Pozsonyi kifli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pozsonyi kiflik

A Pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger kipfel) hajlított alakú, fényesre tojásozott felületű, omlós, dióval vagy mákkal töltött édes sütemény, amelyet eredetileg Pozsonyban kezdtek el készíteni évszázadokkal ezelőtt és innen terjedt el, legalábbis a volt Osztrák-Magyar Monarchia területein.[1]

Fogyasztása a karácsonyi ünnepek idején tipikus. Vitatott, hogy kialakulásának van-e köze az ugyancsak dióval vagy mákkal töltött, de más alakú és állagú bejglihez.[2]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pozsonyi sütők céhe 1559-ben határozta el a patkószerű alakú diós és mákos kiflik készítését.

Egy másik hagyomány szerint a kifli egy ismeretlen nevű pozsonyi cukrászmestertől ered, aki egyszer karácsony előtt, Miklósnapra elkészítette a bejgli kicsinyített változatát, hogy ezzel ajándékozza meg a gyerekeket.

Hagyományos különleges termék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Európai Bizottság 2009. december 24-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában [3] Szlovákia 2008. február 4-én beérkezett kérelmét a "Bratislavský rožok"/"Pressburger Kipfel"/"Pozsonyi kifli" elnevezés bejegyzésére. A bejegyzést a szlovák pék- és cukrászcéh kezdeményezte.

Németország, Ausztria és Magyarország kifogással élt a bejegyzés ellen, és ez az 509/2006/EK rendelet alapján elfogadhatónak bizonyult. A Bizottság ezért 2010. november 11-i leveleiben felhívta az érintett tagállamokat, hogy folytassák le a megfelelő egyeztetéseket.

Az országok hat hónapon belül megállapodásra jutottak, amelyről 2011. május 16-án értesítették a Bizottságot; a megállapodás tartalmazta az eredeti termékleírás módosításait és különösen a bejegyzés iránti kérelemben szereplő azon kérés törlését, amely az elnevezésnek az 509/2006/EK rendelet 13. cikkének (2) bekezdésében előírt fenntartással történő bejegyzésére vonatkozik.

Szlovákia így újra benyújtotta a kérelmét (ez 2011. szeptember 30-án jelent meg)[4], és ezt az Európai Bizottság 2012. augusztusában már jóváhagyta[5]: ekkor vált a Pozsonyi kifli hagyományos különleges termékké.[6]

Leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az EU-bejegyzési kérelemben szereplő leírás szerint a Pozsonyi kifli formája patkó alakú, elkeskenyedő végekkel, ha a töltelék mákos, és C betű formájú ha diós. A sütemény tömege 40-60 gramm. A szárazanyag zsírtartalma minimum 20 százalék, cukortartalma minimum 12 százalék.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]