Mathias Corvinus Collegium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) önmeghatározása szerint 'magyar tehetséggondozó intézmény, melynek célja a klasszikus iskolai kereteken túlmutató tudományos képzést nyújtani a legkülönfélébb korosztályhoz tartozó magyarországi és külföldi hallgatóknak'. 1996-ban kezdte meg működését néhány kurzussal. A szükséges feltételeket a Tihanyi Alapítvány biztosította, amelyet Tombor András, a Fideszhez több szálon kötődő üzletember és családja hozott létre.[1]

Az intézmény hallgatói és szolgáltatási köre azóta fokozatosan bővült, átlépve az országhatárokat. A több százmilliárd forintnyi közpénzzel támogatott alapítványt kritikusai kormányközeli káderképzőként jellemzik.[2][3]

2020-ban az alapítók helyét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vette át, ami a pénzügyi alapok megerősödésével és új célok meghatározásával járt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, főigazgatója Szalai Zoltán, a Mandiner.hu lapigazgatója.

Története[szerkesztés]

1996-ban az alapító Tombor András és családja jelentős összeget ajánlott fel tehetséggondozó intézmény létrehozására. Kezdeményezésük célja az volt, hogy a kiemelkedően tehetséges és Magyarország jóléte iránt elkötelezett fiatalokat felkarolják, és olyan továbbképzést nyújtsanak nekik, amely a hagyományos iskolarendszer keretein belül idő és erőforrás hiányában nem lehetséges. Az intézmény eleinte középiskolásokat és felsőoktatásban tanulókat fogadott.

A 2000-es években Maróth Miklós igazgató vezette az intézményt. 2001-ben jött létre 47 hallgatóval a bentlakásos kollégium a budapesti Somlói úton. 2002-ben indult a középiskolásoknak szóló távoktatás, majd a jog, közgazdaságtan, társadalomtudományok, nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció terén indított kétéves képzések. 2009-ben alakították meg a Vezetőképző Akadémiát.

A 2010-es években Kolozsváron és Székelyudvarhelyen indult középiskolás, majd egyetemi program. 2015-ben elindult a Fiatal Tehetség Program általános iskolások részére. 2017-ben az Erdélyi Politikai Iskola, 2018-ban további két posztgraduális képzés: a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző és Női Közéleti Vezetőképző kezdte meg működését. Ugyanebben az évben megalakult a Roma Tehetség Program. 2019-ben a képzési paletta a Vitaakadémiával bővült. Az Egyetemi Program pedig MCC-Mindset Pszichológia szakiránnyal bővült. Közben kutatóműhelyeket, vitaközösségeket indítottak.

Az intézmény fenntartója 2020-ban a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány lett a megszűnő Tihanyi Alapítvány helyett. Az Országgyűlés a MOL Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. vállalatok részvényeinek 10-10 százalékát, továbbá a Somlói úti ingatlanokat az alapítványnak adta. Még ugyanebben az évben az alapítvány újabb támogatást kapott a központi költségvetésből, ezzel vagyona 400 milliárd Ft-ra nőtt.

Az alapítvány ma már 23 Kárpát-medencei helyszínen – 14 magyarországi és 9 külhoni városban – van jelen.

Politika[szerkesztés]

Az MCC szoros kapcsolatot ápol az Orbán-kormánnyal, amely több százmilliárd forintnyi közpénzzel támogatta az intézményt.[3] 2020-ban az MCC-t működtető alapítvány több mint egymilliárd dollár értékben kapott részvényeket az államtól, továbbá számos ingatlant, közte egy révfülöpi kastéllyal is.[4] Ugyanebben az évben további 100 milliárd forintot támogatást kapott az állami költségvetésből. Az alaptörvény módosítása miatt a támogatás megszűnik közpénz lenni, és az MCC utólagos ellenőrzés nélkül költheti el.[5]

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Az MCC szakkollégiumokból és ezeken belül működő kutatóintézetekből, valamint oktatási hivatalokból, programirodákból épül fel.[6]

A képzéseket a következő programok keretében végzik: Fiatal Tehetség, Középiskolás, Egyetemi, Posztgraduális, Posztdoktori és Roma Tehetség program, valamint Karrier- és Szakmai Fejlesztési Központ.[6]

Az Egyetemi Program képzésen belül Jogi, Közgazdasági, Média-, Mindset Pszichológia, Nemzetközi Kapcsolatok és Társadalom- és Történelemtudományi iskolák működnek.[7]

Az MCC kutatóintézetei:

 • Klímapolitikai Intézet[8]
 • Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért[9]
 • Migrációkutató Intézet[10]
 • Vezetőfejlesztő Innovációs Kutatóintézet
 • Ifjúságkutató Intézet
 • Tanuláskutató Intézet

Az MCC kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, nagy számú külföldi előadót, vendégoktatót hív Magyarországra és nemzetközi ösztöndíjakat biztosít a diákoknak. A szervezet több száz nemzetközi vonatkozású rendezvényt szervez évente. Ilyenek a hetente megrendezésre MCC Budapest Lectures, a rendszeresen jelentkező MCC Ambassaror Talk és MCC Lunch Talks, valamint a legnagyobb ilyen jellegű, minden évben megtartott esemény, az MCC Budapest Sumit.

Az intézetben több nagysikerű és szakmailag elismert előadó és vendégoktató is megfordult.

Jövőkép[szerkesztés]

A célkitűzések közé tartozik, hogy a MCC által nyújtott tehetségfejlesztő képzések minél több tehetséges diák számára elérhetők legyenek, miközben a programok ingyenessége megmarad. Az új struktúrában az MCC kilép a Budapest-fókuszból, néhány éven belül[mikor?] minden megyében megjelenik egy képzési központtal, a Kárpát-medencén belül összesen 35 helyen. Minden városban jelen lesz az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program, valamint a középiskolásokat megcélzó Középiskolás Program, nyolc egyetemi városban (Budapesten, Bécsben, Kolozsvárott, Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden és Pécsett) pedig bentlakásos és bejárós egyetemi képzés is megvalósul.[11]

2022-ben már 4100 diákja van az alapítványnak, a következő öt évben pedig mintegy 10 ezer diák képzését tervezi különböző programjaikban.

Könyvkiadás[szerkesztés]

A Mathias Corvinus Collegium 2008-ban indította el könyvkiadói tevékenységét, de az első kiadványokat még társkiadóként jegyezte. Az önálló MCC Kiadó (MCC Press) 2011-ben kezdte meg működését.[12]

Azóta számos kötet jelent meg, több közülük kereskedelmi forgalomban is kapható.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Nagyon színvonalas, de kezd kínos lenni, hogy oda tartoztam: a kormányközeli elitképző belülről (magyar nyelven). telex, 2021. január 15. (Hozzáférés: 2022. június 28.)
 2. Balkan Insight: fideszes káderképzőnek szánják az MCC-t (magyar nyelven). Szabad Európa. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
 3. a b Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt (magyar nyelven). 24.hu, 2021. február 4. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
 4. Illés, Szurovecz: Kastély is van az MCC-nek átadott révfülöpi területen (magyar nyelven). 444, 2020. október 21. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
 5. Ferenc, Pál: 100 milliárd forintot kap a fideszes államtitkár alapítványa (magyar nyelven). Szeged.hu. (Hozzáférés: 2022. június 28.)
 6. a b MCC Szakterületek. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
 7. MCC Egyetemi Képzés Iskolái. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
 8. [1] Archiválva 2021. január 27-i dátummal a Wayback Machine-ben
 9. https://magyarnemetintezet.hu/
 10. https://mcc.hu/migraciokutato
 11. https://index.hu/velemeny/2021/01/12/a_tehetseggondozas_100_eve_-_az_mcc-sztori/
 12. MCC Könyvkiadás. (Hozzáférés: 2021. március 29.)

Források[szerkesztés]

 • A Mathias Corvinus Collegium évkönyve 2008–2009. Szerk. Simonfalvy Ildikó. Budapest: Mathias Corvinus Collegium. 2009.
 • A Mathias Corvinus Collegium évkönyve 2013–2014. Szerk. Dóra Szilvia. Budapest: Mathias Corvinus Collegium. 2014.