Rippel fivérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Rippel fivérek (Rippel Ferenc 1971. június 14. és Rippel Viktor 1973. május 26. ) Hortobágyi Károly-díjas magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek, érdemes művészek. Egyforma testfelépítésük (180 cm, 90 kg) miatt számos különleges produkciót tudnak létrehozni. Műsorszámaikban Viktor van alul, Ferenc felül, és állítólag ez a szereposztás az oka annak, hogy Viktor kopasz, mivel a sok fogyástól a haja erősen hullott.

Karriertörténet[szerkesztés]

A Rippel testvérek szülei szintén artisták voltak, Trio Cortez néven járták a világ színpadait. Viktor születése után felhagytak az utazással, és idejüket főleg fiaik tanítására szánták. A családi legenda szerint a testvérek előbb tanultak meg gumiasztalon szaltózni, mint járni. Négyéves korukban kezdtek szertornázni. 1981-ben felvették őket az Állami Artistaképző Intézetbe. A nyolcéves oktatás után diplomát kaptak, majd részt vettek a kötelező turnékon: előbb negyed évig Magyarországon, aztán fél évig Bulgáriában, egy évig pedig a Szovjetunióban. E turnékkal alapozták meg későbbi pályafutásukat, és produkciójuk tökéletesítéséhez sok segítséget kaptak az orosz kollégáktól. Egyre több meghívást kaptak Nyugatról is, így például felléptek a Bahamákon és Amerikában. 1996-ban a párizsi cirkuszfesztiválon elnyerték a zsűri és a közönség díját. 1997-ben és 1998-ban az Amerikai Egyesült Államok összes nagyvárosát bejárták a Ringling Bros. Barnum and Bailey Show-val. Felléptek többek között Jay Leno és Rosie O’Donnell show-műsoraiban is. A párizsi Moulin-Rouge állandó tiszteletbeli tagjai. 2000-ben Ezüst Pierrot-díjat nyertek a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett 3. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Egy héttel később Párizsban különdíjat kaptak a Massyi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon előadott produkciójukért. 2004 augusztusában a Duna felett mutattak be egy lélegzetelállító számot: egy helikopterről lelógatott pallón oldalmérleg-tartási rekordot állítottak fel. Az erős szél miatt a mutatvány különösen veszélyes volt. 2006 októberében újabb különleges produkciót láthatott tőlük a közönség: egy 75 km/h sebességgel haladó kamion mögé szerelt vasszerkezeten mutattak be egy látványos akrobataszámot. 2008 júliusában arról számolt be a magyar média, hogy a testvérek újabb világrekord-kísérletbe fogtak, ami eddigi pályafutásuk legveszélyesebb produkciójának ígérkezik.

Edzésprogram[szerkesztés]

A fivérek magyarországi tartózkodásuk idején naponta edzenek. Edzésprogramjukban a bemelegítést a páros gyakorlatok követik, a soron következő műsorszám elemeinek gyakorlása. A súlyzós edzés azért fontos, mert produkcióikat testhez álló kosztümökben adják elő. Végül lazítással zárják az edzést. A konditermi munka mellett azonban más módon is formában tartják magukat: szabadidejükben kerékpároznak, búvárkodnak és falat másznak.

Díjak[szerkesztés]

(A fesztiválok számozása valószínűleg a helyszínekhez kötődik.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]