Télapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Télapu
(The Santa Clause)
1994-es amerikai nagyjátékfilm
Rendező John Pasquin
Producer
 • Brian Reilly
 • Jeffrey Silver
 • Robert F. Newmyer
Vezető producer
 • Richard Baker
 • Rick Messina
 • James Miller
Műfaj vígjáték, dráma, fantasy
Forgatókönyvíró
 • Steve Rudnick
 • Leonardo Benvenuti
Főszerepben
 • Tim Allen
 • Eric Lloyd
 • David Krumholtz
 • Judge Reinhold
 • Judith Scott
 • Wendy Crewson
 • Peter Boyle
Zene Michael Convertino
Operatőr Walt Lloyd
Vágó Larry Bock
Jelmeztervező Carol Ramsey
Díszlettervező Carol Spier
Gyártás
Gyártó Walt Disney Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Toronto
Játékidő 97 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Következő
További információk

A Télapu (eredeti cím: The Santa Clause) 1994-ben bemutatott amerikai karácsonyi családi vígjáték, mely Leo Benvenuti, Steve Rudnick és John Pasquin rendezett. A főszerepben Tim Allen látható, aki Scott Calvint alakítja, egy férfit, aki az események véletlen alakulása folytán a tetőről lezuhant Télapó helyére kénytelen lépni, kezdetben csak egy este erejéig, majd állandóan, mely konfliktusokat okoz a családjában is.

Pasquin és Allen már korábban is együtt dolgoztak a "Házi barkács" című sorozatban, később pedig a "Dzsungelből dzsungelbe", az "Akárki Joe" című filmeket, és az "Apa csak egy van" című sorozatot csinálták együtt. A Télapu sikerét meglovagolva két folytatás készült, vegyes kritikai értékeléssel.

Cselekmény[szerkesztés]

Scott Calvin, aki egy játékgyárban dolgozik, arra készül, hogy együtt töltse a karácsonyt exfeleségével élő fiával, Charlie-val. Scott meggyőzi Charlie-t, hogy a Télapó létezik, annak ellenére, hogy ő maga nem hisz benne. Exneje, Laura, és jelenlegi férje, Dr. Neil Miller már gyerekkoruk óta nem hisznek a Télapóban (csalódásaik miatt), és Charlie-t is erre bátorítják. Karácsony este, miután Scott mesét olvasott fiának, megérkezik a Télapó, és szánjával a tetőn landol. Charlie felébred a zajra, felébreszti apját is, aki úgy véli, betörő jár a háztetőn. Megijeszti a Télapót, aki ijedtében lezuhan a tetőről. Ruhája zsebében egy cetlit talál Scott, azzal a felirattal, hogy ha vele bármi történne, vegye fel a ruháját, aki ezt megtalálja, a rénszarvasok tudják a dolgukat. Ezután a holttest eltűnik, csak a ruha marad hátra. Charlie felmászik a tetőre, ahol ott van a szán és a rénszarvasok. Scott követi a fiát, majd véletlenül elindítja a szánt, amely továbbrepül a következő házhoz. Scott, fia unszolására, felveszi a Télapó-jelmezt, és kiszállít több ajándékot is, majd a szán az Északi-sarkra megy. Ott találkoznak Bernarddal, a manók vezetőjével. Ő elmondja neki, hogy azzal, hogy felvette a ruhát és elindította a szánt, elfogadta az úgynevezett "télapótlási záradékot": vállalta, hogy a Télapó helyére lép, annak minden kötelezettségével együtt, és 11 hónapot kapott arra, hogy felszámolja a régi életét és rendezze a dolgait. Scott, aki az egészet álomnak hiszi, felveszi a pizsamáját és lefekszik aludni.

Másnap a saját ágyában ébred és azt hiszi, csakugyan álmodott, míg észre nem veszi, hogy a pizsama az Északi-sarkról van. Charlie elkezdi azt híresztelni az iskolában, hogy az apja a Télapó, ezért Laura és Neil jelenlétében az iskolaigazgató arra kéri Scottot, hogy mondja meg a fiának, hogy Télapó nem létezik. Ezt végül mégsem teszi meg, hanem arra kéri fiát, hogy maradjon a dolog kettejük között és tartsa titokban. Csakhogy időközben Scott is drámai változásokon megy át. Kezdetben csak elkezd különös módon vonzódni az édességek, különösen a tej és a sütemény iránt. Azután elkezd rejtélyes módon meghízni, a súlyfelesleget pedig képtelen leadni. Majd megőszül és a szakálla is kinő, amit nem tud leborotválni. Amikor aztán Charlie egyik focimeccse alkalmával azt látják, hogy Scott előtt egész sor gyerek sorakozik, akik a karácsonyi kívánságaikat sorolják fel, Laura és Neil úgy határoznak, hogy lépnek, és bírósági távoltartási határozatot szereznek Scott ellen. Az összetört Scott meglátogatja őket Hálaadáskor, Charlie pedig egy varázslatos hógömböt ad neki, hogy emlékezzen arra, ki ő. Miután ennek hatására végre ő maga is elfogadja, hogy ő a Télapó, megjelenik Bernard, és elviszi őt és Charlie-t is magával.

Laura és Neil, akik azt hiszik, hogy Scott elrabolta a fiukat, a rendőrséghez fordulnak. Amikor az ajándékokat széthordó Scott és Charlie hazaérnek, a rendőrök rajtaütnek és letartóztatják Scottot. A bajból az elit manóosztag, a Kommanó menti ki. Scott hazaviszi Charlie-t, ahol meggyőzi őket is, hogy ő a Télapó, és elmondja fiának, hogy nem lehet önző, nem lehet mindig csak vele, hiszen ők egy család, és mindannyian szeretnének vele lenni. A meghatódott Laura megsemmisíti a láthatási papírokat. Ezután Scott útnak indul, ám még előtte Bernard elmondja Charlie-nak, hogy ha megrázza a hógömbjét, az apja azonnal ott terem. Scott ad egy-egy ajándékot Laurának és Neil-nek, azokat, amelyeket annak idején nem kaptak meg és ami miatt elvesztették a hitüket. Nem sokkal azután, hogy Scott elment, Charlie megrázza a gömböt, így az éjszaka hátralévő részét együtt töltik s együtt szállítják ki az ajándékokat.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[1]
Scott Calvin / Télapó Tim Allen Szakácsi Sándor
Charlie Calvin Eric Lloyd Szalay Csongor
Bernard David Krumholtz Hamvas Dániel
Dr. Neal Miller Judge Reinhold Mihályi Győző
Susan Perry Judith Scott Détár Enikő
Laura Miller Wendy Crewson Kovács Nóra
Mr. Whittle Peter Boyle Izsóf Vilmos
Nunzio nyomozó Larry Brandenburg Áron László
Miss Daniels Mary Gross Andresz Kati
Judy, a kobold Paige Tamada Molnár Ilona
Judy, a pincérnő Jayne Eastwood Náray Erika
Compton igazgató Joyce Guy Némedi Mari
Reklámszakember Jesse Collins Szabó Sipos Barnabás
Dr. Pete Novos Steve Vinovich Harsányi Gábor
Whelan bíró Ron Hartmann Elekes Pál
Quintin, a kobold Nic Knight Molnár Levente
KomManó parancsnok Kenny Vadas Szőke András
Postás Dennis O'Connor Varga Tamás
Rendőr a pultnál Gordon Masten
további szereplők

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Télapu - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 19.)

További információk[szerkesztés]