Eurovision: Australia Decides

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ha a jelenlegi nemzeti döntőről szeretnél többet tudni, lásd: Eurovision: Australia Decides 2019
Eurovision: Australia Decide
Műfaj Eurovíziós nemzeti döntő

Műsorvezető Myf Warhurst
Joel Creasly

Ország  Ausztrália
Nyelv angol
Évadok 1
Gyártás
Forgatási helyszín Gold Coast-i Kongresszusi és Kiállítási Központ (2019-)
Forgalmazó SBS
Sugárzás
Eredeti adó Ausztrália Special-Broadcasting-Service-Logo.svg
Eredeti sugárzás kezdete2018. február 9.
Státusz második évad előkészülőben
Kronológia
Kapcsolódó műsor Eurovíziós Dalfesztivál
További információk

A Eurovision: Australia Decides (magyarul: Eurovízió: Ausztrália Dönt) egy 2019 óta egy évente megrendezett zenei műsor Ausztráliában. A verseny szervezője az SBS. A Eurovision: Australia Decides győztese képviselheti Ausztráliát az Eurovíziós Dalfesztiválon.[1]

Ausztrália az Eurovíziós Dalfesztiválokon[szerkesztés]

Az ausztrál SBS televízió több mint 30 éve, 1983 óta közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált. A 2008-ban volt először ausztrál kommentátora a versenynek.

Ausztrália 2014-ben küldött egy produkciót, melyet versenyen kívül, a második elődöntő szavazási szünetében közvetítettek. Ekkor Jessica Mauboy adta elő Sea of Flags című dalát.

2015. február 10-én jelentették be, hogy Ausztrália is küld dalt a versenyre. Emellett jogot kaptak arra, hogy szavazzanak mindkét elődöntőben és a döntőben is. Az ausztrál versenyző közvetlenül a döntőbe jutott, és ugyanazokkal a feltételekkel versenyzett ott, mint a többi ország. Minden országnak lehetett szavazni akár az ausztrál dalra is, viszont továbbra is fennállt az a szabály, hogy senki sem szavazhat a saját országára. (Ausztrália automatikus döntőbe jutásának az volt a magyarázata, hogy nem szerették volna, ha csökkenti a többi, elődöntőkön résztevevő országok döntőbe jutási esélyét.)

Ausztrália az eredeti tervek szerint csak egyszeri lehetőséget kapott a részvételre. Később, 2015. november 17-én bejelentették, hogy az ország a soron következő, stockholmi versenyen is indulhat, ezúttal viszont részt kell vennie az egyik elődöntőben. Az SBS Dami Im Sound of Silence című dalát választotta az ország képviseletére, így ő lett az első dél-koreai származású énekes az Eurovízión. 2016-ban új szavazási rendszert vezettek be; az 1975-2015 között használatos rendszer szerint Ausztrália nyerte volna a 2016-os versenyt. Az új szabályok értelmében viszont a második helyen végeztek. 2017-ben a 9. helyet érték el, és 2018-ban eddigi legrosszabb eredményüket (20. hely) szerezték meg. 2019-ben bejelentették, hogy ezúttal a szigetország először nemzeti döntővel választja ki indulójukat, aki végül Kate Miller-Heidke és a Zero Gravity lett.

Győztesek[szerkesztés]

Év Előadó Dal Magyar fordítás Döntő Pontszám Elődöntő Pontszám
2019 Kate Miller-Heidke Zero Gravity Nulla gravitáció 9. 284 1. 261
2020 2020. február 8. 2020. február 8.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Australia announces national selection show for Eurovision 2019. eurovision.tv. (Hozzáférés: 2019. március 23.)

Források[szerkesztés]