Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szlovákiai civil szervezet, amely céljául a többnemzetiségű Pozsony történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki maga elé.

Története[szerkesztés]

Az egyesület 2010 decemberében alapította néhány Pozsonyban élő magyar nemzetiségű értelmiségi. Nevét a pozsonyi kifli süteményről kapta.

Céljai[szerkesztés]

  • A Pozsonyban élő nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatása és bemutatása.
  • Pozsony kortárs művészeti és kulturális életének támogatás.
  • A pozsonyi lokálpatriotizmus erősítése és a város hírnevének népszerűsítése belföldön és külföldön egyaránt.

Tevékenysége[szerkesztés]

A polgári társulás a kétnyelvű pozsonyikifli.sk, bratislavskerozky.sk kulturális és ismeretterjesztő jellegű internetes portál üzemeltetője és tulajdonosa. A weboldal a Pozsony kulturális életével és történelmével foglalkozó állandó rovatok mellett a szervezet örökségvédelmi tevékenységét (digitalizáció, adatbázis, virtuális kiállítás, interaktív térkép stb.) is tartalmazza. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás rendszeresen részt vesz Pozsony kultúráját és történelmét népszerűsítő belföldi és nemzetközi projektek, rendezvények, kiadványok, dokumentumfilmek, kiállítások, workshopok szervezésében és lebonyolításában.

Ortvay Tivadar 1905-ben megjelentette Pozsony város utcái és terei című munkáját, amely a mai napig a város kulturális fejlődésének, történelmének egyik legpontosabb leírása. Ezt az máig egyedülálló helytörténeti munkát a Társulat a modern kor eszközeivel próbálja népszerűsíti.

Külső hivatkozások[szerkesztés]