Pogácsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tepertős (töpörtyűs, töpörtős) pogácsák[1]
Pogácsák tányéron

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél (szlovák pagáč, osztrák német Pogatsche, szlovén, horvát pogača, szerb погача), valamint Törökországban (török poğaça).

A név eredete[szerkesztés]

A név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa). Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza.

A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó (szerb, horvát, szlovén pogača).[2]


Czuczor-Fogarasi: A magyar nyelv szótára szerint

Kerek, gömbölyü alakjánál fogva rokon a bog, bogács, boglár, boglya, bogy, buga szókhoz.[3]

Pogácsa régi magyar receptekben[szerkesztés]

Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében sokféle pogácsa szerepel: mézes pogácsa, vajas pogácsa, fűszeres pogácsa, csokolátapogácsácskák. A kemencében sült pogácsák mellett szárított "csömögéket" (mint a "mondolapogácsa csömöge" vagy a "mézes pogácsa citromlével, csömöge" kétféle változatban is), sőt főtt formázott tésztákat is pogácsaként említ (ilyen a "túrós haluska, vagyis pogácsa").[4]

Pogácsa a mai magyar konyhában[szerkesztés]

Legelterjedtebb változatai a burgonyás, sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás. Általában az étkezés után, vagy tartalmasabb levesek (pl.: gulyás) mellé adják kenyér helyett.

Hamuban sült pogácsa[szerkesztés]

A magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tepertős pogácsa Archiválva 2017. január 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, pekszovetseg.hu
  2. Pogácsa szócikk. In Tótfalusi István: Magyar etimológiai nagyszótár. Budapest: Arcanum Adatbázis. [2001]. = Arcanum DVD Könyvtár, 2. ISBN 9639374121  
  3. A MAGYAR NYELV SZÓTÁRA. osnyelv.hu. (Hozzáférés: 2022. március 28.)
  4. Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011.

Források[szerkesztés]

  • A magyar nyelv értelmező szótára V. kötet (Mo-S), 1966., Akadémiai Kiadó

További információk[szerkesztés]