Zacher Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zacher Gábor
Zacher Gábor 2013-ban
Zacher Gábor 2013-ban
Született 1960. október 8. (57 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Gyermekei egy gyermek:
Zacher Bendegúz (1997)
Foglalkozása
Tisztség magyar országgyűlési képviselő (1994–1998, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség)
Iskolái
Kitüntetései Budapestért díj (2006)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zacher Gábor témájú médiaállományokat.

Zacher Gábor (Budapest, 1960. október 8. –) főorvos, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője. Országgyűlési képviselő 1994 és 1998 között a Horn-kormány idején.

Életrajza[szerkesztés]

Budapesten született 1960. október 8-án. A Veres Pálné Gimnáziumba járt. Elsőre nem vették fel az orvosi egyetemre, ezért előbb állatgondozónak ment. Utána műtősfiú lett az egyik koraszülött-osztályon, ő tisztította az inkubátorokat. Az egyetem és a kórház mellett pedig folyamatosan mentőzött, 18 évig mentőtisztként, majd mentőorvosként vonult a betegekhez, mert mindig is érdekelte a sürgősségi ellátás, ahol azonnali döntéseket kellett hozni. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1986-ban végzett.

1998-ban került a Honvédkórház baleseti sebészetéről a Korányi Intézetbe, ahonnan megszervezte az országos toxikológiai ellátást és 2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt. Működése alatt e kórházi részleg nemzetközi elismertségre tett szert. Évente körülbelül kilencezer embert kezelnek különféle mérgezések és függőségek miatt, legtöbbször öngyilkosokat, alkoholmérgezett és drogtúladagolásban szenvedő pácienseket láttak el.

2014-től a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.[1][2]

Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában. 2002 óta orvosi toxikológus igazságügyi szakértőként tevékenykedik. Narkológia című tantárgyat oktat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Gyakori és mára közkedvelt médiaszereplő, az egyik legismertebb orvos az országban. Megjelenése, fellépése, hanghordozása határozott, mindig egyenesen és nyíltan fogalmaz, a divatos szófordulatokkal élve.

Magánélete[szerkesztés]

Polgári családból származik. Korábban a Fideszben politizált. Ha történik valamilyen nagy horderejű mérgezés, vagy új kábítószerféleséget dobnak piacra, biztosan megszólaltatják. Gyakran nevelő céllal is nyilatkozik, amivel fontos információkat képes átadni az embereknek, főleg a fiataloknak. Több mint harminc éve pipázik és szenvedélyesen gyűjti is a pipákat. Viccesen mondta már többször, hogy neki is vannak függőségei, az egyik a dohányzás, a másik a mogyorós csokoládé, amit mindig tart a munkahelyén a fiókjában is.

Szeret futni, kerékpározni, munkamániás, naponta csak 4-5 órát alszik, de minden szenvedélynél fontosabb volt számára a családja. Törökbálinton élt, volt felesége Gyöngyvér építőmérnök (hídépítő),[3][4] fiuk neve Bendegúz. Neves orvosdinasztiából származik, testvérével együtt ötödik generációs orvosok. Az ünnepeiken mindig Sacher-torta a desszert, ami nem véletlen, hiszen dédapjának unokatestvére Franz Sacher, Metternich herceg híres udvari cukrásza volt.

Szakmai tagságai[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]