Én, József Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Én, József Attila (Attila szerelmei)
musical
Eredeti nyelv magyar
Zene Vizy Márton
Szövegkönyv Tóth Dávid Ágoston
Főbb bemutatók 2012. február 10 és 11 Madách Színház

Az Én, József Attila a Madách Színház először 2012-ben bemutatott musicalje. Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston műve a Madách Musical Pályázat legjobb hét versenyműve között végzett. Az alkotók az egyik legnagyobb magyar költő, József Attila életének sorsdöntő eseményeit állították színpadra. Az első felvonás a költő és nagy szerelme, Vágó Márta története, a második felvonás bemutatja Attila utolsó – betegséggel folytatott küzdelmes – évét, és a közben Kozmutza Flórával kialakult kapcsolatát.

Az Én, József Attila musical születése[szerkesztés]

Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston alkotása a Madách Színház 2009-ben kiírt musicalpályázatán tűnt fel, és bár az első három helyezett közé nem került be, a színház látott benne fantáziát és felkarolta a produkciót, amelyet 2012. február 10-11-én mutattak be, nagy sikerrel.

Az Én, József Attila (Attila szerelmei) musical[szerkesztés]

Akadnak olyan különös pillanatok az emberiség történetében, amikor zseni születik. 1905. április 11. ilyen pillanat volt, ezen a napon született József Attila a költő, a géniusz. Méltatlanul rövid élete korántsem jelenti, hogy életműve befejezetlen maradt volna. Harminckét évét olyan teljességgel élte, mintha tudta volna, hogy neki csupán ennyi adatott.

Nekünk, szerencséseknek ezúttal sokkal több jut Attilából, mert a musical az egyik legnagyobb magyar költő életének sorsdöntő fordulatait eleveníti fel és varázsolja színpadra. Felidézi Attila életének első és utolsó szerelmét - Vágó Mártával és Kozmutza Flórával. Megelevenedik a 20-as és 30-as évek budapesti irodalmi élete, a barátság Illyés Gyulával és tanúi lehetünk a nagyszerű József Attila versek születésének.

Szereposztás[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

A musicalhez kapcsolódó további tudnivalók[szerkesztés]

  • 2012. október: Megjelent az Én, József Attila cd (József Attila – Posta Victor; Vágó Márta – Muri Enikő; Kozmutza Flóra – Polyák Lilla; Illyés Gyula – Nagy Balázs), melyen 20 dal hallható. 3 bónusz dal is rákerült a kiadványra, Balla Eszter, Krassy Renáta, Nagy Sándor előadásában.
  • 2012. december: Az Én, József Attila c. musical a Tv-ben is bemutatásra került.
  • 2014. 04. 11.: A költészet napján volt a darab 50. előadása.

Források[szerkesztés]