Tungsram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tungsram
Tungsram logo.svg
Típus védjegy
Alapítva 1896
Megszűnt 1990
Iparág világítástechnika
Termékek izzólámpa
A Tungsram weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tungsram témájú médiaállományokat.
Tungsram-plakát az 1910 körüli évekből

A Tungsram az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. védjegye volt. Az azonos nevet viselő vállalat azóta is jelentős szerepet tölt be a korszerű világítástechnikában.

Története[szerkesztés]

Tungsram lámpa reklámja
Tungsram márkájú elektroncsövek az 1970-es évekből
Tungsram által készített Televízió prototípusa 1937-ben

Egger Béla és Tsa. Huszár utcai cégéből jött létre az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. 1896-ban, majd 1901-ben az azóta is cég központjaként üzemelő Váci úti telephelyre költözött. Aschner Lipót igazgató nevéhez fűződik a TUNGSRAM és a T a körben védjegyek bejegyeztetése 1909-ben. E budapesti (eredetileg újpesti) gyárnak a kutató laboratóriumában - főleg a két világháború között - több kutató az erősáramú elektrotechnikához nem kapcsolódó területeken is jelentős eredményeket ért el. Az izzólámpa elterjedését alapvetően befolyásolta az, hogy ez a gyár 1906-ban megvásárolta Just Sándornak és a horvát származású Franjo Hanamannak a volfrámszál előállítására vonatkozó szabadalmát, és megkezdte az izzók gyártását. A későbbiekben újabb szabadalmakkal továbbfejlesztett izzólámpa az egész világon elterjedt, ami a gyár jelentős fejlődését hozta magával.

(A Tungsram szó két szó egyesítéséből származik: a volfrám angol nevének, a tungsten szónak, és a német Wolfram szónak az egyesítéséből.)

Az első világháború során futott fel a rádiócső gyártás, ami a legprofitálóbb ágazatává vált később a cégnek.

1989-ben az amerikai General Electric felvásárolta a Tungsramot és GE néven működött tovább.

A Tungsram újjászületik: 2018-ban megalakul a Tungsram Csoport, miután a General Electric eladta a fényforrás üzletágát és globális autólámpa üzletágát. Az első körben, áprilisban a magyarországi egységek kerültek az új cég birtokába, amelynek új jelmondata: "Örökségünk az innováció". Az új elnök-vezérigazgató Jörg Bauer.

Tungsram Magyarországi gyáregységei[szerkesztés]

Tungsram a világban[szerkesztés]

  • Európa
  • Közel-Kelet
  • Afrika
  • Törökország
  • Észak-Amerika (globális autólámpa-üzletág)

Források[szerkesztés]