Orbán Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Orbán Tamás
Életrajzi adatok
Született 1974 (44 éves)
Származás  Magyarország
Pályafutás
Műfajok pop[1]
Aktív évek 1994[2] - napjainkig
Hangszer gitár[1]

Orbán Tamás weboldala

Orbán Tamás (1974–) könnyűzenei szövegíró, producer, televíziós kreatív vezető.

Pályafutása[szerkesztés]

1994-ben jelenik meg első munkája, mely rögtön országos slágerré válik. Az Azok a Fiúk nevű formációnak írja meg Az angyalok a Földre vágynak c. dalt. 1995-ben a Pop-Rock fesztiválra két dalát nevezik be. A Groovehouse-ból ismert Judynak írt Tűz a jéggel c. dala második, a Lancelott együttesnek írt Hello Goodbye c. dala első lesz a több száz nevezőből. Ettől az évtől folyamatosan ír. Mára már 600 szerzeménye hallható különböző albumokon. 1998-ban létrehozza saját produceri cégét, melyben előadókat fedez fel és alakítja ki arculatukat. Ennek eredményeként jön létre a United - ...első c. lemeze, a Romantic első három albuma, valamint a Sugarloaf – Nő a baj és Neon c. lemeze is. 1999-ben és 2002-ben is elnyeri a Jakab Líra Díj első helyét, először a United Nincs ősz, nincs tél, másodszor a Romantic Szeretem őt c. dalával. 2002-ben az Universal Music, 2008-ban az EMI Music magyarországi cégének művészeti vezetője. 2007-ben megkapja a II. Európai Arany Művész Díjat, 2008-ban pedig az Artisjus-díjat, mint az év könnyűzenei szövegírója.

Több televíziós műsorban is dolgozott. Saját fejlesztésű formátuma volt a Dalnokok Ligája, majd részt vett a Dob + Basszus c. műsorban, mint szakértő, valamint a Csináljuk a Fesztivált c. műsor első négy, ill. a Megasztár c. műsor utolsó három szériájában is, mint zenei producer.

Jelenleg a Duna Televízió szórakoztató műsorainak vezető szerkesztője. Nős, két gyermek édesapja.

Munkák[szerkesztés]

Dalszövegíróként 1994-től napjainkig folyamatosan jelennek meg dalai. Több mint 600 szerzeménye látott már napvilágot. Rendszeresen dolgozik együtt az alábbi előadókkal, zenekarokkal: Hooligans, United, Zséda, Gáspár Laci, Oláh Ibolya, de dolgozott együtt szerzőként már szinte a magyar zenei élet minden résztvevőjével: Radics Gigi, Rúzsa Magdi, Tóth Vera, Király Viktor, Caramel, Nagy Feró, Oroszlán Szonja, Szabó Győző, Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra, Keresztes Ildikó, Szekeres Adrienn, Gájer Bálint előadókkal. A teljes lista itt megtalálható: http://www.zeneszoveg.hu/szemely/104/orban-tamas-dalszoveg-lyrics-bio-adatlap.html Nemzetközi együttműködés keretében magyar szövegírója volt Andreas Carlsson, Desmond Child, Jennifer Rush, Leslie Mandoki előadók, szerzők dalainak.

Források[szerkesztés]

  1. a b Allmusic: Orbán Tamás (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2011. augusztus 29.)
  2. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) m1_díj nevű ref-eknek