Sztevanovity Zorán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztevanovity Zorán
Sztevanovity Zorán portré.jpg
Sztevanovity Zorán egy 2007-es koncerten
Életrajzi adatok
Született 1942március 4. (73 éves)
Belgrád
Házastársa Tarján Györgyi (válás)[1]
Lévai Éva (h. ?–1996)[2]
Hegyi Barbara[2]
Gyermekei Sztevanovity Szandra[2]
Sztevanovity Zoltán
Pályafutás
Műfajok rock, beat
Aktív évek 1960
Együttes Metro
Hangszer ének, gitár
Díjak Kossuth-díj
Liszt Ferenc-díj
Tevékenység zenész, dalszerző, előadóművész
Kiadók Universal, Hungaroton

Sztevanovity Zorán weboldala

Sztevanovity Zorán (szerbül: Зоран Стевановић; Belgrád, 1942. március 4. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző. Sztevanovity Dusán (szerbül: Душан Стевановић) szövegíró bátyja, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő férje.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1942. március 4-én született Belgrádban Sztevanovity Milutin és Zemanovity Mária újságíró gyermekeként.[3] Zorán családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. Döntésük meghozatalában édesapjuk támogatta őket, az akkori támogatásért Zorán 2006-ban a Prima Primissima díj átvételekor köszönetet mondott édesapjának. Zorán édesapját politikai okok miatt három évre börtönbe zárták, 1955-ben szabadult. Többek között erről a három évről is szól a Leonard Cohen dalára Dusán által írt, mélyen elgondolkodtató, személyes élményeken alapuló Volt egy tánc című szám („És a harmadik tél is lejárt, És egy hajnalon csöngettek hármat, És az apám az ajtóban állt.”).

Metrós évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zorán 1960-ban a Nyugati Pályaudvar KISZ-klubjában a Hangulat Bárban játszott, ugyanebben az évben Rudas Andrással (zongora), Elekes Zoltánnal (szaxofon), Maka Bélával (bőgő), Bálint Istvánnal (dob) megalakította a Zenith együttest. Az együttesben Zorán gitározott és énekelt. A Zenith a Népköztársaság útján fekvő KISZ-klubban játszott. Az együttes 1961-ben szerződést kötött a mai Centrál, akkor Irányi utca és Egyetem utca sarkán található Metro Klubbal (ami 1962-ben a Rákóczi út 60-ba költözött). Ezzel a zenekar nem csak helyszínt, hanem nevet is váltott, az alakulat felvette a Klub nevét, így lett nevük: Metro. A Metro együttes 1962-ben indult az első Ki mit tud?-on, de a döntőben az erősítő hibája miatt nem tudtak játszani és a zsűri kérésüket megtagadva nem engedte meg félbemaradt számuk újbóli eléneklését. 1963-ban Zorán immár szólistaként indult a Ki mit tud?-on, amit Gershwin magyarított Summertime-jával, valamint a Számum című dallal megnyert. Közben megjelentek a Metro együttes első felvételei Deák Tamás zeneszerző–trombitás-hangszerelő közreműködésével Smaragd, Mit tegyek?, Old Man River, Melody Blue címmel. A zenekar 1964-től a Metro klub új és egyben végleges helyén a Dohány utca 22-ben játszott.

1965-ben a zenekar Kozmosz, Volgai hajósok dala, Do Wah Diddy Diddy, Pretty Women, Keep Searchin, The Rise and Fall of Flingel Bunt, Help, So Mistifying címen angol nyelvű felvételeket készített. A zenekarban ekkor részt vett Zentai Antal (szaxofon), Bokány Ferenc (basszusgitár). 1965 őszére kialakult a Metro csapata: Sztevanovity Zorán (ének, gitár), Sztevanovity Dusán (ritmusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (basszusgitár, szaxofon, ének), Brunner Győző (dob). 1966-ban Édes évek címmel megjelent az első magyar nyelvű Metro-kislemez. Az együttes az 1966 júliusában megtartott Táncdalfesztiválon eljátszotta a Mi fáj? című NikolicsBoros közös szerzeményt. 1967-ben a Metro Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjében a Gyémánt és arany című számot adta elő. 1967 tavaszán Frenreisz Károly és Brunner Győző elhagyta a zenekart és Nyugat-Európába szerződött. Ezzel a Metro is átalakult, helyükre Rédey Gábor (basszusgitár) és Veszelinov András (dob) érkezett. Szintén 1967-ben jelent meg a Metro hét kislemeze: Álmodozom a világról, Végre itt van az óra, Roppant kényes a helyzetem, Feltámadtál, Viharvirág, Hétköznapi semmiség, Bell, a részeges kutya címen. Zorán az 1967-es Táncdalfesztiválon előadta a Végre itt van az óra című számot. 1968 januárjában Zorán Ray Phillips vendégeként két hetet töltött Londonban, ahol a Speakeasy klubban találkozott John Lennonnal és Ringo Starral. Ez idő alatt az együttes a Marshall cégtől új erősítőket kapott. Júliusban Zorán a Táncdalfesztiválon a Fehér sziklák című számot énekelte. Szeptemberben újra alapító tagjai fémjelzik a Metrót. Az együttes ebben az évben Bábel, Egy fiú és egy lány, Azért is az égben járok, Törött pohár, Valami újat szeretnék, Nelly, Ő és én, Nem vagyok elveszett ember, Dohányfüstös terem, Pár csepp méz, Kamasz kislány címen új kislemezeket adott ki.

1969-ben megjelent az első Metro-nagylemez, ami elérve az 50 000-es példányszámot, aranylemez lett. Majd az együttes szerepelt Kovács András Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmjében. A filmben Zorán a Budai Ifjúsági Parkban énekelt. Az zenekar az 1969-es Táncdalfesztiválon a Szobrok című dallal lépett fel. 1970-ben a Metro Hómadár címmel új kislemezt adott ki, majd Schöck Ottó kiválásával Fogarasi János lett az együttes billentyűse. 1970. nyár végén az együttes a finnországi, turkui nemzetközi rockfesztiválon 40 000 ember előtt énekelt. Ez év őszén megjelent Egy este a Metró Klubban…című második Metro lemez, ami egyben az első magyar koncertalbum. 1971-ben az együttes alapító tagjai közül Dusán hátat fordítva a zenélésnek és Frenreisz Károly a Locomotiv GT-be távozva végleg kilép a Metróból. Helyükre Mogyorósi László (gitár) és Póka Egon (basszusgitár) került. Az együttes 1970 őszén újra alakult, tagjai: Sztevanovity Zorán (gitár, ének), Novák András (ének), Hanka Péter (gitár), Elekes Zoltán (szaxofon), Tóth Béla (harsona), Tihanyi Gyula (basszusgitár), Szigeti Béla (dob). A héttagúra duzzadt zenekar több felvételt is készít Szinesre festve, Közel a sátánhoz, A kapun túl, Háló, Csillaglány címen. 1972-ben a Metro Lengyelországban turnézott, majd három hónapot töltött az NSZK-ban. 1972 őszén a zenekar végleg feloszlott. Zorán a Taurus Ex-T 25-75-82 basszusgitáros-énekese lett.

Szólókarrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1973-ban a Taurus együttes átalakulása, majd megszűnése után Zorán kilenc hónapig Ausztriában és az NSZK-ban zenélt. 1974 áprilisában hazatért Nyugat-Európából és a Nyomom a gázt illetve a Vásott éjek című számból a Gemini együttes kíséretével kislemezt adott ki. 1975-ben Cserháti Zsuzsával és az Express együttessel koncertezett, a Made in Hungary-n az Egyre hull az őszi zápor c. dallal aratott sikert. 1976-ban részt vett a Melodii Druzej több fordulós, Rigában, Leningrádban és Moszkvában zajló, szovjetunióbeli táncdalfesztiválon. Malek Miklós és S. Nagy István Hull az elsárgult levél című szerzeményét énekelte, és elnyerte a fődíjat. A televízióban Sztevanovity Dusán magyar szövegével előadta az Eurovíziós Dalfesztivál Save Your Kisses for Me c. nyertes dalát, Csókokkal vársz címmel, mely nagy slágerré vált. Ősszel az Egymillió fontos hangjegy elnevezésű tévéműsorban mutatták be a Szépek és bolondok, Én már próbáltam, Apám hitte című számokat. Még ebben az évben Presser Gáborral kislemezt adott ki, amire felkerült a Könyörgés és az Az legyél, akinek látszol című Presser GáborAdamis Anna szerzemény.

1977-ben a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában megkezdődtek Zorán első lemez felvételei, a szólólemez hamar aranylemez lett. 1977 októberében közösen Koncz Zsuzsával a Beton együttes kíséretében két hónapos turnét tartott. 1978-ban megjelent Zorán második szólóalbuma, Zorán II. címen, a felvételek szintén a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában készültek. 1977. október 6-án feleségül vette Tarján Györgyi színésznőt, de a házasságuk később válással végződött.

1979-ben megjelent Zorán harmadik szóló-albuma, Zorán III. címmel. 1980. október 23-án Pozsonyban lépett fel Gustáy Brom zenekarának kíséretében, majd koncertet adott Jugoszláviában. 1981-ben szerepelt Sándor Pál Ripacsok című filmjében. Még abban az évben megválasztották a Szabadfoglalkozású Zenei Előadóművészek Szakszervezetének elnökévé. A rádióban slágerré válik Ne várd a májust című száma, amelyet Bródy János írt. Egyik versszakát betiltották, helyette dúdolás hallható, egy évvel később megjelent nagylemezén ezt is kivágták belőle, így az eredeti felvétel máig kiadatlan maradt. 1982-ben Kovács Katival Játssz még! című duettüket mutatták be a Tessék választani! című bemutatón. A dal az Ifjúsági Magazin Slágerlistáján, a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság Slágerlistáján is több ízben első helyen végzett. Április 4-én Liszt Ferenc-díjat kapott. Megjelent Sylvie Vartan, francia nyelvű, Apám hitte-feldolgozása: Je veux aimer címen. 1982 novemberében kiadták Tizenegy dal című negyedik szóló-albumát.

1982. január 2-án Lévai Évától megszületett a leánya, Szandra.[4] 1984 júliusától Kovács Katival az Universal együttes kíséretében nyári turnét tartott. 1985-ben megjelent az Édes évek című Metro-lemez, majd decemberben fellépett a Budapest Sportcsarnokban tartott a magyar Live Aid: Mondd, mit ér egy falat kenyér – Rockzenészek az éhező Afrikáért elnevezésű koncerten. 1987-ben Tímár Péter Moziklip filmjének betétdala lett a Számíthatsz rám című szám. Öt év után új Zorán-album jelent meg: Szép holnap címmel. Zorán írta az 1990-ben kiadott Calypso-lemezen szereplő Calypso indulót. Májusban megjelent 1977-1990 címmel az első Zorán válogatás-album. 1991-ben megjelent Zorán új albuma, Az élet dolgai, amiért a Vígszinházban tartott koncerten aranylemezt vett át. A koncert vendége Presser Gábor és Gerendás Péter volt. 1992-ben a Budapest Sporcsarnokban telt házas koncertet adott a Metro együttes. Az együttes Zorán–DusánSchöck OttóFrenreisz KárolyBrunner GyőzőVeszelinov András felállásban lépett színpadra. Júniusban kiadták a Metro-koncert felvételét valamint egy öt nagylemezt tartalmazó Metro-díszdobozos albumot. Zorán 1993-ban a Vígadóban Az elmúlt 30 év címmel... öt unplugged előadásból álló koncert-sorozat tartott. Ez év novemberében unplugged koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendégei Presser Gábor, Schöck Ottó, Gerendás Péter és Dés László voltak.

1994 novemberében megjelent a Kell ott fenn egy ország című maxi CD. Decemberben Zorán Bródy János Budapest Sportcsarnokban tartott koncertjén együtt énekelte a Mindannyian mások vagyunk… című számot Koncz Zsuzsával, Somló Tamással, Tolcsvay Lászlóval,Halász Judittal és a szerzővel, Bródy Jánossal. 1994. december 3-án megkapta az ARD televízió Arany Európa-életműdíját. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 1996-ban aranylemez lett Az elmúlt 30 év… című dupla CD, illetve a Majd egyszer… című szóló-album. 1996 novemberében elhunyt Zorán felesége. A művész lemondta összes tervezett fellépését, beleértve a Budapest Sporcsarnokba szervezett nagyszabású koncertjét is. 1997-ben koncertet tartott a Budapest Sportcsarnokban, vendége volt: Presser Gábor, Karácsony János, Somló Tamás, Sárközy Gergely, Lantos Zoltán, Babos Gyula. Ez év augusztusában a Tom-Tom kiadónál megkezdődtek az 1997 című szóló-lemez felvételei. Szeptemberben Zorán, Demjén Ferenc, Horváth Charlie, Somló Tamás és Cserháti Zsuzsa társaságában Münchenben részt vett Leslie Mandoki Találkozások című lemezének felvételén. Novemberben Zorán részt vett Somló Tamás 50. születésnapja alkalmából tartott koncerten, illetve megjelent 1997 című szóló-albuma.

1998-ban koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendége volt: Presser Gábor, Kaszás Attila, Lantos Zoltán, Eszményi Viktória, valamint az Ando Drom. Zorán átvette az 1997 című albumért járó arany lemezt. 1998. június 28-án a Kapcsolat-koncert keretében 200 000 ember előtt énekelt a Felvonulási téren. 1998 végére már lett aranylemez a frissen kiadott Hozzám tartozol című újabb szóló-album. 1999. június 27-én ismét, immár nagyjából 250 000 ember előtt énekelt a Kapcsolat-koncerten. Megjelent az Ablak mellett című szólóalbuma. Zoránt megválasztották a MIME (Magyar Internetezők és Számítógép-használók MagánEgylete) elnökévé. 2000-ben Zorán is fellépett a Budapesti Kongresszusi Központban tartott koncerten, ami a leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítéséért rendeztek. 2000 őszén három alkalommal is telt házas koncertet adott az Erkel Színházban. 2001. június 2-án IllésMetroOmega szuperkoncert a Népstadionban. Ez év őszén megjelent az Így alakult című szóló-album. 2002 márciusában Artisjus-díjat majd eMeRTon-díjat kapott. Március 23-án fellépett a budapesti Kossuth téren tartott Koncert a Köztársaságért rendezvényen. Májusban három előadásból álló koncert-sorozatot tartott az Erkel Színházban.

2003. április 25-én az új Budapest Sportarénában rendhagyó koncertet tartott Vásáry Tamás vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében. 2004. március 18-án és 19-én Örömzene címen Zorán és Barátai koncerteztek a Vígszínházban. A dupla koncert vendége volt: Presser Gábor, Somló Tamás, Kern András, Gerendás Péter, Auth Csilla, Lantos Zoltán és Péter János. 2004 végén megjelent a Körben című minialbum. 2005 áprilisában újabb telt házas koncertet adott a Budapest Sportarénában. Augusztusban a Veszprémi Ünnepi Játékokon balettművészek és színművészek előadták Zorán élő koncertjére készült, Volt egy tánc című táncjátékot. 2005 végére platinalemez lett a Koncert a Budapest Sportarénában című koncert DVD. 2005-ben munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el. 2006. március 15-én Zorán Kossuth-díjat kapott. Március végén a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon bemutatták a veszprémi Pannon Várszínház Volt egy tánc című produkcióját. 2006 őszére a Közös szavakból című szóló-album aranylemez lett. Zorán december 7-én Prima Primissima-díjban részesült.

Zorán 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is folytatta a már hagyományossá váló országjáró tavaszi és őszi turnékat. 2008 óta a turnék keretében felkeresett több erdélyi, felvidéki és vajdasági várost is, ahol telt házas koncerteket adott. 2007 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban 12 000 ember előtt a Harminc című dalt együtt énekelte Presser Gáborral és Sztevanovity Dusánnal, valamint a Ne várd a májust című dalt a szerzővel, Bródy Jánossal. 2008 őszén a Dalok és mi címmel telt házas koncertet adott a Művészetek Palotájában, immáron a zenekarához tartozó Horváth Kornél, Sipeki Zoltán, Lattmann Béla, Kovács Péter Kovax és Gyenge Lajos társaságában. 2009 tavaszán újabb koncertet adott a Művészetek Palotájában, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel egy alkalommal meg kellett ismételnie. Zorán legújabb, A dalok és mi című koncert DVD-je a 2009-es Fonogram – Magyar Zenei Díj győztese lett az Év hazai DVD-je kategóriában. Legújabb, 2 CD-t magában fogalaló válogatás albumát - a 34 dalt - hatalmas közönségérdeklődés övezi, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a válogatás CD 2009 decemberében Aranylemez lett, 2010 decembere óta pedig már Platinalemez.

2011 októberében jelent meg új lemeze Körtánc – Kóló címen, amely 2012 tavaszán platinalemez lett[5], és amellyel zeneileg némileg visszatért szerb gyökereihez. (A kóló egy délszláv táncfajta. Az album címadó dalában hallható ez a jelentőségteljes versszak: "Amott jöttem én a földre / Itt maradtam mindörökre / Megszerettem, amit kaptam / Szívem ide láncol".) 2013-ban Aranylemezt vehetett át az Aréna 2011 című albumáért.[6]

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Albumok a Metro együttessel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Metro (1969)
 • Egy este a Metro klubban… (1970)
 • Metro koncert (1992)
 • A Metro együttes összes felvétele (1992)
 • Gyémánt és arany (2000)

Albumok szólóénekesként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiadatlan dalok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 1974: Vár a rét, hív a nyár (km. Skorpió együttes)[7]
 • 1974: Miért találtam rád
 • 1976: Sose félj a boldogságtól
 • 1976: Csúf kislány
 • 1976: Csókokkal vársz (Save All Your Kisses For Me)
 • 1976: Én már próbáltam (km. Bódy Magdi)
 • 1981: Ne várd a májust (hosszú változat, rádiófelvétel)
 • 1985: Ötödik iksz (Rádiókabaré)

Dalok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zeneszerző Presser Gábor, szövegíró Sztevanovity Dusán, kivétel, ahol a szerzők nevét feltüntettük.

Betűrendben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A, Á B C Cs D Dz Dzs E, É F G Gy H I, Í J K L Ly M N Ny O, Ó Ö, Ő P Q R S Sz T Ty U, Ú Ü, Ű V W X Y Z Zs

A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A hídon (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
 • A körben (Sting – Magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • A lány, akire szerelemmel nézhetek (Balázs FerencHorváth Attila, Brunner Győző)
 • A máshol élők városa
 • A nő (Billy Joel – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • A part (Eric Clapton – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • A szerelemnek múlnia kell
 • A sziget
 • A színfalak mögött
 • Addig jó nekem (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
 • Adj valamit!
 • Ahogy volt, úgy volt
 • Ahol jó volt (Presser Gábor)
 • Aki külvárosban nőtt fel (Blum József–Szenes Iván, 1974)
 • Alszol a vállamon
 • Altató (Pavel Danek–Sztevanovity Dusán)
 • Amikor elmentél tőlem (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
 • Apám hitte (Sztevanovity Zorán, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
 • Aszfaltrajz (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Az a hosszú asztal
 • Az ablak mellett
 • Az aranykulcs (Demjén Ferenc)
 • Az élet dolgai
 • Az első dal
 • Az én időmben
 • Az én városom
 • Az legyél, akinek látszol (Presser Gábor–Adamis Anna)
 • Az ünnep

B[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Boldog idő
 • Ballada a mamákról

C, Cs[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Coda
 • Coda II.
 • Csak a szerelem
 • Csak játék
 • Csókokkal vársz (Save Your Kisses for Me) (1976, Tony Hiller–Lee Sheriden–Martin Lee–Sztevanovity Dusán)
 • Csúf kislány (1976, Novai Gábor–Miklós Tibor)

D[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • De nincs béke (Sed non est pax)

E, É[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Édes évek (Sztevanovity Zorán–S. Nagy István)
 • Egészen egyszerű dal (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
 • Egészen egyszerű emberek
 • Egy fiú és egy lány (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Egy szót se szólj (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
 • Egy vallomás a sok közül
 • Egyre hull az őszi zápor (Malek Miklós – S. Nagy István)
 • Éjfél után (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
 • Élet tanár úr (Závodi Gábor–Sztevanovity Dusán)
 • Elmúlt a jó idő (Oliver Blume–Sztevanovity Dusán)
 • Ember a vízben
 • Emlékek bálja (Sipeki Zoltán–Sztevanovity Dusán)
 • Én már próbáltam
 • Én vagyok az
 • Eső előtt, eső után (Gerendás Péter–Sztevanovity Dusán)
 • Esküvő (Jávori Ferenc Fegya – Sztevanovity Dusán)
 • Ezer alakban

F[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Fehér sziklák (Fényes Szabolcs–S. Nagy István)
 • Felejtsd el (Oliver Blume–Sztevanovity Dusán)
 • Feltámadtál (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)

GY[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Gyémánt és arany (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
 • Gyere velem (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
 • Gyönyörű szép álom (Szörényi Levente–Bródy János)

H[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Hadd legyen
 • Ha hinnél valamiben
 • Hajolj le hozzám (Szörényi Levente–Bródy János)
 • Hajózni kell
 • Ha másképp szeretnél (Gerendás Péter–Sztevanovity Dusán)
 • Harminc
 • 34. dal
 • Hé, ‘67
 • Hétfő este (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Hiába vársz
 • Hómadár (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
 • Hová megyünk?
 • Hozzám tartozol

I[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Így alakult
 • Így is jó
 • Itt a vásár

J[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Játssz még! Kovács Katival
 • Jó így
 • Jól megy nekünk (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)

K[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kabát dal
 • Kék asszony (Presser Gábor–Adamis Anna)
 • Kell ott fenn egy ország (Chris Rea – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • Kiáltás (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
 • Ki figyel rám?
 • Kócos ördögök (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Kóló
 • Könyörgés (Presser Gábor–Adamis Anna)
 • Közös szavakból

L[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Lusta dal

M[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Magyar jakobinus dala (Victor Máté–Ady Endre)
 • Magyarország
 • Majd egyszer...
 • Maradj a hangszernél
 • Maradj még (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Már a galambok se repülnek
 • Mária volt (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Máshol (Bruce Springsteen – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • Meddig fáj még?
 • Menj el (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor
 • Még egy
 • Még mindig
 • Mért lett másképp (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Miért ne játszhatnánk el jól?
 • Miért találtam rád (1974)
 • Mi fáj? (Nikolics OttóBoros János)
 • Mi kéne még?
 • Mikor valóra vált az álmunk
 • Mit nekem
 • Mondd, hogy mindig így lesz majd
 • Mondtam neked
 • Morning has broken (Cat StevensEleanor Farjeon)

N, NY[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Nálad (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
 • Nekem még nem volt gyerekévem
 • Nekem nem elég (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
 • Nem haragszom rád
 • Nem kell mindig (Presser Gábor, Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
 • Ne szólj rám (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
 • Ne várd a májust (Bródy János)
 • Név nélkül (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
 • Nincs más
 • Nyomom a gázt (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)

O, Ő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • O meu é teu (Zorán 2007-es, a Papp László Sportarénában tartott koncertjén énekelte Joana Amendoeira)
 • Osztálykirándulás
 • Ő az (Gerendás Péter, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
 • Örökség (Presser Gábor–Boris Filan, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)

P[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Penitencia

R[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Rázós dal (Bruce Hornsby – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • Régimódi dal (Sipeki Zoltán–Sztevanovity Dusán)
 • Romantika

S, Sz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Szabadságdal
 • Szabadon jó (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
 • Szállj fel újra
 • Számíthatsz rám (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Szappanopera
 • Száz évig élünk (Pavel Danek–Sztevanovity Dusán)
 • Szépek és bolondok (Presser Gábor)
 • Szép holnap (Mark Knopfler – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • Szép Júlia (Gerendás Péter–Sztevanovity Dusán)
 • Szerelmes dal (Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
 • Szerenád
 • Szeretlek (Sipeki Zoltán–Sztevanovity Dusán)
 • Szeretnél-e még... (Babos Gyula–Sztevanovity)Dusán]
 • Sohase higgyetek a szemeteknek
 • Szobrok (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)

T[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Táncolj, csak táncolj
 • Távolság
 • Te is szólalj meg (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Tiszta szó (Demjén Ferenc)
 • Több mint félszáz év (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
 • Törjön a csend
 • True Love (Cole Porter)

U, Ü[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ugye lesz erőm? (Leslie Mándoki, László Bencker–Leslie Mándoki, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • Ugye, nem zavar (Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
 • Úgy volt
 • Uram, a dolgok rosszul állnak (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Utolsó cigaretta
 • Ülök csendben egy kis padon (Dobsa Sándor–Bradányi Iván)
 • Üres bölcsőt ringat a Hold fénye (Harry Chapin, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
 • Üzenet

V[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Vadkelet
 • Valahol mélyen a szívemben
 • Valaki mondja meg (Presser Gábor–Adamis Anna)
 • Valami más
 • Vár a rét, hív a nyár (1974)
 • Vasárnap délután
 • Vásott éjek (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
 • Velem is megtörtént (Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
 • Vihar
 • Világország
 • Virtuális Föld
 • Volt egy tánc (Leonard Cohen, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)

Z[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Záróra (Leonard Cohen, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)

Főbb filmszerepek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ezek a fiatalok (1967)
 • Extázis 7-10-ig (1969)
 • Szép leányok, ne sírjatok (1970)
 • Ripacsok (1981)
 • Moziklip (1987)
 • Sihedernyi koromban (2000) - dokumentumfilm

Díjak, kitüntetések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Amerikában vált felnőtté a magyar színésznő. STOP.hu, 2014. május 12. (Hozzáférés: 2014. november 16.)
 2. ^ a b c Bogár Piroska: Magára maradt kislányával! Nehezen dolgozta fel felesége elvesztését a zenész. Femina, 2012. február 4. (Hozzáférés: 2014. november 16.)
 3. Ilyenek ezek Kiskegyed, 1993. december 7. kedd
 4. Kiskegyed/Zorán hétszer, vagyis hét évben, hét lemezen. Rettentően jól öregszik, 1995. augusztus 22. kedd (Hozzáférés: 2014. augusztus 2.)
 5. Arany- és platinalemezek adatbázisa – 2011. MAHASZ. (Hozzáférés: 2012. január 1.)
 6. Arany- és platinalemezek adatbázisa – 2013. MAHASZ. (Hozzáférés: 2013. január 1.)
 7. http://www.hungarotonmusic.com/pop/zugjon-dalunk-mikent-p7861.html
 8. Lyra-díj http://www.geocities.ws/fivelyra/dij.html

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]