Bejgli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bejgli
Bejgli1.jpg
Bejglitál
Nemzet, ország  Magyarország
Magyar gasztronómia
Alapanyagok liszt, vaj, tojássárgája, élesztő, tej, mák, dió, mazsola
Fűszerek só, porcukor, vaníliarúd
Ismertebb receptek Karácsonyi bejgli
Mákos bejgli
Hagyományos diós bejgli
Gesztenyés-szilvás bejgli
Pozsonyi patkó

A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel dióval, vagy mákkal újabban gesztenyével, meggyel és aszalt szilvával töltött édesség. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában.[1] Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.

„Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”Magyar Elek: Ínyesmester szakácskönyve (1932).

Magyar Elek Pozsonyban kóstolta meg először a Pozsonyi kifli ott kialakult változatát, azaz a "pejgli"-t: „Nekem például a béke éveiben karácsonynál sokkal jobban ízlett a dióspatkó április végén, amikor tudniillik rendszerint Pozsonyba utaztam a lóversenyekre és soha el nem mulasztottam, hogy jókora csomag diós süteményt ne hozzak magammal Wendlertől, a nagyhírű pejglisütőmestertől…”[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]