Franz Sacher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franz Sacher
Franz Sacher.JPG
Született
1816. december 19.
Bécs[1]
Elhunyt
1907. március 11. (90 évesen)
Baden bei Wien
Állampolgársága osztrák
Foglalkozása séf
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Franz Sacher témájú médiaállományokat.

Franz Sacher (Bécs, 1816. december 19.Baden, 1907. március 11.) osztrák cukrász, a híres Sacher-torta megalkotója.

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1816. december 19-én, Bécsben született, osztrák zsidó családba. Metternich herceg bécsi palotájában volt szakácsinas. Konyhafőnöke betegsége idején, 16 évesen alkotta a meg a róla elnevezett és azóta védetté vált Sacher-tortát. Pár évvel később a mesterlevelét megszerezte és az Esterházy család szolgálatába állt. A magyar arisztokrata család zselízi birtokán született meg a fia, Eduard Sacher, a szállodaalapító, aki később a császárvárosban, az Operaház mellett 1876-ban nyitotta meg szállodájával együtt előkelő cukrászdáját.

A Sacher család gróf Széchenyi István hívására előbb az akkori magyar fővárosba, Pozsonyba ment, ahol a családfő tiszti vendéglőnek számító „Úri Kaszinó” konyháját vezette. A Pozsonyban kikötő dunai gőzösöket is ő látta el élelemmel mint a mai „cateringesek” korai előfutára. Később a Pesti Vigadó konyhafőnöke lett, és a Dunagőzhajózási Társaság éttermeinek vezetését vette át.

Az 1848-as forradalmat követően végleg hazatért Bécsbe. 1881-ben családjával a Bécs melletti alsó-ausztriai Badenbe költözött, ahol 1907-ben bekövetkezett haláláig élt.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Integrált katalógustár, 2014. december 11.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]