Marokkói labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marokkó Marokkó
Marokkói labdarúgó-szövetség
Beceneve(i) Az Atlasz oroszlánjai
Szövetség neveel-Dzsámia el-Malikijja el-Magrebijja
li-Kurat el-Kadam
Konföderáció CAF (Afrika)
Szövetségi kapitányMarokkó Valíd Regragui
Csapatkapitány Mehdi Benatija
Legtöbb válogatottság Abdelmajid Dolmy (142)
Legtöbb válogatott gól Áhmed Farasz (42)
Stadion Stade Mohamed V
Stade de Marrakech
FIFA-kód MAR
Hazai
Idegenbeli
Ranglista helyezések
FIFA-rang 11. (2022. dec. 22.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
10
(1998. április)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
67
(2009. november)

Élő-rang 16. (2022. dec. 18.)[2]
Legmagasabb
Élő-rang
12
(2022. december)
Legalacsonyabb
Élő-rang
61
(2009. november)
Első hivatalos mérkőzés
1957. október 19., Libanon
 Marokkó 3 – 3 Irak Flag of Iraq (1924–1959).svg
Legnagyobb győzelem
1961. szeptember 6., Marokkó
 Marokkó 13 – 1 Szaúd-Arábia 
Legnagyobb vereség
1964. október 11., Tokió, Japán
 Magyarország 6 – 0 Marokkó 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek6 (Először: 1970)
Legjobb eredményNegyedik helyezett (2022)
Afrikai nemzetek kupája
Részvételek18 (Először: 1972)
Legjobb eredményAranyérmes (1976)

Az infobox utoljára frissítve: 2022. november 10.

A marokkói labdarúgó-válogatott, vagy becenevükön „az Atlasz oroszlánjai”, Marokkó nemzeti csapata, amelyet a marokkói labdarúgó-szövetség (arabul: الجامعة الملكية المغربية لكرة القدم – el-Dzsámia el-Malikijja el-Magrebijja li-Kurat el-Kadam, franciául: Fédération Royale Marocaine de Football) irányít. Az első afrikai labdarúgó-válogatottként nyerték meg a csoportjukat az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon Portugália, Lengyelország és Anglia előtt, így első afrikai nemzetként harcolták ki a nyolcaddöntőben való részvételt, azonban a későbbi ezüstérmes NSZK ellen 1–0-s arányban alulmaradtak. Marokkó labdarúgó-válogatottja 1976-ban első ízben, és egyben utoljára megnyerte az afrikai nemzetek kupáját.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A marokkói nemzeti labdarúgó-válogatott történelme több, mint 80 éves múltra tekint vissza, amely egyaránt tartalmazott a váratlan sikerek mellett meglepő kudarcokat is. A nemzeti labdarúgó-szövetség 1955-ös megalakulásáig csak néhány Franciaország "B" válogatottja ellen játszott barátságos mérkőzésről maradtak fent információk. Első hivatalos labdarúgó-mérkőzésüket 1957. október 19-én Irak ellen játszották az 1957-es pánarab játékok csoportmérkőzésén, amely 3-3-as döntetlennel zárult. Nemzetközi porondon történt bemutatkozásuk sikeresnek volt mondható, hiszen már a második mérkőzésükön bravúros győzelmet arattak Líbiával szemben, később a tornán egészen az elődöntőig meneteltek, ahol csak tizenegyesekkel maradtak alul Szíria ellenében. A marokkói labdarúgás progresszív fejlődésébe a következő évek sem görgettek akadályt: az 1960-as olimpiai-selejtezőn csak a jóval nagyobb játékerőt képviselő Tunézia tudta megfosztani őket az ötkarikás szerepléstől. Az 1960-1963 közötti időszakot főleg az labdarúgó-válogatott építése, illetve barátságos mérkőzések és labdarúgótornák arzenálja töltötte ki. Az első, igazán kimagasló eredményt az 1964-es olimpiai-selejtező jelentette, hiszen minden mérkőzést megnyerve írták fel magukat a Japánban rendezett ötkarikás játékok labdarúgócsapatainak listájára. Sikertelen olimpiai bemutatkozásuk ellenére (mindkét mérkőzésüket elvesztették) Marokkó ekkortájt Afrika legjobb labdarúgó-válogatottjával rendelkezett.

A kettősség korszaka[szerkesztés]

Az 1964. évi nyári olimpiai játékokat követő évtizedet a marokkói labdarúgás kettőssége jellemezte. Az 1967-ben Tunézia ellen elvesztett olimpiai-selejtező mérkőzés azt jelentette, hogy nem sikerült megismételniük a három évvel korábbi bravúrt. 1968-ban lejátszották első világbajnoki-selejtező, majd 1969-ben az első afrikai nemzetek kupája-selejtező mérkőzésüket is. Míg a kontinensviadalra rossz játékkal, sikertelenül pályáztak, addig a párhuzamosan folyó 1970-es labdarúgó-világbajnokság afrikai selejtezőjén pazar játékkal rukkoltak elő, így első nevezésük máris sikerrel zárult. A Mexikóban rendezett VB-n azonban tovább gyűrűződött Marokkó eredménytelensége a rangos nemzetközi színtéren: a csoportkör első két mérkőzését elvesztették, gyógyírt csak a tét nélküli utolsó, Bulgária elleni csoportmeccs pontosztozkodása jelenthette.

1971-ben, felemás eredményekkel ugyan de sikeresen zárták a kontinensviadal selejtezőkörét, így 1972-ben első ízben lehettek tagjai afrikai nemzetek kupája mezőnyének, amelyet mindmáig egyedülálló, három, egyaránt 1-1-es döntetlennel végződő csoportmérkőzésekkel zártak. A lendületben lévő atlaszi oroszlánoknak ez évben az olimpiai-selejtező sem jelenthetett akadályt, és veretlenül, már másodízben – és egyben utoljára – harcolták ki az ötkarikás játékokon való indulás jogát. A ma már történelmi jelentőségű első és egyben utolsó olimpiai győzelmük (Malajzia ellen 6-0 arányban) a második csoportkörbe juttatta a válogatottat, ahol három vereséggel búcsúztak a tornától.

Az aranykor[szerkesztés]

A marokkói labdarúgás legsikeresebb korszaka az 1976-1986 közötti időszak volt. 1976-ban megnyerték az afrikai nemzetek kupáját, 1978-ban csak rosszabb gólkülönbségük miatt maradtak le a negyeddöntőről, 1980-ban pedig egészen a bronzéremig meneteltek. 1986-os kontinensviadal elvesztett elődöntőjét egy akkoriban egyedülálló világbajnoki szereplés követett: a Mexikóban rendezett 1986-os labdarúgó-világbajnokság "F" csoportját Marokkó veretlenül – két 0–0-s döntetlen és egy 3-1-es győzelem Portugália ellen – zárta, így első afrikai csapatként jutott a világ legjobb 16 csapata közé. A nyolcaddöntőben világbajnoki cím egyik legnagyobb várományosával, a Német Szövetségi Köztársaság labdarúgó-válogatottjával találkoztak. Az 1986. június 17-én rendezett mérkőzés mindmáig a marokkói labdarúgás legfontosabb mérkőzéseként maradt fent, hiszen a lelkes oroszlánok a végig agresszív nyugat-német rohamok közül csak Lothar Matthäus 89.percben lőtt szabadrúgásával szemben maradtak tehetetlenek. A világbajnokság után hazatérő válogatott tagjait büszke marokkóiak ezrei köszöntötték Rabat utcáin.

1988 és 2017 közötti időszak[szerkesztés]

A sikeres világbajnoki szereplést az 1988-as afrikai nemzetek kupáján elvesztett bronzmérkőzés, majd a marokkói labdarúgás sikerességének apadása követte. A mélypontot az 1990-es év jelentette, amikor nem jutottak ki sem a labdarúgó-világbajnokságra, sem pedig a kontinensviadalra. Az 1992-es és az 1994-es afrikai nemzetek kupája-selejtezők sikertelenségére csak csekélyt vigaszt nyújtott az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon való részvétel, hiszen a válogatott mindhárom mérkőzését elvesztette. A zuhanás megállításának érdekében a marokkói labdarúgó-szövetség radikális változásokat eszközölt, amelynek gyümölcse 1998-ra érett be a sikeres világbajnoki-selejtezőkkel és a kontinensviadalon elért negyeddöntővel. A Franciaországban rendezett labdarúgó-világbajnokságon a válogatott már ismét régi fényében ragyogott. A 2002-es világbajnokság selejtezőiben Szenegál mögött a második helyen végeztek és lemaradtak a tornáról. A 2002-es afrikai nemzetek kupáján nem jutottak tovább a csoportjukból.

Marokkó válogatottja 2011-ben

A 2004-es afrikai nemzetek kupáján bejutottak a döntőbe, amit a házigazda Tunézia ellen elveszítettek 2–1-re, de így is ezüstérmet szereztek. 1998 és 2008 között megszakítás nélkül hatodszor voltak tagjai az afrikai kontinensviadal mezőnyének. A 2006-os és a 2008-as tornán a csoportkörből nem sikerült továbbjutniuk. A 2010-es világbajnokság selejtezőinek második körében kapcsolódtak be a küzdelmekbe. Ruanda és Mauritánia előtt megnyerték a csoportjukat, és bejutottak a harmadik fordulóba, ahol hat mérkőzésből egyet sem tudtak megnyerni, három döntetlennel és három vereséggel Kamerun, Gabon és Togo mögött végeztek és nem jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra. A 2012-es és a 2013-as afrikai nemzetek kupáján a csoportkör után kiestek. A 2014-es világbajnokság selejtezőinek második fordulójában 1–1-es döntetlennel kezdtek Gambia ellen idegenben, amit az Elefántcsontpart elleni 2–2-es hazai mérkőzés követett Marrákesben. Tanzániában 3–1-es vereséget szenvedtek, majd hazai pályán 2–1-re győztek Tanzánia ellen és 2–0-ra verték Gambiát. Az utolsó selejtezőn 1–1-es döntetlent játszottak Abidjanban. A csoport második helyén bégeztek és nem jutottak be a harmadik fordulóba. Eredetileg Marokkó lett volna a házigazdája a 2015-ös afrikai nemzetek kupájának, de a nyugat-afrikai Ebola-járvány miatt visszaléptek a rendezéstől. Először kérték a torna elhalasztását, de ezt elutasította az Afrikai labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága és végül kizárta Marokkót.[3] A 2017-es afrikai nemzetek kupáján a negyeddöntőig jutottak, ahol Egyiptom ellen 1–0-ás vereséget szenvedtek.

2018 után[szerkesztés]

Marokkó válogatottja a 2018-as világbajnokságon
Portugália–Marokkó mérkőzés a 2018-as világbajnokságon

A 2018-as világbajnokság CAF-selejtezőinek a második körében Egyenlítői-Guinea ellen 2–0-ás győzelemmel kezdtek, a visszavágón 1–0-ra kikaptak, de 2–1-es összesítéssel bejutottak a harmadik fordulóba, ahol Gabon és Elefántcsontpart ellen 0–0-ás döntetlent játszottak. Ezt követte a Mali elleni 6–0-ás döntetlen és idegenbeli 0–0. Gabont 3–0-ra verték Casablancában. A mindent eldöntő utolsó selejtezőn pedig 2–0-ra győztek Elefántcsontparton és kijutottak a világbajnokságra. Négy sikertelen selejtezősorozatot követően, 20 év után tért vissza Marokkó a világbajnokság mezőnyébe. A B csoportban szerepeltek Spanyolország, Portugália és Irán társaságában. Irán ellen a 95. perceben veszítették el 1–0-ra a mérkőzést egy öngóllal. A második csoportmérkőzésükön Cristiano Ronaldo 4. percben szerzett góljával Portugália 1–0-ra győzött. Spanyolország ellen 2–2-es döntetlennel zárták a tornát. A 2019-es afrikai nemzetek kupáján Namíbiát, Elefántcsontpartot és Dél-Afrikát egyaránt 1–0-ra verték és hibátlanul nyerték a csoportjukat. A nyolcaddöntőben Beninnel találkoztak és a rendes játékidőt, illetve a hosszabbítást követően 1–1-re végeztek a felek. Következtek a büntetők, melyben Benin bizonyult jobbnak 4–1 arányban. A 2021-es tornán Ghánát 1–0-ra, a Comore-szigeteket 2–0-ra győzték le, Gabonnal 2–2-es döntetlent játszottak. A nyolcaddöntőben Malawit 2–1-re verték, a negyeddöntőben viszont ugyanilyen arányban alulmaradtak Egyiptommal szemben.

A 2022-es világbajnokságon az F csoportban szerepeltek Belgium, Horvátország és Kanada társaságában. Horvátország ellen 0–0-ás döntetlennel kezdték a tornát.[4] A második csoportmérkőzésen nagy meglepetésre 2–0-ra legyőzték Belgiumot.[5] A zárókörben Kanadát verték 2–1-re és megnyerték a csoportjukat.[6] A nyolcaddöntőben Spanyolországgal találkoztak. A rendes játékidőben és a kétszer tizenöt perces hosszabbításban sem született gól, így a büntetőrúgások döntöttek, amiben Marokkó bizonyult jobbnak.[7] A negyeddöntőben Júszef el-Neszjrí góljával 1–0-ra legyőzték Portugáliát és bejutottak az elődöntőbe. Marokkó ezzel az eredménnyel sporttörténelmet írt, mivel első afrikai csapatként sikerült bejutnia a legjobb négy közé egy világbajnokságon.[8] Az elődöntőt 2–0-ra elveszítették Franciaországgal szemben.[9] A bronzmérkőzésen 2–1-re kikaptak Horvátországtól, így a negyedik helyen zárták a tornát.[10]

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Coppa Africa.svg Afrikai nemzetek kupája
 • Aranyérmes: 1 alkalommal (1976)
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (2004)
 • Bronzérmes: 1 alkalommal (1980)
Afrikai nemzetek bajnoksága
 • Aranyérmes: 2 alkalommal (2018, 2020)
Arab nemzetek Kupája
 • Aranyérmes: 1 alkalommal (2012)
Mediterrán játékok
 • Aranyérmes: 2 alkalommal (1983, 2013)
 • Bronzérmes: 3 alkalommal (1991, 2018, 2022)
Pánarab játékok
 • Aranyérmes: 2 alkalommal (1961, 1976)
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (1985)
II. Haszán király kupa
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (2002)
 • Bronzérmes: 2 alkalommal (1998, 2000)

Világbajnoki szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Helyezés M GY D V RG KG
Uruguay 1930  Franciaország része volt
Flag of Italy (1861–1946).svg 1934
Franciaország 1938
Brazília 1950
Svájc 1954
Svédország 1958 Nem indult
Chile 1962 Nem jutott be
Anglia 1966 Visszalépett
Mexikó 1970 Csoportkör 14. 3 0 1 2 2 6
Németország 1974 Nem jutott be
Argentína 1978
Spanyolország 1982
Mexikó 1986 Nyolcaddöntő 11. 4 1 2 1 3 2
Olaszország 1990 Nem jutott be
Egyesült Államok 1994 Csoportkör 23. 3 0 0 3 2 5
Franciaország 1998 18. 3 1 1 1 5 5
Dél-KoreaJapán 2002 Nem jutott be
Németország 2006
Dél-afrikai Köztársaság 2010
Brazília 2014
Oroszország 2018 Csoportkör 27. 3 0 1 2 2 4
Katar 2022 Negyedik hely 4. 7 3 2 2 6 5
Összesen elődöntő 6/15 22 5 7 10 19 25

Afrikai nemzetek kupája-szereplés[szerkesztés]

Afrikai nemzetek kupája szereplés
Év Eredmény Helyezés M Gy D* V RG KG
Szudán 1956 1957 Nem tagja a CAF-nak
Egyiptom 1959
Etiópia 1897 1962 Visszalépett
Ghána 1963 Nem jutott be
Tunézia 1965 Nem indult
Etiópia 1897 1968
Szudán 1956 1970 Nem jutott be
Flag of Cameroon (1961-1975).svg 1972 Csoportkör 5. 3 0 3 0 3 3
Egyiptom 1972 1974 Nem indult
Etiópia2 1976 Aranyérmes 1. 6 4 2 0 11 6
Ghána 1978 Csoportkör 6. 3 1 1 1 2 4
Nigéria 1980 Bronzérmes 3. 5 2 1 2 4 3
Líbia 1977–2011 1982 Nem jutott be
Elefántcsontpart 1984
Egyiptom 1986 Negyedik hely 4. 5 1 2 2 4 5
Marokkó 1988 Negyedik hely 4. 5 1 3 1 3 3
Algéria 1990 Nem jutott be
Szenegál 1992 Csoportkör 9. 2 0 1 1 1 2
Tunézia 1994 Nem jutott be
Dél-Afrika 1996
Burkina Faso 1998 Negyeddöntő 6. 4 2 1 1 6 3
Ghána Nigéria 2000 Csoportkör 11. 3 1 1 1 1 2
Mali 2002 9. 3 1 1 1 3 4
Tunézia 2004 Ezüstérmes 2. 6 4 1 1 14 4
Egyiptom 2006 Csoportkör 13. 3 0 2 1 0 1
Ghána 2008 11. 3 1 0 2 7 6
Angola 2010 Nem jutott be
Egyenlítői-Guinea Gabon 2012 Csoportkör 12. 3 1 0 2 4 5
Dél-Afrika 2013 10. 3 0 3 0 3 3
Egyenlítői-Guinea 2015 Kizárták
Gabon 2017 Negyeddöntő 7. 4 2 0 2 4 3
Egyiptom 2019 Nyolcaddöntő 9. 4 3 1 0 4 1
Kamerun 2021 Negyeddöntő 5. 5 3 1 1 8 5
Elefántcsontpart 2023 Folyamatban
Guinea 2025
Összesen 1 aranyérem 18/33 70 27 24 19 82 63
*Beleértve az egyeneses kieséses szakaszban elért döntetleneket is.

Olimpiai szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V RG KG
Franciaország 1900Ausztrália 1956  Franciaország része volt
Olaszország 1960 Nem jutott be
Japán 1964 Csoportkör 13. 2 0 0 2 1 9
Mexikó 1968 Bejutott, de visszalépett
NSZK 1972 2. csoportkör 8. 6 1 1 4 7 14
Kanada 1976 Nem jutott be
Szovjetunió 1980
USA 1984 Csoportkör 12. 3 1 0 2 1 4
Dél-Korea 1988 Nem jutott be
Összesen 2. csoportkör 7/26 23 3 5 15 17 48
 • 1948 és 1988 között amatőr, 1992-től kezdődően U23-as játékosok vettek részt az olimpiai játékokon

Mezek a válogatott története során[szerkesztés]

A marokkói labdarúgó-válogatott hagyományos szerelése piros mez, piros nadrág és piros sportszár, de volt időszak, amikor tiszta zöldben léptek pályára. A váltómez leggyakrabban a fehér mezből, fehér nadrágból és fehér sportszárból álló kombináció.

Első számú[szerkesztés]

2006
2007
2008
2010
2012
2013
2015
2017

Váltómez[szerkesztés]

2006
2007
2008
2010
2015
2017

Harmadik számú[szerkesztés]

2017

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

A marokkói válogatott 26 fős kerete a 2022-es Világbajnokság mérkőzéseire.[11]

A pályára lépesek és gólok száma a 2022. szeptember 27-i  Paraguay elleni mérkőzés után lett frissítve.

Mezszám Poszt Név Születési dátum (kor) Válogatottság Gólok Klub
Kapusok
1 kapus Bono 1991április 5. (31 éves) 45 0 SPA Sevilla
12 kapus Múnír Mohamedí 1989május 10. (33 éves) 43 0 SAU Al-Wehda
22 kapus Áhmed Reda Tagnútí 1996április 5. (26 éves) 3 0 MOR Vidad Casablanca
Védők
2 hátvéd Achraf Hakimi 1998november 4. (24 éves) 53 8 FRA Paris Saint-Germain
3 hátvéd Noussair Mazraoui 1997november 14. (25 éves) 14 2 GER Bayern München
5 hátvéd Dzsavád el-Jámík 1992február 29. (31 éves) 11 2 SPA Real Valladolid
6 hátvéd Rúmán Szájsz Csapatkapitány 1990március 26. (32 éves) 65 1 TUR Beşiktaş
18 hátvéd Nájf Ákerd 1996március 30. (26 éves) 21 1 ENG West Ham United
20 hátvéd Ásraf Dárí 1999május 6. (23 éves) 4 0 FRA Brest
23 hátvéd Badr Bánún 1993szeptember 30. (29 éves) 3 0 QAT Qatar SC
25 hátvéd Jahja Atjat Állah 1995március 2. (28 éves) 1 0 MOR Vidad Casablanca
Középpályások
4 középpályás Szofjan Amrabat 1996augusztus 21. (26 éves) 38 0 ITA Fiorentina
8 középpályás Azádín Únáhí 2000április 19. (22 éves) 9 2 FRA Angers
11 középpályás Abdelhamíd Szábírí 1996november 28. (26 éves) 2 1 ITA Sampdoria
15 középpályás Szelím Ámalah 1996november 15. (26 éves) 23 4 Belgium Standard Liège
24 középpályás Bilál el-Hanúsz 2004május 10. (18 éves) 0 0 Belgium Genk
26 középpályás Jahja Dzsabrán 1991június 18. (31 éves) 4 0 MOR Vidad Casablanca
Támadók
7 csatár Hakím Zíjes 1993március 19. (30 éves) 42 17 ENG Chelsea
9 csatár Abdálrazák Hamdállah 1990december 17. (32 éves) 17 6 SAU ál-Ittihád
13 csatár Ilias Chair 1997október 30. (25 éves) 10 1 ENG Queens Park Rangers
14 csatár Zakaríá Ábúhlál 2000február 18. (23 éves) 12 2 FRA Toulouse
16 csatár Abde Ezálzúlí 2001december 17. (21 éves) 2 0 SPA Osasuna
17 csatár Szofján Búfál 1993szeptember 17. (29 éves) 31 5 FRA Angers
19 csatár Júszef el-Neszjrí 1997június 1. (25 éves) 49 14 SPA Sevilla
21 csatár Valíd Sedíra 1998január 22. (25 éves) 2 0 ITA Bari

A legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosok[szerkesztés]

Az adatok 2022. szeptember 27. állapotoknak felelnek meg.[12]

 • A még aktív játékosok (félkövérrel) vannak megjelölve.
Núreddín Najbet a válogatottsági rekorder 115 mérkőzéssel.
Rank Játékos Mérkőzés Gólok Időszak
1 Núreddín Najbet 115 4 1990–2006
2 Áhmed Farasz 94 36 1966–1979
3 Júzsef Száfri 79 8 1999–2009
4 Huszín Harzsa 78 12 2004–2015
Badou Zaki 78 0 1979–1992
6 Abdelmajid Dolmy 76 2 1973–1988
7 Júszef Síbú 73 9 1996–2006
Mohammed Hazzaz 73 0 1969–1979
9 Abdelkrim el-Hadríúí 72 4 1992–2001
10 Mubárak Busszufa 70 8 2006–2019

A válogatottban legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

Az adatok 2022. szeptember 27. állapotoknak felelnek meg.[13]

 • A még aktív játékosok (félkövérrel) vannak megjelölve.
Áhmed Farasz a válogatott történetének legeredményesebb játékosa 36 góllal.
# Játékos Gólok Mérkőzés Arány Időszak
1 Áhmed Farasz 36 94 0.38 1966–1979
2 Szaláháddín Baszír 27 59 0.46 1994–2002
3 Abdeljalil Hadda 19 48 0.4 1995–2002
4 Haszan Amszarát 18 39 0.46 1971–1979
Marván as-Samáh 18 65 0.28 2003–2014
6 Abdeszlám el-Gríszí 17 35 0.49 1984–1995
Hakím Zíjes 17 41 0.41 2015–
8 Júszef el-Arabí 16 46 0.36 2010–
Júszúf Hadzsí 16 64 0.25 2003–2012
10 Júszef el-Neszjrí 14 48 0.29 2016-
Azíz Búderbála 14 57 0.25 1979–1992

Híresebb játékosok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
 2. World Football Elo Ratings. eloratings.net
 3. Afrika-kupa: nem akartak az ebola miatt rendezni, kizárás”, nemzetisport.hu, 2014. november 11. (Hozzáférés ideje: 2022. november 10.) 
 4. Modricék is elkezdték a vb-t, de sokat nem mutattak”, nemzetisport.hu, 2022. november 23. (Hozzáférés ideje: 2022. december 1.) 
 5. Két marokkói villanás döntött, kikaptak a belgák”, nemzetisport.hu, 2022. november 27. (Hozzáférés ideje: 2022. december 1.) 
 6. Zijes és en-Nesziri góljaival legyőzte Kanadát és megnyerte az F-csoportot Marokkó!”, nemzetisport.hu, 2022. december 1. (Hozzáférés ideje: 2022. december 7.) 
 7. Tizenegyesek döntöttek, Marokkó kiejtette Spanyolországot, és negyeddöntős”, nemzetisport.hu, 2022. december 6. (Hozzáférés ideje: 2022. december 7.) 
 8. Marokkó legyőzte Portugáliát – először vb-elődöntőben egy afrikai válogatott!”, nemzetisport.hu, 2022. december 9. (Hozzáférés ideje: 2022. december 13.) 
 9. Véget ért a marokkói menetelés, Franciaország ismét ott lesz a vb-döntőben”, nemzetisport.hu, 2022. december 14. (Hozzáférés ideje: 2022. december 15.) 
 10. Orsic pazar gólja döntött, Horvátországé a bronzérem!”, nemzetisport.hu, 2022. december 17. (Hozzáférés ideje: 2022. december 15.) 
 11. nemzetisport.hu: Vb 2022: a Mmaee testvérek kimaradtak – itt a marokkói keret! - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2022. november 10. (Hozzáférés: 2022. november 11.)
 12. Appearances for Morocco National Team”, rsssf.org, 2022. szeptember 27. (Hozzáférés ideje: 2022. november 10.) 
 13. Goalscoring for Morocco National Team”, rsssf.org, 2022. szeptember 27. (Hozzáférés ideje: 2022. november 10.)