Pál Ferenc (pap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pál Ferenc
Pálferi a heti előadásain (2011)
Pálferi a heti előadásain (2011)
Életrajzi adatok
Született 1966. június 29. (51 éves)
Budapest
Munkássága
Vallás római katolikus
Felszentelés 1996. június 15.
Pál Ferenc előadása 2017. március 14-én a Dürer Rendezvényházban

Pál Ferenc, közismert nevén: Pálferi,[1] (Budapest, 1966. június 29.) római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, 1986 és 1989 között válogatott atléta.

Életrajza[szerkesztés]

Fiatalkorától aktív sportoló, a Budapesti Vasas[2] főállású sportolója, válogatott kerettag volt. 1987-ben felnőtt magyar magasugró bajnok lett.[3]

1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban.[4] Szentelése után előbb káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től pedig az óbudai Kövi Szűz Mária plébániatemplom lelkipásztora volt. 2011. augusztus 1-jétől az angyalföldi Szent Mihály-templom helyettes plébánosa. 2005-től a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet munkatársa.

Előadásai[szerkesztés]

Feri atya keddenkénti előadásán
Palferi mutat.JPG

Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel hittanórákat, előadásokat fiataloknak pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája meglehetősen tág, érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, a közösségi és családi konfliktusoktól, a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati-házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjed.

Az előadások 2000 őszén kezdődtek a Bartók Béla úton, egy bérelt teremben, majd 20012011 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folytatódtak. 2011-től 2013-ig a Millenáris Teátruma, 2013 őszétől 2014. júniusig pedig a MOM Kulturális Központ adott otthont az előadásoknak.

2015 szeptemberétől napjainkig a Dürer Rendezvényközpont a keddi alkalmak helyszíne. Az előadások ingyenesen követhetőek az online élő közvetítésen keresztül[5] is.

Az előadások hanganyaga a résztvevők között korábban kézről kézre terjedt, majd 2008 végétől az interneten is elérhetővé vált.[6]

Pál Ferenc szerint katolikus pap léte ellenére fontos, hogy az előadások semlegesek legyenek: bárki részt vehet rajtuk, nem kell semmilyen vallási, ideológiai elvárásnak megfelelnie, elég a hallgató nyitottsága. Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és az érintett szakirodalom intenzív használata, másrészt a stand-up comedyből ismert közvetlen, gyakran csapongó, humoros történetek mesélésére is építő stílus. A heti előadások hallgatóinak száma 2011-re alkalmanként meghaladta az ezer főt és a résztvevők körében spontán közösségszervezés kezdődött.[7] A jelenséget a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás során vizsgálja.[8]

Szerzői tevékenység[szerkesztés]

A 2000-es évek második felétől kezdve több munkája megjelent nyomtatott formában. Az előadások első két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt.

Művei[szerkesztés]

  • Tükör által világosan (Kairosz Kiadó, Budapest, 2009.)
  • A függőségtől az intimitásig – Vágy, élmény, kapcsolat (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2010.)
  • Természetes spiritualitás – Meghittségben Istennel (Kairosz Kiadó, Budapest, 2011.)
  • A szorongástól az önbecsülésig (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2012.)
  • A magánytól az összetartozásig (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2014.)

Elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]