Sacher-torta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sacher-torta
A bécsi Hotel Sacher Sacher-tortája
A bécsi Hotel Sacher Sacher-tortája
Nemzet, ország  Ausztria
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sacher-torta témájú médiaállományokat.

A Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít.

Összetétel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sachertorte-Viena Capellanes.jpg

A torta két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés tésztából áll, melyek között egy vékony réteg sárgabaracklekvár található. A tetejét és az oldalát étcsokoládé bevonat borítja. Hagyományosan tejszínhabbal (németül Schlagsahne, Ausztriában Schlagobers) szolgálják fel, mivel a bécsiek szerint a Sacher-torta önmagában túl száraz lenne.

Az „Original Sacher-Torte” megnevezés a Hotel Sacher védjegye, melyet 1876-ban alapított Franz Sacher fia (Eduard). A titkos receptet gondosan őrzik. 1965-ig tartott a hosszadalmas pereskedés a Demel cukrászdával, amely szintén ezen a néven készítette tortáját; számos legenda keringett arról, hogyan juthatott a recepthez. Az ő tortájukat most „Demel's Sachertorte” néven készítik. Ez annyiban különbözik az eredetitől, hogy a sárgabaracklekvár nem a közepén és a bevonat alatt, hanem csak a bevonat alatt található.

Számos próbálkozás történt az eredeti Sacher-torta másolására vagy utánzására. Amikor 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa volt, bemutatták a „Sacher-Masoch-tortát” (nevét Leopold von Sacher-Masochról kapta), amely ribizlilekvárral és marcipánbevonattal készült.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sacher-torta témájú médiaállományokat.