Mathias Corvinus Collegium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mathias Corvinus Collegium
Mcc logo.jpg
Alapítva 1996
Cím 1016 Budapest, Somlói út 51.
Igazgató Szalai Zoltán (alapító: Tombor András)
Befogadólétszám 102
Elhelyezkedése
Mathias Corvinus Collegium (Budapest)
Mathias Corvinus Collegium
Mathias Corvinus Collegium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 14″, k. h. 19° 01′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 14″, k. h. 19° 01′ 57″
A Mathias Corvinus Collegium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mathias Corvinus Collegium témájú médiaállományokat.

A Mathias Corvinus Collegium a Tihanyi Alapítvány által 1996 óta működtetett budapesti tehetséggondozó intézmény. Eredetileg egyetemisták képzésére szakosodott, később a közép- és általános iskolás korosztályok számára szabott programok is megjelentek kínálatában. Igazgatója Szalai Zoltán, kuratóriumának elnöke Lánczi András. Az intézmény alapítója Tombor András.

Története[szerkesztés]

Magyarország legnagyobb multidiszciplináris kollégiuma 1996-ban magánkezdeményezésre jött létre. A két alapító, Tombor Balázs és Tombor András jelentős összeget ajánlott fel kiemelkedően tehetséges, a szűkebb közösségük és az ország jóléte iránt egyaránt elkötelezett fiatalok képzésére.

A képzési programok kialakítását, a megfelelő szakmai és pénzügyi támogatók megkeresésének és meggyőzésének feladatát hazai és külföldi minőségi képzési rendszerekben jártasságot szerzett fiatal szakemberek vették át. A Collegiumot irányító Tihanyi Alapítvány szellemiségének kialakításáért és következetes képviseletéért védnökeink és a kuratórium tagjai feleltek. Munkájuk első látható eredményeként a Tihanyi Alapítvány hat diákja tanulhatott rangos német középiskolákban. A középiskolás diákok többsége havi rendszerességgel megrendezett előadássorozaton vett részt, míg az Alapítvány egyetemi hallgatói ez idő alatt tutori képzésen tanultak.

Az anyagi források szűkössége miatt a cél egyre inkább olyan patrónusok megnyerése volt, akik felmérték a kezdeményezés hosszú távú jelentőségét, és készek voltak anyagilag is támogatni azt.

1999 augusztusában az Alapítvány tekintélyes kormányzati támogatást nyert, és hozzálátott a bentlakásos Collegium megszervezéséhez. A feladathoz mérten, a szakmai munkálatokkal párhuzamosan megindult a szervezet átalakítása is. Intézményünk első igazgatója Maróth Miklós volt. A mindennapos teendők ellátását professzionális titkárság vette át; a stratégiai döntések meghozatalára a Collegiumban oktatott valamennyi szakirányt képviselő irányító testületek alakultak.

A szponzorkeresés eredményeként számos, a hazai oktatás fejlesztéséért elkötelezett vállalat nyilvánította ki szándékát a Mathias Corvinus Collegium támogatására, s a nyugati szervezeti és gazdálkodási mintáknak megfelelően döntés született az Alapítvány szakmai és gazdasági ügyeinek vezetői szintű szétválasztásáról.

A sikeres előkészítő munkák befejezése után 2001 szeptemberében a Collegium 47 hallgatóval a Gellért-hegyen, a Somlói út 51. szám alatt megnyitotta kapuit. A diákok hamar megszerették és birtokukba vették az épületet a kezdeti nehézségek és akadályok ellenére. Az induló csapat csaknem elveszett a hatalmas és titokzatos épületben, amely egykor a munkásőrség tisztképző intézményeként funkcionált. A saját szoba és külön fürdőszoba sokaknak először biztosította a független, önálló életvitel és a zavarmentes tanulás lehetőségét. A Collegium szobái mára megteltek, s az épület minden zegzugát kihasználjuk.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az intézet korosztályi bontásban a felső tagozatos általános iskolásoknak (Fiatal Tehetség Program, FIT, 375 fő) és a középfokú oktatásban részt vevőknek (Középiskolás Program, KP, 1300 fő) alapvetően e-learning alapú, de gyakran havonkénti személyes találkozókkal megerősített tehetséggondozó programokat kínál, a nappali egyetemre készülő diákoknak (Juniorképzés) és az egyetemi hallgatóknak (szakirányos képzés) pedig a legnevesebb oktatók és tanárok tartanak kurzusokat. A programok személyes találkozóira döntően Budapesten kerül sor, de az alap- és középfokú oktatásban részt vevők számára a programok Szolnokon, Pécsett, Miskolcon, Veszprémben, illetve Kolozsváron és Székelyudvarhelyen is elérhetőek. A tehetséggondozás mellett a Mathias Corvinus Collegium egyetemi mesterképzésen részt vevők számára tandíjas vezetőképző programokat is kínál.

Képzések[szerkesztés]

Fiatal Tehetség Program (FIT)[szerkesztés]

A Fiatal Tehetség Program a Mathias Corvinus Collegium szervezésében megvalósuló, egyedülálló oktatási forma, amely felső tagozatos diákoknak nyújt iskolán túli, komplex szemléletű tehetséggondozást. Programunk 2015-ben indult, és felmenő rendszerben kíséri végig ötödik osztálytól a középiskoláig diákjaink tanulmányait. Jelenleg öt városban (Budapest, Szolnok, Miskolc, Pécs, Veszprém) működik a FIT Program, ahol otthonosan berendezett központjainkban a régióvezetők irányításával valósulnak meg egész napos, szombati képzési alkalmaink.

A képzés során a FIT-résztvevőket olyan, a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó területekre kalauzoljuk el, mint az egészségügyi vagy a környezeti tudatosság, a média vagy a természettudományos kísérletek világa. Gyakorlatközpontú képzéseinken szakavatott, fiatalos szemléletű oktatóink játékos feladatokkal hozzák közelebb e témaköröket a FIT-diákoknak, így a robotépítéstől kezdve a kisfilmek forgatásán át egy újraélesztési gyakorlatig nálunk minden kipróbálható, megtapasztalható. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, az élményprogramokra; meggyőződésünk, hogy tehetséggondozó munkánk csak egy jó csapatban, egymást motiválva valósulhat meg.

Munkánk során széleskörű együttműködést alakítottunk ki. A szülőkkel, illetve a pedagógusokkal folyamatos párbeszédben állunk, ugyanis csak együtt érhetjük el céljainkat: a gyermekek mentális és pszichés kiteljesedését, az egyéni érdeklődési területek felfedezését és a későbbi tudatos pályaválasztást. Hosszabb távon célkitűzésünk a tehetséges diákok érvényesülési lehetőségeinek biztosítása, a tudatos, jövőalkotó állampolgárrá válás elősegítése, a szűkebb és tágabb közösségük sorsáért felelősen gondolkodó és cselekvő értelmiségi bázis kialakítása.

A FIT Program saját honlapja az alábbi linken érhető el. A FIT Program Facebook-oldala az alábbi linken érhető el.

Középiskolás Program (KP)[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium középiskolásoknak szóló programja az országban egyedülálló módon ingyenes internetes (e-learning) társadalomtudományi képzést kínál olyan fiatal tehetségek számára, akik az átlagnál olvasottabbak, tájékozottabbak szeretnének lenni és érdeklődnek a XX. és a XXI. század legfontosabb társadalmi, gazdasági, politikai eseményei iránt. A képzésben részt vevő középiskolások tudományos igényű tanulmányok, videóelőadások segítségével ismerkedhetnek meg a jelenkor legaktuálisabb és legérdekesebb társadalmi, gazdasági problémáival. Mindeközben tagjaivá válnak egy azonos korú fiatalokból álló, intelligens közösségnek, amelynek rendkívüli hatása lehet gondolkodásuk fejlődésére, világszemléletük tágulására.

A Középiskolás Program célja, hogy a benne részt vevő diákok anyagi helyzetüktől függetlenül a lehető legszínvonalasabb képzésben részesülhessenek. Társaikhoz képest jelentős előnyhöz jutnak az érettségi és felvételi vizsgáik sikeres letételéhez, illetve nagyobb eséllyel kerülhetnek be a Collegium egyetemi képzésébe. Felkészülési lehetőséget biztosít olyan diákok számára, akik már tudják, hogy a jövőben a magyar közélet szempontjából jelentős alkalmazott társadalomtudományokkal (jog, közgazdaságtan, business, diplomácia, nemzetközi kapcsolatok, egyéb bölcseleti tudományágak) kívánnak foglalkozni.

A program az e-learning és a személyes találkozásokra építő tréning alkalmak legelőnyösebb tulajdonságait egyesíti. Az e-learning felületen heti rendszerességgel válnak elérhetővé a videóelőadások, szakirodalmak, amelyek többnyire valamely külföldi vagy magyar szakember középiskolások számára érthető, feldolgozható szövege.A rendszerben az olvasmányok és videók mellett szintén heti rendszerességgel választható feladatok is megjelennek. A félév teljesítéséhez és így programbizonyítvány szerzéséhez bizonyos számú pont összegyűjtése szükséges, ez kurzusonként változó. A félév során a diákok leadott feladatait kurzusvezető tanáraink pontozzák és személyre szóló megjegyzésekkel, fejlesztési javaslatokkal látják el.

Választható e-learning kurzusaink 4, 8, valamint 2x8 hét hosszúságúak:

 • Közgazdaságtan (2x8 hét)
 • Nemzetközi kapcsolatok (2x8 hét)
 • Modern kori történelem (2x8 hét)
 • Társadalmi tanulmányok (2x8 hét)
 • Pszichológia (8 hét)
 • Állam, jog, szabadság, kötelezettség (8 hét)
 • Íráskészség-fejlesztés (4 hét)
 • Academic Writing (4 weeks - EN)

Képzésünk kezdő és záró időpontját úgy alakítottuk ki, hogy tanévkezdéskor és a (fél)év zárásakor ne terhelje a diákokat. A diákok havonta egyszer Budapesten, a Collegium épületében személyesen is találkoznak egymással, illetve tanáraikkal. Gyakorlati szakemberek által tartott, az adott félév témájához kapcsolódó előadáson vesznek részt, illetve bekapcsolódhatnak egyéb szakmai jellegű programokba, pályaorientációs beszélgetésekbe.

Ezen kívül minden felvételt nyert diákunk részt vehet nyári, illetve téli táborunkban, melyeknek elsődleges célja a közösségépítés. 3-4 napos táborainkban csapatépítő játékokkal, versenyekkel, vitakörökkel és egyéb szakmai programokkal várjuk diákjainkat! A Collegium a rászorulók utazási költségeit, kérésre részben vagy egészben megtéríti.

A képzés lehetővé teszi a programban részt vevő diákok számára, hogy:

 • felkészüljenek az önállóan végzendő egyetemi stúdiumokra, az értő tanulásra;
 • megtanulják, hogyan osszák be a rendelkezésre álló időt vizsgaszituációban;
 • tréningjeink segítségével nagyobb önismeretre tehetnek szert, jobban megismerhetik erősségeiket, pályaválasztásuk tudatosabbá válik;
 • segítséget kapnak az emelt szintű történelem érettségi vizsga sikeresebb letételéhez;
 • felhasználóként megtanulják az e-learning rendszerek alkalmazását;
 • jelentős magyar szaktekintélyekkel köthetnek személyes ismeretséget;
 • nagyobb eséllyel felvételizhetnek egyetemi képzésünkre (kollégiumi szállás, nyelvtanulás, kurzusok, előadások).

Az érdeklődő diákok felvételi eljárás után vehetnek részt a képzésben. A jelentkezés pontos menete és a program részletesebb leírása a Collegium honlapján, valamint a KP Facebook-oldalán olvasható.

Erdélyi Középiskolás Program[szerkesztés]

2014-ben a hazai KP sikereire alapozva indítottuk el az Erdélyi Középiskolás Programot (e-KP), amely romániai helyszíneken (Kolozsvár és Székelyudvarhely) valósít meg hasonló képzéseket, közösségformáló és tehetséggondozó összejöveteleket határon túli diákok számára. 2016-ban 150 lelkes diák volt tagja az erdélyi programnak, a 2017-es évet már több mint 350 tehetséges, az átlagnál többet tenni akaró középiskolással kezdtük, akik 16 különböző városból érkeztek.

A diákok az e-learning kurzusokon, valamint havonta egyszer az e-KP szombati rendezvényein vehetnek részt, amelyeket Kolozsváron, illetve Székelyudvarhelyen rendezünk meg. Ezeken a képzési napokon különböző külföldi, illetve belföldi, ismert és elismert előadókat, trénereket látunk vendégül, akik a legkülönfélébb témákról beszélnek a résztvevőknek. Az úgynevezett KP-szombatokra Erdély minden szegletéből érkeznek diákok, a legtöbben már péntek este. Ilyenkor mindannyian különböző csapatépítő programokon vesznenk részt, hiszen az MCC Középiskolás Programja nemcsak oktatási, hanem közösségi teret is teremt a diákok számára. A közösségépítésre remek alkalmak a téli és a nyári táborok is. A téli tábort minden évben más-más helyszínen, Erdélyben tartjuk, a nyári tábor alkalmával pedig az erdélyi programtagok Magyarországra utaznak, hogy az anyaországi KáPésokkal együtt eltölthessenek néhány fantasztikus napot. Egy másik meghatározó momentum az erdélyi KáPés létben, hogy a végzős, azaz 12. osztályos programtagok kiutaznak Budapestre, hogy átvegyék jól megérdemelt bizonyítványukat. Ezt az alkalmat egy budapesti kirándulással is összekötjük.

Egyetemi Program[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium egyetemi programjának célja, hogy a Kárpát-medencében a felsőoktatást kiegészítő, Nyugat-Európában már régóta eredményesen működő, magas színvonalú, extrakurrikuláris képzési formát honosítson meg. A tömegoktatás – jellegénél és sajátosságainál fogva – egységesítésre törekszik, sokkal inkább a lemaradók felzárkóztatására, hiányosságaik pótlására koncentrál, mint a legjobbak kiemelésére. A Mathias Corvinus Collegiumban egyénre szabott oktatás keretei között kiemelkedően tehetséges diákokat támogatunk abban, hogy a bennük rejlő tehetséget – szociokulturális helyzetüktől függetlenül – a legnevesebb oktatók és tanárok segítségével kibontakoztathassák és kamatoztathassák.

Szigorúan szakmai alapú nevelőmunkánk eredményeképpen a kisközösségek és a nemzet iránt elkötelezett, azért tenni akaró, európai színvonalú szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalokat kívánunk képezni. Az MCC a fiatal tehetségek oktatásával, nevelésével és felkarolásával a tehetséggondozás minőségi formáját valósítja meg: felelős értelmiséget kíván nevelni. Diákjaink kreatívak, innovatívak, reagálásuk gyors és rugalmas. A nálunk töltött évek alatt a projektmunkának, a vállalt feladatoknak, saját kezdeményezéseiknek köszönhetően szert tesznek a vállalkozási és a változások kezelésével összefüggő kompetenciákra, felkészülnek a kockázatvállalás kihívásaira. A szélesebb és minőségi szaktudás és műveltség birtokába juttatott collegiumi tagok az MCC-ben a közösségi életnek a kollektív szellem által irányított, intellektuálisan és emocionálisan gazdagító élményét élik meg. Mindez lehetővé teszi, hogy olyan felsőfokú végzettséggel és szemlélettel rendelkező diplomásokká váljanak, akik leendő munkahelyükön ösztönzően és tevékenyen lesznek képesek befolyásolni az ország életét.

Az Egyetemi Program első állomása a Juniorképzés, amelynek során félévente 2–3 kurzust kell kötelezően elvégezni, illetve a felsőfokú angol nyelvvizsga megszerzéséig kötelezően kell tanulni az angol nyelvet. Később, ennek megszerzése után lehetőség van további nyelvek tanulására is. A Juniorképzés kurzusainak sikeres elvégzése előfeltétele a szakirányú képzés megkezdésének: a hallgatók 5 szakosodott képzés közül választhatnak, amelyek elvégzése után folytathatják MCC-s tanulmányaikat a Vezetőképző programon.

Juniorképzés[szerkesztés]

A Juniorképzés készségfejlesztő és lexikális tudást átadó kurzusokat egyaránt tartalmaz. A nyelvi képzésre különösen nagy hangsúly esik, aminek célja, hogy a szakirányos képzés megkezdésére valamennyi hallgató minden nehézség nélkül elmélyedhessen az idegen nyelvi stúdiumokban és az ahhoz kapcsolódó nemzetközi szakirodalomban. Minden félév során 2–3 kurzust kell kötelező jelleggel abszolválni, amelyek közül a politikai filozófia, valamint a mikro- és makroökonómia szakhoz kötött, hiszen ezeket a hiánypótló céllal bevezetett tárgyakat azok tanulják, akik egyetemi tanulmányaik során nem, illetve nagyon felszínesen találkoznak velük. A formális és informális logika kurzusok keretében hallgatóink elsajátítják az érveléstechnikát, fejlődik vitakészségük, előadói képességük, továbbá megtanulják alkalmazni és felismerni a különböző érveléstechnikai fogásokat, és így magabiztosan kerülhetik ki a viták során kialakuló logikai csapdákat.A protokoll órák során a hallgatók elismert szakemberektől kapnak olyan útravalót, amely nemcsak munkájukra, hanem hétköznapi életükre is alapvető hatással lesz. Az elméleti alapok (bemutatkozás, ültetési rend, öltözködés stb.) elsajátítása mellett megtanulnak magabiztosan viselkedni olyan szituációkban, amelyekbe középiskolásként még aligha kerülhettek, azonban egyetemistaként, illetve főleg a későbbiekben, vezetőként egészen biztosan mindennapjaik részévé válnak majd. Mindezek mellett az angol felsőfokú nyelvvizsga megszerzéséig az angol nyelv tanulása kötelező. Az angol felsőfokú nyelvvizsga megszerzése után a hallgatóknak lehetőségük van német, francia, orosz, spanyol és kínai nyelvet tanulni. A Juniorképzés kurzusainak sikeres elvégzése előfeltétele a szakirányú képzés megkezdésének.

Szakirányos képzés[szerkesztés]

Az MCC szakirányos képzésére az első egyetemi évüket sikeresen befejező hallgatók jelentkezhetnek, és öt szakirány közül választhatnak. A szakirányok koherensen egészítik ki a különböző felsőoktatási intézményekben folyó oktatást, biztosítják az interdiszciplinaritást. A szakirányoknak önálló képzési tantervük van, a tematikát a védnökök és neves szakemberek dolgozták és dolgozzák ki, a szakirányvezetők pedig a szaktanárok bevonásával a hallgatók igényeihez igazítva tartalmasítják. A szakirányos képzésben kiemelt helye van a gyakorlati képzésnek: neves ügyvédi irodákban, az Alkotmánybíróságon, kereskedelmi televíziókban, a Külügyi Intézetben, a Külügyminisztériumban stb. helyezkedhetnek el diákjaink.

Jog[szerkesztés]

A jog szakirány koncepcióját számos tehetséges munkatársa segítségével Sólyom László tanár úr dolgozta ki. Az alapító atyák a következő problémákra kerestek gyógyírt a curriculum megalkotásakor:

 • a jogi egyetemi képzés túlzottan jogszabályközpontú;
 • a joghallgatók általános jogi tudása csekély és nem alapos;
 • a jogszabálycentrikus oktatás ellenére a képzés nem problémaközpontú, abból teljesen hiányzik a gyakorlati oldal.

A szakirány célja, hogy a világra nyitott, tettre kész és elkötelezett joghallgatók és végzett jogászok közösségét épüljön ki. Problémaközpontú, gyakorlatorientált programokat kínálunk a jog területén, illetve igyekszünk a jog területéről akár messzebbre is elkalandozni, annak érekében, hogy a világot a maga komplexitásában láthassuk. A kurzuskínálatban a jogi területek mellett rendre készségfejlesztő és határterületi tárgyak is helyet kapnak.

Közép-Európa[szerkesztés]

A Közép-Európa szakirány célja olyan egyedülálló képzést nyújtani a hallgatóknak, amely segítségével nemcsak a tágabban vett régió történelmét és aktuális helyzetét ismerik meg, hanem gyakorlatorientált, piacképes tudást is kapnak. Regionális szakértőket képzünk, s ennek megfelelően a hallgatóknak nemcsak elméleti tárgyakat oktatunk, hanem a régióra vonatkozó közgazdaságtani, illetve politikai elemzői kurzusokat is tartunk.

A Közép-Európa szakirány a térség történelmi, politikai, gazdasági, illetve kulturális aspektusai iránt érdeklődő, elhivatott hallgatók számára nyújt az egyetemi tanulmányokon túlmutató piacképes tudást, továbbá kivételes lehetőségeket is kínál a fejlődés és az elhelyezkedés terén. A szakirányon régiós szakemberek képzése folyik nem csupán elméleti, hanem gyakorlati kurzusok keretében is, melyek színvonalát a hazai és a nemzetközi téren elismert tanárok, előadók garantálják. Mindemellett a tagok szabadon kísérletezhetnek, megvalósíthatják elképzeléseiket, kipróbálhatják magukat a különböző, akár saját kezdeményezésű szakmai eseményeken, projektekben, ami tovább emeli a kurzusok által szavatolt nívót. A szakirány a collegiumi kétéves képzésen belül négy önálló modulra épül: egy elméleti, egy aktualitásokat boncolgató módszertani modult, egy kisebbségekkel, kisebbségi jogokkal foglalkozó, illetve egy országtanulmányokra épülő modult. Az órák széles nyelvi spektrumot fednek le: angol, illetve magyar tannyelvű órák között válogathatnak a hallgatók, de német nyelvű órára is lehetőséget biztosít a képzés. A szakirány a térségbeli nyelvek elsajátítására is módot kínál, hiszen a régió átfogó ismerete nyelvtudás nélkül elképzelhetetlen. A gyakorlatorientált tudás elsajátítása érdekében nagykövetségek és intézetek látogatása, vállalatok részéről meghívott előadók egészítik ki a curriculumot. Ennek keretében nagy hangsúly kerül a hallgatók szakmai gyakorlatának biztosítására, kapcsolati tőkéjének építésére. A szakirány profiljának megfelelően, a képzés rendszeres közép-európai kirándulásokkal, tanulmányutakkal egészül ki.

Közgazdaságtan/Business[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium Közgazdaságtan/Business szakirányának fő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges, közgazdasági és üzleti terület iránt érdeklődő hallgatók számára olyan képzési lehetőséget biztosítson, amelynek segítségével holisztikus és strukturált szemléletet alakíthatnak ki, az egyetemi tananyagnál mélyebb és szélesebb körű tudásanyagra tehetnek szert, fejleszthetik problémamegoldó képességüket, kritikus gondolkodásukat és kommunikációs készségeiket, valamint megtanulhatnak hatékonyan csapatban dolgozni.Hallgatóink háttere igen változatos: a közgazdász mellett pszichológus és mérnökhallgatók is megtalálhatók a szakirányon. A szerteágazó ismeretek pedig a képzésben hangsúlyos csapatmunkák során új nézőpontokat hoznak be és egyedi megoldásokhoz vezetnek, miközben diákjaink megtanulnak a különböző hátterű társaikkal együtt dolgozni. Diákjaink a tanórákon és projekteken együtt dolgozva keresnek megoldásokat napjaink komplex problémáira. A képzés haladó jellege egyaránt segíti az alapvető közgazdasági modellek mélyebb megértését és gyakorlati alkalmazását Szakirányunk nemcsak hallgatók szakmai közössége, hanem egy jó baráti társaság is. Évente két alkalommal szervezünk szakirányos kirándulást, több alkalommal könnyed hangulatú szakirányos vacsorákat, bulikat. Ezen felül szakmai projektjeink (MCC Energy Summer Academy, Konferencia) kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy hallgatóink a tanórák után is közösen dolgozva, egymástól tanulva teremtsenek értéket a társadalom számára. Az elméleti közgazdasági és üzleti ismereteket a vasárnap esti szakirányos összetartások (szeánszok) ötvözik aktuális gazdasági témák feldolgozásán keresztül, ahol hallgatóink angol nyelvű prezentációit az adott téma meghívott szakértői értékelik. Emellett hallgatóink lehetőséget kapnak a stratégiai tanácsadói szerep kipróbálására. Képességeiket ismert hazai és nemzetközi vállalatok stratégiai problémáinak feldolgozásával, és az eredmények menedzsment prezentációjával tehetik próbára business projektek keretében.

A szakirányos képzés sokoldalúságát igazolja, hogy hallgatóink az elmúlt három évben minden jelentősebb hazai vállalati (esettanulmányi) verseny dobogóján megfordultak, emellett nemzetközi versenyeken is jól szerepeltek. Az MCC-t követően pedig többen toplistás egyetemek doktori képzésére nyertek felvételt vagy ismert hazai és nemzetközi vállalatoknál vállaltak munkát.

Média/Kommunikáció[szerkesztés]

A BKF és az MCC az „Együttműködés a legjobbak tehetséggondozásáért” projekt során a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola médiaoktatás terén szerzett többéves tapasztalatát alapul véve fejleszti tovább az MCC-ben nemrég elindított média szakirányt.

A demokráciában a média a társadalmi nyilvánosság elemi fontosságú része, működését ezért is fontos tanulmányozni és megérteni. Az újságírás, a kommunikáció is szakma, olyan szabályokkal, amelyeket hosszú ideje tökéletesítenek és vitatnak a liberális demokráciákban. A Mathias Corvinus Collegiumban elsősorban az angolszász hagyományok szerint tanítjuk a médiumok működésének titkait és működtetésének fortélyait. Kiindulópontunk a szabad sajtó és a felkészült újságíró ideálja, s az ebből eredő szemléletnek a magyarországi média világa ad kontextust. A Collegium oktatói között tekintélyes szakmai múlttal rendelkező szakemberek éppúgy megfordulnak, mint a fiatalabb generáció képviselői. A Collegium ideált és praxist ötvöző médiaprogramja egyszerre ad elméleti és gyakorlati képzést; a gyakorlati képzés nem korlátozódik az írott és az elektronikus újságírásra, hanem a public relations és a kampánykommunikáció alapjait is megtanulhatják diákjaink.

A média és a kommunikációs szakma napjainkban egyre nagyobb mértékű átalakuláson esik át, amelyre a szakmában elhelyezkedni kívánóknak késlekedés nélkül reagálniuk kell. Az újságírók üzleti ismeretek birtokában, akár saját platformokat is létrehozhatnak, míg a kommunikációs szakemberekre tartalomalkotóként hárul egyre sokszínűbb feladat. Mindemellett a médiához bármely ponton kapcsolódó szakembereknek ismerniük és követniük kell az aktuális trendeket, és hogy mi zajlik az őket körülvevő világban: ennek érdekében értő, elemző látásmóddal kell rendelkezniük. A szakirányon ezért a fent felsorolt készségek elsajátításához szükséges gyakorlatközpontú képzés zajlik, amely komplex elméleti alapokra épül. A médiaelmélet, médiaetika, médiajog és az újságírás különböző műfajelméleti alapjait tágabb perspektívából szemlélve, egyfajta interdiszciplináris gyakorlatot követve tanulják a diákok. A már stabil alapokra könnyedén lehet építeni, így a gyakorlati képzés során a szakirány tagjai az olyan aktuális trendek és szakterületek felől közelíthetik meg a médiát, mint az adatelemző vagy gazdasági újságírás, és az online tartalommarketing. Emellett az angolszász újságírási hagyományok és az angol nyelvű újságírás gyakorlatának megismerése és elsajátítása is nagy hangsúlyt kap a képzés során, Budapesten élő brit tudósítók közreműködésével. Az üzleti kommunikációs tárgyakat pedig olyan ügynökségek bevonásával sajátíthatják el a diákok, mint a Café Communications, a Mitte Communications vagy az Uniomedia. Mindezek mellett a karrierépítés során jól használható tudást adó kurzusokon írásgyakorlatot és prezentációs technikákat tanulhatnak a diákok.

A szakirányhoz fűződik a Komáromy Gábor-ösztöndíj megalapítása is, amelyet a Cook Communications és az MCC 2010-ben alapított Komáromy Gábor, a szakirány korábbi oktatójának emlékére. A pályázat célja, hogy a média kritikus megközelítésére ösztönözze a diákokat, és segítse a gyakorlatorientált újságíróképzést.

Mi sem bizonyítja jobban a szakirányos képzés sikerességét és az itt tanuló diákok elhivatottságát, mint az, hogy a Mindset pszichológiai szaklap és az Amigos a gyerekekért nonprofit szervezet alapítói is közülük kerültek ki, míg mások a TV2, a Procter & Gamble, vagy épp a Prezi munkatársai.

Nemzetközi kapcsolatok[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Kapcsolatok szakiránya egy igen színes közösség: a tagok között vannak közgazdaságtan, nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi kapcsolatok, politológia, jog, pszichológia és mérnök hallgatók is. Mi tud összehozni ilyen különböző személyiségeket? Valószínűleg az, hogy egytől egyig nyitottak a világra, az érdeklődési körük nagyon sokszínű, és szeretnek az ország határain átívelő kérdésekről is gondolkodni. A képzés célja olyan kutatókat képezni, akik tudományos hátteret biztosítanak egy határozott, céltudatos külpolitika számára, továbbá olyan gyakorló szakértőket, akik ezt a külpolitikai gépezetet működtetik. A szakmai kurzusokon magyar és angol nyelven tanulhatnak a diákok az ország legelismertebb szakértőitől különböző témákban: többek között diplomáciai protokollról, Indiáról, az EU keleti partnerségéről, belekóstolhatnak a nemzetközi gazdaságtanba, lehetőségük van látogatásra menni különböző nagykövetségekre, külügyminisztériumba. A 2016/2017-es évtől a DiploMaci blog vezetése is a szakirány keretei közé kerül. A kurzusok három tágabb kategóriába sorolhatóak. Az első év során kerül sor a módszertani modulra, amely a hallgatók írás- és szövegalkotási készségének (Academic Writing) fejlesztésére irányul, valamint egyedülálló módon kutatásmódszertant is (Research Methods and Design) hallgatnak a szakirány tagjai. Emellett szerepelnek a tematikus kurzusok, amelyek a hallgatók érdeklődéséhez igazodva merítenek a nemzetközi politikai gazdaságtan, a nemzetközi kapcsolatok elmélete, biztonságpolitika, nemzetközi jog, valamint az európai integráció témáiból. Ehhez illeszkednek a harmadik modul olvasószemináriumai, amelyek műhelykeretek között segítik a nemzetközi tér alapvető kérdései mögött meghúzódó filozófiai, társadalom-és politikaelméleti problémák elmélyült feltérképezését. Előadások, konferenciák szervezése is szerves részét képezi a szakirány szakmai életének, az eseményeken mindig aktuális témákat járunk körbe elismert szakértőkkel. Hagyományindító szándékkal került megrendezésre először nemzetközi kapcsolatok esettanulmányi verseny is 2016 tavaszán. Az angol nyelvű megmérettetésen a résztvevők feladata az, hogy tanácsot adjanak nemzetközi konfliktus, krízis kezelésére, az első helyezett pedig automatikusan felvételt nyer a szakirányra.

Mindegyik szakirányos képzésről elmondható, hogy közösségi életük is igazán aktív: vacsorák, különböző közös programok, kirándulások stb. biztosítják, hogy egy igazi csapat, közösség alakuljon a hallgatókból.

Vezetőképző program[szerkesztés]

A Vezetőképző program célja, hogy Magyarországon egyedülálló felkészültséget, világlátást és nemzetközi gondolkodásmódot adjon diákjainknak. A világ legrangosabb egyetemeinek képzési színvonala és hozzáállása jellemzi a programot. A nemzetközi hírű professzorok valódi eligazodást nyújtanak a globális világban, és az elsajátított tudás biztos támpontot jelent egy-egy későbbi fontos döntés meghozatalakor. Olyan kapcsolati háló és közösség részeseivé válnak diákjaink, amely végigkíséri őket egész pályafutásuk során. A kurzusokon megismert megoldásorientált, gyakorlati eszköztár (mint az esettanulmányok, a szimulációs gyakorlatok) egyedülálló versenyelőnyhöz juttatja a program résztvevőit. A Vezetőképző elvégzése után a hallgatók nemcsak szakterületükön lesznek képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani, hanem olyan munkacsoportok irányítására is alkalmassá válnak, ahol felelős vezetőként, különböző területek szakembereivel valósítanak meg közös célokat.

A program oktatói kiváló, szakmájukban elismert, többéves vezetői tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik az egyetemi képzés során a hagyományos rendszerben elsajátíthatatlan gyakorlati tudást, tapasztalatokat és ötleteket adnak át a collegistáknak. A program oktatóinak legnagyobb része azonban a világ első húsz egyetemének és üzleti iskolájának professzora. Vendégprofesszoraink a London School of Economics, az IESE Business School, az ESADE Business School vagy a Vlerick Management School oktatói. A program alapvető törekvése, hogy nagyon szoros kapcsolat alakuljon ki a piaci szektor legfontosabb szereplőivel, akiknél a hallgatók céglátogatásokon, gyakorlatokon és egyéb szakmai programokon vehetnek részt. A képzéshez kapcsolódó mentori rendszer segítségével a collegisták személyre szabott tanácsadásban és karriertervezésben részesülnek.

A vezetőképzés legfontosabb minőségi eleme, hogy a hallgatók a legkiválóbb gyakorlati szakemberektől és a világ legjobb professzoraitól sajátítsák el ismereteiket, kiemelkedő tudású személyeken keresztül ismerhessék meg egy szervezet, az államigazgatás, egy cég vagy vállalat működését.

Kolozsvári Program[szerkesztés]

Ahhoz, hogy Magyarországon, illetve a világban a jelenlegi gazdasági válság leküzdhető legyen, a globális gondolkodásra és a lokális cselekvésre együttesen szükség van. Ennek megfelelően olyan kezdeményezésekre van szükség, amelyek felelősségteljes, kiemelkedő nyitottságú és kulturális érzékenységű értelmiség képzését tekintik fő küldetésnek. Az MCC a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klubbal (GTK) együtt ezért indította el a Kolozsvári Programot, amelynek fő törekvése önreflexióra képes, kiemelkedő tájékozottságú és egyedi világlátással rendelkező tehetségek képzése és támogatása.

Az MCC célja társadalmi háttértől függetlenül hozzáférhetővé és elérhetővé tenni a tudást. Hiszünk abban, hogy a tudás a versenyképesség alapja. A Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) egy, az MCC-éhez hasonló küldetéssel és szellemiséggel rendelkező magánkezdeményezés: kiemelkedően tehetséges fiatalok egyetemi oktatáson kívüli egyéni szakmai fejlődéshez kíván hozzájárulni. Ennek megfelelően a Kolozsvári Program elkötelezett a kiemelkedő tájékozottságú és képességű, interdiszciplináris szakemberek képzése iránt, akik megfelelnek a megváltozott gazdasági és munkaerő piaci elvárásoknak.

Az MCC Kolozsvári Programja a Vezetőképző program és a Középiskolás Program területén jelenik meg. Az Erdélyi Középiskolás Programot 2014-ben a hazai KP sikereire alapozva indítottuk el. Ennek keretében romániai helyszíneken (Kolozsvár és Székelyudvarhely) valósítunk meg a KP-hoz hasonló képzéseket, közösségformáló és tehetséggondozó összejöveteleket határon túli diákok számára.

Reméljük, hogy a Kolozsvári Programmal szakadékok áthidalását elősegítő interkulturális fórumot teremtünk, így a nemzeti értékek globális rendszerbe helyezésén keresztül, valamint a közös európai értékek hangsúlyozásával hozzájárulunk majd a Kárpát-medencei összefogáshoz.

Diákprojektek[szerkesztés]

A Collegium kiemelten támogatja az önálló ötletek kivitelezését, megvalósítását. Ennek az elvnek a szellemében minden, szakirányos képzésre jelentkező diáknak feladata egy önálló projektterv készítése és leadása. A beérkezett tervek közül a Collegium szakmai testülete választja ki azokat, amelyeknek a megvalósítását támogatja. A kiválasztott projektekhez kell – szimpátia vagy elkötelezettség alapján – valamennyi tanulónak csatlakozni. A kialakuló projektcsapatok feladatai: a feladatkörök kijelölése; a projekt pontos célrendszerének kidolgozása; a megvalósítási ütemterv elkészítése; az eszközigény felmérése; a támogatók felkutatása; a projekt előmenetelének és eredményeinek dokumentálása. Minden projektcsapat szakterületén elismert, felkészült tanácsadó segítségét veheti igénybe mentorként. Mindez lehetőséget és teret biztosít a diákok számára, hogy mind egyéni, mind csapatbeli képességeiket, illetve vezetői készségeiket kipróbálják, megmutathassák. Emellett a félévi értékelés szerves részét képezi.

Lezárult projektek[szerkesztés]

 • Hajléktalanokkal a hajléktalanokért hét (3H): hajléktalanok számára fenntartott tehetségkutató és adománygyűjtő rendezvény;
 • A cigány út nem cigányút: kerekasztal-beszélgetés elismert roma személyiségekkel;
 • A játék, amely valóra válik: jótékonysági kezdeményezés, mely során egy sportpályát adományoztak a Brenzó közi Bolyai Gyermekotthonnak;
 • Startup Pirates

Futó projektek[szerkesztés]

 • Bonus Intra történelemverseny: középiskolásoknak rendezett kétfordulós történelemverseny;
 • Corvin Jótékonysági bál: diákok által szervezett bál, melynek bevételét egy közhasznú alapítványnak ajánlják fel;
 • Debate
 • Melior Tudástár:
 • Neighhbourhood Dialogues:
 • Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV): középiskolásoknak rendezett verseny, amelyen a feladat komplex történelmi események újraértelmezése;
 • MCC Summer Academy: ötven magyar és külföldi tanulót befogadó nyári egyetem;
 • Tantermen túl:

Diákjaink önálló kezdeményezései[szerkesztés]

 • Ars Boni folyóirat
 • Mindset
 • Amigos

Közhasznú tevékenységek[szerkesztés]

Ösztöndíjak[szerkesztés]

Komáromy Gábor-ösztöndíj[szerkesztés]

A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította az MCC és az irodáival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban jelen lévő, teljes körű kommunikációs szolgáltatást nyújtó PR-ügynökség, a Cook Communications, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést.

A pályázat nyitott minden nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára, képzési területtől függetlenül. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összesen 1200 euró, amelyből a nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül, munkájához mentori segítséget kap egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC Média/Kommunikáció szakirányára. A Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be. A témakörtől függetlenül (legyen az politika, üzlet, sport, gazdaság, kultúra, tudomány stb.) a pályázatnak választ kell adnia arra, hogy miért éppen az adott témát szeretné feldolgozni a pályázó, miért tartja azt fontosnak és aktuálisnak, és miért fogja a történet az olvasókat is érdekelni.

A sikeres pályázónak egy minimum háromrészes cikksorozatot kell elkészítenie megadott határidőre, magyar és angol nyelven, amely a magyar és nemzetközi médiában publikálható.


Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben. Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez. Gábor Kaliforniában riporteri díjat nyert, majd felelős szerkesztője lett Magyarország első online újságjának, a magazix.hu-nak. Tanulmányait Magyarországon, Líbiában és az Egyesült Államokban végezte. Los Angelesben, a University of Southern California-n szerzett MA-fokozatot nyomtatott sajtó szakirányon. 1997-ben hazatért, majd angol nyelvű újságírást tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció szakán, és multimédia labort hozott létre az egyetemen. Gábor az elsők között írt magyarul az internet világáról és működéséről; ebben a témában íródott első könyvének a címe Légy boldog az interneten, amely 1995-ben jelent meg. Ezt további hat mű követte a világháló és a számítástechnika világáról. Fordítóként is dolgozott, hét kötetet ültetett át magyarról angolra és viszont. Ezek közül az utolsó a Bársony–Daróczi szerzőpáros által szerkesztett, az IDEAnál kiadott Pharrajimos: Romák sorsa a Holokauszt idején volt. Gábort felesége, Ágota és fia, Julian gyászolja.

Quinnipiac[szerkesztés]

Az amerikai Quinnipiac Universityvel létrejött hallgatói ösztöndíjprogramunk keretében a neves amerikai egyetem 2009 őszétől évente két hallgatónkat fogadja a külön e célra szervezett MBA programján.

„A Quinnipiac University-n a diákok a mi elsőrendű prioritásunk. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogató és stimuláló környezetet biztosítunk intellektuális és személyes fejlődésükhöz. Az Egyetem minden tevékenységét három alapvető érték mentén végzi: magas minőségű akadémiai programok, diákorientált környezet és erős közösségtudat. A Quinnipiac tanulmányi környezete meglehetősen testre szabott, megjelenítve intézményünk elkötelezettségét a kiemelkedő színvonalú oktatás, a tudományos munka és a szakmai fejlődés iránt. A minőségi partnerintézmény keresése során a Mathias Corvinus Collegiumban rokon szellemre akadtunk. Az MCC egy rendkívüli hely azon diákok számára, akik tevékenységük minden területén a tökéletességre törekszenek. Az MCC kiváló, személyre szabott környezetet kínál, amelyben erős a közösségtudat, és amely a kiemelkedő színvonalú oktatásra helyezi a hangsúlyt. A Quinnipiac University büszke arra, hogy partneri viszonyra lépett a Mathias Corvinus Collegiummal. Ez egy olyan amerikai-magyar partnerség, amely a közös értékekre és a diákjaink fontosságába vetett közös hitre alapszik.” (John L. Lahey, a Quinnipiac University rektora)

„Az évek során gyakran idéztem a híres, az üzleti világgal foglalkozó írót, Jim Collinst, aki a nagy teljesítmények elérésével kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy »a jó a nagyszerű ellensége«. Pont ezt a gondolatot használtam érvként a Quinnipiac-en is, mondván, hogy ma azon jó dolgokra kell építenünk, amelyeket már megvalósítottunk, annak érdekében, hogy még magasabb szintet érjünk el diákjaink, tanáraink és az általunk kínált programok tekintetében. Aligha lehet tehát meglepő, hogy amikor egy jelentős külföldi oktatási intézményt kerestünk, a választásunk azon Mathias Corvinus Collegiumra esett, amelynek hivatalos mottója a »bonus intra, melior exi«, azaz »Jöjj, ha jó vagy és még jobbként távozz!«. Már az MCC-nél tett első látogatásomkor egyértelmű volt, hogy ez olyan egyének csoportja, akik szenvedélyesen törődnek a diákjaikkal, de egyúttal sokat várnak el tőlük és hangsúlyozzák, hogy mindnyájan egy nagyobb közösség részei. Az MCC innovatív a kiemelkedő tudományos és szakmai partnerek odavonzásában és minden, amit tesznek, erősen a diákok igényei mentén orientálódik. Ezek olyan értékek, amelyeket mindkettőnk intézménye oszt. Nem volt kétséges, hogy a QU és az MCC jól fognak tudni együttműködni és nemzetközi programokat kialakítani.Reméljük, hogy ez a program egy szélesebb körű együttműködés alapjaként szolgálhat és még sok évre fényes jövőt kínál mindkét intézmény diákjainak.” (Mark A. Thompson, a Quinnipiac University akadémiai- és diákügyekért felelős rektorhelyettese)

„Az amerikai-magyar vállalatvezetői képzési program célja az, hogy a jövendőbeli magyar vállalati vezetőkben tudatosítsa az amerikai üzleti gyakorlatban rejlő előnyöket. Ezek között említhetjük többek között az ügyfélközpontú hozzáállást, a kemény munka, és magas erkölcsi elvárások iránti elkötelezettségeket. E célok megvalósítása hívta életre a Quinnipiac Egyetem (Amerikai Egyesült Államok) és a Mathias Corvinus Collegium partneri együttműködését, melynek keretei között a legjobb és legígéretesebb magyar diákok folytathatnak külföldi tanulmányokat. E program a következő három pilléren alapul:

 1. Az első pillér egy amerikai MBA program elvégzésére épül a Quinnipiac Egyetemen. Az MBA képzés a magyar elméleti oktatást egészíti ki oly módon, hogy mindenek előtt a gyakorlati alkalmazásokra összpontosít, a csapatmunkára, a vezetési technikákra és más egyéb, világviszonylatban is fontos készségekre.
 2. A második pillér széles spektrumú tapasztalatszerzést jelent amerikai cégeknél. A programban részt vevő diákok MBA tanulmányaik alatt részmunkaidőben dolgoznak különböző cégeknél, majd ezt követően egy éven át folytatnak – teljes munkaidőben- gyakorlatot valamely amerikai vállalatnál. Ez a pillér egyedülálló lehetőség, hiszen a diákok számára gyakorlati üzleti képzést nyújt a világ legjelentősebb vállalatainál.
 3. A harmadik pillér az ún. Vezetői Mentori program, melynek során vezető magyar üzleti személyiségek vállalnak mentori szerepet. A mentorok üzletvezetői tanácsokkal is ellátják a hallgatókat, illetve összeköttetést biztosítanak részükre egy magas színvonalú magyar üzleti hálózathoz. A mentorok úgy irányítják a diákokat és magát a programot, hogy a résztvevők képesek legyenek kritikusan értékelni a külföldi tartózkodásuk során tanultakat annak érdekében, hogy ezt a tudást a későbbiekben alkalmazni tudják a magyar piaci körülmények között.

A képzési terv a Quinnipiac Egyetemen három tanulmányi évre épül. Még a programba való belépés előtt megtörténik a kiválasztás; a jelentkezők közül kiváló tanulmányi eredményeik alapján elsősorban azokat választják ki, akik megfelelő érettséget mutatnak, és a program sikeres elvégzését ígérő készségekkel rendelkeznek. A hallgatókat és a vállalatokat, illetve a diákokat és mentoraikat a közös érdeklődés alapján párosítják össze. Az első két év folyamán a hallgatók MBA kurzusokon vesznek részt és részmunkaidőben (heti 20 órában) dolgoznak. A harmadik évben a diákokat már teljes munkaidőben (heti 40 órában) foglalkoztatják. A hallgatóknak egész idő alatt rendszeres levelezési kapcsolatban kell állniuk mentorukkal, részletes tájékoztatást nyújtva az Egyesült Államokban folytatott tanulmányaikról. Az utolsó amerikai évet követően kötelesek visszatérni Magyarországra, ahol az MCC-vel és mentorukkal együtt dolgoznak tovább azon, hogy az érdeklődési körüknek és megszerzett készségeiknek legmegfelelőbb munkát találjanak ahhoz, hogy a magyar üzleti élet vezető egyéniségeivé váljanak.” (Cristopher P. Ball, a Közgazdaságtudományok egyetemi docense, Quinnipiac Egyetem)

Szociális ösztöndíj[szerkesztés]

A Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő Mathias Corvinus Collegium egyik fontos küldetése, hogy hátrányos helyzetű fiataloknak is lehetőséget nyújtson színvonalas oktatási programban való részvételre. Ez a törekvés már a Fiatal Tehetség Programban és a Középiskolás Programban is megjelenik, ahol hátrányos helyzetű térségek iskoláit is igyekszünk elérni és tájékoztatni a Programok nyújtotta lehetőségekről.

Egyetemi Programunk, akárcsak a többi képzésünk, a hallgatók számára teljesen ingyenes, collegiumi lakhatásuk pedig kedvező áronon biztosított, ezáltal szeretnénk elérni azt, hogy a hallgatók bekerülése ne anyagi hátterüktől függjön, hanem kizárólag képességeiktől és motiváltságuktól. A hátrányos helyzetű tanulók támogatása érdekében az Alapítvány minden évben pályázatot ír ki lakhatási támogatás elnyerésére, melynek keretén belül a szociálisan hátrányos helyzetű collegisták 50%-os kollégiumi díjkedvezményben részesül.

Konferenciák, rendezvények[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium számos szakmai és tudományis rendezvényt, konferenciát, kerekasztal-beszélgetést szervez. Ezekről az MCC honlapjára föltett események, hírek, valamint az intézmény Facebook-oldalán létrehozott események folyamatosan tájékoztatnak.

Könyvkiadás[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium húsz éve elkötelezett a tudományos és közéleti témák felvetése, az intellektuális csaták megvívását körülvevő nyitott és érdeklődő légkör megteremtése iránt. Ebben a szellemben szervezzük képzési programjainkon túl szakmai összejöveteleinket, konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket és vitákat, és ezért kezdtünk 2008-ban könyvkiadói tevékenységet is. Az első kiadványokat társkiadóként jegyeztük, 2011 óta azonban önállóan működünk. Azóta számos kötetünk jelent meg, több közülük kereskedelmi forgalomban is kapható. Könyvkiadói tevékenységünkkel több célunk valósul meg: a hazai olvasóközönséget bekapcsoljuk Magyarországon kevéssé ismert, az angolszász világban már megvívott vitákba; az intézmény számára példaértékű személyek életével és munkásságával ismertetjük meg őket, ezen kívül publikálási lehetőséget biztosítunk az intézmény hallgatóinak, volt diákjainak, de akár oktatóinak is.

A Mathias Corvinus Collegium – Tihanyi Alapítvány gondozásában megjelent kötetek

Tudományos tevékenység[szerkesztés]

Kutatások[szerkesztés]

A határon túli magyar ifjúság jövőképkutatása A Kolozsvári Program kapcsán az MCC nagymértékben bekapcsolódott a határon túli magyarság jövőjének alakításba, éppen ezért fontos, hogy hiteles és precíz képünk legyen arról, hogy mi történi a határon túli magyar társadalmakban, különösen az ifjúság tekintetében. 2015-ben két kutatást is végeztünk a témakörben. Először is a Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutatójával együttműködésben készítettünk egy kétnyelvű kutatást a magyar és a román egyetemisták között. Az internetes kérdőívet több mint 3400-an töltötték ki, így a kutatás során létrejött a Kárpár-medence jelenleg legnagyobb ilyen jellegű adatbázisa. A minta alapján jó eséllyel lehet megállapításokat tenni az államalkotó és a kisebbségi nemzet továbbtanulási szokásaiban és jövőképében jelentkező különbségekről, ugyanakkor semmit nem tudunk azokról, akik korábban abbahagyták az egyetemet, vagy esetleg már dolgoznak, illetve érdekes lehet megvizsgálni, hogy ezek a különbségek Erdély specifikusak-e. A kutatás második, „GeneZYs” névre keresztelt szakaszában, az MTA-val együttműködve, ezekre a kérdésekre kerestük a választ, ezúttal nem csak egyetemista fiatalok között, a négy legfontosabb határon túli régióban Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és Vajdaságban. A kutatások eredményei jelenleg még feldolgozás alatt vannak.

Elitképzés-kutatás Az egyetemi és főiskolai képzés már régen nem az elit privilégiuma. Ha egy évfolyam közel fele a felsőoktatásban tanul tovább, nem beszélhetünk arról, hogy az egyetemek csupán a legkiválóbbakat veszik fel. De megtehetik-e az egyetemek, hogy a jövő elitjét ignorálják? Ha felsőoktatási kiválóságról van szó, akkor igen gyakran az oktatói-kutatói kiválóságot veszik figyelembe, lemondva a hallgatói kiválóság elismeréséről. A tömegoktatás – jellegénél és sajátosságainál fogva – egységesítésre törekszik, sokkal inkább a lemaradók felzárkóztatására, hiányosságaik pótlására koncentrál, mint a legjobbak kiemelésére. Vajon a tehetségesek önállóan is eligazodnak? Vagy a legjobbak támogatását a magánintézményekre kell bízni? E kérdéskörnek kívánt a kutatás utánajárni. Kutatóink – egytől egyig az intézmény alumnusai – célja az volt, hogy az elitképzés témakörében, a világ számos képzőhelyét és annak módszertanát feltérképezve, egy best practice-eken alapuló módszertani eszköztárat hozzon létre, amely a Mathias Corvinus Collegium és a hozzá hasonló képzőhelyek fejlesztéséhez használható irányokat és modelleket mutatja be. Az eredményeket kötetbe rendezve 2014-ben adtuk ki Elit, képzés, trendek, Nemzetközi példák és minták a magyar elitképzés megújításához címmel.

Migrációkutató Intézet[szerkesztés]

A Migrációkutató Intézet 2015 szeptemberében kezdte meg működését a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködéseként. Az intézet létrehozását az a felismerés motiválta, hogy bár több szakember több perspektívából foglalkozik a migráció témakörével, nem áll azonban rendelkezésre olyan tudás, amely integrálná a különböző területeken meglévő ismereteket, és amely segítene megérteni és kezelni az Európával, a világgal napjainkban történő eseményeket. Olyan, a különböző megközelítéseket egyaránt érvényre juttató, interdiszciplináris kutatások és elemzések konstruálta tudás kialakítása a cél, amely képes befolyásolni a tudományos életet, a szakmai diskurzust, és amelyet a társadalom számára prezentálva képes a nyilvánosság előtt is elmagyarázni, megértetni, más színben láttatni azt, ami történik a világgal jelen pillanatban, és azt, amit tenni érdemes. Mindezek mellett az intézet figyelme irányul a legfontosabb származási, tranzit- és célországok politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális helyzetének tanulmányozására, a tagállami és uniós migrációs politikák jogi és fejlesztési vetületeire, továbbá a bevándorlás biztonságpolitikai összefüggéseinek vizsgálatára is. Az intézet megalakításakor ezért kiemelten fontos szempont volt az, hogy valamennyi tudományterületet képviselje egy-egy olyan szakember, aki a migráció témakörével foglalkozik. A munkatársak közt így többek között vannak, akik menekültügyi területtel foglalkoznak, akik a biztonságpolitikai megközelítést képviselik, akik a vallási, kulturális, integrációs hátteréhez is értenek, illetve közgazdászok is. Ezeken túl több külsős szakember is részt vesz az intézet munkájában. A kiváló szakemberek közül az intézetet Orbán Balázs főigazgató és Gallai Sándor tudományos igazgató vezeti. A Mathias Corvinus Collegium rendkívül sok segítséget nyújt, hiszen a Migrációkutató Intézet fizikailag is az MCC épületében működik, illetve az intézet egyik kollégája is a collegiumból érkezett. Továbbá több olyan eseményt is rendezett az intézet az MCC-vel együtt, amelyek az álláspontok ütköztetését, konstruktív viták születését célozták. A Migrációkutató Intézet tehát két agytrösztnek az intézete: a Századvég Alapítvány klasszikus think tankként, a Mathias Corvinus Collegium pedig a tehetséggondozás magyarországi fellegváraként képviseli azt az erőt és minőséget, amelyek együttesen megteremtik a gyümölcsöző munkához kellő kontextust.

Versenyek[szerkesztés]

Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV)

A verseny célja, hogy a fiatalokkal már középiskolás korban megismertesse a problémamegoldás módszertani hátterét, valamint bővítse a diákok történelmi tudását. A verseny során a 11–13. évfolyamos középiskolás diákok háromfős csapatokban egy történelmi döntési helyzetet dolgoztak fel. Az otthoni felkészülés után a megoldott esettanulmányokat közösen prezentálják egy vállalati vezetőkből és történészekből álló szakmai zsűri előtt.

Bonus Intra Történelemverseny

A 2010 óta megrendezésre kerülő esemény célja, hogy az érettségi előtt álló (11., 12., 13.) évfolyamok számára lehetőséget nyújtsunk tudásuk versenyszituációban való megmérettetésére. A verseny célja továbbá, hogy népszerűsítse a Collégiumot a középiskolások között, megszólítsa a határon túli magyar diákokat, és egy színvonalas, izgalmas, újszerű történelemverseny formájában segítse az érettségire való felkészülést. A háromfordulós programot többnyire a junior hallgatóink szervezik. Az első forduló során a versenyzőknek egy online tesztet kell kitölteniük, a második fordulóban egy esszét kell írniuk, amelyet az utolsó fordulóban szakmai zsűri előtt védenek meg. A verseny az olyan középiskolások jelentkezését várja, akik érdeklődnek a történelem iránt, akik szeretnék tárgyi tudásukat, kreatív gondolkodásukat, történelmi műveltségüket használni és fejleszteni, bővíteni.

MCC Debate

Az MCC Debate verseny egy új kezdeményezés, amely az angolszász vitakultúra népszerűsítésével kíván hagyományt teremteni a középiskolások körében. A versenyen 3 fős csapatokban törvényszéki tárgyalás formátumú vitában mérhetik össze a diákok tudásukat, kreativitásukat, érvelési készségüket. A felkészülés során adott tételmondat mellett vagy ellen kell érveket gyűjteniük, amelyeket logikusan egymásra építve. A verseny első fordulója online történik. A csapatok egy-egy érvelő esszé megírásával jelentkezhetnek, majd a további két forduló során élő vitán vesznek részt a Mathias Corvinus Collegiumban.

Források[szerkesztés]

 • A Mathias Corvinus Collegium évkönyve 2008-2009. Szerk. Simonfalvy Ildikó. Budapest: Mathias Corvinus Collegium. 2009.  
 • A Mathias Corvinus Collegium évkönyve 2013-2014. Szerk. Dóra Szilvia. Budapest: Mathias Corvinus Collegium. 2014.  

További információk[szerkesztés]