Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom egy magyarországi civil szervezet, amely célja a családalapítás, a gyermekvállalás társadalmi elfogadottságának formálása.

Alapítása[szerkesztés]

A mozgalmat 2009-ben Kopp Mária magyar orvos pszichológus és férje, Skrabski Árpád számítógépes mérnök, szociológus, demográfus alapította azzal a céllal, hogy annyi gyerek születhessen meg, ahányat a családalapító fiatalok terveznek. Kopp Mária alapvető fontosságú kutatása a magyar népesség lelkiállapotának vizsgálatát állította középpontba. Ennek egyik megállapítása, hogy a magyar családokban általában kevesebb gyermek születik meg, mint amennyit a szülők szeretnének.[1] A gyermekvállalás érdekében a civil szervezet számos konkrét javaslatot terjesztett a kormányok elé, ezek közül többet beépítettek a családpolitikába. A mozgalom 2013-ban elérte, hogy az Országgyűlés minden frakciója nevében közös, ötpárti nyilatkozatot adott ki,[2] amelyben a politikusok vállalták, hogy támogatnak minden olyan családpolitikai intézkedést, amely a születésszám növekedését eredményezi. Mottója "Célunk, hogy megszülessenek a tervezett, kívánt gyerekek" a kezdetektől fogva kíséri tevékenységüket.

Felépítése[szerkesztés]

A civil szervezet alapítványi formában működik. A nevében használt mozgalom szó az alulról érkező kezdeményezések, helyi közösségek fontosságát jelöli. Országosan 23 településen található helyi szervezete. A szervezet elnöke Skrabski Fruzsina, az alapítók lánya.

Tevékenysége[szerkesztés]

A szervezet számos területen és formában végez szemléletformálást a gyermekvállalás, a családalapítás elfogadottságának növelése érdekében.

Fiatalokat célzó programok[szerkesztés]

A társkereső és párkapcsolat-építő programok és kurzusok célja, hogy alkalmat és teret adjon az ismerkedésnek.

Az Iránytű nevű ismeretterjesztő előadás sorozat pszichológusokat, pszichiátereket, párkapcsolati trénereket vonultat fel, témái a párkapcsolatról, lelki egészségmegőrzésről szólnak. A huszas-harmincas korosztálynak szóló sorozatban fellépett többek között Pál Ferenc katolikus pap, Bagdy Emőke, Angster Mária, Orvos-Tóth Noémi, Tari Annamária pszichológusok, Mihalec Gábor párterapeuta.

A Szóbox nevű vitasorozat[3] élesen szembenálló álláspontokat ütköztet család, párválasztás, szexualitás, függőség témájában. A Babára vágyva című előadássorozat a meddőség problémáját járja körül. A szervezet a középiskolások számára kötelező Iskolai Közösségi Szolgálat keretében végzett társadalmi munkát, önkéntes tevékenységet igazolni tudja a középiskolák felé.[4] A szervezet több más programmal, felhívással, pályázattal[5] is megszólítja a párválasztás előtt álló korosztályt.

Családosokat célzó programok[szerkesztés]

A szervezet adatbázisban gyűjti a családbarát szolgáltatókat, helyeket.[6] A kezdő szülők támogatása érdekében a szervezet kiadta a csecsemőgondozás legfontosabb tudnivalóit tartalmazó Apafüzetet, Testvérfüzetet és Nagyszülő füzetet. A kiadvány a Nemzeti Népegészségügyi Központ által fenntartott országos védőnői hálózat segítségével minden egyes magyar újszülött családjához eljut. A szervezet Babazászló és Vándorbölcső akciója a mozgalom egyik legrégebbi kezdeményezése, amelyet még Kopp Mária alapító szorgalmazott. Ennek lényege, hogy arra bátorítsa a szülőket, tűzzenek zászlót a házra, az ajtóra, ahol gyermek született. A babazászló kitűzésének ügye 2020 nyarán a közfigyelem középpontjába került, mivel a zászló a Főpolgármesteri Hivatal és a Miniszterelnökség homlokzatára is kikerült. Ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetve számos helyi önkormányzat is kitűzte a zászlót.

A vándorbölcső a babazászlóhoz hasonló módon viszi hírét a gyerekszületésnek: a bölcsőt kinövő gyermektől egy újabb picihez kerül a kiságy. Ennek főként Erdélyben van erős hagyománya, amely azonban a Három Királyfi kezdeményezésétől nagyrészt független. A szervezetnek sok Baba-mama klubja van országszerte. Ezek helyi, tagságukban gyakran változó kiscsoportok, ahol a kismamák a gyerekápolással, -táplálással, -neveléssel kapcsolatos információkat osztják meg maguk között.

2018 óta a szervezet visszatérő országos családos rendezvénye a Gyereket a magasba!, amelynek csúcspontja a gyerekek egy időben történő felemelése országosan és a határokon túl.[7] A gyerekemelős családi napot 2020-ban a koronavírus okozta korlátozások miatt online rendezték meg.[8] Az esemény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

A vállalati szférát célzó programok[szerkesztés]

A családalapításra az egyik legnagyobb hatást a közvetlen környezet és az emberi kapcsolatrendszer mellett a munka-magánélet egyensúly gyakorolja. Ezt felismerve a szervezet a keretein belül működő Balansz Intézeten keresztül több módon is kapcsolatot épít a versenyszférával, illetve e téren kiterjedt kutatásokat[9] végez, publikál. A Balansz Program a munkáltatók és munkavállalók közötti párbeszédet segíti elő, és népszerűsíti a családbarát szemléletet, gyűjti és megosztja a családbarát céges jó gyakorlatokat.

A szervezet indította el Az Év Családbarát Vállalata díjat,[10] amelyet az évente novemberben megrendezett gálán adják át három (kis-, közép- és nagyvállalati kategóriában). Ezt az elismerést azok a cégek nyerhetik el, amelyek családbarát intézkedéseket vezetnek be és ezeket beépítik stratégiájukba is. A céges jó gyakorlatok megosztásában a díjazottak köréből kialakított mentorhálózat segít.

A szervezet által alapított díjak[szerkesztés]

Kopp–Skrabski-díj[szerkesztés]

A szervezet az alapítók előtt tisztelegve alapította meg. A jóember-díjnak is nevezett elismerést egy különösen méltánylandó, egyedi és önzetlen tevékenységet folytató személy, valamint egy együtt alkotó vagy azonos területen dolgozó házaspár kaphatja.[11] Ez utóbbi kategória azért született meg, mert Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád is több szociológiai, néplélektani kutatásukat együtt végezték.

Steller Mária-díj[szerkesztés]

A szervezet a díjjal a védőnők fontos munkájára hívja fel a figyelmet.[12] Az elismerést minden évben minden megyéből egy-egy védőnő kaphatja a járási védőnő ajánlása és a szakmai zsűri döntése alapján.

Családok Angyala díj[szerkesztés]

A díjat a szervezet tízévente adja, így először 2019-ben került sor annak kiosztására. Ez a rangos elismerés annak szól, aki kitartóan és hosszú időn át képviseli és azonosul a szervezet célkitűzéseivel. A szervezet tízéves fennállásának évfordulóját megünneplő eseményen Novák Katalin és Balog Zoltán kapták a díjat.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Akarnak gyereket a magyarok, csak szülni nem mernek (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  2. Zrt, HVG Kiadó: Ötpárti nyilatkozat jött létre a "kívánt gyerekekért" (magyar nyelven). hvg.hu, 2013. január 28. (Hozzáférés: 2019. április 28.)
  3. Három Királyfi. www.haromkiralyfi.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  4. Három Királyfi. www.haromkiralyfi.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  5. És te mit szólsz hozzá? - Pályázat. www.haromkiralyfi.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  6. Családbarát helyek. www.haromkiralyfi.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  7. Gyerekemelési rekordot állított fel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom (magyar nyelven). Magyar Kurír. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  8. Online rendezik meg április végén a Gyereket a magasba! programot (magyar nyelven). hirado.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  9. Publikációk. www.haromkiralyfi.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  10. Családbarát vállalat. www.haromkiralyfi.hu. (Hozzáférés: 2019. április 28.)
  11. Megosztom, tisztelgés 2020 12 11 22:35: Gyereksegítő alapítvány és házasmisszó vezetői kapták a Kopp-Skrabski-díjat (magyar nyelven). KISALFÖLD. [2021. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  12. Müller Cecília: a védőnők ajándékok egész Magyarországnak – Átadták a Steller Mária Védőnői Díjakat (magyar nyelven). Képmás, 2021. június 10. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  13. Családok Angyala díjat kapott Novák Katalin és Balog Zoltán (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)