Román labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Románia Románia
Román labdarúgó-szövetség
Adatok
Beceneve(i) Tricolorii (Háromszínűek)
Szövetség neve Federația Română de Fotbal
Konföderáció Európai Labdarúgó-szövetség (Európa)
Stadion Nemzeti Stadion

Szövetségi kapitány GER Christoph Daum
Csapatkapitány Vlad Chiricheș

Legtöbb válogatottság Dorinel Munteanu (134)
Legtöbb válogatott gól Gheorghe Hagi
Adrian Mutu (35)
FIFA-kód ROU
Ranglista helyezések
FIFA-rang 32. +/-
Legmagasabb
FIFA-rang
3.
(1997. szeptember)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
57.
(2011. február, 2012. szeptember)

Élő-rang 40.
Legmagasabb
Élő-rang
5.
(1990. június)
Legalacsonyabb
Élő-rang
43.
(1949, 1960)
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Első hivatalos mérkőzés
1922. június 8., Belgrád, Jugoszlávia
Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg Jugoszlávia 1 – 2 Románia 
Legnagyobb győzelem
1973. október 14., Bukarest, Románia
Flag of Romania (1965-1989).svg Románia 9 – 0 Finnország 
Legnagyobb vereség
1948. június 6., Budapest, Magyarország
Flag of Hungary (1946-1949, 1956-1957).svg Magyarország 9 – 0 Románia Flag of Romania (1965-1989).svg
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek 7 (Először: 1930)
Legjobb eredmény Negyeddöntő (1994)
Labdarúgó-Európa-bajnokság
Részvételek 5 (Először: 1984)
Legjobb eredmény Negyeddöntő (2000)

Az infobox utoljára frissítve: 2016. július 2.

A román labdarúgó-válogatott Románia nemzeti csapata, amelyet a román labdarúgó-szövetség (románul: Federația Română de Fotbal) irányít.

Románia az egyik azon négy válogatott közül (Belgium, Brazília, Franciaország), amelyik részt vett az első három labdarúgó-világbajnokságon. Azóta mindössze négy alkalommal sikerült kijutniuk. (1970, 1990, 1994, 1998). Legjobb eredményüket 1994-ben érték el, amikor a Gheorghe Hagi fémjelezte válogatott a nyolcaddöntőben legyőzte Argentínát és bejutott a negyeddöntőbe, ahol azonban Svédország ellen tizenegyespárbajban alulmaradtak.

Összesen öt Európa-bajnokságra sikerült eddig kvalifikálniuk magukat (1984, 1996, 2000, 2008, 2016). Legjobb eredményük a kontinenstornák történetében szintén a negyeddöntőbe jutás volt. A 2000-es Európa-bajnokságon Angliával, Németországgal és Portugáliával kerültek egy csoportba, melyből sikerült továbbjutniuk. A legjobb nyolc között Olaszországtól szenvedtek 2–0-s vereséget.

A válogatott története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Románia az első mérkőzését 1922. június 8-án játszotta és 2–1-re legyőzte Jugoszláviát. A csapatban ekkor az egyedüli román nemzetiségű játékos Aurel Guga volt, a többiek (Ritter Adalbert, Szilágyi Lajos, Hirsch Elemér, Jakobi Dezső, Nicolaus Hönigsberg, Franz Zimmermann, Karl Frech, Paul Schiller, Rónay Ferenc, Johann Auer) magyarok, svábok, zsidók.[1] Balkáni szomszédai többségénél előbb kezdett futballozni, elsősorban uralkodójának, Károly királynak köszönhetően. Az 1930-as világbajnokságon – amely a labdarúgás történetében az első volt – részt vett Románia. Első világbajnoki mérkőzésükön 3–1-re legyőzték Perut, majd a házigazda Uruguay ellen 4–0-s vereséget szenvedtek.

Románia–Peru mérkőzés az 1930-as világbajnokságon, Uruguayban.

Az 1934-es világbajnokságra sikeresen vették az selejtezőt. Az ellenfél Jugoszlávia volt és akárcsak az első hivatalos mérkőzésükön, ezúttal is a románok győztek 2–1-re. A vb-n egyetlen mérkőzést játszottak az új lebonyolításnak köszönhetően és ezen 2–1-re kikaptak a későbbi döntős Csehszlovákiától. A románok egyetlen góljának szerzője a magyar származású Dobay István volt.

1938-ban zsinórban a 3. világbajnokságra is sikerült kijutniuk, miután Egyiptom visszalépett a selejtezőtől, így automatikusan résztvevői lettek a tornának. Kubával kellett játszaniuk a továbbjutásért és a mérkőzés végeredménye 3–3 lett, ami azt jelentette, hogy újra kellett játszani a mérkőzést. Ezt Kuba nyerte 2–1-re és jutott tovább.

Az 1938-as és az 1970-es világbajnokság közötti időszakban egyetlen rangos nemzetközi tornára sem sikerült kijutniuk.

A 70-es, 80-as évek[szerkesztés]

Az 1970-es mexikói tornára való kijutással sikerült megtörni a hosszú időszakot, habár nem volt zökkenőmentes a selejtezősorozat. Lisszabonban a portugáloktól 3–0-s vereséget szenvedtek mindjárt az első megmérettetésen, míg Görögország ellen oda-vissza döntetlen lett a vége.

A vb-csoport sorsolásakor a legerősebb csoportba kerültek Brazília, Csehszlovákia és Anglia társaságában. Első mérkőzésükön az angolok Geoff Hurst találatával 1–0-ra győztek. Ezután a csehszlovákok 2–1-es legyőzése némi reményt jelentett a továbbjutásra, ahhoz azonban le kellett volna győzni a későbbi világbajnok Brazíliát. Ez viszont nem jött össze, a brazilok 3–2 arányban hozták a találkozót.

A 70-es években több alkalommal nem sikerült kijutnia román válogatottnak egyetlen világ illetve Európa-bajnokságra sem. Utóbbira egészen 1984-ig kellett várniuk. Ez volt a legelső alkalom, hogy Románia részt vett az Európa-bajnokságon. A tornát Saint-Étienneben kezdték Spanyolország ellen. A spanyolok részéről Francisco José Carrasco nyitotta a gólok sorát, amit Bölöni László egyenlített ki és ez is maradt a végeredmény. A hátralévő két csoportmérkőzésen az NSZK és Portugália legjobbjai ellen kellett pályára lépniük. Előbbitől 2–1-re, utóbbitól 1–0-ra kaptak ki, aminek köszönhetően nem sikerült a továbbjutás.

Világbajnokságok (1990, 1994)[szerkesztés]

A 90-es évek hozta el a román labdarúgó-válogatott eddigi legsikeresebb éveit. A nemzetközi eseményeken az 1992-es svédországi Eb kivételével mindegyiken ott voltak. Ez időtájt olyan nagynevű játékosok szerepeltek a válogatottban többek között, mint: Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Gheorghe Popescu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie. A legnagyobb és legismertebb sztár kétségkívül Gheorghe Hagi volt.

Az 1990-es világbajnokságon a B csoportba kaptak besorolást a világbajnoki címvédő Argentína, Kamerun és a Szovjetunió mellett. A szovjetek 2–0-ra legyőzték Marius Lăcătuş és Hagi góljaival, így egy kissé meglepő vereséget szenvedtek Kamerun ellen (1–2) a második mérkőzésükön. Bár, ha azt vesszük alapul, hogy az afrikaiak az argentinokat is legyőzték 1–0-ra a vb nyitómérkőzésén akkor mégsem volt annyira nagy meglepetés. Az utolsó körben Romániának mindenképpen pontot kellett szereznie a továbbjutáshoz, ami sikerült is. Az argentinok ellen 1–1-es döntetlen lett a vége, melynek következtében a románok továbbjutottak a legjobb 16 közé. Mindkét mérkőzésen Gavril Balint volt eredményes a románok részéről. Írországot kapták ellenfélül és a 0–0-s rendes játékidőt illetve hosszabbítást követően büntetőpárbajban a írek bizonyultak jobbnak (5–4), ezért ők jutottak tovább. Egyedül Daniel Timofte hibázott a 10 rúgó közül.

Az 1992-es Európa-bajnokságra nem sikerült kijutniuk, miután az utolsó selejtezőjükön Szófiában csak döntetlent játszottak Bulgáriával és így a későbbi Eb-résztvevő Skócia mögött végeztek.

Az 1994-es világbajnokság selejtezőiben már nagyobb sikerrel jártak, ugyanis kijutottak az Egyesült Államokban rendezett tornára, ahol Kolumbiát 3–1-re verték a nyitó találkozójukon. Răducioiu szerezte az első gólt, amit Hagi bal oldalvonalról rálőtt hatalmas találata követett. Adolfo Valencia révén szépítettek a kolumbiaiak, de Răducioiu a 89. percben ismét betalált és ezzel kialakult a végeredmény.

Svájc ellen az 1–1-es első félidőt követően 4–1-es vereséget szenvedtek a románok, míg az USA-t Petrescu góljával 1–0-ra legyőzték. Az Argentína elleni nyolcaddöntőben Anghel Iordănescu szövetségi kapitány nagyot húzott azzal, hogy Răducioiut pihentette és helyette Ilie Dumitrescut játszatta csatárként, aki két gólt is szerzett az első 20 percben. Gabriel Batistutanak sikerült szépítenie, de Hagi ismét két gólra növelte az előnyt. A végén még Abel Balbo is betalált, de az eredmény már nem változott, így 3–2-es román siker született.

Mindez pedig azt jelentette, hogy Románia ezt megelőzően még soha nem jutott ilyen messzire egy labdarúgó-világbajnokságon. A negyeddöntőben Svédországgal találkoztak. Egy izgalmas mérkőzésen Tomas Brolin révén a svédek szereztek vezetést a 78. percben. Răducioiu a 88. percben egyenlített, majd a hosszabbítás 101. percében ismét betalált ezzel megfordítva a mérkőzés állását. A svédek azonban nem adták fel és egy szabadrúgáskombináció után Kennet Andersson egalizált. Több gól nem esett a ráadásban, így következtek a büntetőrúgások. Ebben Svédország bizonyult jobbnak és jutott be az elődöntőbe.

1996-os Eb, 1998-as világbajnokság[szerkesztés]

Az 1996-os Európa-bajnokságra nagy reményekkel és népszerűséggel érkezett Románia, azonban a szereplésük rémálomszerűre sikeredett. Franciaország ellen 1–0-s vereséggel nyitottak. A találkozó egyetlen góljának szerzője Christophe Dugarry volt. Bulgária ellen ugyanilyen arányban maradtak alul, ekkor Hriszto Sztoicskov révén győztek a bolgárok. Utolsó csoportmérkőzésükön Spanyolország volt az ellenfél. A spanyolok szereztek vezetést, amire Florin Răducioiu még tudott válaszolni, de végül Guillermo Amor is betalált. Románia elszenvedte harmadik vereségét is és szégyenszemre nulla ponttal esett ki.

Annak ellenére, hogy 1996-ban leszerepelt a román válogatott az 1998-as franciaországi világbajnokság selejtezőit sikerrel vették. A csoportok sorsolása után Angliával, Kolumbiával és Tunéziával kerültek egy csoportba. Akárcsak négy éve az USA-ban, ekkor szintén Kolumbia ellen kezdték meg a tornát. Adrian Ilie góljával 1–0-ra győztek. Anglia elleni mérkőzésüket Toulouseban játszották és Viorel Moldovan révén megszerezték a vezetést. Michael Owen góljával egyenlítettek az angolok, de Dan Petrescu találata azt jelentette hogy Románia 2–1-re megnyerte a mérkőzést. Hátra volt még a Tunézia elleni összecsapás. A mérkőzés érdekessége volt, hogy az összes román játékos ezt megelőzően befestette sárgára a haját. Mindezt azért csinálták, mert már két kör után eldőlt, hogy továbbjutnak. Utolsó csoportmérkőzésükön szükségük volt tehát legalább 1 pontra, hogy megnyerjék a csoportot és a nyolcaddöntőben elkerüljék Argentínát. Eleinte úgy nézett ki ez nem fog összejönni, ugyanis Skander Souayah a tunéziaiakat juttatta büntetőből vezetéshez. Moldovannak azonban sikerült egyenlítenie és csapata megnyerte a G csoportot. A nyolcaddöntőben Horvátországot kapták ellenfélül és Davor Šuker újrarúgatott tizenegyesével a horvátok nyerték a párharcot 1–0-ra.

2000-es évek[szerkesztés]

A 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, melyet Hollandiában és Belgiumban rendeztek Románia a halálcsoportba került Anglia, Németország és Portugália társaságában. Németország ellen nyitottak és Moldovan góljával hamar vezetést is szereztek. A németek részéről Mehmet Scholl talált be és végül 1–1-gyel zárult a találkozó. Portugáliától az utolsó percben kapott góllal kaptak ki, míg Angliát egy fordulatos mérkőzésen 3–2-re legyőzték. Cristian Chivu szerzett vezetést, majd Alan Shearer volt eredményes büntetőből. Michael Owen Anglia javára fordította az eredményt. Dorinel Munteanunak sikerült egyenlítenie, majd Ionel Ganea a 89. percben büntetőből megszerezte a három pontot jelentő gólt. Románia továbbjutott. A negyeddöntőben a későbbi döntős Olaszország volt az ellenfél. Francesco Totti illetve Filippo Inzaghi góljaival 2–0-ra győztek az olaszok.

A 2002-es világbajnokság pótselejtezőiben Szlovéniával kellett játszani a világbajnoki helyért. Ljubljanaban 2–1-re győztek a szlovénok, míg a visszavágón Bukarestben 1–1 lett a végeredmény, így 3–2-es összesítéssel a szlovénok jutottak ki a világbajnokságra.

A 2004-es Európa-bajnokság selejtezőit előtt a kispadon ismét a korábbi szövetségi kapitány az az Anghel Iordanescu foglalt helyet, aki korábban már több rangos tornára is kivezette a román válogatottat. A kvalifikációs sorozatot magabiztosan kezdték, miután Szarajevóban 3–0 arányban legyőzték Bosznia-Hercegovinát. Ez azonban csak akkor bírt volna nagy jelentőséggel, ha a következő mérkőzésen is győznek. Azonban Norvégia Steffen Iversen kései góljával 1–0-ra győzött Bukarestben. A dánoktól megsemmisítő 5–2-es vereséget szenvedtek szintén hazai környezetben, így már mindenképp bravúrra volt szükségük a továbbjutáshoz. Bosznia és Luxemburg legyőzése után Osloban 1–1-es döntetlent értek el a norvégokkal szemben, míg Dániában egészen a 95. percig vezettek 2–1-re, de ekkor a dánok egyenlíteni tudtak. Mindez azt jelentette, hogy Dánia csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, Románia sorsa pedig Luxemburg kezében volt, akinek pontot vagy pontokat kellett volna rabolni Norvégiától, azonban erre vajmi kevés esély volt. Norvégia otthon 1–0-ra győzött és megszerezte a pót-selejtezőt érő második pozíciót, Románia pedig a csoport harmadik helyén végzett. Ugyan mindkét együttes azonos pontszámmal végzett, de az egymás elleni eredménynek köszönhetően a norvégok voltak előnyben.

A 2006-os világbajnokság selejtezőiben Romániát összesorsolták Hollandiával illetve Csehországgal és a papírformának megfelelően ez a két válogatott jutott tovább, a románok a csoport harmadik helyén végeztek. A Finnország és Macedónia elleni kezdeti sikereket követően még a cseheket is sikerült hazai pályán 2–0-ra legyőzniük, azonban végig a két vezető válogatott mögött álltak a tabellán és nem sikerült utol érniük egyiküket sem.

2008-as Európa-bajnokság[szerkesztés]

A 2008-as Európa-bajnokságon nyolc év szünet után ismét a mezőny résztvevői lettek a románok. Sok örömük azonban nem volt, mivel már a csoportkör után kiestek. Franciaország ellen egy gyenge színvonalú mérkőzésen 0–0-ra végeztek. Olaszország ellen Adrian Mutu büntetőből ugyan megszerezte a vezetést, de mindössze csak egy percig örülhettek, ekkor ugyanis Christian Panucci egy szöglet után egyenlített. Az eredmény nem változott (1–1). Két forduló után tehát 2 ponttal állt Románia és még volt esélye a továbbjutásra. Ehhez le kellett volna győznie Hollandiát, ami azonban nem jött össze és 2–0 arányban kikaptak.

2010-es vb, 2012-es Eb[szerkesztés]

A 2010-es világbajnokság selejtezőiben Ausztria, Franciaország, a Feröer-szigetek, Litvánia és Szerbia mellé kaptak besorolást. Annak ellenére, hogy a románok a második kalapból kerültek ebbe a csoportba, a selejtezősorozat végén csak az ötödik helyen végeztek, egyedül a Feröer-szigeteket tudták megelőzni. Mindezt megalapozta a Litvánia elleni 3–0-s hazai pályán elszenvedett vereség rögtön az első mérkőzésen és a szerbektől elszenvedett 5–0-s vereség Belgrádban. Ezenkívül további problémákkal is szembe kellett nézniük, miután a húzóembereknek számító Cosmin Contra, Mirel Rădoi, és Adrian Mutu is lemondta a válogatottságot. Utóbbi egy év után visszatért. A szövetségi kapitányi poszton Victor Piţurcă-t, Răzvan Lucescu váltotta.

A 2012-es Eb selejtezőiben a selejtezők D csoportjában Franciaország és Bosznia-Hercegovina mögött a harmadik helyen végeztek, így lemaradtak a pótselejtezőről is.

2014-es világbajnokság[szerkesztés]

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőiben Andorra, Észtország, Hollandia, Magyarország és Törökország mellett a D csoportba kerültek a sorsolás után. A szövetségi kapitányi posztra ismét Victor Piţurcă-t nevezték ki.

A válogatott 19 ponttal a csoport második helyén fejezte be a selejtezőt. Pótselejtezőn vett rész, ahol Görögországgal szemben összesítésben 4–2-re alulmaradt, így nem jutott be a világbajnokságra.[2]

Stadion[szerkesztés]

Panorámakép az bukaresti nemzeti stadionról.

A román nemzeti stadion az ország legnagyobb stadionja. 2011-ben épült és 55 600 néző befogadására alkalmas. A stadion az UEFA négycsillagos stadionjai közé kapott besorolást és itt rendezték a 2011–2012-es Európa-liga döntőjét.

A román válogatott a legtöbb mérkőzését itt játssza, a világ és Európa-bajnoki selejtezőknek ez a stadion ad otthont.

A régi stadiont 2007. december 18. és 2008. november 20. között bontották le, majd a helyén kezdték el építeni az újat. A régi aréna utolsó mérkőzését Albánia ellen játszották a románok 2007. november 21-én és 6–1 arányban győztek.

A válogatott szerelése[szerkesztés]

1930-as és 1934-es vb[3][4]
1938-as vb Home[5]
1970-es vb (H)
1970-es vb (V)
1984-es Eb (H)
1984-es Eb (V)


1990-es vb (H)
1990-es vb (V)
1994-es vb (H)
1994-es vb (V)
1996-os Eb (H)
1998-as vb (H)


2000-es Eb (H)
2005–2006(H)
2008-as Eb (H)
2008-as Eb (V)
2012 (H)

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Világbajnoki-szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V Rg Kg
Uruguay 1930 Csoportkör 8. 2 1 0 1 3 5
Olaszország 1934 Nyolcaddöntő 12. 1 0 0 1 1 2
Franciaország 1938 Nyolcaddöntő 9. 2 0 1 1 4 5
Brazília 1950 Nem indult - - - - - - -
Svájc 1954 Nem jutott be - - - - - - -
Svédország 1958 Nem jutott be - - - - - - -
Chile 1962 Visszalépett - - - - - - -
Anglia 1966 Nem jutott be - - - - - - -
Mexikó 1970 Csoportkör 11. 3 1 0 2 4 5
NSZK 1974 Nem jutott be - - - - - - -
Argentína 1978 Nem jutott be - - - - - - -
Spanyolország 1982 Nem jutott be - - - - - - -
Mexikó 1986 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1990 Nyolcaddöntő 12. 4 1 2 1 4 3
USA 1994 Negyeddöntő 5. 5 3 1 1 10 9
Franciaország1998 Nyolcaddöntő 11. 4 2 1 1 4 3
Dél-KoreaJapán 2002 Nem jutott be - - - - - - -
Németország 2006 Nem jutott be - - - - - - -
Dél-Afrika 2010 Nem jutott be - - - - - - -
Brazília 2014 Nem jutott be
Összesen 7/19 - 21 8 5 8 30 32

Európa-bajnoki-szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V Rg Kg
Franciaország 1960 Nem jutott be - - - - - - -
Spanyolország 1945 1964 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1968 Nem jutott be - - - - - - -
Belgium 1972 Nem jutott be - - - - - - -
Jugoszlávia 1976 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1980 Nem jutott be - - - - - - -
Franciaország 1984 Csoportkör 7. 3 1 0 2 2 4
NSZK 1988 Nem jutott be - - - - - - -
Svédország 1992 Nem jutott be - - - - - - -
Anglia 1996 Csoportkör 15. 3 0 0 3 1 4
BelgiumHollandia 2000 Negyeddöntő 7. 4 1 1 2 4 6
Portugália 2004 Nem jutott be - - - - - - -
SvájcAusztria 2008 Csoportkör 12. 3 0 2 1 1 3
LengyelországUkrajna 2012 Nem jutott be - - - - - - -
Franciaország 2016 Csoportkör 19. 3 0 1 2 2 4
Összesen 5/15 16 2 4 10 10 21

Olimpiai szereplés[szerkesztés]

Év Forduló Gy D D* V RG KG
19001920 Nem indult - - - - - -
Franciaország 1924 Második forduló 1 0 0 1 0 6
19281948 Nem jutott be - - - - - -
Finnország 1952 Selejtezőkör 1 0 0 1 1 2
19561960 Nem jutott be - - - - - -
Japán 1964 Negyeddöntő 4 2 1 1 5 4
19681976 Nem jutott be - - - - - -
19801988 Nem jutott be - - - - - -
Összesen 3/24 6 2 1 3 6 12

Játékosok[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra nevezett 23 fős keret.

Szám Poszt Név Szül. dát./Kor Vál. Gólok Klub
1 K Costel Pantilimon 1987. február 1. (29 évesen) 22 0 ENG Watford
2 V Alexandru Mățel 1989. október 17. (26 évesen) 16 0 CRO Dinamo Zagreb
3 V Răzvan Raț 1981. május 26. (35 évesen) 110 2 ESP Rayo Vallecano
4 V Cosmin Moți 1984. december 3. (31 évesen) 7 0 BUL Ludogorec Razgrad
5 KP Ovidiu Hoban 1982. december 27. (33 évesen) 19 1 ISR Amútat Hapóél Beér-Seva
6 V Vlad Chiricheș Csapatkapitány 1989. november 14. (26 évesen) 40 0 ITA Napoli
7 KP Alexandru Chipciu 1989. május 18. (27 évesen) 20 3 ROU Steaua București
8 KP Mihai Pintilii 1984. november 9. (31 évesen) 30 1 ROU Steaua București
9 CS Denis Alibec 1991. január 5. (25 évesen) 3 1 ROU Astra Giurgiu
10 KP Nicolae Stanciu 1993. május 7. (23 évesen) 4 3 ROU Steaua București
11 KP Gabriel Torje 1989. november 22. (26 évesen) 49 10 TUR Osmanlıspor
12 K Ciprian Tătărușanu 1986. február 9. (30 évesen) 35 0 ITA Fiorentina
13 CS Claudiu Keșerü 1986. december 2. (29 évesen) 12 4 BUL Ludogorec Razgrad
14 CS Florin Andone 1993. április 11. (23 évesen) 5 1 ESP Córdoba
15 V Valerică Găman 1989. február 25. (27 évesen) 13 1 ROU Astra Giurgiu
16 V Steliano Filip 1994. május 15. (22 évesen) 4 0 ROU Dinamo București
17 KP Lucian Sânmărtean 1980. március 13. (36 évesen) 19 0 KSA Al-Ittihad
18 KP Andrei Prepeliță 1985. december 8. (30 évesen) 9 0 BUL Ludogorec Razgrad
19 CS Bogdan Stancu 1987. június 28. (28 évesen) 39 9 TUR Gençlerbirliği
20 KP Adrian Popa 1988. július 24. (27 évesen) 13 0 ROU Steaua București
21 V Dragoș Grigore 1986. szeptember 7. (29 évesen) 19 0 QAT Al-Sailiya
22 V Cristian Săpunaru 1984. április 5. (32 évesen) 12 0 ROU Pandurii Târgu Jiu
23 K Silviu Lung Jr. 1989. június 4. (27 évesen) 3 0 ROU Astra Giurgiu
Legtöbbször pályára lépett játékosok
# Játékos Vál. Időszak
1. Dorinel Munteanu 134 19912007
2. Gheorghe Hagi 125 19832000
3. Gheorghe Popescu 115 19882003
4. Bölöni László 102 19751988
5. Dan Petrescu 95 19892000
6. Bogdan Stelea 91 19882005
7. Michael Klein 89 19811991
Răzvan Raț 89 2002
9. Mircea Rednic 83 19811991
Marius Lăcătuș 83 19841998
Bogdan Lobonț 83 1998
Legtöbb gólt szerző játékosok
# Játékos Gól Időszak
1. Adrian Mutu 35 2000
Gheorghe Hagi 35 19832000
3. Iuliu Bodola 31 19311939
4. Viorel Moldovan 25 19932005
5. Bölöni László 23 19751988
6. Florin Răducioiu 21 19901996
Dudu Georgescu 21 19731984
Anghel Iordănescu 21 19711981
Ciprian Marica 21 2003
Rodion Cămătaru 21 19781991

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Szövetségi kapitányok[szerkesztés]

Nemzetek elleni összmérleg[szerkesztés]

Nemzet Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Teljesítmény (%)
 Albánia 13 10 1 2 76%
 Algéria 4 1 2 1 25%
 Andorra 2 2 0 0 100%
 Argentína 5 1 1 3 20%
 Örményország 3 2 1 0 67%
 Ausztria 6 1 3 2 16%
 Azerbajdzsán 4 4 0 0 100%
 Fehéroroszország 3 3 0 0 100%
 Belgium 10 4 2 4 40%
 Bolívia 1 1 0 0 100%
 Bosznia-Hercegovina 2 2 0 0 100%
 Brazília 2 0 0 2 0%
 Bulgária 33 18 6 9 54%
 Kamerun 1 0 0 1 0%
 Chile 1 0 0 1 0%
 Kína 2 2 0 0 100%
 Kolumbia 3 2 1 0 67%
 Elefántcsontpart 1 0 0 1 0%
 Horvátország 4 0 1 3 0%
 Kuba 2 0 1 1 0%
 Ciprus 12 9 2 1 75%
 Csehszlovákia 32 7 9 16 21%
 Csehország 2 1 0 1 50%
 Dánia 8 3 2 3 37%
 Ecuador 1 1 0 0 100%
 Egyiptom 6 3 2 1 50%
 Anglia 11 3 6 2 27%
 Észtország 2 1 0 1 50%
 Feröer 3 3 0 0 100%
 Finnország 8 6 2 0 75%
 Franciaország 13 3 4 6 22%
 Grúzia 6 4 2 0 67%
 Németország 13 2 3 8 15%
 NDK 16 5 3 8 31%
 Görögország 28 16 7 5 57%
 Magyarország 22 5 5 12 22%
 Lettország 5 4 1 0 75%
 Liechtenstein 4 4 0 0 100%
 Litvánia 10 9 0 1 90%
 Luxemburg 4 4 0 0 100%
 Izland 2 2 0 0 100%
 Irán 3 0 3 0 0%
 Irak 2 0 2 0 0%
 Írország 4 1 1 2 25%
 Izrael 20 10 5 5 50%
 Olaszország 15 3 3 9 20%
 Japán 4 3 1 0 75%
 Macedónia 4 4 0 0 100%
 Mexikó 2 1 0 1 50%
 Moldova 4 4 0 0 100%
 Montenegró 1 1 0 0 100%
 Marokkó 3 3 0 0 100%
 Nigéria 2 2 0 0 100%
 Hollandia 11 1 3 7 9%
 Észak-Írország 4 1 0 3 25%
 Norvégia 11 4 5 2 36%
 Paraguay 1 1 0 0 100%
 Peru 5 2 2 1 40%
 Lengyelország 32 13 15 4 41%
 Portugália 11 4 2 5 36%
 Oroszország 2 1 0 1 50%
 San Marino 2 2 0 0 100%
 Szerbia 4 1 0 3 30%
 Skócia 6 2 2 2 33%
 Szlovákia 10 5 4 1 50%
 Szlovénia 7 3 3 1 43%
 Dél-Korea 1 1 0 0 100%
 Szovjetunió 9 3 2 4 33%
 Spanyolország 15 5 5 5 33%
 Svédország 8 2 3 3 25%
 Svájc 11 4 3 4 36%
 Tunézia 1 0 1 0 0%
 Törökország 22 12 7 3 55%
 Ukrajna 3 3 0 0 100%
 Egyesült Arab Emírségek 1 0 0 1 0%
 Egyesült Államok 4 2 1 1 50%
 Uruguay 4 1 1 2 25%
 Wales 5 3 1 1 60%
 Jugoszlávia 37 15 5 17 40%
 Zaire 1 0 1 0 0%
Összesen 599 268 145 185 43%

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]