Fiesta (popegyüttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fiesta
Információk
Eredet Budapest, Magyarország
Aktív évek 1999-2012
Műfaj Latin pop
Kiadó EMI, Gold Record Music, jelenleg: Universal-Zebra
Tagok
Knapik Tamás (gitár)
Csordás Tibor (ének)

A Fiesta weboldala

A Fiesta egy magyar, latin stílusú popegyüttes.

Az együttes[szerkesztés]

Az együttes két tagja, Knapik Tamás és Csordás Tibor, már régóta ismerték egymást. Karrierjük kezdetén mindketten rockzenét játszottak különböző együttesekben. A ’90-es években Tamás már egy karib-tengeri hajón is játszott egy szalonzenekarban és hosszú ideig Puerto Rico-ban élt, ahol megismerkedett a latinos dallamvilággal. Miután visszaköltözött Magyarországra, felkereste Csordás Tibort azzal a kéréssel, hogy közösen alapítsák meg a Fiesta zenekart. Tibornak nagyon megtetszettek a kintről hozott hanganyagok, így nem volt tehát nehéz rávenni arra, hogy a továbbiakban közösen zenéljenek. Céljuk, hogy a tradicionális latin-amerikai zenét a mai populáris irányzatokkal elvegyítve tegyék kedveltté hazánkban, úgy ahogy ez már a nemzetközi zenei életben oly sokaknak sikerült.

Zenei karrier[szerkesztés]

2000 januárjában jelent meg első kislemezük a Meddig tart? című dalból, melyhez videoklipet is forgattak. 2000 augusztusában az EMI Zenei Kft-hez szerződtek és még ez évben kijött két kislemezük a Jött veled a nyár és az Angelina című dalokból.

2001. március 21-én jelent meg első albumuk Hozzám tartozol címmel, amely szeptemberre elérte az aranylemez, később pedig a platinalemez minősítést.

2001 októberében jelent meg Az album negyedik kislemeze Nem mondtam el címmel, amelynek egyik nagy különlegessége, hogy Antonio Banderas legújabb filmjéhez, az Eredendő bűnhöz készült. A dalt az együttes énekese Bogics Enikővel duettben adta elő.

A következő években a Fiesta zenekar népszerűsége tovább nőt. Az együttes következő 3 albuma a 2002 májusában megjelent A tűzön át, a 2003 októberében megjelent Puerto Rico és a 2004 végén megjelent Amor latino platinalemez minősítést kaptak, és mindegyik sikeres slágerekkel büszkélkedik.

2005-ben az Fiesta 5 éves fennállása alkalmából az együttes kiadott egy Best of albumot Fiesta: Best of címmel. Az albumon 15 dal hallható, 13 az együttes legnagyobb slágereiből (többek között: Angelina, Jött veled a nyár, Hasta Manana, A tiéd mindenem, Hola Mi Amor, Ebben az álomban, Mindig csak vártalak stb.), valamint két újdonság: A Lopott csókok című dal, amely egy lassú akusztikusabb, gitárközpontúbb dal, valamint a Szeret a nő, melyet az együttes Emilióval adott elő.

Az együttes 2008-ban az Eurovíziós Dalverseny nemzeti döntőjébe is bekerült a Gyűlölve szeretni című dallal, amely beharangozója volt a legújabb albumuknak a Lehet, hogy álomnak. A dalt a világhírű Romano Drom együttes énekes/gitárosával, Kovács Antallal készítették el. A dalhoz videoklip is készült ami magyar és angol nyelven is leforgattak.

Az album második kislemeze a Te rongyos élet című dalból készült, amelyet az együttes Kefírrel, Farkas Zsófiával és egy kubai származású rapperrel Hugo Sanchessel ad elő.

Ekkor jelölték az együttest VIVA Comet díjra a Legjobb együttes kategóriában.

Az album harmadik kislemeze a Nem késő még című dalból készült, melyben több vendégelőadó is énekel: Deák Bill Gyula, Péter Szabó Szilvia (NOX), Széles Iza, Farkas Zsófia, Skrapits Erik (No Thanx) és Emilio. A dal Erős Antónia Egy Csepp Figyelem Alapítványának cukorbetegség elleni harcát támogatja, és a 2008. november 16-i Egy csepp világnap apropóján készült el.

Tagok[szerkesztés]

 • Knapik Tamás (Budapest, 1970. június 22.), az együttes gitárosa, háttérénekese és zeneszerzője. Pályafutását rockzenészként kezdte, több zenekarban játszott, több mint 15 éve gitározik, melynek köszönhetően számos érdekes helyre is eljutott a nagyvilágban. Élete egyik legizgalmasabb fél éve volt, amikor egy karib-tengeri hajón zenélt. Hamarosan a szerelem is eljött az életében, mely nála szakmai pályájára is hatással volt, hiszen három évig Puerto Ricóban élt, ahol lehetősége nyílt rá, hogy alaposan megismerje az ottani kultúrát.

2003-ban az év dalszerzőjének választották.

 • Csordás Tibor (Budapest, 1971. február 20.), az együttes énekese (bariton) és dalszövegírója. Gyermekkorában a sport töltötte be mindennapjait. 8 éves korában egy karate egyesület tagjaként járta az országot és vett részt bemutatókon. Sportkarrierje ezután véget ért, bár a mai napig motorozik és konditerembe jár, valamint kitartóan focizik a médiaválogatottban. Az énekléssel 14-15 éves kora óta foglalkozik. Rockzenészként kezdte pályafutását, a Junkies énekeseként tűnt fel, majd Knapik Tamással megalakították a Fiesta zenekart, mely azóta is egyre nagyobb sikerrel működik. 2003-ban az év szövegírójának választották.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2001 Hozzám tartozol
 • 1. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2001
2
 • 2x Platinalemez
2002 A tűzön át
 • 2. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2002
2
 • Platinalemez
2003 Puerto Rico
 • 3. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2003
2
 • Platinalemez
2004 Amor latino
 • 4. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2004
14
 • Aranylemez
2005 Best of Fiesta
 • 5. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2005
39
2007 Lehet, hogy álom
 • 6. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2007
6

Videoklipek[szerkesztés]

Slágerlistás számok[szerkesztés]

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart Mahasz Editors’ Choice Mahasz Rádiós Top 40 Mahasz Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2001 Őrzöm még ? 36 Hozzám tartozol
2002 Hola Mi Amor ? 32 12 7 A tűzön át
2003 Puerto Rico ? 7 Puerto Rico
A tiéd mindenem 6 28 5 23
Aki elmegy, ugye hazatér ? 10 6 11
2004 Amor latino feat. Tigris 11 25 26 Amor latino
2005 Mindig csak vártalak ? 7 12
Ebben az álomban ? 13 7 Best of Fiesta
2006 Szeret a nő feat. Emilio 2 8 13 140
2008 Gyűlölve szeretni 6 Lehet hogy álom
Te rongyos élet feat. Kefír, Farkas Zsófi és Hugo Sanches ?
Összesítés
1. helyezett számok
Top 10-be bekerült 3 3 3 2
Top 40-be bekerült 4 7 7 3 2

Elismerések és díjak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]