Magneoton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magneoton
Információk
Alapítás éve 1990
Aktív évek napjainkig
Alapító(k) Pásztor László, Jakab György, Bardóczi Gyula, Joós István
Ország  Magyarország
Székhely Budapest
Státusza nagykiadó
Terjesztő(k) Warner Music Hungary
Műfaj(ok) Pop, rock

Anyacég Warner Music Group
Honlap
http://www.magneoton.hu

A Magneoton lemezkiadót a Neoton Família feloszlása után, 1990-ben alapították az együttes tagjai, Pásztor László, Jakab György és Bardóczi Gyula, valamint Joós István. A Magneoton egyike volt a rendszerváltás idején létrejött magánkiadóknak. 1992-ben a Warner Music Group felvásárolta a céget, amely így a Warner Music magyar könnyűzenei előadókkal foglalkozó alkiadója lett, míg a Magneoton mellett létrehozott Warner Music Hungary a multinacionális kiadónál megjelenő külföldi kiadványok magyarországi terjesztésével foglalkozott. 1999-ben létrehozták az Aquarium Stúdiót, amely Magyarország legmodernebb hangstúdiója volt.[1]

2004-ben a Warner Music Hungary két igazgatója Pásztor László és Joós István mTon néven indítottak új vállalkozást, amely a Magneoton katalógusának gondozását és a további hazai kiadványok megjelentetését vitte tovább.[2] 2014 végétől Elephant House Records néven külön label működik a Magneotonon belül az elektronikus zenei előadók műveinek terjesztése érdekében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Interjú Pásztor Istvánnal, a Warner Music Hungary igazgatójával (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2001. május 23.)
  2. Sajtóközlemény, Warner Music Hungary (magyar nyelven). [2007. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2004. július 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]