Ugrás a tartalomhoz

Román labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Románia Románia
Beceneve(i)Tricolorii (Háromszínűek)
Szövetség neveFederația Română de Fotbal
KonföderációEurópai Labdarúgó-szövetség (Európa)
Szövetségi kapitányRománia Edward Iordănescu
CsapatkapitányNicolae Stanciu
Legtöbb válogatottságDorinel Munteanu (134)
Legtöbb válogatott gólGheorghe Hagi
Adrian Mutu (35)
StadionNemzeti Stadion
FIFA-kódROU
Mezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Ranglista helyezések
FIFA-rang 47. (2024. jún. 20.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
3.
(1997. szeptember)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
57.
(2011. február, 2012. szeptember)

Élő-rang 45. (2024. júl. 15.)[2]
Legmagasabb
Élő-rang
5.
(1990. június)
Legalacsonyabb
Élő-rang
43.
(1949, 1960)
Első hivatalos mérkőzés
1922. június 8., Belgrád, Jugoszlávia
 Jugoszlávia 1–2 Románia 
Legnagyobb győzelem
1973. október 14., Bukarest, Románia
 Románia 9–0 Finnország 
Legnagyobb vereség
1948. június 6., Budapest, Magyarország
 Magyarország 9–0 Románia 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek7 (Először: 1930)
Legjobb eredményNegyeddöntő (1994)
Labdarúgó-Európa-bajnokság
Részvételek5 (Először: 1984)
Legjobb eredményNegyeddöntő (2000)

A román labdarúgó-válogatott Románia nemzeti csapata, amelyet a román labdarúgó-szövetség (románul: Federația Română de Fotbal) irányít. Románia az egyik azon négy válogatott közül (Belgium, Brazília, Franciaország), amelyik részt vett az első három labdarúgó-világbajnokságon. Azóta mindössze négy alkalommal sikerült kijutniuk. (1970, 1990, 1994, 1998). Legjobb eredményüket 1994-ben érték el, amikor a Gheorghe Hagi fémjelezte válogatott a nyolcaddöntőben legyőzte Argentínát és bejutott a negyeddöntőbe, ahol azonban Svédország ellen tizenegyespárbajban alulmaradtak.

Összesen hat Európa-bajnokságra sikerült eddig kvalifikálniuk magukat (1984, 1996, 2000, 2008, 2016, 2024). Legjobb eredményük a kontinenstornák történetében szintén a negyeddöntőbe jutás volt. A 2000-es Európa-bajnokságon Angliával, Németországgal és Portugáliával kerültek egy csoportba, melyből sikerült továbbjutniuk. A legjobb nyolc között Olaszországtól szenvedtek 2–0-s vereséget.

A válogatott története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Románia az első mérkőzését 1922. június 8-án játszotta és 2–1-re legyőzte Jugoszláviát. A csapatban ekkor az egyedüli román nemzetiségű játékos Aurel Guga volt, a többiek (Ritter Adalbert, Szilágyi Lajos, Hirsch Elemér, Jakobi Dezső, Nicolaus Hönigsberg, Franz Zimmermann, Karl Frech, Paul Schiller, Rónay Ferenc, Johann Auer) magyarok, svábok, zsidók.[3] Balkáni szomszédai többségénél előbb kezdett futballozni, elsősorban uralkodójának, Károly királynak köszönhetően. Az 1930-as világbajnokságon – amely a labdarúgás történetében az első volt – részt vett Románia. Első világbajnoki mérkőzésükön 3–1-re legyőzték Perut, majd a házigazda Uruguay ellen 4–0-s vereséget szenvedtek.

Románia–Peru mérkőzés az 1930-as világbajnokságon, Uruguayban.

Az 1934-es világbajnokságra sikeresen vették az selejtezőt. Az ellenfél Jugoszlávia volt és akárcsak az első hivatalos mérkőzésükön, ezúttal is a románok győztek 2–1-re. A vb-n egyetlen mérkőzést játszottak az új lebonyolításnak köszönhetően és ezen 2–1-re kikaptak a későbbi döntős Csehszlovákiától. A románok egyetlen góljának szerzője a magyar származású Dobay István volt.

1938-ban zsinórban a 3. világbajnokságra is sikerült kijutniuk, miután Egyiptom visszalépett a selejtezőtől, így automatikusan résztvevői lettek a tornának. Kubával kellett játszaniuk a továbbjutásért és a mérkőzés végeredménye 3–3 lett, ami azt jelentette, hogy újra kellett játszani a mérkőzést. Ezt Kuba nyerte 2–1-re és jutott tovább.

Az 1938-as és az 1970-es világbajnokság közötti időszakban egyetlen rangos nemzetközi tornára sem sikerült kijutniuk.

A 70-es, 80-as évek[szerkesztés]

A román válogatott játékosai az 1980-as évek első felében

Az 1970-es mexikói tornára való kijutással sikerült megtörni a hosszú időszakot, habár nem volt zökkenőmentes a selejtezősorozat. Lisszabonban a portugáloktól 3–0-s vereséget szenvedtek mindjárt az első megmérettetésen, míg Görögország ellen oda-vissza döntetlen lett a vége.

A vb-csoport sorsolásakor a legerősebb csoportba kerültek Brazília, Csehszlovákia és Anglia társaságában. Első mérkőzésükön az angolok Geoff Hurst találatával 1–0-ra győztek. Ezután a csehszlovákok 2–1-es legyőzése némi reményt jelentett a továbbjutásra, ahhoz azonban le kellett volna győzni a későbbi világbajnok Brazíliát. Ez viszont nem jött össze, a brazilok 3–2 arányban hozták a találkozót.

A 70-es években több alkalommal nem sikerült kijutnia román válogatottnak egyetlen világ illetve Európa-bajnokságra sem. Utóbbira egészen 1984-ig kellett várniuk. Ez volt a legelső alkalom, hogy Románia részt vett az Európa-bajnokságon. A tornát Saint-Étienneben kezdték Spanyolország ellen. A spanyolok részéről Francisco José Carrasco nyitotta a gólok sorát, amit Bölöni László egyenlített ki és ez is maradt a végeredmény. A hátralévő két csoportmérkőzésen az NSZK és Portugália legjobbjai ellen kellett pályára lépniük. Előbbitől 2–1-re, utóbbitól 1–0-ra kaptak ki, aminek köszönhetően nem sikerült a továbbjutás.

Világbajnokságok (1990, 1994)[szerkesztés]

A 90-es évek hozta el a román labdarúgó-válogatott eddigi legsikeresebb éveit. A nemzetközi eseményeken az 1992-es svédországi Eb kivételével mindegyiken ott voltak. Ez idő tájt olyan nagynevű játékosok szerepeltek a válogatottban többek között, mint: Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Gheorghe Popescu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie. A legnagyobb és legismertebb sztár kétségkívül Gheorghe Hagi volt.

Az 1990-es világbajnokságon a B csoportba kaptak besorolást a világbajnoki címvédő Argentína, Kamerun és a Szovjetunió mellett. A szovjetek 2–0-ra legyőzték Marius Lăcătuş és Hagi góljaival, így egy kissé meglepő vereséget szenvedtek Kamerun ellen (1–2) a második mérkőzésükön. Bár, ha azt vesszük alapul, hogy az afrikaiak az argentinokat is legyőzték 1–0-ra a vb nyitómérkőzésén akkor mégsem volt annyira nagy meglepetés. Az utolsó körben Romániának mindenképpen pontot kellett szereznie a továbbjutáshoz, ami sikerült is. Az argentinok ellen 1–1-es döntetlen lett a vége, melynek következtében a románok továbbjutottak a legjobb 16 közé. Mindkét mérkőzésen Gavril Balint volt eredményes a románok részéről. Írországot kapták ellenfélül és a 0–0-s rendes játékidőt illetve hosszabbítást követően büntetőpárbajban a írek bizonyultak jobbnak (5–4), ezért ők jutottak tovább. Egyedül Daniel Timofte hibázott a 10 rúgó közül.

Az 1992-es Európa-bajnokságra nem sikerült kijutniuk, miután az utolsó selejtezőjükön Szófiában csak döntetlent játszottak Bulgáriával és így a későbbi Eb-résztvevő Skócia mögött végeztek.

Az 1994-es világbajnokság selejtezőiben már nagyobb sikerrel jártak, ugyanis kijutottak az Egyesült Államokban rendezett tornára, ahol Kolumbiát 3–1-re verték a nyitó találkozójukon. Răducioiu szerezte az első gólt, amit Hagi bal oldalvonalról rálőtt hatalmas találata követett. Adolfo Valencia révén szépítettek a kolumbiaiak, de Răducioiu a 89. percben ismét betalált és ezzel kialakult a végeredmény.

Svájc ellen az 1–1-es első félidőt követően 4–1-es vereséget szenvedtek a románok, míg az USA-t Petrescu góljával 1–0-ra legyőzték. Az Argentína elleni nyolcaddöntőben Anghel Iordănescu szövetségi kapitány nagyot húzott azzal, hogy Răducioiut pihentette és helyette Ilie Dumitrescut játszatta csatárként, aki két gólt is szerzett az első 20 percben. Gabriel Batistutának sikerült szépítenie, de Hagi ismét két gólra növelte az előnyt. A végén még Abel Balbo is betalált, de az eredmény már nem változott, így 3–2-es román siker született.

Mindez pedig azt jelentette, hogy Románia ezt megelőzően még soha nem jutott ilyen messzire egy labdarúgó-világbajnokságon. A negyeddöntőben Svédországgal találkoztak. Egy izgalmas mérkőzésen Tomas Brolin révén a svédek szereztek vezetést a 78. percben. Răducioiu a 88. percben egyenlített, majd a hosszabbítás 101. percében ismét betalált ezzel megfordítva a mérkőzés állását. A svédek azonban nem adták fel és egy szabadrúgáskombináció után Kennet Andersson egalizált. Több gól nem esett a ráadásban, így következtek a büntetőrúgások. Ebben Svédország bizonyult jobbnak és jutott be az elődöntőbe.

1996-os Eb, 1998-as világbajnokság[szerkesztés]

A román–francia mérkőzést ábrázoló jelenet az 1996-os Eb-ről egy azeri bélyegen.

Az 1996-os Európa-bajnokságra nagy reményekkel és népszerűséggel érkezett Románia, azonban a szereplésük rémálomszerűre sikeredett. Franciaország ellen 1–0-s vereséggel nyitottak. A találkozó egyetlen góljának szerzője Christophe Dugarry volt. Bulgária ellen ugyanilyen arányban maradtak alul, ekkor Hriszto Sztoicskov révén győztek a bolgárok. Utolsó csoportmérkőzésükön Spanyolország volt az ellenfél. A spanyolok szereztek vezetést, amire Florin Răducioiu még tudott válaszolni, de végül Guillermo Amor is betalált. Románia elszenvedte harmadik vereségét is és szégyenszemre nulla ponttal esett ki.

Annak ellenére, hogy 1996-ban leszerepelt a román válogatott az 1998-as franciaországi világbajnokság selejtezőit sikerrel vették. A csoportok sorsolása után Angliával, Kolumbiával és Tunéziával kerültek egy csoportba. Akárcsak négy éve az USA-ban, ekkor szintén Kolumbia ellen kezdték meg a tornát. Adrian Ilie góljával 1–0-ra győztek. Anglia elleni mérkőzésüket Toulouseban játszották és Viorel Moldovan révén megszerezték a vezetést. Michael Owen góljával egyenlítettek az angolok, de Dan Petrescu találata azt jelentette hogy Románia 2–1-re megnyerte a mérkőzést. Hátra volt még a Tunézia elleni összecsapás. A mérkőzés érdekessége volt, hogy az összes román játékos ezt megelőzően befestette sárgára a haját. Mindezt azért csinálták, mert már két kör után eldőlt, hogy továbbjutnak. Utolsó csoportmérkőzésükön szükségük volt tehát legalább 1 pontra, hogy megnyerjék a csoportot és a nyolcaddöntőben elkerüljék Argentínát. Eleinte úgy nézett ki ez nem fog összejönni, ugyanis Skander Souayah a tunéziaiakat juttatta büntetőből vezetéshez. Moldovannak azonban sikerült egyenlítenie és csapata megnyerte a G csoportot. A nyolcaddöntőben Horvátországot kapták ellenfélül és Davor Šuker újrarúgatott tizenegyesével a horvátok nyerték a párharcot 1–0-ra.

2000-es évek[szerkesztés]

Gheorghe Hagi minden idők legjobb román labdarúgója.[4]

A 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, melyet Hollandiában és Belgiumban rendeztek Románia a halálcsoportba került Anglia, Németország és Portugália társaságában. Németország ellen nyitottak és Moldovan góljával hamar vezetést is szereztek. A németek részéről Mehmet Scholl talált be és végül 1–1-gyel zárult a találkozó. Portugáliától az utolsó percben kapott góllal kaptak ki, míg Angliát egy fordulatos mérkőzésen 3–2-re legyőzték. Cristian Chivu szerzett vezetést, majd Alan Shearer volt eredményes büntetőből. Michael Owen Anglia javára fordította az eredményt. Dorinel Munteanunak sikerült egyenlítenie, majd Ionel Ganea a 89. percben büntetőből megszerezte a három pontot jelentő gólt. Románia továbbjutott. A negyeddöntőben a későbbi döntős Olaszország volt az ellenfél. Francesco Totti illetve Filippo Inzaghi góljaival 2–0-ra győztek az olaszok.

A 2002-es világbajnokság pótselejtezőiben Szlovéniával kellett játszani a világbajnoki helyért. Ljubljanában 2–1-re győztek a szlovénok, míg a visszavágón Bukarestben 1–1 lett a végeredmény, így 3–2-es összesítéssel a szlovénok jutottak ki a világbajnokságra.

A 2004-es Európa-bajnokság selejtezőit előtt a kispadon ismét a korábbi szövetségi kapitány az az Anghel Iordanescu foglalt helyet, aki korábban már több rangos tornára is kivezette a román válogatottat. A kvalifikációs sorozatot magabiztosan kezdték, miután Szarajevóban 3–0 arányban legyőzték Bosznia-Hercegovinát. Ez azonban csak akkor bírt volna nagy jelentőséggel, ha a következő mérkőzésen is győznek. Azonban Norvégia Steffen Iversen kései góljával 1–0-ra győzött Bukarestben. A dánoktól megsemmisítő 5–2-es vereséget szenvedtek szintén hazai környezetben, így már mindenképp bravúrra volt szükségük a továbbjutáshoz. Bosznia és Luxemburg legyőzése után Oslóban 1–1-es döntetlent értek el a norvégokkal szemben, míg Dániában egészen a 95. percig vezettek 2–1-re, de ekkor a dánok egyenlíteni tudtak. Mindez azt jelentette, hogy Dánia csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, Románia sorsa pedig Luxemburg kezében volt, akinek pontot vagy pontokat kellett volna rabolni Norvégiától, azonban erre vajmi kevés esély volt. Norvégia otthon 1–0-ra győzött és megszerezte a pót-selejtezőt érő második pozíciót, Románia pedig a csoport harmadik helyén végzett. Ugyan mindkét együttes azonos pontszámmal végzett, de az egymás elleni eredménynek köszönhetően a norvégok voltak előnyben.

A 2006-os világbajnokság selejtezőiben Romániát összesorsolták Hollandiával illetve Csehországgal és a papírformának megfelelően ez a két válogatott jutott tovább, a románok a csoport harmadik helyén végeztek. A Finnország és Macedónia elleni kezdeti sikereket követően még a cseheket is sikerült hazai pályán 2–0-ra legyőzniük, azonban végig a két vezető válogatott mögött álltak a tabellán és nem sikerült utol érniük egyiküket sem.

2008-as Európa-bajnokság[szerkesztés]

A 2008-as Európa-bajnokságon nyolc év szünet után ismét a mezőny résztvevői lettek a románok. Sok örömük azonban nem volt, mivel már a csoportkör után kiestek. Franciaország ellen egy gyenge színvonalú mérkőzésen 0–0-ra végeztek a felek.[5] Olaszország ellen Adrian Mutu büntetőből ugyan megszerezte a vezetést, de mindössze csak egy percig örülhettek, ekkor ugyanis Christian Panucci egy szöglet után egyenlített. Az eredmény nem változott (1–1).[6] Két forduló után tehát 2 ponttal állt Románia és még volt esélye a továbbjutásra. Ehhez le kellett volna győznie Hollandiát, ami azonban nem jött össze és 2–0 arányban kikaptak.[7][8]

2010-es vb, 2012-es Eb[szerkesztés]

Cristian Chivu 2010-ben

A 2010-es világbajnokság selejtezőiben Ausztria, Franciaország, a Feröer-szigetek, Litvánia és Szerbia mellé kaptak besorolást. Annak ellenére, hogy a románok a második kalapból kerültek ebbe a csoportba, a selejtezősorozat végén csak az ötödik helyen végeztek, egyedül a Feröer-szigeteket tudták megelőzni. Mindezt megalapozta a Litvánia elleni 3–0-s hazai pályán elszenvedett vereség rögtön az első mérkőzésen és a szerbektől elszenvedett 5–0-s vereség Belgrádban. Ezenkívül további problémákkal is szembe kellett nézniük, miután a húzóembereknek számító Cosmin Contra, Mirel Rădoi, és Adrian Mutu is lemondta a válogatottságot. Utóbbi egy év után visszatért. A szövetségi kapitányi poszton Victor Piţurcă-t, Răzvan Lucescu váltotta.

A 2012-es Eb selejtezőiben a selejtezők D csoportjában Franciaország és Bosznia-Hercegovina mögött a harmadik helyen végeztek, így lemaradtak a pótselejtezőről is.

2014-es világbajnokság[szerkesztés]

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőiben Andorra, Észtország, Hollandia, Magyarország és Törökország mellett a D csoportba kerültek a sorsolás után. A szövetségi kapitányi posztra ismét Victor Pițurcă-t nevezték ki.

A válogatott 19 ponttal a csoport második helyén fejezte be a selejtezőt. Pótselejtezőn vett rész, ahol Görögországgal szemben összesítésben 4–2-re alulmaradt, így nem jutott be a világbajnokságra.[9]

2016-os Európa-bajnokság[szerkesztés]

Franciaország-Románia 2–1

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőiben Görögország, Magyarország, Észak-Írország, Finnország és Feröer társaságában az F csoportban szerepeltek. A selejtezőket a Görögország elleni 1–0-s idegenbeli győzelemmel kezdték. Magyarországgal hazai pályán játszottak 1–1-et. Ezt követően Finnországban győztek 2–0-ra. Közben edzőváltás is történt: Victor Pițurcă-t Anghel Iordănescu váltotta a kispadon, immáron harmadik alkalommal lett a román válogatott szövetségi kapitánya. Iordănescuval az addig hibátlanul szereplő Észak-Írországot megverték 2–0-ra, majd Feröert is legyőzték 1–0-ra. Észak-Írország és Magyarország ellen idegenben, Görögország ellen pedig hazai pályán egyaránt 0–0-s döntetlent játszottak. Következett a Finnország elleni hazai selejtező, amely ugyancsak döntetlennel ért véget, ezúttal 1–1 lett a végeredmény. A románok Ovidiu Hoban révén csak a 91. percben tudtak egyenlíteni. Utolsó selejtezőjükön 3–0-s győzelmet szereztek Feröer otthonában és ezzel bebiztosították helyüket az Európa-bajnoki mezőnyben. A csoport első helyén Észak-Írország végzett 21 ponttal, a románok 20 ponttal a második helyen zártak.

Az Európa-bajnokságon sorsoláskor után Franciaország, Svájc és Albánia társaságában az A csoportba kerültek. A torna nyitómérkőzését a házigazda franciákkal játszották, akik megszerezték a vezetést. Bogdan Stancu tizenegyesből egyenlített, de a 89. percben Dimitri Payet góljával végül a franciák nyerték a találkozót 2–1-re.[10] Svájc ellen Stancu ismét betalált büntetőből, ezzel csapata előnybe került, de a svájciaknak sikerült egyenlíteniük, így a vége 1–1 lett.[11] Utolsó mérkőzésükön 1–0-ra kikaptak Albániától és kiestek.[12]

2014 szeptemberétől egészen 2015. októberéig –beleértve a barátságos mérkőzéseket is–, nem tudtak mérkőzést nyerni. A Feröer elleni hazai pályán elszenvedett történelmi 1–0-s vereség után Ranierit már novemberben menesztették.

Stadion[szerkesztés]

Panorámakép az bukaresti nemzeti stadionról.

A román nemzeti stadion az ország legnagyobb stadionja. 2011-ben épült és 55 600 néző befogadására alkalmas. A stadion az UEFA négycsillagos stadionjai közé kapott besorolást és itt rendezték a 2011–2012-es Európa-liga döntőjét.

A román válogatott a legtöbb mérkőzését itt játssza, a világ és Európa-bajnoki selejtezőknek ez a stadion ad otthont.

A régi stadiont 2007. december 18. és 2008. november 20. között bontották le, majd a helyén kezdték el építeni az újat. A régi aréna utolsó mérkőzését Albánia ellen játszották a románok 2007. november 21-én és 6–1 arányban győztek.

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Világbajnokság[szerkesztés]

Világbajnokság Selejtezők
Év Eredmény H. M Gy D V G+ G– Keret H. M Gy D V G+ G–
Uruguay 1930 Csoportkör 8. 2 1 0 1 3 5 Keret meghívottként kijutott
Olaszország 1934 Nyolcaddöntő 12. 1 0 0 1 1 2 Keret 2. 2 1 1 0 4 3
Franciaország 1938 Nyolcaddöntő 9. 2 0 1 1 4 5 Keret játék nélkül kijutott az ellenfél visszalépése miatt
Brazília 1950 nem indult
Svájc 1954 nem jutott ki 2. 4 2 0 2 5 5
Svédország 1958 2. 4 2 1 1 6 4
Chile 1962 visszalépett
Anglia 1966 3. 6 3 0 3 9 7
Mexikó 1970 Csoportkör 10. 3 1 0 2 4 5 Keret 1. 6 3 2 1 7 6
Nyugat-Németország 1974 nem jutott ki 2. 6 4 1 1 17 4
Argentína 1978 2. 4 2 0 2 7 8
Spanyolország 1982 3. 8 2 4 2 5 5
Mexikó 1986 3. 8 3 3 2 12 7
Olaszország 1990 Nyolcaddöntő 12. 4 1 2 1 4 3 Keret 1. 6 4 1 1 10 5
Amerikai Egyesült Államok 1994 Negyeddöntő 6. 5 3 1 1 10 9 Keret 1. 10 7 1 2 29 12
Franciaország 1998 Nyolcaddöntő 11. 4 2 1 1 4 3 Keret 1. 10 9 1 0 37 4
Dél-KoreaJapán 2002 nem jutott ki 2. 10 5 2 3 12 10
Németország 2006 3. 12 8 1 3 20 10
Dél-afrikai Köztársaság 2010 5. 10 3 3 4 12 18
Brazília 2014 2. 12 6 2 4 21 16
Oroszország 2018 4. 10 3 4 3 12 10
Katar 2022 3. 10 5 2 3 13 8
Kanada Mexikó Amerikai Egyesült Államok 2026 később később
Marokkó Portugália Spanyolország 2030 később később
Szaúd-Arábia 2034 később később
Összesen 7/23 21 8 5 8 30 32 Összesen 138 72 29 37 238 142

Európa-bajnokság[szerkesztés]

      Egészben vagy részben hazai rendezésű

Európa-bajnokság Selejtezők
Év Eredmény H. M Gy D V G+ G– Keret H. M Gy D V G+ G–
Franciaország 1960 nem jutott ki Negyeddöntő 4 1 0 3 3 7
Spanyolország 1964 Első forduló 2 1 0 1 3 7
Olaszország 1968 2. 6 3 0 3 18 14
Belgium 1972 1. 9 4 3 2 15 7
Jugoszlávia 1976 2. 6 1 5 0 11 6
Olaszország 1980 3. 6 2 2 2 9 8
Franciaország 1984 Csoportkör 7. 3 0 1 2 2 4 Keret 1. 8 5 2 1 9 3
Nyugat-Németország 1988 nem jutott ki 2. 6 4 1 1 13 3
Svédország 1992 3. 8 4 2 2 13 7
Anglia 1996 Csoportkör 15. 3 0 0 3 1 4 Keret 1. 10 6 3 1 18 9
Belgium Hollandia 2000 Negyeddöntő 7. 4 1 1 2 4 6 Keret 1. 10 7 3 0 25 3
Portugália 2004 nem jutott ki 3. 8 4 2 2 21 9
Ausztria Svájc 2008 Csoportkör 12. 3 0 2 1 1 3 Keret 1. 12 9 2 1 26 7
Lengyelország Ukrajna 2012 nem jutott ki 3. 10 3 5 2 13 9
Franciaország 2016 Csoportkör 19. 3 0 1 2 2 4 Keret 2. 10 5 5 0 11 2
Európai Unió 2020 nem jutott ki 4. (pótselejtező) 11 4 2 5 18 17
Németország 2024 Nyolcaddöntő 13. 4 1 1 2 4 6 Keret 1. 10 6 4 0 16 5
Egyesült Királyság Írország 2028 később később
Olaszország Törökország 2032 később később
Összesen 6/17 20 2 6 12 14 27 Összesen 136 69 41 26 242 123

UEFA Nemzetek Ligája[szerkesztés]

Csoportkör Egyenes kieséses szakasz
Szezon Liga Csoport H M Gy D V G+ G– Feljutás/kiesés Helyezés Év Eredmény M Gy D V G+ G– Keret
2018–19 C 4. 2. 6 3 3 0 8 3 Növekedés (formátumváltozás) 32. Portugália 2019 nem jutott be
2020–21 B 1. 3. 6 2 2 2 8 9 Állandó 26. Olaszország 2021
2022–23 B 3. 4. 6 2 1 3 6 8 Csökkenés 29. Hollandia 2023
2024–25 C 2. 2025
Összesen 18 7 6 5 22 20 0/4

Olimpia[szerkesztés]

Év Forduló M Gy D V RG KG
19001920 Nem indult
Franciaország 1924 2. forduló 1 0 0 1 0 6
19281948 Nem jutott be
Finnország 1952 Selejtezőkör 1 0 0 1 1 2
19561960 Nem jutott be
Japán 1964 Negyeddöntő 4 2 1 1 5 4
19681976 Nem jutott be
19801988 Nem indult
19922016 Nem jutott be
Japán 2020 Csoportkör 3 1 1 1 1 4
Összesen 4/25 9 3 2 4 7 16
 • 1948 és 1988 között amatőr, 1992-től kezdődően U23-as játékosok vettek részt az olimpiai játékokon

Mezek a válogatott története során[szerkesztés]

A román labdarúgó-válogatott hagyományos szerelése sárga mez, sárga nadrág és sárga sportszár, a váltómez pedig leggyakrabban piros mezből, piros nadrágból és piros sportszárból áll.

1930-as és 1934-es vb[13][14]
1938-as vb[15]
1970-es vb
1984-es Eb
1990-es vb
1994-es vb
1996-os Eb
1998-as vb
2000-es Eb
2005–2006
2008-as Eb
2010
2012
2014
2015–2017
1970-es vb
1984-es Eb
1990-es vb
1994-es vb
1998-as vb
2008-as Eb
2010
2012
2014
2015–2017

Játékosok[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

A román válogatott 27 fős kerete a 2024-es Eb-selejtezőkre.[16]

Mezszám Poszt Név Születési dátum (kor) Válogatottság Gólok Klub
Kapusok
1 kapus Florin Niță 1987július 3. (37 éves) 19 0 TUR Gaziantep
12 kapus Horațiu Moldovan 1998január 20. (26 éves) 8 0 ESP Atlético Madrid
16 kapus Ionuț Radu 1997május 28. (27 éves) 4 0 ENG Bournemouth
Védők
2 hátvéd Andrei Rațiu 1998június 20. (26 éves) 15 1 ESP Rayo Vallecano
3 hátvéd Radu Drăgușin 2002február 3. (22 éves) 13 0 ENG Tottenham Hotspur
4 hátvéd Rus Adrián 1996március 18. (28 éves) 19 1 CYP Páfosz
11 hátvéd Nicușor Bancu 1992szeptember 18. (31 éves) 34 2 ROU Universitatea Craiova
15 hátvéd Andrei Burcă 1993április 15. (31 éves) 25 1 SAU El-Ohdúd
22 hátvéd Vasile Mogoș 1992október 31. (31 éves) 4 0 ROU CFR Cluj
23 hátvéd Andres Dumitrescu 2001március 11. (23 éves) 0 0 ROU Sepsi OSK
hátvéd Bogdan Racovițan 2000június 6. (24 éves) 0 0 POL Raków Częstochowa
Középpályások
5 középpályás Vladimir Screciu 2000január 13. (24 éves) 4 0 ROU Universitatea Craiova
6 középpályás Marius Marin 1998augusztus 30. (25 éves) 15 0 ITA Pisa
8 középpályás Alexandru Cicâldău 1997július 8. (27 éves) 35 4 TUR Konyaspor
10 középpályás Nicolae Stanciu Csapatkapitány 1993május 7. (31 éves) 66 14 SAU Damak
13 középpályás Valentin Mihăilă 2000február 2. (24 éves) 17 4 ITA Parma
14 középpályás Ianis Hagi 1998október 22. (25 éves) 31 4 ESP Alavés
17 középpályás Florinel Coman 1998április 10. (26 éves) 12 1 ROU FCSB
18 középpályás Răzvan Marin 1996május 23. (28 éves) 52 3 ITA Empoli
20 középpályás Darius Olaru 1998március 3. (26 éves) 15 0 ROU FCSB
21 középpályás Olimpiu Moruțan 1999április 25. (25 éves) 14 1 TUR Ankaragücü
középpályás Marius Ștefănescu 1998augusztus 14. (25 éves) 2 0 ROU Sepsi OSK
középpályás Andrei Artean 1993augusztus 14. (30 éves) 0 0 CYP Apóllon Lemeszú
Támadók
7 csatár Denis Alibec 1991január 5. (33 éves) 36 5 QAT Muaither
9 csatár George Pușcaș 1996április 8. (28 éves) 40 11 ITA Bari
19 csatár Denis Drăguș 1999július 6. (25 éves) 8 2 TUR Gaziantep
csatár Florin Tănase 1994december 30. (29 éves) 17 2 SAU El-Ohdúd

Válogatottsági rekordok[szerkesztés]

Az adatok 2016. június 15. állapotoknak felelnek meg.

 • A még aktív játékosok félkövérrel vannak megjelölve.

Legtöbbször pályára lépett játékosok[szerkesztés]

Dorinel Munteanu a válogatottsági rekorder 134 mérkőzéssel.
# Játékos Időszak Vál. Gól
1 Dorinel Munteanu 1991–2007 134 16
2 Gheorghe Hagi 1983–2000 124 35
3 Gheorghe Popescu 1988–2003 115 16
4 Răzvan Raț 2002–2016 113 2
5 Bölöni László 1975–1988 102 23
6 Dan Petrescu 1989–2000 95 12
7 Bogdan Stelea 1988–2005 91 0
8 Michael Klein 1981–1991 89 5
9 Bogdan Lobonț 1998–2014 85 0
10 Marius Lăcătuş 1984–1998 83 13
Mircea Rednic 1981–1991 83 2

Legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

Adrian Mutu 35 góllal a román válogatott legeredményesebb játékosa.
# Játékos Időszak Gól Vál. Átlag
1 Adrian Mutu 2000–2013 35 77 0.45
Gheorghe Hagi 1983–2000 35 124 0.28
3 Bodola Gyula 1931–1939 31 48 0.64
4 Viorel Moldovan 1993–2005 25 70 0.35
Ciprian Marica 2003–2014 25 72 0.34
6 Bölöni László 1975–1988 23 102 0.22
7 Dudu Georgescu 1973–1984 21 40 0.52
Florin Răducioiu 1990–1996 21 40 0.52
Anghel Iordănescu 1971–1981 21 57 0.36
Rodion Cămătaru 1978–1990 21 73 0.28

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Szövetségi kapitányok[szerkesztés]

Nemzetek elleni mérleg[szerkesztés]

Az adatok 2016. november 15. állapotoknak felelnek meg.

Nemzet Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Teljesítmény (%)
 Albánia 17 11 3 3 64.71%
 Algéria 5 1 2 2 20%
 Andorra 4 4 0 0 100%
 Argentína 6 1 2 3 16.67%
 Örményország 4 3 1 0 75%
 Ausztrália 1 1 0 0 100%
 Ausztria 10 3 5 2 30%
 Azerbajdzsán 4 4 0 0 100%
 Fehéroroszország 4 2 2 0 50%
 Belgium 12 5 2 5 41.67%
 Bolívia 1 1 0 0 100%
 Bosznia-Hercegovina 4 3 0 1 75%
 Brazília 3 0 0 3 0%
 Bulgária 29 6 10 13 20.69%
 Kamerun 1 0 0 1 0%
 Chile 1 1 0 0 100%
 Kína 2 2 0 0 100%
 Kolumbia 3 2 1 0 66.67%
 Kongói DK 2 0 2 0 0%
 Elefántcsontpart 1 0 0 1 0%
 Horvátország 4 0 1 3 0%
 Kuba 2 0 1 1 0%
 Ciprus 13 9 3 1 69.23%
 Csehszlovákia 32 7 8 17 21.88%
 Csehország 2 1 0 1 50%
 Dánia 9 4 2 3 44.44%
 Ecuador 1 0 0 1 0%
 Egyiptom 6 3 2 1 50%
 Anglia 11 3 6 2 27.27%
 Észtország 4 3 0 1 75%
 Feröer 6 6 0 0 100%
 Finnország 10 7 3 0 70%
 Franciaország 16 3 5 8 18.75%
 Grúzia 7 5 2 0 66.67%
 Németország 13 2 3 8 15.38%
 NDK 16 5 3 8 31.25%
 Görögország 34 18 10 6 52.94%
 Honduras 1 1 0 0 100%
 Magyarország 26 7 8 11 23.08%
 Izland 2 2 0 0 100%
 Irán 2 0 2 0 0%
 Irak 2 0 2 0 0%
 Írország 5 1 2 2 20%
 Izrael 20 10 5 5 50%
 Olaszország 17 2 5 10 11.76%
 Japán 4 3 1 0 75%
 Kazahsztán 1 0 1 0 0%
 Lettország 5 4 1 0 80%
 Liechtenstein 4 4 0 0 100%
 Litvánia 11 10 0 1 90.91%
 Luxemburg 6 6 0 0 100%
 Észak-Macedónia 5 4 0 1 80%
 Mexikó 2 1 0 1 50%
 Moldova 3 3 0 0 100%
 Montenegró 2 1 1 0 50%
 Marokkó 3 2 0 1 66.67%
 Nigéria 2 2 0 0 100%
 Hollandia 13 1 3 9 7.69%
 Észak-Írország 6 2 1 3 33.33%
 Norvégia 11 4 5 2 36.36%
 Paraguay 2 1 0 1 50%
 Peru 5 2 2 1 40%
 Lengyelország 34 14 15 5 41.18%
 Portugália 11 4 2 5 36.36%
 Oroszország 2 1 0 1 50%
 San Marino 3 3 0 0 100%
 Szerbia 4 1 0 3 25%
 Skócia 6 2 2 2 33.33%
 Szlovákia 11 5 5 1 45.45%
 Szlovénia 8 3 3 2 37.5%
 Dél-Korea 1 1 0 0 100%
 Szovjetunió 9 3 2 4 33.33%
 Spanyolország 16 5 6 5 31.25%
 Svédország 8 2 3 3 25%
 Svájc 13 5 4 4 38.46%
 Trinidad és Tobago 1 1 0 0 100%
 Tunézia 1 0 1 0 0%
 Törökország 25 13 7 5 52%
 Türkmenisztán 1 1 0 0 100%
 Ukrajna 6 3 1 2 50%
 Egyesült Arab Emírségek 1 0 0 1 0%
 Egyesült Államok 4 2 1 1 50%
 Uruguay 5 1 2 2 20%
 Wales 5 3 1 1 60%
 Jugoszlávia 37 15 5 17 40.54%
Összesen 667 296 170 201 44.38%

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
 2. World Football Elo Ratings. eloratings.net
 3. Prima naţională a României era multinaţională. clujeanul.gandul.info (2009. április 10.) (Hozzáférés: 2014. december 6.) arch
 4. "Famous Romanians: Gheorghe Hagi" Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben. Romania Insider. 11 August 2010.
 5. Euro 2008: Románia-Franciaország 0-0”, Delmagyar.hu, 2008. június 9.. [2017. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 6. Euro 2008: Olaszország-Románia 1-1”, Delmagyar.hu, 2008. június 13.. [2017. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 7. Euro 2008: a hollandok B-csapatukkal is megverték a románokat”, Nemzeti Sport, 2008. június 17. (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 8. Euro 2008: Hollandia-Románia 2-0”, Delmagyar.hu, 2008. június 17.. [2017. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 9. http://sport365.hu/nemzetkozi-foci,vb-2014,vb-2014-az-europai-potselejtezok-vegeredmenye,64624
 10. Franciaország Payet bombájával izzadta ki a győzelmet”, Nemzeti Sport, 2016. június 10. (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 11. A helyzeteit elherdáló Svájc egy pontot szerzett Románia ellen”, Nemzeti Sport, 2016. június 15. (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 12. Kapushiba lett Románia veszte, történelmi albán gól és siker”, Nemzeti Sport, 2016. június 19. (Hozzáférés: 2017. március 7.) 
 13. http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1930/1930-group-c.html
 14. http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1934/1934.html
 15. http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1938/1938.html
 16. Lotul convocat pentru partidele cu Israel și Elveția din preliminariile EURO 2024 (román nyelven). frf.ro, 2023. november 11.

További információk[szerkesztés]