Groovehouse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Groovehouse
Információk
Eredet Budapest, Magyarország
Aktív évek 1997–2010, 2012–
Műfaj pop, dance, pop rock
Kiadó Hungaroton, Private Moon/EMI
jelenleg: GrooveRecords
Tagok
Kis Judit (Judy)
Kárpáti Zsolt
Korábbi tagok
Bogár Miklós

A Groovehouse weboldala
Groovehouse a Balaton Fesztiválon

A Groovehouse magyar pop rock együttes, célcsoportjuk tinédzserektől az idősebb korosztályig terjed. Legsikeresebb daluk a Hajnal, mely megjelenéséig minden korábbi rádiós játszási rekordot megdönt. Nevükhöz fűződnek a következő nagy slágerek is: Hol vagy nagy szerelem, Hajnal, Vándor, Ha újra látom, Ébredj mellettem, Szívvel-lélekkel, Tűz és víz, Legyen ez egy őrült vágy.

Korai évek[szerkesztés]

Bogár Miklós és Kárpáti Zsolt gyerekkoruk óta jó barátok, általános iskolai osztálytársak, mindketten zenekedvelő fiatalok. Húszas éveik elején együttest alapítanak, amit egy holland lemezboltról neveznek el: 1997 áprilisában megalakul a Groovehouse. Fő zenei irányzatuk a house. Zenéjüket szeretnék szélesebb közönséghez eljuttatni, ehhez azonban szükségük van egy énekesnőre. 1998-ban Kis Judit - művész-, illetve becenevén Judy - felénekli Szűcs Judith Ha táncolsz velem című számát. A kislemez Groovehouse feat. Judy előadók feltüntetésével lát napvilágot, bónusz trackként pedig az 1001 éjszakán című felvétel is helyet kap rajta.[1] 1998 októberében Judy a csapat teljes jogú tagjává válik, immáron hárman készítik az együttes első albumát. Decemberben egy rádiós interjúra tartanak, amikor autójuk egy kamionnal ütközik. A legsúlyosabb sérülések Judyt érik. A baleset következtében szinte mindene összetörik, legsúlyosabban az arcát érik a sérülések. Az előtte álló évek során rengeteg arcplasztikai műtéten esik át: új arcot kap.[2]

Zenei karrier[szerkesztés]

Első nagylemez[szerkesztés]

Lábadozások közepette, 1999 júliusában (minden nagyobb reklám és beharangozás nélkül) napvilágot lát a Groovehouse első önálló nagylemeze, melynek egyszerűen csak az "1" címet adják. A lemezen 11 dal található. A baleset okozta kényszerszünet miatt három dal remix változatban is felkerül a lemezre, és feldolgozásként megtalálható rajta Csepregi Éva (Párizsi lány), Szűcs Judit (Ha táncolsz velem), valamint Judy (Hol vagy nagy szerelem) egy-egy felvétele is.[3] Ez utóbbi az énekesnő 1995-ben megjelent szólóalbumán található, igazán azonban a Groovehouse előadásában válik ismertté. A csapat példamutató szorgalma és lelkesedése ellenére a lemez 15 ezer példányban fogy, ami ebben az időben nem számít magas eladásnak.

Videóklipek az első lemezről: Ha táncolsz velem (1998); Ollá, ollá (1999); Hol vagy nagy szerelem (1999); Párizsi lány (2000).

Bár a következő két évben az első lemez dalaival (és Judy szólóalbumán lévő dalokkal) az ország különböző szórakozóhelyeit járják, illetve több külföldön lévő magyar házban is fellépnek (New York, Kanada), a rádióknál azonban nem találnak fogadtatásra.

A második lemez készítése közben bejelenti: kilép az együttesből, ezzel újabb gyökeres változás következik be a csapat életében, de a két főre redukálódott Groovehouse tagjaiban fel sem merül, hogy ne folytatnák a közös munkát.

Hajnal[szerkesztés]

Második nagylemezük 2001 októberében jelenik meg Hajnal címmel. Az albumon 12 felvétel található.[4] Műfajukat tekintve pop-dance kategóriába sorolhatók, mely az előző lemezhez képest sokkal populárisabb, szélesebb közönségnek szól. A hosszú évek kitartó munkája és szakmai alázata meghozza gyümölcsét: a csapat a csúcsra ér. A rádiókhoz került dalok sikereket érnek el. Már az első kislemezdal, a Hadadi is felkerül a rádiók játszási listájára, az áttörést azonban mégis a Hajnal című szerzemény és a hozzá készített videóklip hozza.

A következő időszakban a hazai zenei életben elérhető összes elismerést magukénak tudhatják: arany- és platinalemez; valamint megannyi rangos szakmai és közönségdíj: Viva Comet, Bravo Otto, Popcorn, Jakab-líra, és Arany zsiráf díjak a legjobb előadó, együttes, énekesnő, album, dal és videóklip kategóriákban.[5] A díjak nagy része is kétségkívül a címadó dalnak köszönhetők, amely több mint egy évig szerepel különböző slágerlistákon (van, ahol másfél évig), s a mai napig felcsendül a rádiókban.

Elmúlt a nyár[szerkesztés]

S bár új videóklip nem, de még a következő lemez megjelenése előtt - 2004 őszén - új dal kerül nyilvánosság elé: a tv2 felkérésére a Múlté a fájdalom című dalt készítik el a kereskedelmi csatorna egy új, A nagy alakítás című műsorához, melynek alapvető célja, hogy olyanokon segítsen, akik nap mint nap szenvednek balesetből vagy betegségből eredő esztétikai hátrányuktól. Az extrém valóságshow-ban ilyen emberek vetették alá magukat plasztikai műtéteknek. A beavatkozásokat és az átalakulást a műsor nézői is követhették. A csatorna választása a dal előadóját tekintve tudatos, hiszen Judyról közismert, hogy az éveken át tartó műtétsorozat még mindig élete része, így nem kérdés, hogy a legnagyobb átéléssel adja elő a dalt.

2005 tavaszán az Eurovíziós dalfesztivál magyar döntőjében Judy szólóban lép színpadra Szűcs Norbert és Szabó Ágnes közös szerzeményével, a Holnaptól című lírai dallal. S bár a dalban egyedi, rekedtes hangja a korábbiaknál még jobban érvényesül, a zsűritagok szavazatai alapján csak a második helyet éri el.[6]

Videóklipek az albumról: Ha újra látom (2003), Elmúlt a nyár (2004)

Ébredj mellettem[szerkesztés]

A csapat 2005 júliusában megjelenteti negyedik nagylemezét Ébredj mellettem címmel. Az új lemez stílusában most a korábbiaknál nagyobb változást fedezhetünk fel: a dalok mind pop-rock hangzásúak, dance-es elemekkel vegyítve.[7]

Új kiadó és új imidzs mind a tagok megjelenése, mind pedig az album hangzásvilága tekintetében, amely előremutató, a "groovehouse-os" hangzást gitárokkal, harmóniagazdag, melodikus, dinamikus, de árnyaltan érzelmes dalokkal vegyítve jeleníti meg.

Az új lemezen 12 felvétel kap helyet, melyek közül a Fesztivál-dal, a Nagy alakítás zenéje, valamint a két Jimmy-dal (melyekkel még a 2002-ben megrendezett Zámbó Jimmy emlékkoncerten működtek közre) részben rajongói kérésre kerülnek fel a lemezre.

Az első kislemezdal kiválasztásában a csapattagok teljes mértékben egyetértenek. "Az Ébredj mellettem egy kicsit más, mint az eddigiek. Hangszerelésileg is egy váltás, egy jó hangulatú nyári nóta"[8] – mondja Zsolt.

A dal és a videóklip osztatlan sikert arat a közönség körében, éppúgy mint a soron következő, Mit ér neked című szerzemény, amely negyedik album másodikként kimásolt kislemeze. Az igényesen meghangszerelt lírai dalban hegedű is hallgató, Valentin-nap közeledtével pedig egyre többen kedvelik meg. Az elkészült klip méltóan tükrözi a dal hangulatát.

Már az első két dalt is nagyon sokan megkedvelik, az album legnagyobb slágere kétségkívül az "ó-groovehouse-osra" sikeredett Szívvel-lélekkel. A dal dance verziójához készített klip a hazai zenei életben egyedülálló módon a Viva Tv slágerlistájának első helyén debütál. A rádiós sikerekre sem kell sokat várni: rögtön beszerkesztik játszási listájukra, illetve rövid időn belül szerepel az MTV-n (Music Television) és ezzel megelőzik Justin Timberlake dalát is a nemzetközi listán. A Szívvel lélekkel 2006-os év összesítése alapján az év legtöbbet játszott dala a Danubius Rádióban.

Videóklipek az albumról: Ébredj mellettem (2005), Mit ér neked (2005), Szívvel-lélekkel (2006)

Hosszú az út[szerkesztés]

2008. március 24-én megjelenik a Groovehouse ötödik nagylemeze Hosszú az út címmel.

Ez a lemez is, csakúgy mint az előzőek 12 felvételt tartalmaz. Bár a lemezborítón 11 dalt láthatunk, de - a lemez többi dalától nemcsak stílusában jól elkülönülten - egy másfél perces szünet után bónuszként megtalálható rajta a Tűz és víz remix változata.[9] Végighallgatva a lemezt észrevehetjük, hogy a Groovehouse zenéjében a szintetizátorokat felváltja a torzítós gitár, a dob loopokat pedig az igazi akusztikus, vagy akusztikus hatású dob, a csapat rockosabb éne kerül előtérbe.[10]

A csapat számára különösen fontos az első dal sikere, hiszen már az albumot is "Tíz éve a hazai zenei életben" szlogennel népszerűsítik. Aggodalomra azonban semmi ok. Az első kislemezdal, a Tűz és víz, valamint a hozzá készített videóklip egy csapásra ismertté válik. A klipet egy hét alatt több, mint hatvanezren nézik meg a legnagyobb videomegosztó portálon, mára pedig közel 2,5 milliós letöltéssel büszkélkedhet.

A soron következő videóklip az Őrült lennék című dalból készül, amely éppen karácsony előtt, decemberben debütál a hazai zenecsatornákon. A vidám, pörgős, pop-rock nóta rövid idő alatt nagy népszerűségre tesz szert a fiatalok körében. "Talán sokan - az előző lemezekhez hasonlóan - egy lassú dalt vártak, de most úgy gondoltuk, mivel a Tűz és víz bár nem lassú, de nem is igazán pörgős, mindenképp egy gyors dallal kell kijönnünk." - nyilatkozták az együttes tagjai. A lírai dalokat kedvelőknek sem kell sokáig várniuk: 2009. április 24-én a lemez legszerelmesebb dalához, a Legyen ez egy őrült vágy című dal klippremierjére kerül sor.

Még ebben az évben kerül bemutatásra a hazai mozikban az Álom.net című film, amelynek megzenésítésére a legtöbb Groovehouse-dal szerzői Makai Zoltán és Kárpáti Zsolt kap felkérést. Így nem kérdés, hogy a film betétdalaként is hallgatjuk az új dalt, de a filmhez készült főcímdalt is Judy énekli.

Videóklipek az albumról: Tűz és víz (2008), Őrült lennék (2008), Legyen ez egy őrült vágy (2009)

Feloszlás, majd visszatérés[szerkesztés]

Egy évvel később, 2010 májusában videóklipet forgatnak egy tervezett album első dalához, melynek címe Adj vissza mindent. Bár a klipforgatásról szivárognak ki információk, azonban sem a dal, sem a klip nem kerül nyilvánosság elé.[11]

2011 februárjában a közönség legnagyobb megdöbbenésére Judy bejelenti: kiszáll a Groovehouse-ból és szólóban folytatja tovább. Döntését az évek során felmerült és meg nem beszélt konfliktusokkal magyarázza.[12]

Szólókarrierről azonban nem igazán beszélhetünk, ugyanis ez év áprilisában alighogy elkészül egy szóló dal és klip Soha nem késő címmel,[13] szinte ezzel egy időben kiderül: Judy gyermeket vár.[14] S bár fellépéseket továbbra is vállal, érthető módon nem a karrierjére összpontosít. Judy magánéletének csúcspontjaként 2011. december 29-én megszületik Maja nevű kislánya.

A következő másfél év alatt a két zenész egyáltalán nem tartja a kapcsolatot, de egykori menedzserük, Bognár Tibor a Judyval való minden egyes beszélgetésüket azzal zárja, hogy gondolkozzon el a zenekar újraélesztésén.

A kibékíthetetlen ellentét Judy és Zsolti közt úgy tűnik, mégsem tart sokáig (persze a rajongóknak ez az időszak nyilván nem kevés). A végeredmény egy újabb Groovehouse-koncert 1,5 év kihagyás után. A visszatérést pedig nem is akárhová szervezik: a 2012-es olimpiai játékok helyszínére, Londonba, ahol 2012. augusztus 11-én a kint élő magyaroknak adják elő legnagyobb slágereiket.[15]

A jelen; 6. album[szerkesztés]

Még a feloszlásuk előtt elkészült az Adj vissza mindent című dal, ami végül 2012 nyarán került a rádiókhoz. A videóklip bemutatására pedig 2012. október 18-án került sor.

Közel két év hallgatás után, 2014 nyarán megjelent a Seholország című daluk. A dalhoz készült videóklip pedig 2014. december 21-én került bemutatásra.

2015-ben egy új, karácsonyi dallal jelentkeztek Néhány nap címmel. A videóklipet 2015. december 24-én mutatták be.

2017-ben bejelentették, hogy közel 10 év után új albummal jelentkeznek. A lemez előfutáraként 2017 novemberében megjelent az Élj című daluk. Végül 2017 decemberében megjelent a hatodik stúdióalbumuk, ami a Groovehouse 6 címet kapta.

Tagok[szerkesztés]

 • Kárpáti Zsolt (kezdetekben billentyűs hangszerek, rap, későbbiek folyamán vokál. Zene- és szövegíró, zenei producer)
 • Kis Judit (ének)

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
1999 1 -
2001 Hajnal 1
 • Platinalemez
2003 Elmúlt a nyár 9
 • Aranylemez
2005 Ébredj mellettem 2
 • Platinalemez
2008 Hosszú az út 3
2017 Groovehouse 6 7
 • Aranylemez

Videóklipek[szerkesztés]

Év Videóklip Album
1998 Ha táncolsz velem 1
1999 Ollá, ollá
Hol vagy nagy szerelem?
2000 Párizsi lány
2001 Hadadi Hajnal
2002 Hajnal
Vándor
2003 Ha újra látom Elmúlt a nyár
2004 Elmúlt a nyár
2005 Ébredj mellettem Ébredj mellettem
Mit ér neked?
2006 Szívvel-lélekkel
2008 Tűz és víz Hosszú az út
Őrült lennék
2009 Legyen ez egy őrült vágy
2012 Adj vissza mindent Groovehouse 6
2014 Seholország
2015 Néhány nap
2018 Élj

Slágerlistás dalok[szerkesztés]

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2001 Vándor ? 15 2 7 Hajnal
Hajnal ? 1 2
2003 Elmúl nyár ? 23 40 Elmúlt a nyár
Ha újra látom ? 2 1 6
2005 Ébredj mellettem 2 2 13 13 Ébredj mellettem
Mit ér neked? 3 25 17 21 2
2006 Szívvel lélekkel 1 11 4 23 136
2008 Tűz és víz 1 8 16 Hosszú az út
Őrült lennék 8
2009 Legyen ez egy őrült vágy 1
Összesítés
1. helyezett számok 3 2
Top 10-be bekerült 6 3 4 1 3
Top 40-be bekerült 6 7 7 5 3

Elismerések és díjak[szerkesztés]

VIVA Comet:

 • 2002 - Legjobb magyar előadó
 • 2006 - Legjobb együttes
 • 2008 - Legjobb együttes
 • 2009 - Legjobb együttes

Bravo Otto díj

Popcorn díj

 • 2002 - Popcorn sztárválasztás díj
 • 2003 - Kedvenc magyar énekesnő: Judy
 • 2003 - Kedvenc magyar sláger (Ha újra látom)
 • 2006 - Legjobb videóklip (Ébredj mellettem)

Fonogram díj

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]