Zacher Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Zacher Gábor
ZachergaborFotoThaler.JPG
Született 1960. október 8. (57 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Gyermekei egy gyermek:
Zacher Ádám Bendegúz (1997)
Foglalkozása
Tisztség önkormányzati képviselőtestületi tag 1994-98 Budaörs
Iskolái Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar--Budapest.
Kitüntetései

Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium és az Oktatási Minisztérium Dicsérő Oklevél (2001) Szegedi Tudományegyetem,(2006), Rendőrtiszti Főiskola (2010)címzetes egyetemi docensi cím Fővárosi Önkormányzat Budapestért díj (2006) Magyar Mentésügyért Emlékérmet (2010) Belváros Lipótváros Díszpolgári Cím (2016)

Magyar Fiatalokért Díj (2017)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr. Zacher Gábor témájú médiaállományokat.

Dr. Zacher Gábor (Budapest, 1960. október 8. –) főorvos, címzetes egyetemi docens, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője. 1994 és 1998 között önkormányzati képviselő-testületi tag (FIDESZ) Budaörsön.

Életrajza[szerkesztés]

Budapesten született 1960. október 8-án. A Veres Pálné Gimnáziumba járt. Elsőre nem vették fel az orvosi egyetemre, ezért előbb állatgondozónak ment. Utána műtősfiú lett az egyik koraszülött-osztályon, ő tisztította az inkubátorokat. Az egyetem és a kórház mellett pedig folyamatosan mentőzött, 18 évig mentőtisztként, majd mentőorvosként vonult a betegekhez, mert mindig is érdekelte a sürgősségi ellátás, ahol azonnali döntéseket kellett hozni. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1986-ban végzett.

1998-ban került a Honvédkórház baleseti sebészetéről a Korányi Intézetbe, ahonnan megszervezte az országos toxikológiai ellátást és 2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt. Működése alatt e kórházi részleg nemzetközi elismertségre tett szert. Évente körülbelül kilencezer embert kezelnek különféle mérgezések és függőségek miatt, legtöbbször öngyilkosokat, alkoholmérgezett és drogtúladagolásban szenvedő pácienseket láttak el.

2014-től a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője.[1][2]

Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában. 2002 óta orvosi toxikológus igazságügyi szakértőként tevékenykedik. Narkológia című tantárgyat oktat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Gyakori és mára közkedvelt médiaszereplő, az egyik legismertebb orvos az országban. Megjelenése, fellépése, hanghordozása határozott, mindig egyenesen és nyíltan fogalmaz, a divatos szófordulatokkal élve.

Magánélete[szerkesztés]

Polgári családból származik. Korábban a Fideszben politizált. Ha történik valamilyen nagy horderejű mérgezés, vagy új kábítószerféleséget dobnak piacra, biztosan megszólaltatják. Gyakran nevelő céllal is nyilatkozik, amivel fontos információkat képes átadni az embereknek, főleg a fiataloknak. Több mint harminc éve pipázik és szenvedélyesen gyűjti is a pipákat. Viccesen mondta már többször, hogy neki is vannak függőségei, az egyik a dohányzás, a másik a mogyorós csokoládé, amit mindig tart a munkahelyén a fiókjában is.

Szeret futni, kerékpározni, munkamániás, naponta csak 4-5 órát alszik, de minden szenvedélynél fontosabb volt számára a családja. Törökbálinton élt, volt felesége Gyöngyvér építőmérnök (hídépítő),[3][4] fiuk neve Bendegúz. Neves orvosdinasztiából származik, testvérével együtt ötödik generációs orvosok. Az ünnepeiken mindig Sacher-torta a desszert, ami nem véletlen, hiszen dédapjának unokatestvére Franz Sacher, Metternich herceg híres udvari cukrásza volt.

Szakmai tagságai[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Oktatói Munka[szerkesztés]

  • Semmelweis Egyetem Budapest -klinikai toxikológia tantárgy
  • Szegedi Tudományegyetem-klinikai toxikológia tantárgy
  • Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrum-klinikai toxikológia tantárgy
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem-narkológia tantárgy Szegedi Tudományegyetemen Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrum

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]


Forráshivatkozás-hiba: <ref>-ek léteznek a(z) „http://www.belvaros-lipotvaros.hu/_user/tu_dokumentumok/HKZ%202016_okt%C3%B3ber%2013_%C3%BAj.pdf” csoporthoz, de nincs hozzá <references group="http://www.belvaros-lipotvaros.hu/_user/tu_dokumentumok/HKZ%202016_okt%C3%B3ber%2013_%C3%BAj.pdf"/>, vagy egy lezáró </ref> hiányzik.