Fritule

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fritule
Fritule, isztriai desszert étel
Fritule, isztriai desszert étel
Más névenmiške
Típussütemény
Nemzet, ország Horvátország
Alapanyagokliszt, tojás, tej, élesztő, rum, citromhéj, mazsola, porcukor
Fűszerek
A Wikimédia Commons tartalmaz Fritule témájú médiaállományokat.

A fritule horvát ünnepi sütemény, fánkgolyó, amelyet kifejezetten karácsonyra készítenek. Elsősorban Kvarnerhez, Isztriához és Dalmáciához kötődik.

Hasonlítanak a kisfánkra, az olasz zeppolára, a velencei frìtole-ra és a holland karácsonyi snack-oliebolra („olajgolyók”).[1]

Rummal és citromhéjjal ízesítik, a tésztába mazsolákát tesznek és megszórják porcukorral a sütemény tetejét.[2] Az étel egyik változatát, a miške-t Szlovéniában készítik.

Hozzávalók[szerkesztés]

Elkészítése[szerkesztés]

Az élesztőt meleg tejben felmorzsoljuk, és hagyjuk kelni 15 percig. Az összes hozzávalót összekeverjük, és robotgéppel sima, habos tésztát kapunk. Hagyjuk még egy kicsit kelni. A tésztát kanállal kikanalazzuk, és forrásban lévő olívaolajba tesszük, és aranybarnára sütjük. A sült fánkokat papírszalvétára tesszük lecsepegni. Megszórjuk őket porcukorral, és forrón tálaljuk.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hónap receptje: a holland oliebol, 2019. február 20. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  2. Croatian Fritule | Christmas Cookie | recipes (angol nyelven). www.clevelandwomen.com . (Hozzáférés: 2024. április 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fritule című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]