Makó FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makó FC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Makói Futball Club
Székhely Makó, Magyarország
Alapítva 1989.
Klubszínek sárga-zöld
Stadion Erdei Ferenc tér 7.
Vezetőedző Magyar Bány Tamás
Elnök Magyar Ménesi Gábor
Bajnokság NB III – Alföld-csoport
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Makó FC honlapja

A Makói Futball Club egy 1989-ben alapított makói sportegyesület és labdarúgócsapat. A csapat hivatalos mezszíne sárga-zöld.

Története[szerkesztés]

Az első városi futballklub egyidős Makó első tényleges sportegyesületével, a Makói Atlétikai Klubbal (MAK), amit 1912-ben alapítottak. A labdarúgó-szakosztály első nagy sikerét a Csanád vármegyei bajnokság megnyerése jelentette 1914-ben. Az egyesület eleinte nem rendelkezett játéktérrel, így a csapat mérkőzéseit a vásártéren és a Lúdvár melletti tisztáson tartották. 1924 januárjában alakítottak ki először futballpályát, a Maros partján. Ugyanebben az évben a klub belépett a Magyar Labdarúgók Szövetségébe.

A MAK vezetésével elégedetlenek tábora 1924. február 3-án megalapították a Makói Torna Klubot (MTK); pályájukat egy Aradi utcai telken alakították ki, és tribünt is építettek. Az 1930-as évek vége fele anyagi gondok jelentkeztek; a pénzügyi problémák végül azzal oldódtak meg, hogy 1941-ben a Szeged-Csanádi Vasút kezébe került a csapat, és átalakult Makói Vasutas Sport Egyesületté (MVSE). 1943-ban felkerültek az NB II-be, a nézőszám a háborús helyzet ellenére stabilan a 2000 körül mozgott. A MAK és az MVSE mérkőzései jelentették a mindenkori rangadót; a két csapat rivalizálása legendássá vált. Lőrincz Jenő gimnáziumi tanár híressé vált mondata szerint „ha az a gyűlölet, ami a két egyesület táborát egymás ellen hevítette, kővé változott volna, fölépült volna belőle a makói fedett sportuszoda és a gőzfürdő is.”

A csapatot később a Gépgyár is támogatta; az 1970-es években a Makói Vasas fuzionált az FK Spartacus nevet viselő másik makói futballklubbal, létrehozva a Makói Spartacus Vasas Sportegyesületet (MSVSE). 1989-ben a futballcsapat kivált az MSVSE-ből, és Makói Futball Club (Makó FC) néven önálló egyesületet hozott léte. Elnökének Vízi Istvánt választották; az ő utódja a jelenlegi elnök, Ménesi Gábor lett. A Makó FC a megyei első osztályból indulva előbb feljutott a harmadosztályba, ahol az 1990-es évek közepén kétszer is bronzérmes lett, majd 2005-ben feljutott a másodosztályba. A bajnokság struktúrájának átszervezése után az egycsoportossá szervezett NBI/B tagja lett.

2011 nyarán Botka László bejelentette, hogy a Makó FC jogán Szeged 2011 néven indul csapat az NB2-ben.[1] Így a makóiak az NB3-ban indultak, több játékosuk is az újonnan alakult szegedi csapathoz került. A Makó a telet a tabella utolsó helyén töltötte, ám több, nyáron Szegedre került labdarúgó visszaigazolt és végül a 12. helyen végeztek a tabellán.

A klub eddigi történetének legnagyobb sikerét a 2008/2009-es szezonban érte el, amikor a bajnokság másodosztályában harmadik helyezett, bronzérmes lett,[2] és bejutott a Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé is.[3]

Az Erdei Ferenc téri sportpálya hivatalos nézőcsúcsa 3500 fő, egy 2008-ban megrendezett NB II-es, 2:2 végeredményű, FTC elleni meccsen mérték.[4] Általában öt-hatszázan járnak meccsekre.

A csapat évi költségvetése az utánpótláscsapatokkal együtt 35-36 millió forint; ennek közel 40 százalékát az önkormányzat állja, a többi a jegybevételekből és a szponzoroktól jön be.

Játékoskeret[szerkesztés]

A Makó FC hivatalos játékoskerete a 2012-2013-as NB III-as bajnokságban:

Kapusok
1 magyar Halász Krisztián
22 magyar Czirbus Gábor
Hátvédek
18 magyar Horváth Károly
13 magyar Rakonczai Zoltán
Középpályások
8 magyar Puskás Csaba
12 magyar Tóth Attila
16 magyar Bakos Tamás
magyar Kulacsik Tamás
Csatárok


Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Szurkolói csoportok[szerkesztés]

Az első szervezett szurkolói csoport, a Makó FC Fan Club 2005-ben jelent meg a városban, a hangos, pirotechnikai eszközökkel kísért szurkolást eleinte idegenkedés fogadta a nézők részéről. A csoport 2007-ben feloszlott, utódja az ebben az évben megalakult Makó Company lett, amely tagjainak átlagéletkora fiatalabb, mint a korábbi Fan Clubé. A Company jelenleg is az egyetlen ilyen szervezett alakulat Makón, a csapat hazai és idegenbeli mérkőzésein váltakozó létszámmal vesz részt. Hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak az MTE Fans (Mezőkovácsházi TE), a Blue Wizards (Karcag FC), a Viking Kaos (Tuzsér SE) és a Viking 95 (BKV Előre SC) szurkolói csaportokkal; a Békéscsabai Előrét biztató Bad Boys táborával semleges a kapcsolatuk.[5]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]