Böjte Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Böjte Csaba
Böjte Csaba a 2010-es budapesti könyvfesztiválon
Böjte Csaba a 2010-es budapesti könyvfesztiválon
Született 1959január 24. (59 éves)
Kolozsvár
Állampolgársága román
Nemzetisége magyar
Foglalkozása ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója
Kitüntetései Az Év Embere (2004)

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Böjte Csaba témájú médiaállományokat.
2010. június 4. megemlékezés a Rákoskeresztúri Népkertben a nemzeti összetartozás napja alkalmából, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes beszél
A Haza Embere díj díszoklevele
Csaba testvér a Pesti Vigadóban
Böjte Csaba
Csaba testvér Gyimesközéplokon, 2011

Böjte Csaba (Kolozsvár, 1959. január 24. –) ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Jelenleg 2500 nyomorgó gyermekről gondoskodik intézményeiben és további százakról nevelőszülői rendszerben.

Élete[szerkesztés]

Böjte Csaba civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt a szakmáját feladta, egy évig élt és dolgozott bányászként a Hargitában. Ezzel a döntéssel, akaraterejét próbára téve, lelkiekben már a papi pályára készült.

Édesapja költő volt, s egy verse miatt a Ceaușescu-rezsim bírósága hét évi börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult. A börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében szabadulása után másfél hónappal meghalt. Csabának ez alapvető momentum volt annak megértésében, hogy a baj nem az emberben, hanem a tudatlanságban lakozik. Ennek hatására döntötte el, hogy pap lesz.

A ferences rendbe még a Ceaușescu-diktatúra alatt, 1982-ben jelentkezett, a legnagyobb titokban. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, mielőtt 1989-ben pappá szentelték.

Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában, Magyarországon, Nyugat-Európában, sőt a tengeren túl is. Az alapvető életfeltételeken kívül (szállás, ruha, étel stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, amibe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik. Nem kevesen egyetemre is bejutnak közülük.

Életéről, munkásságáról bővebben a 21 kötetes szerző, Simon V. László írt regényes formában Úton Böjte Csabával címmel.

Könyvek[szerkesztés]

Böjte Csaba munkáját, életét bemutató filmek, könyvek[szerkesztés]

  • Csillagösvény 1. (magyar, angol, német nyelven, Dextramedia, 2004)
  • Utazások egy szerzetessel (magyar, Fekete Ibolya, 2005)
  • Csillagösvény 2. (Dextramedia, 2006)
  • Böjte Csaba, Karikó Éva: Ki a szívét osztja szét - Csaba testvér élete és munkássága az édesanyja szemével, Helikon kiadó, Budapest, 2018

Elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nonprofit hírek. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
  2. Aphelandra alapítvány honlapja
  3. Böjte atya Magyarország egyik új példaképe – inforadio.hu
  4. Erdély.ma. [2009. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
  5. Böjte Csaba Brüsszelben átvette az Európai Polgár Díjat Archiválva 2011. június 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, Mediatica.ro, 2011. június 21.
  6. Giesswein-emlékérem[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Böjte Csaba témában.