Orda (sajtféleség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Orda
Urdă.png
Nemzet, ország Románia
Orda

Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség.

Leírása, készítése[szerkesztés]

A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.

Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.

Felhasználása[szerkesztés]

Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni.

Tartósítás céljából sóval gyúrják össze, és hűtve tárolják. Az orda kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető.

Erdélyben kedvelt desszert az ordás palacsinta, ami úgy készül, hogy az egyik oldalán megsült vékony palacsintát cukorral és apróra vágott kaporral ízesített ordával töltik meg, kettőbe hajtják, majd a két külső oldalát is megsütik.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]