Görcstészta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
görcstészta
görcsleves
görcsleves
Más névenkötött tészta, csimbók, hurkatészta
Típustészta, levesbetét
Nemzet, országMagyarország
Alapanyagokliszt, tojás, só, víz, füstölt szalonna, hagyma, őrölt pirospaprika, bors
Ismertebb receptekGörcsöstészta-leves szabolcsi módra
Kötött-tészta-leves (Görcsleves) (videó)

A görcstészta vagy más nevein kötött tészta, kötött galuska, csimbók vagy hurkatészta[1][2][3][4] hagyományos magyar levesbetét, mely vékonyra kinyújtott, majd hagymás-paprikás zsírral lekent tojásos tésztából készül.

Készítése[szerkesztés]

A görcstésztát Magyarország számos régiójában készítik, apróbb változtatásokkal a hajtásában, azonban az alaprecept szinte mindenhol ugyanaz. A lisztből, sóval, tojással és vízzel gyúrt tésztát igen vékonyra kell nyújtani. Füstölt szalonnát hagymával lesütnek, majd őrölt pirospaprikát kevernek hozzá. Ezzel a paprikás-hagymás zsírral kenik le a tésztát, majd sózzák, borsozzák. A tésztát csíkokra vágják, majd vagy félbehajtják és úgy kötnek belőle görcsöt (lásd a képeket a galériában), vagy sodorják és azután görcsölik. Egyes vidékeken a félbehajtott csíkokat kétcentis darabokra vágják és „megpödrik”.

Az így elkészült nyers tésztát különféle levesalapokba lehet főzni. Van, ahol a lebbencsleveshez hasonló, zöldséges-burgonyás levesalapot készítenek hozzá, másutt egyszerűbb húsleveslébe vagy zöldséglevesbe főzik fele. A tészta akkor főtt meg, ha feljött a leves tetejére.[1][2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Recept: kössünk görcsöt a levesbe!. SzabolcsiHír, 2018. január 8. (Hozzáférés: 2019. szeptember 18.)
  2. a b Görcs és társai – hagyományos magyar levesbetétek. nlc.hu, 2013. szeptember 7. (Hozzáférés: 2019. szeptember 18.)
  3. a b SÁRRÉTI BETYÁROS – HURKATÉSZTA LEVES KÉSZÜLT A VÉSZTŐI TÁJHÁZBAN. kstv.hu, 2019. április 23.
  4. a b Kötöttgaluska-leves. Békés Megyei Tourinform. (Hozzáférés: 2019. szeptember 18.)