West Ham United FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
West Ham United
FC West Ham United Logo.png
Csapatadatok
Teljes csapatnév West Ham United Football Club
Becenév The Irons, Kalapácsosok,
A futball akadémiája, The Hammers, Vasak
Székhely London, Anglia
Alapítva 1895 (Thames Ironworks FC néven)
Klubszínek          
Stadion Boleyn Ground
35 016
Vezetőedző Horvátország Slaven Bilić
Elnök Wales David Sullivan
Anglia David Gold
Bajnokság Premier League
Nemzeti sikerek
Angol Kupagyőztes 3 alkalommal
Nemzetközi sikerek
KEK 1 alkalommal
Intertotó-kupa 1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
West Ham United honlapja

A West Ham United Football Club egy angol futballcsapat London keleti részén. 1904 óta az Upton Parkban található 35 016 férőhelyes Boleyn Groundon játsszák hazai meccseiket.

A klub 1895-ben alakult Thames Ironworks néven. 1900-ban újjáalakultak West Ham néven. Kezdetekben a Southern League-ben (Déli Liga) és a Western League-ben (Nyugati Liga) játszottak, az Angol Labdarúgó Ligához 1919-ben csatlakoztak. Először 1923-ban szerepelhettek az élvonalban, ekkor az FA Kupa döntőjéig is eljutottak. A Kalapácsosok történetük során végig az első két osztály valamelyikében szerepeltek és háromszor hódították el az FA Kupát (1964, 1975, 1980). Nemzetközi szinten két sikerük van, az 1965-ös KEK- és az 1999-es Intertotó-kupa-győzelem. Legjobb bajnoki helyezésüket az 1985/86-os idényben érték el, amikor harmadikok lettek. A WHU az egyetlen csapat, mely a Premier League-ben több, mint 40 pontot szerzett és mégis kiesett (2003).

A gárda jelenleg a Premier League-ben szerepel.

Klubtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A klubot 1895-ben egy helyi futballbíró, Dave Taylor és a Thames Ironworks hajógyár tulajdonosa, Arnold Hills alapította. Az újonnan létrejött csapatról 1895 júniusában jelentek meg először hírek a Thames Ironworks Gazette-ben.

Az első években még amatőrként működtek és a legtöbb játékos a hajógyár dolgozói közül került ki, például Thomas Freeman (tűzoltó), Walter Parks (ügyintéző), Johnny Stewart, Walter Tranter, James Lindsay (kazánkészítők), William Chapman, George Sage, William Chamberlain és Charlie Dove.

Az ekkoriban még Thames Ironworks FC néven működő csapat 1895-ben megnyerte a West Ham Charity Kupa első kiírását, 1897-ben pedig bajnokok lettek a London League-ben. 1898-ben profivá váltak és beléptek a Southern League másodosztályába. Első próbálkozásra feljutottak az élvonalba, ahol hátulról a másodikok lettek, de aztán stabil, szívós csapattá váltak. Ekkoriban a Fulham is a Southern League tagja volt.

A klub meze eredetileg sötétkék volt, amit Arnold Hills vezette be és "oxfordi kék"-nek hívta. 1897-től 1899-ig égszínkék mezük volt fehér sorttal. Ezután kerültek használatba a vörösbor színű, égszínkék ujjú szerelések, melynek az ötletét az Aston Villától vették.

Anyagi nehézségek miatt a Thames Ironworks FC 1900 júniusában bezárta kapuit, majd 1900. július 5-én újjáalakult West Ham United FC néven. A csapat becenevében (Kalapácsosok) még mindig él a régi, munkásokból álló gárda emléke. Az újjászületés után egy ideig továbbra is a Memorial Groundon játszottak, de aztán az Upton Park közelébe költöztek. 1901-től kezdve nem volt saját pályájuk, ezért helyi csapatoktól béreltek játékteret. 1904-ben költöztek be jelenlegi otthonukba, a Boleyn Groundba.

A stadionavatót éppen legnagyobb riválisuk, a Millwall ellen játszották. A WHU 3-0-s győzelmet aratott a körülbelül 10 000 fős nézősereg előtt.

1919-ben léptek be a Labdarúgó Liga másodosztályába, 1923-ban aztán feljutottak az élvonalba. Ebben az évben az FA Kupa-fináléba is bekerültek, de győzniük nem sikerült. Váltakozó sikerrel szerepeltek a Division One-ban, de 10 évig sikerült bent maradniuk. 1927-ben pedig ismét jó kupaszereplést tudhattak magukénak, az elődöntőig jutottak.

1932-ben a West Ham kiesett a másodosztályba, így a vezetőség elküldte a kispadról Sydney King-et, aki 32 évig volt menedzser. Helyére az asszisztense, Charlia Paynter lépett, aki különböző szerepekben 1897 óta segítette a klubot. 1950-ig maradt a Kalapácsosok alkalmazásában.

A Bajnokok szobra

A United a következő 30 év legnagyobb részét a második vonalban töltötte, Paynter távozása után Ted Fenton lett a vezetőedző. 1958-ban Fenton ismét feljuttatta csapatát az élvonalba. Ekkor sokat javult a csapat játéka és egyre több jövőbeli sztár jelent meg a keretben.

1961-ben Fenton távozott és Ron Greenwood került a helyére, aki hamar két nagy trófeát nyert a klubbal. 1964-ben az FA Kupa, 1965-ben pedig a KEK-serleg került a vitrinjükbe. Az 1966-os VB-n a világbajnok angol válogatottban Bobby Moore, Martin Peters és Geoff Hurst képviselte a WHU-t. Utóbbi az egyetlen olyan játékos, aki mesterhármast tudott szerezni VB-döntőn. Az 1974/75-os szezon rosszul indult a csapat számára, így Greenwood lemondott és pénzügyi igazgató lett. A vezetőség többi tagjának értesítése nélkül John Lyallt nevezte ki menedzserré. Az eredmény siker lett, hiszen Lyall első négy meccsén 20 gólt szerzett a gárda. 1975-ben ismét elhódították az FA Kupát.

1976-ban ismét eljutottak a KEK döntőjébe, de ott 4-2-re kikaptak az Anderlechttől. Ezt követően Greenwood távozott a pénzügyi igazgatói posztról, hogy átvegye az angol válogatott irányítását Don Revie távozása után.

A West Ham 1978-ban kiesett a Division One-ból, de Lyall 1980-ban így is újabb FA Kupa-sikerig vezette őket. Azóta egy élvonalon kívüli csapatnak sem sikerült megismételnie ezt. 1981-ben visszajutottak a legfelsőbb osztályba, majd 8 év után ismét kiestek, ami Lyall kirúgásához vezetett. Lyal nevéhez fűződik a legjobb bajnoki helyezés, egy harmadik hely, melyet 1986-ban ért el.

Ezután Lou Macari lett az új menedzser, de ő kevesebb, mint egy szezon után távozott, hogy tisztázza a nevét a vádak alól. Azzal gyanúsították, hogy illegális fogadásokat kötött, míg a Swindon Town mestere volt. Utódja Billy Bonds lett, aki első teljes szezonjában (1990/91) visszajuttatta a WHU-t az élvonalba. Ezt követően rögtön kiestek, így nem lehettek ott a Premier League megalakulásánál. A másodosztályban a második helyen végeztek, így visszajutottak a legjobban közé.

Bondsnak sikerült bent tartania csapatát a Premier League-ben, de távoznia kellett, helyére 1994 augusztusában harry Redknapp került, aki nagyon aktív volt az átigazolási piacon. Sok külföldi játékost igazolt le ingyen, a Bosman-szabály szerint. Az 1998/99-es szezonban ötödikek lettek, ami ekkor nem volt elég ahhoz, hogy automatikusan az UEFA-Kupába kerüljenek. Az Intertotó-kupában viszont elindulhattak és meg is nyerték azt, így mégis részt vehettek Európa második legrangosabb nemzetközi kupasorozatában. A jó eredmények ellenére Redknappnek mennie kellett a 2000/01-es idény végén, mert nem jött ki jól a vezetőkkel. Helyére az ificsapat edzőjét, Glenn Roedert nevezték ki.

Roeder első szezonjában hetedik lett a United, de már ekkor is voltak olyan figyelmeztető jelek, mint egy Blackburn elleni 7-1-es vereség, de az Evertontól és a Chelsea-től is öt-öt gólt kaptak. A 2002/03-as szezonban meglehetősen rossz formában volt a csapat, ez kiesést eredményezett, így 2003 nyarán Roeder távozott. Alan Pardew lett az új menedzser, aki a rájátszás döntőjébe juttatta a Kalapácsosokat, de ott kikaptak a Crystal Palace-tól. Még egy évig tehát a másodosztályban maradtak, de aztán visszajutottak a Premiershipbe.

Feljutásuk után kilencedikek lettek, amire joggal voltak büszkék a szurkolók. A 2005/06-os szezon legnagyobb eseménye mégis az FA Kupa-döntő volt, ahol a Liverpoollal küzdöttek meg és tizenegyesekkel kikaptak. Ennek ellenére bejutottak az UEFA-Kupába, mivel a Vörösök kvalifikálták magukat a BL-be.

A West Ham két nagynevű játékost is igazolt 2006 nyarán Carlos Tevez és Javier Mascherano személyében. Majd egy Eggert Magnússon által vezetett izlandi csoport felvásárolta a klubot. Rosszul indult a szezon, így Pardew-nek mennie kellett, helyére Alan Curbishley érkezett.

A 2006/07-es idény végén sikerült megmenekülniük a kieséstől, mivel utolsó kilenc meccsükből hetet megnyertek. Az utolsó fordulóban még mindig nem volt biztos a bent maradásuk, ekkor Carlos Tevez góljával legyőzték a már bajnok Manchester Unitedet, így elérték céljukat. Teveznek hatalmas szerepe volt a túlélésben, hét góljából öt rendkívül fontos, győzelmet érő találat volt. A szezon után éppen a Vörös Ördögökhöz igazolt.

A 2007/08-as szezon nagy részét a tabella első felében töltötték annak ellenére is, hogy Craig Bellamy és Kieron Dyer szinte végig sérültek voltak. Utolsó meccsükön 2-2-es döntetlent játszottak az Aston Villával, így tizedikek lettek, három ponttal nagy riválisuk, a Tottenham Hotspur előtt.

Címerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat eredeti címere két egymást keresztező kalapácsból állt, mivel főként ez az eszköz volt használatban a vas- és hajógyárban. A vár az 1903/04-es szezonban került mögéjük egy helyi épületet, a Green Street House-t szimbolizálva. Ezt Boleyn Castle-ként is emlegették Boleyn Anna királyné után, aki VIII. Henrik angol király második felesége volt.

A logót az 1990-es évek végén átalakította egy londoni tervezőiroda, a Springett Associates. Az eredmény egy világosabb vár lett kevesebb kereszt alakú ablakkal és a tornyok tetejéről is eltűntek a csúcsok. A tervezők a kalapács fejét is átalakították.

Stadion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Boleyn Ground.

A West Ham United jelenlegi otthona a Boleyn Ground, melyet egyesek Upton Parkként is emlegetnek és London keleti részén található. Befogadóképessége 35 303 fő. A Kalapácsosok 1904 óta játsszák itt hazai meccseiket. Ezelőtt, a még Thames Ironworks FC néven futó csapat játszott a Hemit Roadon és rövid ideig a Browning Roadon is, majd 1897-ben a Memorial Groundra költöztek. Az újjászervezés után a gárda még négy szezonon keresztül szerepelt itt.

A korábbi elnök, Eggert Magnússon szerette volna, ha a WHU a 2012. évi nyári olimpiai játékok után a Londoni Olimpiai Stadionba költözik. A tervek azonban megbuktak, mert kiderült, hogy a játékok után a létesítményt visszabontják és a befogadóképesség 80 000 főről 25 000-re fog esni, így tehát kisebb lesz, mint a Boleyn Ground.

Magnússon nem adta fel a stadionváltás reményét, így még mindig valószínű, hogy a gárda kiköltözik a Boleyn Groundról. Állítólag 2011-re fog megépülni új otthonuk a west hami vasútállomás mellett.

Ligatagságok a története során[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Premier Ligában elért eredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szezon Helyezés Meccsszám Győzelem Döntetlen Vereség Lőtt gól Kapott gól Gólkülönbség Pontok
1993–94 13. 42 13 13 16 47 58 -11 52
1994–95 14. 42 13 11 18 44 48 -4 50
1995–96 10. 38 14 9 15 43 52 -9 51
1996–97 14. 32 10 12 16 39 48 -9 42
1997–98 8. 38 16 8 14 56 57 -1 56
1998–99 5. 38 16 9 13 46 53 -7 57
1999–00 9. 38 15 10 13 52 53 -1 55
2000–01 15. 38 10 12 16 45 50 -5 42
2001–02 7. 38 15 8 15 48 57 -11 53
2002–03 18. 38 10 12 16 42 59 -17 42
2005–06 9. 38 16 7 15 52 55 -3 55
2006–07 15. 38 12 5 21 35 59 -24 41
2007–08 10. 38 13 10 15 42 50 -8 49
2008–09 9. 38 14 9 15 42 45 -3 51
2009–10 17. 38 8 11 19 47 66 -19 35
2010–11 20. 38 7 12 19 43 70 -27 33
2012–13 10. 38 12 10 16 45 53 -8 46
2013–14 13. 38 11 7 20 40 51 -11 40

Játékosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenlegi keret[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Poszt Név
2 NZL V Winston Reid
3 ENG V Aaron Cresswell
4 ENG KP Kevin Nolan (C)
5 ENG V James Tomkins
7 ENG KP Matt Jarvis
8 Szenegál KP Cheikhou Kouyaté
9 ENG CS Andy Carroll
10 ARG CS Mauro Zárate
11 ENG KP Stewart Downing
13 ESP K Adrián
14 ESP KP Pedro Obiang
15 Szenegál CS Diafra Sakho
16 ENG KP Mark Noble
# Poszt Név
17 IRL V Joey O'Brien
19 WAL V James Collins
21 FRA KP Morgan Amalfitano
23 URU KP Diego Poyet
25 CAN V Doneil Hanry
31 Ecuador CS Enner Valencia
32 ENG V Reece Burke
34 Svájc K Raphael Spiegel
36 ENG CS Elliot Lee
# FRA KP Dimitri Payet
# Mali CS Modibo Maïga
# IRL K Darren Randolph
# SCO V Stephen Handrie

Jelentős játékosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2003-ban megjelent The Official West Ham United Dream Team című könyvben 500 szurkoló szavazata alapján összeállították a modern idők legjobb kezdő tizenegyét.

1 Anglia K Phil Parkes
2 Skócia V Ray Stewart
3 Anglia V Julian Dicks
4 Anglia KP Billy Bonds
5 Anglia V Alvin Martin
6 Anglia V Bobby Moore
7 Anglia KP Martin Peters
8 Anglia KP Trevor Brooking
9 Anglia CS Geoff Hurst
10 Olaszország CS Paolo Di Canio
11 Anglia KP Alan Devonshire

Edzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A West Hamnek összesen 13 vezetőedzője volt története során, kevesebb, mint bármely másik jelentősebb angol klubnak. Egész 1989-ig összesen csak hat különböző tréner dolgozott a csapatnál. A klubnak nem volt edzője kontinensről 2008-ig, az egyedüli nem angol a skót Lou Macari volt.Az olasz az első nem szigetországi edzője a klubnak.Az izrael az első nem európai edzője a klubnak.

Vezetőedző Hivatali idő
angol Sam Allardye 2012
Izrael Avram Grant 2010–2012
olasz Gianfranco Zola 2008–2010
angol Alan Curbishley 2006–2008
angol Alan Pardew 2003–2006
angol Glenn Roeder 2001–2003
angol Harry Redknapp 1994–2001
angol Billy Bonds 1990–1994
skót Lou Macari 1989–1990
angol John Lyall 1974–1989
angol Ron Greenwood 1961–1974
angol Ted Fenton 1950–1961
angol Charlie Paynter 1932–1950
angol Syd King 1901–1932

Híres szurkolók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]