Ugrás a tartalomhoz

Mikulásvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mikulásvirág
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Csoport: Zárvatermők (Angiosperms)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Rosids
Rend: Malpighiales
Család: Kutyatejfélék (Euphorbiaceae)
Nemzetség: Euphorbia
Faj: E. pulcherrima
Tudományos név
Euphorbia pulcherrima
Willd. ex Klotzsch
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mikulásvirág témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mikulásvirág témájú médiaállományokat és Mikulásvirág témájú kategóriát.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) napjainkban a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye. A '60-as évek elején még olyan magas növésű cserjeként ismerték, amelyet lakásban nehéz levelei és virágai megtartására késztetni. Mai nemesített fajtái viszont már bokrosabb növésűek, dekoratívabbak és ellenállóbbak, ráadásul a modern vegyszerekkel kisebb termetűvé alakíthatóak.

Bőrrel érintkezve, valamint szembe kerülés esetén mérgező hatású.

Jellemzői

[szerkesztés]
Szabadba ültetve.

Maximum 4 méter magasra növő cserje. Termesztett változatai tömött, kb. 30–45 cm magas növények, formájuk megőrzéséhez évente metszeni kell őket. Virágai (vagyis színes virágzati fellevelei) 2 hónapig tartanak. Legkedveltebb a piros színű, bár fehér és rózsaszín fajtái is kaphatók. Vásárláskor ügyelni kell arra, hogy a virágzat közepén lévő apró, sárga, igazi virágai még bimbósak legyenek.[1]

Hőigénye

[szerkesztés]

A virágzási idő alatt a 16–20 C°-ot szereti.

Fényigénye

[szerkesztés]

Télen maximális fénymennyiséget igényel, nyáron óvni kell a tűző naptól.

Vízigénye

[szerkesztés]

Átlagos, nyáron kicsit bővebb öntözést igényel. Csak akkor kell locsolni, mikor földje már kezd kissé kiszikkadni. Várjuk meg, amíg a talaj felső 1/3-a kiszárad. Nem kell aggódni a száraz földje miatt, mert a kutyatejfélék családjába tartozó növényünk elegendő vizet képes raktározni önmagában. Ne feledjük, a túlöntözés sokkal károsabb számára, mint a "szomjazás". A legmegfelelőbb a lágy esővíz, vagy hólé. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor megteszi a szénsavmentes, vagy enyhén szénsavas ásványvíz is. (A vízben jelenlévő szén-dioxid elősegíti a növény fejlődését, de csak kis mennyiségben.)

Szaporítása

[szerkesztés]
A virág közelről

Kora nyáron hajtásdugványozással, gyökereztetőszerrel.

Gondozása

[szerkesztés]

Sok figyelemmel és ápolással következő télen ismét kivirágozhat. Ősszel a világos, de hűvös helyet kedveli. Télen a meleg, fűtött lakásban a növény gyorsan kiszárad, öntözése lehetőleg mész mentes lágy vízzel történjen. Szereti a magas páratartalmat, hetente egyszer tápoldatos vízzel érdemes meglocsolni. Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, ilyenkor vissza kell vágni a felére, csökkenteni a locsolást, tápoldatozást, a növényt pihentetni kell. Nyáron az árnyékos helyet kedveli, ekkor kell újra öntözni és tápoldatozni. Első hajtásait ismét vissza kell vágni a felére. Óvni kell a viaszos pajzstetűtől és az atkáktól.[2]

Veszélyei

[szerkesztés]

A mikulásvirág, hasonlóan más rokon növényeihez tejszerű váladékot választ ki, ami többnyire megvágásakor látható. Ez a folyadék hasonló a gumifa latex nedvéhez és pl. a népszerű Euphorbia Trigona (háromélű kutyatej) nedvéhez. Az ilyen folyadék a bőrön irritációt okozhat, de egyes fajok nedve akár vakságot is okozhat ha szembe kerül! Fontos továbbá, hogy a növény közelében a levegőbe is kerülhet az irritáló anyagból, ami különösen latex-allergiások esetében kellemetlen reakciókkal járhat, ami jó esetben csak köhögést, irritációt jelenthet.

Az irodalom megemlíti a következő tüneteket:

  • bőrpír és viszketés
  • viszkető szemek
  • orrfolyás és viszketés
  • tüsszögés
  • torokirritáció
  • asztma, asztmás rohamok megjelenése/megerősödése

Mivel a mikulásvirág legnépszerűbb a légúti betegségekkel legjobban terhelt téli időszakban, sokan lehetnek, akik nem ismerik fel, hogy tüneteiket a növény okozhatja vagy erősítheti.

Források

[szerkesztés]
  1. Oszkóné Sipos Erzsébet: A mikulásvirág. Mezőgazdasági Könyvkiadó, 1979.
  2. A mikulásvirág gondozása. hobbiesotthon.hu. [2011. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 11.)

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Euphorbia pulcherrima
A Wikimédia Commons tartalmaz Mikulásvirág témájú médiaállományokat.