Puzsér Róbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puzsér Róbert
Született 1974. október 24. (42 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
 • publicista
 • újságíró
 • műsorvezető
 • kritikus

Puzsér Róbert (Budapest, 1974. október 24. –) végzettsége szerint magyar-történelem szakos tanár; műsorvezető, szerkesztő, kritikus.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született 1974. október 24-én. 2004 óta tevékenykedik kultúr-, média- és rendszerkritikusként televízióban, rádióban, az interneten és színpadon. Az ezredforduló óta rendszeresen közöl cikkeket online és nyomtatott médiában egyaránt. Először a Magyar Televízióban volt látható 2004-ben, a Gang című műsorban, majd dolgozott a Budapest Rádiónál és a Budapest TV-nél. Előbbinél kezdte el a Szélsőközép című közéleti műsort készíteni barátaival együtt, mely a reggeli műsorsávban volt hallható, majd a rádión belüli változások miatt egy másik időpontra költözött, és Demokrácia Rt., majd Apokalipszis Rt. néven sugározták. Innen nem sokkal később távozott - saját bevallása szerint azért is, mert a munkáért késve vagy egyáltalán nem kaptak fizetést, habár a rádiózást, ha ingyenmunka is volt, nagyon élvezték. Ekkoriban, egy nagyon rövid időtartamban, MC Paradox néven kiadott pár rapszámot is. 2007-2008-ban egy rövid ideig az Echo TV-nél is dolgozott, a "Na, mi újság?" illetve a "Szigorúan ellenőrzött mondatok" című műsorokban. Innen egy, Szaniszló Ferencet is kifigurázó paródia-videója, a "Trianon-relativizálás" és a "Fehérbűnözés" című videók miatt kellett távoznia. Ezután a Radiocafé 98.6-hoz igazolt, ahol a Szélsőközép újraindított műsorával jelentkezett műsorvezető-társaival, amely azonban alig néhány adás után megszűnt egy Dávid Ibolya-interjú miatt, amelyben kényes kérdéseket tett fel az interjúalanynak.[1] Ezt követően 2009 és 2011 között, egészen a Radiocafé megszűnéséig, 199 adáson keresztül vezette A hét mesterlövésze című filmajánló rádióműsort, mely meghozta számára a népszerűséget. A műsor búcsúzása után a nagy sikerre való tekintettel tíz alkalommal élő közönség előtt tartott ráadás alkalmakat, megjelent a kétkötetes könyvváltozat is, illetve 2012-ben a Szélsőközép-könyv is. A Szélsőközép az interneten folytatódott, mint "ellenkulturális foyóirat". 2011-től a Mika Tivadar Mulatóban indította útjára Farkas Attila Mártonnal és meghívott vendégeikkel az "Apu azért iszik, mert te sírsz" rendezvénysorozatot, mely később átköltözött a Gödörbe, és amely társadalmi problémákat és spirituális kérdéseket feszeget.

A viszonylagos ismertségnek és nem kis mértékben indulatos kritikai habitusának is köszönhetően 2012-ben az RTL Klub Csillag születik című műsorának negyedik évadának egyik zsűritagja lett. Ekkor lett országosan ismert: éles mondatai és szigorú pontozása megosztó személyiséggé tették, tevékenysége új (bár rövid életű) divatszót („puzsériáda”), valamint számos szállóigévé vált egyéb kifejezést („szellemi kútmérgezés”, „pusztító alpáriság”, „Stand-up tragedy”) ültetett a magyar nyelvbe. Kihasználva a műsorral járó ismertséget, nagyobb nyilvánosság előtt kezdte el azt tenni, amit addig is tett: éles hangon kritizál, támad (de ha történetesen olyanról van szó, dicsér) számos társadalmi jelenséget, különösen a politikusok és a kereskedelmi műsorszolgáltatás, a bulvár világát,[2] valamint a reklámot - pontosabban a reklám- és marketingipart - mint a kapitalizmust és demokráciát, az emberi szabadságjogokat veszélyeztető intézményt.[3]

Számos több-kevesebb közérdeklődésre szert tevő közéleti vitát indított el; ennek során nem csatlakozott egyértelműen egyik politikai párt szekértáborához és egyik nagy tévécsatornához sem, kívülállónak tekinti magát,[4] bár megalakulásának éveiben az LMP nevű párt közel állt hozzá (vagy fordítva),[5] ennek kampányfilmet is készített,[6] a későbbiekben azonban eltávolodott tőlük.[7]

Már-már keresztesháborúvá fajult a bírósági perre menő vitája Hajdú Péterrel,[8] a TV2 egyik műsorvezetőjével, azonban ez az esemény paradox módon magát Puzsért is a bulvármédia rendszeres szereplőjévé tette.[9] Puzsér 2013-at a Hajdú Péter elleni harc évének hirdette meg, felháborítónak találva azt, hogy Hajdú rákbetegeket és emberi roncsokat mutatott főműsoridőben, szórakoztató céllal. Puzsér több erős kijelentést is tett (következetesen állítva, hogy nem az embert, hanem a műsorvezetőt és a jelenséget szidalmazta), válaszul Hajdú becsületsértés miatt több pert (hetet) indított Puzsér ellen, első fokon az első pert megnyerte, Puzsért egy év próbaidőre ítélték, és tízezer forint kártérítés megfizetésére.[10][11] Ugyanettől az évtől kezdve rendszeresen ír A nevem senki című szatirikus hetilapba, valamint a 2013-as év során a Reklámtörvényszék névre hallgató rendezvénysorozaton szedte ízekre a legigénytelenebb reklámokat, meghívott vendégekkel.

2014-ben a Ki Mit Tube című online, a YouTube felületén zajló alternatív tehetségkutató egyik zsűritagja volt, Karácson „Fluor Tomi” Tamással, Szirmai Gergellyel és másokkal egyetemben. Jellemző Puzsérra, hogy a pályázók mellett több esetben a zsűri tagjairól is közzétett a zsűrizésük módját egy-egy konkrét, kirívó esetben értékelő videókat, ezzel vitákat és üzenet-párbajokat generálva. Ugyanebben az évben megjelent Farkas Attila Mártonnal közös tézisdrámája, "A zsidók szégyene", mely arról szól, hogy egy zsidó származású védőügyvéd életére, társadalmi megítélésére milyen hatással van az, ha pusztán az igazságba vetett hite alapján elvállalja egy holokauszttagadó férfi védelmét.

2015 áprilisában a Magyar Nemzetben kapott állandó rovatot.[12], majd a Sport Klubon kapott egy rövid életű műsort, ezt követően pedig az RTL II "Szelfi" című műsorában szerepelt, az adásba került műsorral azonban nem volt megelégedve, mivel neki egészen másként vázolták fel, hogyan lesz ez kivitelezve. Miután ennek hangot is adott, több oldalról kezdték el támadni: Sebestyén Balázs a Morning Show című reggeli műsorában egyenesen azt állította (mint maga is az RTL Klub alkalmazottja), hogy "Puzsér oda piszkít, ahonnan enni kap", sokan mások pedig azt kérdezték tőle, hogy "mit tett le az asztalra", hogy kritizálni merészel bárkit is.[13] Az érvelés nélküli egymondatos kritikák elleni fellépés hatására létrehozta a Hard Talk rendezvénysorozatot, melyben meghívott vitapartnerekkel vitatkozik a XXI. század nagy társadalmi kérdéseiről. 2016 végétől a Hír TV-n vezeti heti rendszerességgel jelentkező, "Sznobjektív" című műsorát, melynek közvetlen előzménye az ugyanezen a címen pár évvel korábban futott rendezvénysorozat volt, és amelyben minden héten egy TOP10-es listát tár aktuális meghívottjával a nézők elé. 2015 februárjától a 90.9 Jazzy Rádióban vezeti Horváth Oszkárral közösen az Önkényes Mérvadó című műsort, minden hétköznap.

Puzsér Róbert a Juventus labdarúgó-csapatának szenvedélyes szurkolója. Számos interjúban beszélt neurózisáról, felvállalván generalizált szorongásos zavarát (GAD), amelyekre antidepresszánsokat kell szednie.[14]

Munkái, szereplései[szerkesztés]

Műsorok
 • Gang (M1, 2004-2005, állandó vendég)
 • Szélsőközép (Budapest Rádió, 2005-2006, szerkesztő-műsorvezető)
 • Demokrácia Rt.(Budapest Rádió, 2005-2006, szerkesztő-műsorvezető)
 • Apokalipszis Rt. (Budapest Rádió, 2006-2007, szerkesztő-műsorvezető)
 • Na, mi újság? (Budapest TV, 2007-2008, szerkesztő-műsorvezető)
 • Lapzárta (Hír TV, 2007-2008, rendszeres vendég)
 • Szigorúan Ellenőrzött Mondatok (Echo TV, 2008, szerkesztő-műsorvezető)
 • Szélsőközép (Radiocafé, 2008, szerkesztő-műsorvezető)
 • A hét mesterlövésze (Radiocafé, 2009-2011, szerkesztő-műsorvezető)
 • Csillag születik (RTL Klub, 2012, zsűritag)
 • Ki Mit Tube (internetes tehetségkutató műsor, 2014-2015, zsűritag)
 • Aranylövés Puzsérral (SportKlub, 2015, műsorvezető)
 • Önkényes Mérvadó (Jazzy Rádió, 2015-, műsorvezető)
 • Szelfi (RTL II, 2015, szereplő)
 • Szabadfogás (Hír TV, 2015-, szereplő)
 • Sznobjektív (Hír TV, 2016-, műsorvezető)[15]
Rendszeres fellépések
 • A Hét Mesterlövésze Rendezvénysorozat (A BudapestFilm Zrt. filmszínházaiban, 2011-2012, havi rendszerességgel - filmkritika)
 • Reklámtörvényszék (Ötkert, Budapest, 2013, heti rendszerességgel - marketingkritika)
 • Sznobjektív (Gozsdu Manó Klub, Budapest, 2012-2014, heti rendszerességgel - kultúrkritika)
 • Stand-Up Tragedy (Budapest kávézóiban és szórakozóhelyein, 2012-, társadalomkritika)
 • A Civilizáció Visszavág (Dumaszínház, Budapest, 2015-, társadalomkritika)
 • Apu azért iszik, mert te sírsz! (Mika Tivadar Mulató, Budapest, 2011-, heti rendszerességgel, társadalomkritika és filozófia)
 • Hard Talk (Mika Tivadar Mulató, Budapest, 2016-, társadalomkritika)

Könyvei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. https://www.youtube.com/watch?v=o8UGd4_BMXc&t=1815s
 2. Puzsér beszélgetése Benkő Dániellel
 3. Egyetemi előadás / nyilvános vita felvétele a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán; résztvevők: Sas István és Puzsér Róbert. Hiv. beill.: 2015-05-17.
 4. Puzsér: Magyarország egy sötét kulturális gyarmat . Figyelőnet / Hír24.hu ([www.fn.hir24.hu]), hiv. beill.: 2015-5-17.
 5. Puzsér véleménye lesújtó, de az LMP-re szavaz. HVG.hu.
 6. Power Politizátor. Kampányfilm az LMP YouTube-csatornáján. Hiv. beill.: 2015-05-17.
 7. Interjú („Hogy merik kinyitni a szájukat?”) Válasz.hu. Hiv. beill.: 2015-05-17.
 8. Eszkalálódik a Hajdú-Puzsér-cicaharc
 9. ld. pl. Vundersön és szuperszexi, interjú Sebestyén Balázs és Vadon János műsorában. Hiv. beill.: 2015-05-17.
 10. Index.hu
 11. Puzsér Róbert - Farkas Attila Márton: Az emberi lét nyomorúsága. „Apu azért iszik, mert te sírsz” (nyilvános beszélgetés-sorozat). YouTube (hangfelvétel), hiv. beill.: 2015-05-19.
 12. Leszerződtette Puzsér Róbertet a Magyar Nemzet. Origo.hu.
 13. https://youtube.com/C5kPSScfWbs?t=43m
 14. https://www.youtube.com/watch?v=38dFUx6Ul_c&feature=youtu.be
 15. A Sznobjektív oldala a Hír TV honlapján

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Puzsér Róbert témában.