Ugrás a tartalomhoz

Ördög Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ördög Tibor
Stekovics Gáspár felvétele
Stekovics Gáspár felvétele
Életrajzi adatok
Született1970. november 5. (53 éves)
Szerencs
Pályafutás
Műfajokrock
Aktív évek1986
EgyüttesHooligans
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes, zenész
SablonWikidataSegítség

Ördög Tibor „Csipa” (Szerencs, 1970. november 5. –) magyar rockzenész, a Hooligans együttes énekese.

Életpályája[szerkesztés]

Szegény családban nőtt fel, négy testvér közül ő a harmadik. Becenevét onnan kapta, hogy kiskorában állandóan bátyjaival és azok nála idősebb barátaival lógott. Ilyenkor a nagyok mindig „kis csipásnak” nevezték, így ragadt rá a Csipa név. Édesapja korán elhunyt, ezért kénytelen volt abbahagyni a középiskolát. 14 éves korában összeállt régi barátaival, Tóth Tiborral (Tibi) és Kiss Endrével (Endi) – ők ketten már zenéltek együtt Elektromos Rock néven – és létrehozták a Ramses nevű formációt.

A Ramses 1986-1990 között létezett, ez idő alatt kisebb hírnévre tett szert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. 1989-1991 között mindhárman bevonultak katonának. A mundérból megszabadulva 1992-ben a Dance nevű együttes gitárosa fedezte fel őket, és bekerültek a zenekarba. 1993-ban a két lemezt kiadott Dance feloszlott, utána a három barát együtt zenélt – még saját név és számok nélkül. A ma is működő, sikeres Hooligans 1996-ban alakult meg. Basszusgitárosuk, Maróth P. G. kilépése után az új taggal, Móritz Norberttel kiegészülve zenéltek 1997-2007 között, azóta Késmárki Zsolt a basszusgitáros.

A magát funk & rock stílusúnak tekintő Hooligans harmadik lemeze, a 2001-es Kánaán alapozta meg az együttes sikerét, ami a 2003-as Szenzációval és a 2005-ös Vírussal tetőzött; a 2007-es Bohémélet és a 2008-as Privát mennyország is sikeres volt. Ettől fogva rengeteget koncerteznek és turnéznak, valóságos rajongótáborra tettek szert.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap