaküldték a vb-ről.[3] Második mérkőzésükön Dél-Afrikától kaptak ki 1–0-ra, így már két kör után eldőlt, hogy nem juthatnak tovább. Paraguay ellen harmadik vereségüket is elszenvedték. A 3–1-s mérkőzésen Milenko Ačimovič talált be a szlovénok részéről. A világbajnokság után Katanec távozott, helyét Bojan Prašnikar vette át a kapitányi poszton.

A 2004-es Eb selejtezőiben Franciaország, Izrael, Ciprus és Málta voltak Szlovénia ellenfelei. A selejtezők végén Franciaország mögött a második helyen zártak, így sorozatban harmadik pótselejtezőjükre készülhettek, ahol Horvátország várt rájuk. Az első mérkőzésen Zágrábban 1–1-es végeredmény született, ami az idegenben szerzett gól miatt a szlovénoknak kedvezett. Azonban a Ljubljanában rendezett visszavágón Dado Pršo góljával a horvátok szerezték meg a győzelmet és ezzel Horvátország 2–1-es összesítéssel jutott ki a Portugáliában rendezett 2004-es Európa-bajnokságra. A két mérkőzésen a szlovénok összesen egyszer lőttek kapura. Prašnikar a védekező taktikája miatt sok kritikát kapott a média és a szurkolók részéről, ezért nem volt meglepő, hogy távoznia kellett. Helyére Branko Oblakot nevezték ki.

A 2006-os világbajnokság selejtezőire a válogatott nagy része kicserélődött. Sokan lemondták a válogatottságot, vagy visszavonultak, így Oblaknak új csapatot kellett építenie. Ezért nem is volt meglepő, hogy két év alatt több, mint 40 játékost próbált ki. Olaszország, Norvégia, Skócia, Fehéroroszország és Moldova ellen léptek pályára a selejtezőkben. A Moldova elleni 3–0-s hazai siker és a Skóciában elért 0–0-s döntetlen után Olaszország hazai pályán 1–0-ra legyőzték. A jó kezdés ellenére a továbbiakban csak öt pontot gyűjtöttek, ami a negyedik helyre volt elég.

Oblak irányításával kezdték meg a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőit is. A G csoportban szerepeltek Hollandia, Románia, Bulgária, Fehéroroszország, Albánia és Luxemburg társaságában. Bulgária ellen 3–0-s idegenbeli vereséggel kezdték a sorozatot. Ezt követően Luxemburgot ugyan 2–0-ra legyőzték, de a Fehéroroszországtól 4–2-re elszenvedett újabb vereség után Oblakot leváltották, a helyét Matjaž Kek vette át. Végül három győzelemmel, két döntetlennel és hét vereséggel a hatodik helyen végeztek.

2010-es világbajnokság[szerkesztés]

A 2010-es világbajnokság selejtezőiben a 3. csoportba kerültek Csehország, Észak-Írország, Lengyelország, Szlovákia és San Marino társaságában. Lengyelország ellen 1–1-es döntetlennel nyitottak, majd Szlovákiát 2–1-re, míg Északír-országot 2–0-ra verték hazai pályán. Csehországtól idegenben 1–0-ra kikaptak, ezután hazai pályán 0–0-s döntetlent játszottak a csehekkel. A következő mérkőzésükre Észak-Írországban, Belfastban, a Windsor Parkban került sor, ahol 1–0-s vereséget szenvedtek. Az utolsó négy selejtezőjüket megnyerték: San Marino-t otthon 5–0-ra, idegenben 3–0-ra, Lengyelországot odahaza 3–0-ra, Szlovákiát pedig idegenben verték 2–0-ra. A sorozat végén hat győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel a második helyen végeztek, ami pótselejtezőt ért. Oroszországot kapták ellenfélnek. Az első találkozót Moszkvában rendezték. Az oroszok jól játszva egészen a 88. percig 2–0-ra vezettek, de ekkor Nejc Pečnik révén a szlovénok szépíteni tudtak. A visszavágóra Mariborban került sor. A szlovénok fölényben játszottak, aminek az első félidő végén meglett az eredménye, ekkor Zlatko Dedič góljával megszerezték a vezetést. További gól már nem született, így 1–0-s szlovén győzelemmel ért véget a találkozó. Összesítésben 2–2-re végeztek a felek, de az idegenben szerzett gól miatt Szlovénia jutott ki a világbajnokságra.

A sorsolás után a C csoportba kerültek Anglia, Algéria és az Egyesült Államok mellé. Első mérkőzésükön Robert Koren góljával 1–0-ra legyőzték Algériát. Az Egyesült Államok ellen Valter Birsa és Zlatan Ljubijankič találataival a félidőben 2–0-ra vezettek a szlovének, de a vége 2–2 lett, miután Landon Donovan és Michael Bradley góljaival egyenlítettek az amerikaiak. utolsó mérkőzésükön 1–0-s vereséget szenvedtek Anglia ellen. Az USA a 92. percben szerzett góllal megverte Algériát és mindez azt jelentette, hogy Szlovénia nem jutott tovább.

2010-es évek[szerkesztés]

A 2012-es Európa-bajnokság selejtezőinek C csoportjában Olaszország, Szerbia, Észtország, Észak-Írország és Feröer társaságában szerepeltek. A 10 mérkőzésen 14 pontot szereztek, amivel a negyedik helyen zártak. A 2014-es világbajnokság selejtezőben egy csoportban szerepeltek Svájccal, Izlanddal, Norvégiával, Albániával és Ciprussal. Öt győzelemmel és öt vereséggel Svájc és Izland mögött a harmadik helyen végeztek. Az utolsó selejtezőjükön Svájcban szenvedtek 1–0-s vereséget, így lemaradtak a pótselejtezőről.

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőiben a harmadik helyen végeztek az E csoportban, ami pótselejtezős helynek számított. A sorozatot Észtország ellen kezdték egy idegenbeli 1–0-s vereséggel. Svájcot hazai pályán 1–0-ra, Litvániát idegenben verték 2–0-ra. Angliától 3–1-re kikaptak, ezt követően San Marino-t győzték le 6–0-ra. Anglia ellen odahaza is vereséget szenvedtek, ezúttal 3–2 arányban. Svájcban Milivoje Novaković és Boštjan Cesar góljaival már 2–0-ra vezettek, de az utolsó 10 percben és a hosszabbításban a svájciak megfordították a mérkőzés állását és végül megnyerték a mérkőzést. A maradék selejtezőkön – két hazai találkozón – előbb Észtországot 1–0-ra legyőzték, majd Litvániával 1–1-s döntetlent játszottak. San Marino-t idegenben verték 2–0-ra.

A pótselejtezőben Ukrajnával találkoztak. Az első mérkőzésre Lvivben került sor, amit az ukránok Andrij Jarmolenko és Jevhen Szeleznyov góljaival 2–0 arányban megnyertek,[4] A maribori visszavágón Cesar megszerezte a vezetést Szlovénia számára. Ez azonban önmagában kevésnek bizonyult, ráadásul Jarmolenko a 97. percben kiegyenlített, így a találkozó 1–1-es döntetlennel zárult. 3–1-s összesítéssel Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra.[5]

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Világbajnokság[szerkesztés]

Világbajnokság Selejtezők
Év Eredmény H. M Gy D V G+ G– Keret H. M Gy D V G+ G–
1930–1990  Jugoszlávia része volt.
Amerikai Egyesült Államok 1994 nem indult
Franciaország 1998 nem jutott ki 5. 8 0 1 7 5 20
Dél-KoreaJapán 2002 Csoportkör 30. 3 0 0 3 2 7 Keret 2. 10 5 5 0 17 9
Németország 2006 nem jutott ki 4. 10 3 3 4 10 13
Dél-afrikai Köztársaság 2010 Csoportkör 18. 3 1 1 1 3 3 Keret 2. 10 6 2 2 18 4
Brazília 2014 nem jutott ki 3. 10 5 0 5 14 11
Oroszország 2018 4. 10 4 3 3 12 7
Katar 2022 4. 10 4 2 4 13 12
Kanada Mexikó Amerikai Egyesült Államok 2026 később később
Összesen 0/8 6 1 1 4 5 10 Összesen 68 27 16 25 89 76

Európa-bajnokság[szerkesztés]

Európa-bajnokság Selejtezők
Év Eredmény H. M Gy D V G+ G– Keret H. M Gy D V G+ G–
1960–1992  Jugoszlávia része volt.
Anglia 1996 nem jutott ki 5. 10 3 2 5 13 13
Belgium Hollandia 2000 Csoportkör 13. 3 0 2 1 4 5 Keret 2. 10 5 2 3 12 14
Portugália 2004 nem jutott ki 2. 8 4 2 2 15 12
Ausztria Svájc 2008 6. 12 3 2 7 9 16
Lengyelország Ukrajna 2012 4. 10 4 2 4 11 7
Franciaország 2016 3. 10 5 1 4 18 11
Európai Unió 2020 4. 10 4 2 4 16 11
Németország 2024 selejtezők 2023-ban selejtezők 2023-ban (H csoport)
Összesen 0/7 3 0 2 1 4 5 Összesen 70 28 13 29 94 84

Játékosok[szerkesztés]

Keret[szerkesztés]

A válogatott kerete a március 24-i  Horvátország, a március 27-i  Oroszország, valamint a március 30-i  Ciprus elleni labdarúgó-világbajnokság-selejtező mérkőzésekre.[6]

2021. március 24-i  Horvátország elleni mérkőzés után lett frissítve.[7]

*Sérülés / betegség miatt nem áll a csapat rendelkezésére.

Szám Poszt Név Születési dátum (kor) Válogatottság Gólok Klub
Kapusok
1 kapus Jan Oblak Csapatkapitány 1993január 7. (30 éves) 35 0 spanyol Atlético de Madrid
12 kapus Vid Belec 1990június 6. (32 éves) 16 0 ITA Salernitana Calcio 1919
16 kapus Žiga Frelih 1998február 6. (25 éves) 0 0 SLO NK Olimpija Ljubljana
Védők
2 hátvéd Nejc Skubic 1989június 13. (33 éves) 21 1 TUR Konyaspor
3 hátvéd Jure Balkovec 1994szeptember 9. (28 éves) 14 0 TUR Fatih Karagümrük
4 hátvéd Miha Blažič 1993május 8. (29 éves) 13 0 HUN Ferencvárosi TC
13 hátvéd Bojan Jokić 1986május 17. (36 éves) 100 1 RUS FK Ufa
17 hátvéd Miha Mevlja 1990június 12. (32 éves) 36 1 RUS PFK Szocsi
20 hátvéd Petar Stojanović 1995október 7. (27 éves) 22 0 CRO GNK Dinamo Zagreb
23 hátvéd Kenan Bajrić 1994december 20. (28 éves) 3 0 SVK ŠK Slovan Bratislava
- hátvéd Mario Jurčević* 1995június 1. (27 éves) 2 0 CRO NK Osijek
Középpályások
5 középpályás Nino Kouter 1993december 19. (29 éves) 4 0 SLO ND Mura 05
6 középpályás Jaka Bijol 1999február 5. (24 éves) 15 0 GER Hannover 96 (kölcsönben)
8 középpályás Sandi Lovrić 1998március 28. (24 éves) 7 2 SWI FC Lugano
10 középpályás Miha Zajc 1994július 1. (28 éves) 23 5 ITA Genoa CFC (kölcsönben)
14 középpályás Jasmin Kurtić 1989január 10. (34 éves) 66 2 ITA SSD Parma Calcio 1913
18 középpályás Jon Gorenc Stanković 1996január 14. (27 éves) 1 0 AUT SK Sturm Graz
21 középpályás Domen Crnigoj 1995november 18. (27 éves) 14 2 ITA Venezia FC
22 középpályás Amedej Vetrih 1990szeptember 16. (32 éves) 13 0 TUR Gaziantepspor
Támadók
7 csatár Josip Iličić 1988január 29. (35 éves) 69 10 ITA Atalanta BC
9 csatár Andraz Sporar 1994február 27. (29 éves) 27 2 POR SC Braga (kölcsönben)
11 csatár Blaz Kramer 1986június 1. (36 éves) 4 0 SWI FC Zürich
15 csatár Damjan Bohar 1991október 18. (31 éves) 12 1 CRO NK Osijek
19 csatár Luka Zahović 1995november 15. (27 éves) 3 0 POL MKS Pogoń Szczecin
- csatár Haris Vučkić* 1992augusztus 21. (30 éves) 10 5 spanyol Real Zaragoza

Mezek a válogatott története során[szerkesztés]

A szlovén labdarúgó-válogatott hagyományos szerelése fehér mez, fehér nadrág és fehér sportszár. A váltómez leggyakrabban zöld mezből, zöld nadrágból és zöld sportszárból áll. A zöldet rövid időre felváltotta a kék színű idegenbeli mez. Jelenleg az első számú mezük világoskék.

Hazai
1992
1994–1995
1996-1998
2000-es Eb
2002-es vb
2005
2008
2010-es vb
2012
2014
Idegenbeli
2000-es Eb
2002-es vb
2005
2008
2010-es vb
2012
2014

Válogatottsági rekordok[szerkesztés]

Az adatok 2021. március 27. állapotoknak felelnek meg.

  • A még aktív játékosok félkövérrel vannak megjelölve.

Legtöbbször pályára lépett játékosok[szerkesztés]

Boštjan Cesar a válogatottsági rekorder 101 mérkőzéssel.
# Játékos Időszak Vál. Gól
1 Boštjan Cesar 2003–2020 101 10
2 Bojan Jokić 2006– 100 1
3 Valter Birsa 2005– 86 7
4 Zlatko Zahovič 1992–2004 82 36
5 Samir Handanovič 2004– 81 0
6 Milivoje Novakovič 2006–2017 80 32
7 Mišo Brečko 2004–2015 77 0
8 Aleš Čeh 1992–2002 75 1
9 Milenko Ačimovič 1998–2007 74 13
10 Džoni Novak 1992–2002 73 3

Legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

# Játékos Időszak Vál. Gól
1 Zlatko Zahovič 1992–2004 80 36
2 Milivoje Novakovič 2006–2017 80 32
3 Sašo Udovič 1993–2000 44 16
4 Ermin Šiljak 1994–2005 48 14
5 Milenko Ačimovič 1998–2007 74 13
6 Tim Matavž 2009– 39 11
7 Primož Gliha 1992–1998 28 10
Boštjan Cesar 2003–2020 101
Josip Iličić 2010– 69
10 Zlatko Dedič 2004– 48 8
Milan Osterc 1997–2002 44

Ismert játékosok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
  2. World Football Elo Ratings. eloratings.net
  3. Szólj be az edzőnek!”, Origo.hu, 2013. január 5. (Hozzáférés ideje: 2017. március 5.) 
  4. Ukrajna az Eb-szereplés küszöbén (videó)”, fourfourtwo.hu, 2015. november 14.. [2015. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. július 16.) 
  5. Svédország és Ukrajna is kijutott az Eb-re”, nepszava.hu, 2015. november 17.. [2016. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. július 16.) 
  6. Slovenia - schedule 20/21 (angol nyelven). _. (Hozzáférés: 2021. március 27.)[halott link]
  7. Slovenia - Club profile (angol nyelven). _. (Hozzáférés: 2021. március 27.)[halott link]

További információk[szerkesztés]