Fehér karácsony (esemény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér karácsony télapóval a lengyelországi Sanokban 2010-ben

A fehér karácsony kifejezés arra az időjárási jelenségre utal, amely karácsony napjain (december 25., december 26.) szokott jelentkezni elsősorban az északi félgömb országaiban, amikor is hótakaró borítja a tájat. A déli félteke országaiban csak nagyon ritkán és akkor is csak az ottani időjárási viszonyokhoz képest szélsőségesen alacsony hőmérséklet esetén valósulhat meg a fehér karácsony. Ez a jelenség elsősorban az Antarktiszon, illetve az új-zélandi Déli-Alpok és az Andok magasabb csúcsain fordulhat elő.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fehér karácsony kritériumai országonként eltérőek lehetnek. Legtöbb esetben a fehér karácsony kifejezés mindössze annyit jelent, hogy karácsony napján bizonyos mennyiségű hó borítja a talajt. Néhány országban azonban ennél jóval szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi „fehér karácsonynak”. Az Amerikai Egyesült Államokban például ez a kifejezés azt jelenti, hogy karácsony reggelén, reggel 7 órakor legalább egy hüvelyk, azaz 2,5 centiméteres hó borítja a talajt.[1] Kanadában a hivatalos álláspont szerint legalább 2 cm hónak kell borítania a talajt karácsony napján ahhoz, hogy fehér karácsonyról beszélhessünk. Az Egyesült Királyságban a fehér karácsony mindössze annyit jelent, hogy hó borítja karácsonykor a talajt, ám erre viszonylag ritkán kerül sor, mivel az esetlegesen lehulló hó a legtöbb esetben elolvad, mielőtt földet érne, vagy talajt érve olvad el azonnal. Az Egyesült Királyságban havas karácsonyra legtöbb esélyük az Észak- és Északkelet-Skóciában, illetve a Skót-felföldön élőknek van, főleg Aberdeen, Aberdeenshire környékén.

Fehér karácsonyok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kanadában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kanada legtöbb részén jelentős esélye van a fehér karácsonynak, kivéve a partmenti régiókat, illetve Brit Columbia belső déli fekvésű völgyeit, Dél-Albertát, Dél-Ontariót. A Kanadai Meteorológiai Szolgálat összeállított egy listát a fehér karácsony bekövetkezésének esélyeiről a különböző kanadai városokra vonatkozóan:

Város Valószínűség
Vancouver 11%
Calgary 59%
Edmonton 88%
Saskatoon 98%
Regina 91%
Winnipeg 98%
Sudbury 100%
Windsor 50%
Toronto 37%
Ottawa 83%
Montréal 80%
Quebec város 99%
Halifax 59%
St. John's 65%
Whitehorse 100%
Yellowknife 100%

2006-ban az átlagosnál enyhébb időjárásnak köszönhetően Québec városában feljegyezték az első fekete karácsonyt a város történelmében először. 2008-ban viszont egész Kanadában fehér volt a karácsony a korábbi hóviharoknak köszönhetően.

Az Egyesült Államokban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Amerikai Egyesült Államok északi államaiban, valamint a Csendes-óceán parti északabbi államokban gyakran borítja hó a talajt karácsonykor. A legkevésbé valószínű esemény történt időjárási szempontból 2004 karácsonyán, amikor is szenteste (december 24-én) egy hirtelen jött hóvihar olyan helyeken is havazásokat okozott, ahol soha vagy több évtizede nem esett még hó karácsonykor. Így fehér volt a 2004-es karácsony többek közt New Orleansban, illetve a texasi Houstonban is. Az 1989-es floridai téli vihar fehér karácsonyt okozott többek közt Pensacolában, illetve Jacksonvilleben is. Ugyanez a vihar okozott Észak-Karolinában 38 centi vastagságú hótakarót. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont 1988 és 2005 közt rögzített adatai alapján kiadott táblázata az alábbi városokban ekkora eséllyel számol a fehér karácsony eshetőségével:

A fehér karácsony esélye az Egyesült Államok ún. alsó 48 tagállamában.
Város Valószínűség
Anchorage, Alaszka 90%
Annette-sziget, Alaszka 17%
Fairbanks, Alaszka 100%
Phoenix, Arizóna 1%
Little Rock, Arkansas 3%
Los Angeles, Kalifornia 1%
Denver, Colorado 50%
Hartford, Connecticut 57%
Wilmington, Delaware 13%
Washington 5%
Savannah, Georgia 1%
Honolulu, Hawaii-szigetek 0%
Boise, Idaho 30%
Chicago, Illinois 40%
Indianapolis, Indiana 13%
Des Moines, Iowa 50%
Topeka, Kansas 23%
Louisville, Kentucky 13%
Portland 83%
Boston, Massachusetts 23%
Detroit, Michigan 50%
Marquette, Michigan 90%
Duluth, Minnesota 97%
St. Louis, Missouri 23%
Helena, Montana 67%
Omaha, Nebraska 44%
Reno, Nevada 20%
Concord, New Hampshire 23%
Newark, New Jersey 23%
Albuquerque, Új-Mexikó 3%
Massena, New York állam 77%
New York, New York állam 22%
Charlotte, Észak-Karolina 5%
Fargo, Észak-Dakota 83%
Cleveland, Ohio 60%
Akron, Ohio 60%
Oklahoma City, Oklahoma 3%
Portland, Oregon 1%
Philadelphia, Pennsylvania 10%
Pittsburgh, Pennsylvania 33%
Providence, Rhode Island 37%
Charleston, Dél-Karolina 1%
Rapid City, Dél-Dakota 47%
Nashville, Tennessee 12%
Amarillo, Texas 7%
Dallas, Texas 7%
Salt Lake City, Utah 53%
Richmond, Virginia 7%
Seattle, Washington állam 8%
Spokane, Washington állam 70%
Charleston, Nyugat-Virginia 30%
Huntington, Nyugat-Virginia 23%
Milwaukee, Wisconsin 60%
Casper, Wyoming 47%

Az Egyesült Királyságban és Írországban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egyesült Királyságban az úgy nevezett kis jégkorszaknak köszönhetően 1550 és 1850 közt általánosak voltak a fehér karácsonyok, ám a 20. században az éghajlatváltozás miatt mindössze pár esetben fordult elő olyan, hogy hó borította a talajt karácsonykor. Írországban a fogadóirodákban sokan gyakran fogadásokat kötnek arra, hogy lesz-e az adott évben fehér karácsony.

Város Valószínűség
London 6%
Birmingham 15%
Aberporth 9%
Glasgow 35%
Aberdeen 53%
Belfast 22%
Lerwick 75%
Bradford 14% (1971 óta)
St Mawgan 10% (1957 óta)

Romániában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Város Valószínűség
Bukarest 75%
Jászvásár 80%
Temesvár 70%
Kolozsvár 85%
Konstanca 65%
Csíkszereda 90%
Craiova 75%
Brassó 85%
Szatmárnémeti 75%

Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 1994 és 2014 közt mindössze az esetek negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy a Pestszentlőrincen lévő meteorológiai mérőállomáson összefüggő hóréteget mértek. Az ország hegyvidéki, vagy magasabban fekvő területein nagyobb eséllyel fordulhat elő fehér karácsony.[2]

Esélye Európa más részein[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Európában a fehér karácsony előfordulása elsősorban Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban általános. A Golf-áramlat enyhítő hatásának köszönhetően Európa nyugatabbi és alacsonyabban fekvő részein, valamint a mediterrán éghajlatú vidékeken jóval kisebb az esélye a karácsonyi hótakaró kialakulásának. Példának okáért Franciaország déli részén jóval kisebb az esélye a fehér karácsony kialakulásának, mint az azonos szélességi körön elhelyezkedő Bukarestben.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a White Christmas (weather) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. White Christmas?. National Climatic Data Center. National Oceanic and Atmospheric Administration, 2008. augusztus 20. (Hozzáférés: 2012. november 28.)
  2. Milyen lesz a karácsonyi időszak időjárása?. OMSZ.hu. (Hozzáférés: 2014. december 26.)