Somlói galuska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
„Magyarország kedvenc süteménye” a Somlói galuska

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött.[1]

Receptje[szerkesztés]

A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakaós és diós piskótát.[2] Ezért az alább leírt recept[3] a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak, mert eléggé munkaigényes az édesség elkészítése, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni.

Érdekesség[szerkesztés]

2010-ben egy internetes szavazáson „Magyarország Kedvenc Süteménye” lett.[4]

2017. május 27-én, a fóti városi gyereknap, főző- és futóverseny keretében megdöntötték a korábbi somlói galuska rekordot. A legnagyobb somlói galuskát Botos Ákos, a Botos Vendéglő szakácsa készítette el, természetesen sok más közreműködő segítségével. A 7 és fél négyzetméternyi somlói galuska elkészítéséhez körülbelül 1200 tojást, 110 liter tejszínt, 70 liter tejet és mintegy 200 kilogramm cukrot használtak fel. A rekordot a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette és vette nyilvántartásba.[5] A korábbi, négyezer adagos rekordot Racsits Erhart budapesti mestercukrász állította fel 2004-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sütemények, amelyekről rosszul tudjuk, hogy hungarikumok
  2. Somlói galuska - az eredeti változat
  3. Lajos–Hemző 99 sütemény és torta 33 színes ételfotóval, i. m. 
  4. Vezet a Somlói a kedvenc sütemény szavazáson (Fogyasztók.hu, 2010. augusztus 30.)
  5. Fóti rekordkísérlet: a legnagyobb Somlói galuska. helyikozelet.hu, 2017. május 28. [2017. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]