Brownie (sütemény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brownie
Egy tányér cukormázas brownie
Egy tányér cukormázas brownie
Más névenbraʊni
chocolate brownie
Típusédesség
Nemzet, ország Amerikai Egyesült Államok
Alapanyagoktojás, étcsokoládé, vaj, cukor, liszt, vaníliaesszencia, mogyoró[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Brownie témájú médiaállományokat.

A brownie /ˈbraʊni/, vagy más szóval chocolate brownie /ˈʧɒklət ˈbraʊni/ vagy Boston brownie egy csokoládés, szeletelt sütemény. Nevét barna színéről kapta, tetejét néha cukormázzal vonják be. Az első írott forrás, ahol a brownie süteményt említik, 1897-ből származik a Sears and Roebuck(en) katalógusból.

A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownierecept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Recepteskönyvekben gyakran ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése.

A brownie-t általában desszertként tálalják, néha forró tejjel vagy fagylalttal, ritkábban tejszínhabbal. A fagylaltos brownie-ra használják még a brownie à la mode megnevezést is az Amerikai Egyesült Államokban. Európában a házi browniekészítés nem jellemző, de például a Starbucks és a McDonald’s forgalmaz kész brownie-t az európai kontinensen. Hollandiában kendervirágzatot tartalmazó brownie is kapható kereskedelmi forgalomban space brownie néven.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A mogyorót helyettesíthetik dióval, vagy kimagozott, alaposan lecsöpögtetett cseresznyével, meggyel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]