Unsubstantial Blues

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Unsubstantial Blues
Rúzsa Magdi Helsinkiben.
Rúzsa Magdi Helsinkiben.
Adatok
Év2007-es Eurovíziós Dalfesztivál
OrszágMagyarország Magyarország
Előadó(k)Rúzsa Magdi
Nyelvangol
DalszerzőRúzsa Magdi
SzövegíróRúzsa Magdi, Mózsik Imre
Dalszövegdiggiloo.net
Eredmények
Elődöntő2. hely, 224 pont
Döntő9. hely, 128 pont
Kronológia
Előző◄ Forogj, világ! (2005)
KövetkezőCandlelight (2008) ►

Az Unsubstantial Blues volt a Magyarországot képviselő dal a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalt Rúzsa Magdi adta elő angol nyelven. Magyar nyelvű változata, az Aprócska blues Rúzsa Magdi első, Ördögi angyal című stúdióalbumán jelent meg.

A dal a blues és a jazz jegyeit magán viselő ballada, melyben az énekesnő az őt elhagyó szerelmesnek üzen. Szerzője Rúzsa Magdi; az énekesnő elmondása szerint Kovács Kati Várlak c. dala ihlette meg az írásához.

Az eurovíziós előadás az egyszerűségre épült: Rúzsa Magdi egy fehér atlétatrikóban, farmernadrágban és mezítláb, kezében egy bőrönddel sétált a színpadra. A koreográfia részét képezte egy, a színpad közepén felállított buszmegálló tábla is.

Mivel Magyarország nem vett részt a dalfesztiválon 2006-ban, a dalt ezért először az elődöntőben adták elő. A május 10-i elődöntőben a fellépési sorrendben huszonkettedikként adták elő, az andorrai Anonymous együttes Salvem el món című dala után, és az észt Gerli Padar Partners In Crime című dala előtt. A szavazás során 224 pontot kapott, amellyel Szerbia mögött a második helyet érte, és ez elég volt a döntőbe jutáshoz.

A május 12-én rendezett döntőben a fellépési sorrendben nyolcadikként adták elő, a szlovén Alenka Gotar Cvet z juga című dala után, és a litván 4FUN együttes Love or Leave című dala előtt. A szavazás során 128 pontot kapott, mely a kilencedik helyet érte a huszonnégy fős mezőnyben. Ez volt Magyarország legjobb szereplése az 1994-es debütálás óta.

Emellett elnyerte a legjobb dalszerzőnek járó díjat, melyet a többi dalszerző ítélt oda, valamint a hivatalos eurovíziós webrádió[1] közönségszavazását is a legjobb női előadó kategóriában.

A következő magyar induló Csézy Candlelight című dala volt a 2008-as versenyen. 1998 óta ez volt az első alkalom, hogy Magyarország két egymást követő évben részt vett.

Források[szerkesztés]

  • 2007 Hungary. The Diggiloo Thrush. (Hozzáférés: 2008. április 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]