Somlói galuska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
„Magyarország kedvenc süteménye” a Somlói galuska[1]

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly újításként adta be a somlói galuskát.[2] Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel az 1958-as brüsszeli világkiállításon[3][4] nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű 288 méter magas dombról,[5] amely a Gödöllői-dombság legnyugatibb nyúlványa,[6] amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött.[7] Somlói azért lett a neve, mert Brüsszelben valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes somlyói-galuska desszert nevéből, így végül somlói-galuska névvel került a gasztronómiába.[8][9]

Receptje[szerkesztés]

A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakaós és diós piskótát.[10] Ezért az alább leírt recept[11] a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak, mert eléggé munkaigényes az édesség elkészítése, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni.

Érdekesség[szerkesztés]

Somlói galuska tányéron

2010-ben egy internetes szavazáson „Magyarország Kedvenc Süteménye” lett.[12]

2017. május 27-én, a fóti városi gyereknap, főző- és futóverseny keretében megdöntötték a korábbi somlói galuska rekordot.[13] A legnagyobb somlói galuskát Botos Ákos, a Botos Vendéglő szakácsa készítette el, természetesen sok más közreműködő segítségével. A 7 és fél négyzetméternyi somlói galuska elkészítéséhez körülbelül 1200 tojást, 110 liter tejszínt, 70 liter tejet és mintegy 200 kilogramm cukrot használtak fel. A rekordot a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette és vette nyilvántartásba.[14] A korábbi, négyezer adagos rekordot Racsits Erhart budapesti mestercukrász állította fel 2004-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A somlói galuska lett Magyarország kedvenc süteménye, hvg.hu
 2. Utazás az étlapok körül, Szolnok Megyei Néplap, 1977. február 24. 46. szám
 3. Somlói gluska Archiválva 2019. január 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, valasz.hu
 4. Brüsszeltől Brüsszelig, buvosszakacs.com
 5. Fóti somlyó, wwf.hu
 6. Fót, kirandulastippek.hu
 7. Sütemények, amelyekről rosszul tudjuk, hogy hungarikumok
 8. Híresek és ehetőek II. rész, korkep.sk
 9. Somlói Galuska, Hungarian Dessert Dumplings Archiválva 2019. január 26-i dátummal a Wayback Machine-ben, foodperestroika.com (angolul)
 10. Somlói galuska - az eredeti változat
 11. Lajos–Hemző 99 sütemény és torta 33 színes ételfotóval, i. m. 
 12. Vezet a Somlói a kedvenc sütemény szavazáson (Fogyasztók.hu, 2010. augusztus 30.)
 13. Hatalmas és finom fóti somlói galuska, magyarrekord.hu
 14. Fóti rekordkísérlet: a legnagyobb Somlói galuska. helyikozelet.hu, 2017. május 28. [2017. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]