Farkas-Jenser Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farkas-Jenser Balázs
Életrajzi adatok
Születési névFarkas-Jenser Balázs
Született1990május 30. (33 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajokpop, pop-rock
Kapcsolódó előadó(k)Farkas-Jenser Balázs és Zenekara
Hangszerének, gitár
Tevékenységénekes, dalszerző
SablonWikidataSegítség

Farkas-Jenser Balázs (Budapest, 1990. május 30. –) énekes, gitáros, dalszerző. A TV2 Megasztár című műsorának hatodik szériájának döntőseként vált közismertté.

Korai évei[szerkesztés]

Farkas-Jenser Balázs 1990 május 30-án született Budapesten, Magyarországon. Általános iskolai tanulmányait a Németvölgyi Általános iskolában kezdte meg, majd miután édesanyja révén lehetősége nyílt arra, hogy egy jó nevű, angol alapítványi iskolában folytassa tanulmányait, 1997 szeptemberétől 2000 júniusáig a Magyar-British International School-ban tanult. Ez idő alatt kezdte meg zongoratanulmányait, amelyeket 4 éven keresztül folytatott. Miután négy korai évét angol rendszerű és nyelvű oktatás keretein belül végezte, szülei úgy vélték, annak érdekében, hogy a magyar tanrendszertől ne szokjon el teljesen, tanulmányait a továbbiakban – hogy a hatosztályos gimnáziumra megfelelően felkészüljön – a Kiss János Általános- és Középiskolában folytatja. Ekkor rekesztette be zongora-, és kezdett bele klarinét-tanulmányaiba Benke Imre útmutatásával.

2001-ben látta a Blues Brothers 2000 c. filmet, amely alapjaiban határozta meg későbbi zenei ízlését. Ekkor került közel hozzá a blues- és soulzene. Eric Clapton, BB King, Aretha Franklin azonnali kedvencei lettek. Miután a magyar tanrendbe visszaszokott, felvételizett a Baár-Madas Református Gimnáziumba, ahová felvételt nyert. 2006-ban megkapta első gitárját, amely fontos fordulópont volt az életében. " Képtelen voltam letenni, volt, hogy napi 3 órán keresztül. " Barátjával, Almássy Marcival kezdett egy nyári napon ismét énekkel próbálkozni, ekkor jött rá, hogy mennyire fontos neki a vokális zenélés is: " Mindig is énekeltem. Ellenben soha nem vetődött fel bennem, hogy evvel komolyabban is kéne foglalkozni. Amikor viszont elkezdtünk Hendrix-dalokat énekelni egy nyári délutánon, rájöttem, hogy mindenképpen kell, hogy kipróbáljam magam zenekari keretek közt is." Ekkorra első elektromos gitárjára is szert tett, és elkezdett ismerkedni Stevie Ray Vaughan zenéjével. A blues-zene iránti szeretete tovább erősödött. Ekkor kezdett el gitározni Palatin Eduárd és Lakatos Elek mentorálása alatt.

2009-től a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanult, és decemberben lehetősége is adódott egy amatőr zenekarban kipróbálnia magát. Elkezdődött a közös munka, és vele párhuzamosan kezdett bele az ének-tanulásba, Kiss Viktória alatt. Énektanárja javaslatára 2007 augusztusában felvételizett a Póka Egon által vezetett Kőbányai Zenei Stúdióba, jazzének szakra, ahová korengedménnyel felvették. A korai felvétel kritériuma volt, hogy a szakvizsga időpontjára, 2010-re érettségivel kell, hogy rendelkezzen. A 2007/2008-as tanévben magántanulóként folytatta középiskolás tanulmányait a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, ellenben a 2008/2009-es, érettségiző tanévét a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskolában végezte el. A Kőbányai Zenei Stúdióban hároméves képzését 2010-ben fejezte be.

Zenekari élet[szerkesztés]

A Kőbányais évek alatt számos zenekarban zenélt, de ezek többségében fiatal zenészek lelkes csoportjai voltak; komolyabb koncepció és infrastruktúra nélkül. 2010 nyarán érkezett felkérése az akkori Freezbee zenekartól, hogy csatlakozzon hozzájuk mint énekes: Balázs úgy érezte, hogy ez komolyabb kezdeményezés lehet, mivel előzetes zenei anyagokat, koncepciót tudott felmutatni a zenekar. A közös munka elkezdődött 2010 őszén. 2011 májusában csatlakozott a zenekarhoz Simonyi Zádor dobos, így az eredeti felállásból Krenyiczky Ervin gitáros, és Gassama György basszusgitáros maradt. 2011 tavaszán felvetődött az ötlet, hogy a TV2 Megasztár című tehetségkutató keretében megméresse magát. 2011 őszén a TV2 bejelentette, hogy a műsort elhalasztja 2012 januárjára. Az ősz folyamán a zenekar folytatta a próbázást.

2015-ben az énekes bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Liar című dalával.[1]

Megasztár 6[szerkesztés]

A Februárban elindított műsor keretein belül első megmérettetésként a négytagú zsűri ( Falusi Mariann, Mester Tamás, Bereczki Zoltán, Bochkor Gábor ) előtt énekelte a "Feeling Good" című dalt, négy igennel továbbjutva a 24 legjobb versenyző közé. A párbajok keretében Thiago Bertoldival kellett a "Wherever you will go" c. dalt énekelnie, és a zsűri egyöntetű véleménye Balázst juttatta a 12 döntős közé.

Az élő adások folyamán elhangzott dalok :

A döntők folyamán Farkas-Jenser Balázs által előadott dalok
1. döntő The Baseballs: Umbrella
2. döntő Lenny Kravitz : Are you gonna go my way
3. döntő Joe Cocker : You can leave your hat on
4. döntő Israel Kamakawiwo'ole : Somewhere over the rainbow
5. döntő Kaszás Attila ( Presser Gábor ) : Fényév Távolság
6. döntő Ákos : Ilyenek voltunk
7. döntő U2- One

Extreme : More than words

8. döntő Bon Jovi : Keep the Faith

Puff Daddy – Sting: I'll be missing you

9. döntő Michael Bublé : Mack the Knife

Bill Withers : Ain't no sunshine

A kilencedik döntőn a zsűri döntése alapján nem folytathatta a versenyzést. A döntés éles kritikát kapott az egyik zsűritag, Falusi Mariann részéről is. "Azon gondolkodtam, hogy felállok és tüntetni kezdek, borzasztóan sajnálom, hogy a Balázs esett ki."[1] A magyar online bulvársajtó is széleskörűen támadta a döntést.[2] [3] Archiválva 2012. július 18-i dátummal a Wayback Machine-ben

Önálló karrier[szerkesztés]

Zenekarával, miután a Megasztár folyamán többször is feltűnt, folytatta a közös munkát, 2012 augusztusában kijöttek a "Nézz rám" című dallal, amelyhez szeptemberben klip is készült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megvan a Dal elődöntőseinek teljes névsora. hirado.hu, 2014. december 13. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 14.)

Források[szerkesztés]