Zacher Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zacher Gábor
2013-ban
2013-ban
Született1960. október 8. (63 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Gyermekeiegy gyermek
Foglalkozása
Tisztségeönkormányzati képviselő (1994–1998, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség)
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Zacher Gábor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zacher Gábor (Budapest, 1960. október 8. –) magyar főorvos, oxyológus, illetve honvéd- és katasztrófaorvostan szakorvos[1], mentőorvos, címzetes egyetemi docens. 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője. 1994 és 1998 között önkormányzati képviselő-testületi tag (Fidesz) Budaörsön. Leginkább a magyarországi alkoholizmus elleni küzdelemben szerepet játszó közéleti személyiségként ismert. Jelenleg a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztályán dolgozik.[2]

Életrajza[szerkesztés]

Budapesten született 1960. október 8-án. A Veres Pálné Gimnáziumba járt. Elsőre nem vették fel az orvosi egyetemre, ezért előbb állatgondozónak ment. Utána műtősfiú lett az egyik koraszülött-osztályon, ő tisztította az inkubátorokat. Az egyetem és a kórház mellett pedig folyamatosan mentőzött, 18 évig mentőtisztként, majd mentőorvosként vonult a betegekhez, mert mindig is érdekelte a sürgősségi ellátás, ahol azonnali döntéseket kellett hozni. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1986-ban végzett.

1998-ban került a Honvédkórház baleseti sebészetéről a Korányi Intézetbe, ahonnan megszervezte az országos toxikológiai ellátást és 2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt. Működése alatt e kórházi részleg nemzetközi elismertségre tett szert. Valószínűleg ezért hivatkoznák rá előszeretettel a médiában toxikológusként (ami egy szakgyógyszerészi ráépített szakképesítés Magyarországon, vagyis hivatalosan kizárólag e szakképesítéssel rendelkező szakgyógyszerész végzettségűekre lehetne használni ezt a megnevezést).[3] Évente körülbelül kilencezer embert kezelnek különféle mérgezések és függőségek miatt, legtöbbször öngyilkosokat, alkoholmérgezett és drogtúladagolásban szenvedő pácienseket láttak el.

2014-től a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője.[4][5]

Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában. 2002 óta orvosi toxikológus igazságügyi szakértőként tevékenykedik. Narkológia című tantárgyat oktat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Gyakori és mára közkedvelt médiaszereplő, az egyik legismertebb orvos az országban. Megjelenése, fellépése, hanghordozása határozott, mindig egyenesen és nyíltan fogalmaz, a divatos szófordulatokkal élve.

2018. augusztus 31-én felmondott a Honvédkórházban, ezzel megszűnt az ottani munkaviszonya. A sürgősségi részleg vezetőjeként felmondását ezzel indokolta:

„A részlegen a szükséges 50 orvos helyett pusztán 25 dolgozott, az intenzív részlegen a szükséges 40 betegágy helyett pusztán 14-et biztosítottak.”[6] „Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam.”[7]

Magánélete[szerkesztés]

Polgári családból származik. Korábban a Fideszben politizált. (Az első Orbán-kormányban államtitkári pozíció betöltésére is felkérték, de diplomatikusan elutasította és a gyógyításnál maradva - az egészségügyi szakpolitikai ügyeket kivéve - eltávolodott a közélettől.[8]) Ha történik valamilyen nagy horderejű mérgezés, vagy új kábítószerféleséget dobnak piacra, biztosan megszólaltatják. Gyakran nevelő céllal is nyilatkozik, amivel fontos információkat képes átadni az embereknek, főleg a fiataloknak. Szenvedélyes pipázó és pipagyűjtő. Saját függőségeiként a dohányzás mellett a mogyorós csokoládét emlegeti, amit mindig tart a munkahelyén a fiókjában is.

Szeret futni, kerékpározni, munkamániás, naponta csak 4-5 órát alszik, de minden szenvedélynél fontosabb volt számára a családja. Törökbálinton élt, volt felesége Gyöngyvér építőmérnök (hídépítő),[9] fiuk neve Bendegúz. Neves orvosdinasztiából származik, testvérével együtt ötödik generációs orvosok. Az ünnepeiken mindig Sacher-torta a desszert, ami nem véletlen, hiszen dédapjának unokatestvére Franz Sacher, Metternich herceg híres udvari cukrásza volt.[10]

Szakmai tagságai[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Oktatói munkája[szerkesztés]

  • Semmelweis Egyetem Budapest -klinikai toxikológia tantárgy
  • Szegedi Tudományegyetem-klinikai toxikológia tantárgy
  • Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrum-klinikai toxikológia tantárgy
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem-narkológia tantárgy Szegedi Tudományegyetemen Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrum

Művei[szerkesztés]

  • Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét...; Egis Patika Klub, Bp., 2007 (Gyógyszerészi továbbképző füzetek)
  • Zacher Gábor–Karizs Tamás: A Zacher. Mindennapi mérgeink; Studium Plusz, Bp., 2011
  • Zacher Gábor–Karizs Tamás: A Zacher 1.0. Mindennapi mérgeink; 2. átdolg. kiad.; Studium Plusz, Bp., 2018
  • A Zacher 2.0. Mindennapi függőségeink; Studium Plusz, Bp., 2018

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OKFŐ - EFF | Publikus adatbázis. kereso.enkk.hu. (Hozzáférés: 2021. november 14.)
  2. Sürgősségi Betegellátó Osztály (magyar nyelven). ASK. (Hozzáférés: 2021. november 14.)
  3. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2021. november 14.)
  4. Zacher Gábor bevonul. nol.hu (2013. december 30.) (Hozzáférés: 2014. január 11.) (html)
  5. Zacher Gábor pályát módosít. hvg.hu (2014. január 2.) (Hozzáférés: 2014. január 11.) (html)
  6. Patrick Kingsley; Benjamin Novak: In Hungary, Viktor Orban Showers Money on Stadiums, Less So on Hospitals (Magyarország, Orbán Viktor stadionokra ontja a pénzt, kórházakra kevesebbet). The New York Times, 2019. október 26. (Hozzáférés: 2019. október 27.)
  7. http://hvg.hu/itthon/20180831_Zacher_Gabor_A_mai_nappal_beadtam_felmondasom
  8. Balavány György - Zacher Gábor: Ha Orbán Viktor lefogyna 25 kilót, rengetegen utánoznák (24.hu, 2021.10.05.)
  9. 25 év után hagyta el Zacher Gábor a feleségét. blikk.hu, 2015. szeptember 22. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  10. Zacher Gábor: Izrael működik, mert vészhelyzetben összetartás van (2021)
  11. Határozat kivonat. Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete, 2016. október 13. [2018. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 3.)
  12. A fiataloknak hiteles példákra van szükségük. Kormányzat. (Hozzáférés: 2017. november 27.)

Videófelvételek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]