Esterházy-torta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Esterházy-torta
A bécsi Café Schwarzenberg Esterházy-tortája
A bécsi Café Schwarzenberg Esterházy-tortája
Más névenEszterházy-torta
NévadóEsterházy Pál Antal
Nemzet, ország Magyarország
Alapanyagoktojás, cukor, dió, mandulapor, keményítőliszt, víz, tej, vaníliás cukor, vaj, konyak.
Kalória (1 adag)419 kcal (150 gramm, 1 szelet)[1]
Ismertebb receptekAz Esterházy-torta receptje
A Wikimédia Commons tartalmaz Esterházy-torta témájú médiaállományokat.

Az Esterházy-torta a magyar konyhaművészet büszkesége és az egyik legismertebb klasszikus magyar torta. A híres monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike, korabeli nevezetes sütemények még a Dobostorta és a Sacher-torta.

Története[szerkesztés]

Az osztrák-magyar időkben indult hódító útjára. Nevét nem a készítőjéről – aki ugyanúgy lehetett bécsi vagy pesti cukrász is –, hanem arról az Esterházy hercegről kaphatta, aki nagyon szerette ezt a süteményt. Nem tudjuk biztosan, hogy ki volt pontosan az illető, de a források Esterházy Pál Antalt és Esterházy Miklós Józsefet is említik, és persze lehetett az egész család kedvence is, azaz nem feltétlenül egy személyhez kötődik a torta története. Az viszont kijelenthető, hogy az Esterházy család kedvelt tortája volt, és hogy hamar meghódította a tortakedvelőket monarchiaszerte. A szakácskönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik (a hagyományos) vajkrémes, a másik (a modern) tejszínes. A hagyományos torta 5 darab diós felvert rétegből és krémrétegből áll, a tetején fondant-bevonattal. Nagyon sok receptje ismert, de közös minden Esterházy-torta receptben, hogy tojássárgája nélkül készül a tésztája.[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eszterházy torta kalória tartalma: 419 kcal (magyar nyelven). kaloriabazis.hu. (Hozzáférés: 2016. május 2.)
  2. Ács Borbála: A torta, amelynek receptje sincs (magyar nyelven). origo.hu, 2013. március 27. (Hozzáférés: 2016. május 2.)
  3. Tóth Sándor: Mi a jó Esterházy-torta titka? (magyar nyelven). origo.hu, 2012. június 15. (Hozzáférés: 2016. május 2.)

További információk[szerkesztés]

A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók