Marokkói labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marokkó Marokkó
Marokkói labdarúgó-szövetség
Beceneve(i)Az Atlasz oroszlánjai
Szövetség neveel-Dzsámia el-Malikijja el-Magrebijja
li-Kurat el-Kadam
KonföderációCAF (Afrika)
Szövetségi kapitányMarokkó Valíd Regragui
CsapatkapitányRúmán Szájsz
Legtöbb válogatottságNoureddine Naybet (142)
Legtöbb válogatott gólÁhmed Faras (42)
FIFA-kódMAR
Hazai
Idegenbeli
Ranglista helyezések
FIFA-rang 13. (2024. ápr. 4.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
10
(1998. április)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
67
(2009. november)

Élő-rang 30. (2024. márc. 27.)[2]
Legmagasabb
Élő-rang
12
(2022. december)
Legalacsonyabb
Élő-rang
61
(2009. november)
Első hivatalos mérkőzés
1957. október 19., Libanon
 Marokkó 3 – 3 Irak
Legnagyobb győzelem
1961. szeptember 6., Marokkó
 Marokkó 13 – 1 Szaúd-Arábia 
Legnagyobb vereség
1964. október 11., Tokió, Japán
 Magyarország 6 – 0 Marokkó 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek6 (Először: 1970)
Legjobb eredményNegyedik helyezett (2022)
Afrikai nemzetek kupája
Részvételek18 (Először: 1972)
Legjobb eredményAranyérmes (1976)

Az infobox utoljára frissítve: 2022. november 10.

A marokkói labdarúgó-válogatott, vagy becenevükön „az Atlasz oroszlánjai”, Marokkó nemzeti csapata, amelyet a marokkói labdarúgó-szövetség (arabul: الجامعة الملكية المغربية لكرة القدم – el-Dzsámia el-Malikijja el-Magrebijja li-Kurat el-Kadam, franciául: Fédération Royale Marocaine de Football) irányít. Az első afrikai labdarúgó-válogatottként nyerték meg a csoportjukat az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon Portugália, Lengyelország és Anglia előtt, így első afrikai nemzetként harcolták ki a nyolcaddöntőben való részvételt, azonban a későbbi ezüstérmes NSZK ellen 1–0-s arányban alulmaradtak. Marokkó labdarúgó-válogatottja 1976-ban első ízben, és egyben utoljára megnyerte az afrikai nemzetek kupáját.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A marokkói nemzeti labdarúgó-válogatott történelme több, mint 80 éves múltra tekint vissza, amely egyaránt tartalmazott a váratlan sikerek mellett meglepő kudarcokat is. A nemzeti labdarúgó-szövetség 1955-ös megalakulásáig csak néhány Franciaország "B" válogatottja ellen játszott barátságos mérkőzésről maradtak fent információk. Első hivatalos labdarúgó-mérkőzésüket 1957. október 19-én Irak ellen játszották az 1957-es pánarab játékok csoportmérkőzésén, amely 3-3-as döntetlennel zárult. Nemzetközi porondon történt bemutatkozásuk sikeresnek volt mondható, hiszen már a második mérkőzésükön bravúros győzelmet arattak Líbiával szemben, később a tornán egészen az elődöntőig meneteltek, ahol csak tizenegyesekkel maradtak alul Szíria ellenében. A marokkói labdarúgás progresszív fejlődésébe a következő évek sem görgettek akadályt: az 1960-as olimpiai-selejtezőn csak a jóval nagyobb játékerőt képviselő Tunézia tudta megfosztani őket az ötkarikás szerepléstől. Az 1960-1963 közötti időszakot főleg a labdarúgó-válogatott építése, illetve barátságos mérkőzések és labdarúgótornák arzenálja töltötte ki. Az első, igazán kimagasló eredményt az 1964-es olimpiai-selejtező jelentette, hiszen minden mérkőzést megnyerve írták fel magukat a Japánban rendezett ötkarikás játékok labdarúgócsapatainak listájára. Sikertelen olimpiai bemutatkozásuk ellenére (mindkét mérkőzésüket elvesztették) Marokkó ekkortájt Afrika legjobb labdarúgó-válogatottjával rendelkezett.

A kettősség korszaka[szerkesztés]

Az 1964. évi nyári olimpiai játékokat követő évtizedet a marokkói labdarúgás kettőssége jellemezte. Az 1967-ben Tunézia ellen elvesztett olimpiai-selejtező mérkőzés azt jelentette, hogy nem sikerült megismételniük a három évvel korábbi bravúrt. 1968-ban lejátszották első világbajnoki-selejtező, majd 1969-ben az első afrikai nemzetek kupája-selejtező mérkőzésüket is. Míg a kontinensviadalra rossz játékkal, sikertelenül pályáztak, addig a párhuzamosan folyó 1970-es labdarúgó-világbajnokság afrikai selejtezőjén pazar játékkal rukkoltak elő, így első nevezésük máris sikerrel zárult. A Mexikóban rendezett VB-n azonban tovább gyűrűződött Marokkó eredménytelensége a rangos nemzetközi színtéren: a csoportkör első két mérkőzését elvesztették, gyógyírt csak a tét nélküli utolsó, Bulgária elleni csoportmeccs pontosztozkodása jelenthette.

1971-ben, felemás eredményekkel ugyan de sikeresen zárták a kontinensviadal selejtezőkörét, így 1972-ben első ízben lehettek tagjai afrikai nemzetek kupája mezőnyének, amelyet mindmáig egyedülálló, három, egyaránt 1-1-es döntetlennel végződő csoportmérkőzésekkel zártak. A lendületben lévő atlaszi oroszlánoknak ez évben az olimpiai-selejtező sem jelenthetett akadályt, és veretlenül, már másodízben – és egyben utoljára – harcolták ki az ötkarikás játékokon való indulás jogát. A ma már történelmi jelentőségű első és egyben utolsó olimpiai győzelmük (Malajzia ellen 6-0 arányban) a második csoportkörbe juttatta a válogatottat, ahol három vereséggel búcsúztak a tornától.

Az aranykor[szerkesztés]

A marokkói labdarúgás legsikeresebb korszaka az 1976-1986 közötti időszak volt. 1976-ban megnyerték az afrikai nemzetek kupáját, 1978-ban csak rosszabb gólkülönbségük miatt maradtak le a negyeddöntőről, 1980-ban pedig egészen a bronzéremig meneteltek. 1986-os kontinensviadal elvesztett elődöntőjét egy akkoriban egyedülálló világbajnoki szereplés követett: a Mexikóban rendezett 1986-os labdarúgó-világbajnokság "F" csoportját Marokkó veretlenül – két 0–0-s döntetlen és egy 3-1-es győzelem Portugália ellen – zárta, így első afrikai csapatként jutott a világ legjobb 16 csapata közé. A nyolcaddöntőben világbajnoki cím egyik legnagyobb várományosával, a Német Szövetségi Köztársaság labdarúgó-válogatottjával találkoztak. Az 1986. június 17-én rendezett mérkőzés mindmáig a marokkói labdarúgás legfontosabb mérkőzéseként maradt fent, hiszen a lelkes oroszlánok a végig agresszív nyugat-német rohamok közül csak Lothar Matthäus 89.percben lőtt szabadrúgásával szemben maradtak tehetetlenek. A világbajnokság után hazatérő válogatott tagjait büszke marokkóiak ezrei köszöntötték Rabat utcáin.

1988 és 2017 közötti időszak[szerkesztés]

A sikeres világbajnoki szereplést az 1988-as afrikai nemzetek kupáján elvesztett bronzmérkőzés, majd a marokkói labdarúgás sikerességének apadása követte. A mélypontot az 1990-es év jelentette, amikor nem jutottak ki sem a labdarúgó-világbajnokságra, sem pedig a kontinensviadalra. Az 1992-es és az 1994-es afrikai nemzetek kupája-selejtezők sikertelenségére csak csekélyt vigaszt nyújtott az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon való részvétel, hiszen a válogatott mindhárom mérkőzését elvesztette. A zuhanás megállításának érdekében a marokkói labdarúgó-szövetség radikális változásokat eszközölt, amelynek gyümölcse 1998-ra érett be a sikeres világbajnoki-selejtezőkkel és a kontinensviadalon elért negyeddöntővel. A Franciaországban rendezett labdarúgó-világbajnokságon a válogatott már ismét régi fényében ragyogott. A 2002-es világbajnokság selejtezőiben Szenegál mögött a második helyen végeztek és lemaradtak a tornáról. A 2002-es afrikai nemzetek kupáján nem jutottak tovább a csoportjukból.

Marokkó válogatottja 2011-ben

A 2004-es afrikai nemzetek kupáján bejutottak a döntőbe, amit a házigazda Tunézia ellen elveszítettek 2–1-re, de így is ezüstérmet szereztek. 1998 és 2008 között megszakítás nélkül hatodszor voltak tagjai az afrikai kontinensviadal mezőnyének. A 2006-os és a 2008-as tornán a csoportkörből nem sikerült továbbjutniuk. A 2010-es világbajnokság selejtezőinek második körében kapcsolódtak be a küzdelmekbe. Ruanda és Mauritánia előtt megnyerték a csoportjukat, és bejutottak a harmadik fordulóba, ahol hat mérkőzésből egyet sem tudtak megnyerni, három döntetlennel és három vereséggel Kamerun, Gabon és Togo mögött végeztek és nem jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra. A 2012-es és a 2013-as afrikai nemzetek kupáján a csoportkör után kiestek. A 2014-es világbajnokság selejtezőinek második fordulójában 1–1-es döntetlennel kezdtek Gambia ellen idegenben, amit az Elefántcsontpart elleni 2–2-es hazai mérkőzés követett Marrákesben. Tanzániában 3–1-es vereséget szenvedtek, majd hazai pályán 2–1-re győztek Tanzánia ellen és 2–0-ra verték Gambiát. Az utolsó selejtezőn 1–1-es döntetlent játszottak Abidjanban. A csoport második helyén bégeztek és nem jutottak be a harmadik fordulóba. Eredetileg Marokkó lett volna a házigazdája a 2015-ös afrikai nemzetek kupájának, de a nyugat-afrikai Ebola-járvány miatt visszaléptek a rendezéstől. Először kérték a torna elhalasztását, de ezt elutasította az Afrikai labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága és végül kizárta Marokkót.[3] A 2017-es afrikai nemzetek kupáján a negyeddöntőig jutottak, ahol Egyiptom ellen 1–0-ás vereséget szenvedtek.

2018 után[szerkesztés]

Marokkó válogatottja a 2018-as világbajnokságon
Portugália–Marokkó mérkőzés a 2018-as világbajnokságon

A 2018-as világbajnokság CAF-selejtezőinek a második körében Egyenlítői-Guinea ellen 2–0-ás győzelemmel kezdtek, a visszavágón 1–0-ra kikaptak, de 2–1-es összesítéssel bejutottak a harmadik fordulóba, ahol Gabon és Elefántcsontpart ellen 0–0-ás döntetlent játszottak. Ezt követte a Mali elleni 6–0-ás döntetlen és idegenbeli 0–0. Gabont 3–0-ra verték Casablancában. A mindent eldöntő utolsó selejtezőn pedig 2–0-ra győztek Elefántcsontparton és kijutottak a világbajnokságra. Négy sikertelen selejtezősorozatot követően, 20 év után tért vissza Marokkó a világbajnokság mezőnyébe. A B csoportban szerepeltek Spanyolország, Portugália és Irán társaságában. Irán ellen a 95. perceben veszítették el 1–0-ra a mérkőzést egy öngóllal. A második csoportmérkőzésükön Cristiano Ronaldo 4. percben szerzett góljával Portugália 1–0-ra győzött. Spanyolország ellen 2–2-es döntetlennel zárták a tornát. A 2019-es afrikai nemzetek kupáján Namíbiát, Elefántcsontpartot és Dél-Afrikát egyaránt 1–0-ra verték és hibátlanul nyerték a csoportjukat. A nyolcaddöntőben Beninnel találkoztak és a rendes játékidőt, illetve a hosszabbítást követően 1–1-re végeztek a felek. Következtek a büntetők, melyben Benin bizonyult jobbnak 4–1 arányban. A 2021-es tornán Ghánát 1–0-ra, a Comore-szigeteket 2–0-ra győzték le, Gabonnal 2–2-es döntetlent játszottak. A nyolcaddöntőben Malawit 2–1-re verték, a negyeddöntőben viszont ugyanilyen arányban alulmaradtak Egyiptommal szemben.

A 2022-es világbajnokságon az F csoportban szerepeltek Belgium, Horvátország és Kanada társaságában. Horvátország ellen 0–0-ás döntetlennel kezdték a tornát.[4] A második csoportmérkőzésen nagy meglepetésre 2–0-ra legyőzték Belgiumot.[5] A zárókörben Kanadát verték 2–1-re és megnyerték a csoportjukat.[6] A nyolcaddöntőben Spanyolországgal találkoztak. A rendes játékidőben és a kétszer tizenöt perces hosszabbításban sem született gól, így a büntetőrúgások döntöttek, amiben Marokkó bizonyult jobbnak.[7] A negyeddöntőben Júszef el-Neszjrí góljával 1–0-ra legyőzték Portugáliát és bejutottak az elődöntőbe. Marokkó ezzel az eredménnyel sporttörténelmet írt, mivel első afrikai csapatként sikerült bejutnia a legjobb négy közé egy világbajnokságon.[8] Az elődöntőt 2–0-ra elveszítették Franciaországgal szemben.[9] A bronzmérkőzésen 2–1-re kikaptak Horvátországtól, így a negyedik helyen zárták a tornát.[10]

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Afrikai nemzetek kupája
 • Aranyérmes: 1 alkalommal (1976)
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (2004)
 • Bronzérmes: 1 alkalommal (1980)
Afrikai nemzetek bajnoksága
 • Aranyérmes: 2 alkalommal (2018, 2020)
Arab nemzetek kupája
 • Aranyérmes: 1 alkalommal (2012)
Mediterrán játékok
 • Aranyérmes: 2 alkalommal (1983, 2013)
 • Bronzérmes: 3 alkalommal (1991, 2018, 2022)
Pánarab játékok
 • Aranyérmes: 2 alkalommal (1961, 1976)
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (1985)
II. Haszán király kupa
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (2002)
 • Bronzérmes: 2 alkalommal (1998, 2000)

Világbajnoki szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Helyezés M GY D V RG KG
Uruguay 1930  Franciaország része volt
1934
Franciaország 1938
Brazília 1950
Svájc 1954
Svédország 1958 Nem indult
Chile 1962 Nem jutott be
Anglia 1966 Visszalépett
Mexikó 1970 Csoportkör 14. 3 0 1 2 2 6
Németország 1974 Nem jutott be
Argentína 1978
Spanyolország 1982
Mexikó 1986 Nyolcaddöntő 11. 4 1 2 1 3 2
Olaszország 1990 Nem jutott be
Egyesült Államok 1994 Csoportkör 23. 3 0 0 3 2 5
Franciaország 1998 18. 3 1 1 1 5 5
Dél-KoreaJapán 2002 Nem jutott be
Németország 2006
Dél-afrikai Köztársaság 2010
Brazília 2014
Oroszország 2018 Csoportkör 27. 3 0 1 2 2 4
Katar 2022 Negyedik hely 4. 7 3 2 2 6 5
Összesen elődöntő 6/15 22 5 7 10 19 25

Afrikai nemzetek kupája-szereplés[szerkesztés]

Afrikai nemzetek kupája szereplés
Év Eredmény Helyezés M Gy D* V RG KG
Szudán 1956 1957 Nem tagja a CAF-nak
Egyiptom 1959
Etiópia 1897 1962 Visszalépett
Ghána 1963 Nem jutott be
Tunézia 1965 Nem indult
Etiópia 1897 1968
Szudán 1956 1970 Nem jutott be
1972 Csoportkör 5. 3 0 3 0 3 3
Egyiptom 1972 1974 Nem indult
Etiópia2 1976 Aranyérmes 1. 6 4 2 0 11 6
Ghána 1978 Csoportkör 6. 3 1 1 1 2 4
Nigéria 1980 Bronzérmes 3. 5 2 1 2 4 3
Líbia 1977–2011 1982 Nem jutott be
Elefántcsontpart 1984
Egyiptom 1986 Negyedik hely 4. 5 1 2 2 4 5
Marokkó 1988 Negyedik hely 4. 5 1 3 1 3 3
Algéria 1990 Nem jutott be
Szenegál 1992 Csoportkör 9. 2 0 1 1 1 2
Tunézia 1994 Nem jutott be
Dél-Afrika 1996
Burkina Faso 1998 Negyeddöntő 6. 4 2 1 1 6 3
Ghána Nigéria 2000 Csoportkör 11. 3 1 1 1 1 2
Mali 2002 9. 3 1 1 1 3 4
Tunézia 2004 Ezüstérmes 2. 6 4 1 1 14 4
Egyiptom 2006 Csoportkör 13. 3 0 2 1 0 1
Ghána 2008 11. 3 1 0 2 7 6
Angola 2010 Nem jutott be
Egyenlítői-Guinea Gabon 2012 Csoportkör 12. 3 1 0 2 4 5
Dél-Afrika 2013 10. 3 0 3 0 3 3
Egyenlítői-Guinea 2015 Kizárták
Gabon 2017 Negyeddöntő 7. 4 2 0 2 4 3
Egyiptom 2019 Nyolcaddöntő 9. 4 3 1 0 4 1
Kamerun 2021 Negyeddöntő 5. 5 3 1 1 8 5
Elefántcsontpart 2023 Folyamatban
Guinea 2025
Összesen 1 aranyérem 18/33 70 27 24 19 82 63
*Beleértve az egyeneses kieséses szakaszban elért döntetleneket is.

Olimpiai szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V RG KG
Franciaország 1900Ausztrália 1956  Franciaország része volt
Olaszország 1960 Nem jutott be
Japán 1964 Csoportkör 13. 2 0 0 2 1 9
Mexikó 1968 Bejutott, de visszalépett
NSZK 1972 2. csoportkör 8. 6 1 1 4 7 14
Kanada 1976 Nem jutott be
Szovjetunió 1980
USA 1984 Csoportkör 12. 3 1 0 2 1 4
Dél-Korea 1988 Nem jutott be
Összesen 2. csoportkör 7/26 23 3 5 15 17 48
 • 1948 és 1988 között amatőr, 1992-től kezdődően U23-as játékosok vettek részt az olimpiai játékokon

Mezek a válogatott története során[szerkesztés]

A marokkói labdarúgó-válogatott hagyományos szerelése piros mez, piros nadrág és piros sportszár, de volt időszak, amikor tiszta zöldben léptek pályára. A váltómez leggyakrabban a fehér mezből, fehér nadrágból és fehér sportszárból álló kombináció.

Első számú[szerkesztés]

2006
2007
2008
2010
2012
2013
2015
2017

Váltómez[szerkesztés]

2006
2007
2008
2010
2015
2017

Harmadik számú[szerkesztés]

2017

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

A marokkói válogatott 26 fős kerete a 2022-es Világbajnokság mérkőzéseire.[11]

A pályára lépesek és gólok száma a 2022. szeptember 27-i  Paraguay elleni mérkőzés után lett frissítve.

A legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosok[szerkesztés]

Az adatok 2022. szeptember 27. állapotoknak felelnek meg.[12]

 • A még aktív játékosok (félkövérrel) vannak megjelölve.
Núreddín Najbet a válogatottsági rekorder 115 mérkőzéssel.

A válogatottban legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

Az adatok 2022. szeptember 27. állapotoknak felelnek meg.[13]

 • A még aktív játékosok (félkövérrel) vannak megjelölve.
Áhmed Farasz a válogatott történetének legeredményesebb játékosa 36 góllal.

Híresebb játékosok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
 2. World Football Elo Ratings. eloratings.net
 3. Afrika-kupa: nem akartak az ebola miatt rendezni, kizárás”, nemzetisport.hu, 2014. november 11. (Hozzáférés: 2022. november 10.) 
 4. Modricék is elkezdték a vb-t, de sokat nem mutattak”, nemzetisport.hu, 2022. november 23. (Hozzáférés: 2022. december 1.) 
 5. Két marokkói villanás döntött, kikaptak a belgák”, nemzetisport.hu, 2022. november 27. (Hozzáférés: 2022. december 1.) 
 6. Zijes és en-Nesziri góljaival legyőzte Kanadát és megnyerte az F-csoportot Marokkó!”, nemzetisport.hu, 2022. december 1. (Hozzáférés: 2022. december 7.) 
 7. Tizenegyesek döntöttek, Marokkó kiejtette Spanyolországot, és negyeddöntős”, nemzetisport.hu, 2022. december 6. (Hozzáférés: 2022. december 7.) 
 8. Marokkó legyőzte Portugáliát – először vb-elődöntőben egy afrikai válogatott!”, nemzetisport.hu, 2022. december 9. (Hozzáférés: 2022. december 13.) 
 9. Véget ért a marokkói menetelés, Franciaország ismét ott lesz a vb-döntőben”, nemzetisport.hu, 2022. december 14. (Hozzáférés: 2022. december 15.) 
 10. Orsic pazar gólja döntött, Horvátországé a bronzérem!”, nemzetisport.hu, 2022. december 17. (Hozzáférés: 2022. december 15.) 
 11. nemzetisport.hu: Vb 2022: a Mmaee testvérek kimaradtak – itt a marokkói keret! - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2022. november 10. (Hozzáférés: 2022. november 11.)
 12. Appearances for Morocco National Team”, rsssf.org, 2022. szeptember 27. (Hozzáférés: 2022. november 10.) 
 13. Goalscoring for Morocco National Team”, rsssf.org, 2022. szeptember 27. (Hozzáférés: 2022. november 10.)