Túrós csusza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Túrós csusza
Házilag készített túrós csusza
Házilag készített túrós csusza
Nemzet, ország  Magyarország
Magyar konyha
Alapanyagok Csusza tészta, túró, tejföl, szalonna
Fűszerek
Ismertebb receptek Túrós csusza
Rakott túrós csusza

A túrós csusza hagyományos magyar étel.

Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tészta illik hozzá, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik.

Különlegessége abban áll, hogy előmelegített tányérra teszik a túróval kissé összesütött tésztát, erre újabb adag hideg túrót tesznek, forró, zsíros pörccel megszórják, majd hideg tejföllel meglocsolva tálalják. Az étel neve a „csúszik” ige főnevesült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.

Nem tévesztendő össze az olyan túrós tésztával, ami hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, esetleg másféle (pl. hosszú metélt) tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják.

A túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is. (pl. harcsa túrós csusza ágyon).

Rakott túrós csusza[szerkesztés]

Egy tűzálló tál alját kevés szalonnazsírral kikenjük, erre egy réteg kifőtt csuszatésztát, majd egy réteg túrót teszünk, tejföllel meglocsoljuk (ha szükséges sózzuk). Lehet több réteget is készíteni, de a tetejére egy adag tészta és a ropogósra pirított szalonna (pörc) kerül. Előmelegített sütőben 10-15 percig letakarva sütik, amíg a teteje kissé megpirul és az ízek összeérnek. Kocka, vagy tortaszeletekre vágva, még egy kis hideg tejföllel meglocsolva, forrón tálalják.

Elkészítése egyszerűbb mint a túrós csuszának, de itt több pörzsanyag keletkezik, ami az ízhatást fokozza.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]