Vizy Márton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vizy Márton
Cd dedika hencz.jpg
Született 1977. december 2. (45 éves)
Budapest[1]
Állampolgársága magyar
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Vizy Márton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vizy Márton (Budapest, 1977. december 2.)[2] magyar zeneszerző, dalszerző, producer, kreatív szakember.

Családja[szerkesztés]

Apai ágon a család a Felvidékről származik. Vizy Márton Budapesten nőtt fel egy kilencgyermekes család második gyermekeként. Nős, felesége Mocsai Júlia, Mocsai Lajos kézilabdaedző, egyetemi oktató legifjabb leánya. Gyermekeik: Margaréta (2016), Eduárd (2019). Másodunokatestvére Kulka János színművész.

Pályafutása[szerkesztés]

Kapcsolata a zenével 7 éves korában kezdődött, autodidakta módon tanult meg zongorázni, közben zeneiskolában 6 évig tanult csellózni, játszik gitáron is. Középiskolai tanulmányait a Piarista Gimnáziumban kezdte, majd a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Karán szerzett diplomát. 2017 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának levelező szakos hallgatója.

A hivatásos zenélés oxfordi tanulmányútját követően kezdődött el, ahonnan hazatérve 2002-ben megírta Örvendj Magyarország című dalát, amely először 2002. április 13-án a Kossuth téren milliós tömeg előtt hangzott el, és napokon belül spontán módon terjedt el az egész országban, majd a Fidesz emblematikus kampánydalává vált, amelyből Káel Csaba rendezett kampányvideót a Millenárison ismert énekesek, színészek, valamint a szerző részvételével. Orbán Viktor felkérésére csatlakozott ugyanebben az évben a párt kampányturnéjához, ahol a miniszterelnök beszédét követően Márton vezetésével énekelte a dalt a nagyközönség. Kiadó és szakmai menedzsment nélkül, a fellépések utáni árusítás révén kelt el több tízezer példányban a dalból készült CD, amely hivatalos minősítés nélkül lett többszörös arany-, illetve platinalemez, a Magyar Nemzet honlapján pedig évekig minden idők legnépszerűbb cikke volt a kapcsolódó letöltéssel.

2003-2005 között írt rádióknak, televíziós filmeknek zenét, valamint egy dalt az akkor sikerei csúcsán lévő Nox zenekarnak (Tűztánc), amely album dupla platina státuszt ért el, közel 60 000 ezer példányban fogyott el.

2005-ben saját kiadót alapított Mirrorstage Productions néven, amelynek első kiadványa József Attila születésének 100 éves évfordulójára készült. A lemez címe „Tűz töredéke” lett, amelyen 14 ismert József Attila-vers megzenésítése kapott helyet, amelyhez a jogokat a költő unokahúga, Makai Zsuzsa személyesen adta meg Vizy Mártonnak. A dalok zenei producere Szakos Krisztián volt.

2006-2009 között Tóth Dávid Ágoston szövegíró ötlete nyomán kezdett kialakulni a terve és koncepciója annak a József Attila-musicalnek, amelynek alapötletét a 2005-ben megjelent nagy sikerű verslemez adta. Ez idő alatt született a darab számos dala is.

2012. február 12-13-án tartották az Én, József Attila című musical premierjét a Madách Színház nagyszínpadán, dupla szereposztásban Nagy Sándor, Posta Victor, Muri Enikő, Balla Eszter, Polyák Lilla és Krassy Renáta főszereplésével. Rendezője Szirtes Tamás, a musical műfajának magyarországi megteremtője, társrendezője Szente Vajk. A darabot a bemutató óta nagy sikerrel játssza a körúti színház, szinte alig van előadás, ahol ne lenne állótaps. József Attila 1937-ben bekövetkezett halála óta nem jutott el ilyen rövid idő alatt ekkora tömegekhez a költőóriás életműve. A premiert követő hónapokban a könyvesboltok polcairól eltűntek a József Attila kötetek. A musical 2015-ben az érettségi tételek közé is bekerült (József Attila sorsa és motívumai az Én, József Attila c. musical értelmezésében).

2012-2018 között Vizy Márton két új musicaltémát kezdett el kutatni és írni, mindkét mű alkotói folyamat alatt áll.

Karitatív és társadalmi tevékenységek[szerkesztés]

Országos keresztény rádió megalapításában való tevékeny részvétel.

2009 óta Szőcs Géza államtitkár majd miniszterelnöki főtanácsadó munkatársa, országosan megvalósult kezdeményezések ötletadója, aktív részese.

2010: Angyalok Erdeje – az ország legnagyobb jótékonysági és társadalmi felelősségvállalást előmozdító rendezvényének ötletgazdája és megvalósítója. 500 karácsonyfa a Felvonulási téren 500 támogatásra szoruló üggyel és 500 támogató céggel kapcsolódott össze. Az egy hónapos Angyalok Erdeje legnagyobb támogatottja a Ferences Autista Segítő Központ lett és a rendezvény utóélete sok spontán civil együttműködést indított el. Az eseményt Placido Domingo világhírű operaénekes személyesen nyitotta meg.

A Madách SzínházÉn, József Attila című musicaljének zeneszerzője.[3] Munkásságáért 2020. március 15-én megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. május 29.)
  2. 1977 December. szuletesnap.com. [2019. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 23.)
  3. Vizy Márton. wordpress.com, 2014. június 3. [2019. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap