São Tomé és Príncipe-i labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
São Tomé és Príncipe São Tomé és Príncipe
São Tomé és Príncipe-i labdarúgó-szövetség
Szövetség neveFederação Santomense de Futebol
KonföderációCAF (Afrika)
Szövetségi kapitányCMR Gustave Clément Nyoumba
CsapatkapitányLuís Leal
StadionEstádio Nacional 12 de Julho
FIFA-kódSTP
Hazai
Idegenbeli
Ranglista helyezések
FIFA-rang 191. (2023. nov. 30.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
179
(2000. augusztus)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
200
(2007. szeptember)

Élő-rang 179. (2024. márc. 27.)[2]
Első hivatalos mérkőzés
1976. június 29., Dahomey
 Csád 5-0 São Tomé és Príncipe 
Legnagyobb győzelem
1999. november 14., Libreville, Gabon
 São Tomé és Príncipe 2-0 Egyenlítői-Guinea  2000. április 8., São Tomé, São Tomé és Príncipe
 São Tomé és Príncipe 2-0 Tanzánia 
Legnagyobb vereség
1976. július 7., Libreville, Gabon
Kongó 11-0 São Tomé és Príncipe 

Az infobox utoljára frissítve: 2010. január 5.

A São Tomé és Príncipe-i labdarúgó-válogatott São Tomé és Príncipe nemzeti csapata, amelyet a São Tomé és Príncipe-i labdarúgó-szövetség (portugálul: Federação Santomense de Futebol) irányít. Eddig még nem vett részt sem a labdarúgó-világbajnokságon, sem pedig az afrikai kontinensviadalon. Mivel 2003. november 16-a óta, azaz több, mint négy éve nem játszott egyetlen hivatalos mérkőzést sem, a FIFA szabályainak értelmében nem szerepel a világranglistán.

Történelem[szerkesztés]

Az 1975-ig portugál gyarmat szigetország labdarúgó válogatottja 1976. június 29-én a közép-afrikai játékok csoportkörében játszotta első mérkőzését Csád ellen, amelyen 5-0-s arányban alulmaradtak. A folytatás sem tartogatott meglepetést: előbb történelmi jelentőségű 11-0-s vereséget szenvedtek Kongó ellenében, majd egy izgalmas, a csoport harmadik helyéért folyó harcban, 2-1-es arányban maradtak alul a Közép-afrikai Köztársaság labdarúgó-válogatottja ellen. A tornát az atlanti-óceáni ország nemzetközi labdarúgóéletére jellemző tízéves szünet követte, amely hátterében szinte mindig a honi labdarúgó élet rendezetlensége és anyagi nehézségek húzódtak.

São Tomé és Príncipe 1998 és 2003 között játszotta labdarúgó-mérkőzéseinek döntő hányadát. 1998. augusztus 2-án játszották első afrikai nemzetek kupája-selejtező mérkőzésüket Togo ellen, és mindkét mérkőzésüket el is vesztették az akkor már jóval erősebbnek számító riválisukkal szemben (0-4 és 0-2). A labdarúgó-válogatott első hivatalos győzelmét 1999. november 14-én jegyezték fel az UNIFAC-kupa utolsó csoportmérkőzésén Egyenlítői-Guinea csapata ellen (2-0).

São Tomé és Príncipe világbajnoki-selejtezőn történt bemutatkozása jól sikerült, hiszen a 2000. április 4-én rendezett São Tomé-i találkozón a hazai csapat 2-0-s arányban múlta felül Sierra Leone válogatottját. A visszavágó sikertelensége ellenére (4-0-s vereség) úgy tűnt, hogy a São Tomé és Príncipe-i labdarúgás a fejlődés útjára lépett. Sajnos az ország rendezetlen labdarúgó élete, illetve a fokozódó anyagi nehézségek a válogatott számtalan visszaléptetésére adtak okot, így jelenleg a válogatott - mivel 4 éve nem játszott egyetlen hivatalos mérkőzést sem - nem szerepel az aktuális FIFA-világranglistán.

Világbajnoki szereplés[szerkesztés]

Afrikai nemzetek kupája-szereplés[szerkesztés]

Mérkőzések[szerkesztés]

Korábbi mérkőzések[szerkesztés]

Következő mérkőzések[szerkesztés]

Időpont Kiírás Helyszín Ellenfél

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
  2. World Football Elo Ratings. eloratings.net